Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στον νέο ιό του facebook !!!

Οδηγίες προστασίας απέναντι στο ιό που κυκιλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Facebook εξέδωσε την Τρίτη η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αρχικά ο χρήστης λαμβάνει από άλλον χρήστη του Facebook μήνυμα το οποίο περιέχει επισυναπτόμενο αρχείο με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά, το οποίο έχοντας φαινομενικά «ενδιαφέρουσα» περιγραφή προτρέπει τον χρήστη να το ανοίξει.

Το περιεχόμενο του επισυναπτόμενου είναι συνήθως αρχείο με ονομασία «WatchThis!!!.vbs». Μόλις το αρχείο εκτελεστεί εγκαθίσταται μόνιμα ο ιός στο σύστημα και αποκτά τη δυνατότητα να εκτελέσει διάφορες παράνομες ενέργειες στον υπολογιστή, εν αγνοία του χρήστη, όπως προβολή διαφημίσεων, υποκλοπή κωδικών, εκτέλεση κακόβουλων προγραμμάτων κ.λπ.

Επίσης, ο ιός χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του χρήστη στο Facebook προκειμένου να διαδοθεί με τη μορφή μηνύματος σε άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.

Οι χρήστες που έχουν λάβει παρόμοιο μήνυμα και έχουν εκτελέσει το επισυναπτόμενο αρχείο θα πρέπει;

- να ανανεώσουν το πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus) που διαθέτουν και να εκτελέσουν μία πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan)

- σε περίπτωση που η σάρωση δεν εντοπίσει/αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό, να εγκαταστήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus)

- να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)

- για πλήρη και οριστική αφαίρεση του ιού από τον υπολογιστή, να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο) και να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή

- να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης (passwords) σε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking κ.λπ.).

Επίσης, οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα για την προστασία τους από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ειδικότερα:

- να είναι προσεκτικοί στην αποθήκευση και εκτέλεση επισυναπτόμενων αρχείων που έχουν ληφθεί ακόμα και από γνωστούς/φίλους, ενώ συνίσταται η σάρωση (scan) κάθε επισυναπτόμενου με το αντιικό πρόγραμμα (antivirus) πριν την εκτέλεσή του

- να φροντίζουν ώστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή να βρίσκεται διαρκώς ανανεωμένο στις τελευταίες εκδόσεις (updates)

- να φροντίζουν ότι το αντιικό σύστημα (antivirus) βρίσκεται διαρκώς ανανεωμένο στις τελευταίες εκδόσεις (updates)

- να διατηρούν περιοδικά αντίγραφα των δεδομένων τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο),

- να εκτελούν περιοδικά πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan) με εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πρωτότυπο “αυτοκαθαριζόμενο” αυτοκίνητο!

Είναι γνωστό, ότι για τους περισσότερους οδηγούς, το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου, συχνά αποτελεί μια αναγκαία αγγαρεία. 

Την λύση σε αυτή την περίπτωση δίνει η Nissan, έχοντας ήδη ξεκινήσει δοκιμές πάνω σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία βαφής που απωθεί τη λάσπη, τη βροχή, αλλά και την καθημερινή βρωμιά, γεγονός που επιτρέπει στους οδηγούς να αραιώσουν τις επισκέψεις τους στο πλυντήριο αυτοκινήτων.

Το ειδικά σχεδιασμένο χρώμα, το οποίο απωθεί το νερό και τα έλαια, έχει εφαρμοστεί δοκιμαστικά σε ένα νέο Nissan ΝΟΤΕ, δημιουργώντας το πρώτο, “αυτοκαθαριζόμενο”, αυτοκίνητο στον κόσμο.

Προκειμένου να εκτιμηθεί από εμπορικής άποψης, η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, , οι μηχανικοί του Nissan Technical Centre Europe, θα αξιολογήσουν το “αυτοκαθαριζόμενο” Nissan ΝΟΤΕ τους επόμενους μήνες, μέσα από μια ποικιλία συνθηκών.

Η Nissan είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που εφαρμόζει την τεχνολογία Ultra - Ever Dry ®, σε αμαξώματα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος αέρα, μεταξύ του χρώματος και του περιβάλλοντος, ικανού να απωθήσει αποτελεσματικά τόσο το νερό όσο και το σπρέι από το δρόμο, που επικάθεται στην επιφάνεια του αυτοκινήτου μας.

Εκτός των προαναφερομένων, η Nissan έχει ήδη εγκαταστήσει στο νέο Nissan ΝΟΤΕ, μια αντίστοιχη τεχνολογία “αυτοκαθαρισμού” στην κάμερα οπισθοπορίας του. Η καινοτομία σε αυτή την κάμερα, έγκειται στο σύστημα πλύσης και στεγνώματος που έχουν αναπτύξει οι μηχανικοί της Nissan : εκτός από την εκτόξευση νερού και πλυστικού υγρού στον φακό της, υπάρχει και σύστημα για το στέγνωμά της με πεπιεσμένο αέρα. Έτσι παρέχει ανά πάσα στιγμή την απόλυτα καθαρή ορατότητα, αποδεικνύοντας το βάθος της καινοτομίας του νέου Nissan ΝΟΤΕ.

Μέχρι στιγμής , η τεχνολογία Ultra - Ever Dry ®, η οποία διατίθεται στο εμπόριο έχει ανταποκριθεί καλά σε περιπτώσεις κοινής χρήσης, καθώς και στη βροχή, το σπρέι, τον παγετό, το χαλάζι και τα λιμνάζοντα νερά . Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, η Nissan μελετά το ενδεχόμενο να προσφέρεται η συγκεκριμένη τεχνολογία επίστρωσης, ως προαιρετική επιλογή.


Δείτε σχετικό video με το “αυτοκαθαριζόμενο” Nissan ΝΟΤΕ στο http://youtu.be/wK7HQs_7KjU

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: skai.gr

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

E-call: Σήμα κινδύνου θα εκπέμπουν τα αυτοκίνητα από το 2017.

To e-call αποσκοπεί στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της έγκαιρης άφιξης και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας στους οδηγούς που εμπλέκονται σε σύγκρουση ή ατύχημα.

Από το 2017, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα έχουν το ειδικό σύστημα e-Call, με το οποίο θα καλούνται αυτόματα οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Το e-Call είναι μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος και λειτουργεί ως εξής: ένας πομποδέκτης κινητής τηλεφωνίας ενσωματωμένος στο όχημα, καλεί αυτόματα το κέντρο έκτακτης ανάγκης για βοήθεια και θα κοινοποιεί το ακριβές σημείο όπου συνέβη το ατύχημα και θα καταφθάνουν τα σωστικά συνεργεία.

Η κλήση γίνεται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης (112) και περιέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα (τύπος οχήματος, αριθμός πλαισίου, γεωγραφικές συντεταγμένες εντοπισμού της θέσης του οχήματος, κατεύθυνση κίνησης, κα), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η ενεργοποίηση θα γίνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των αερόσακων του οχήματος.
Αυτό θα συμβαίνει ακόμη και σε περίπτωση που κανένας από τους επιβάτες δεν θα είναι σε θέση (λόγω τραυματισμού) να συνομιλήσει με το κέντρο. Επίσης, η ενεργοποίηση του e-Call θα μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα με το πάτημα ενός κουμπιού, προκειμένου να ειδοποιηθεί το κέντρο έκτακτων αναγκών για κάποιο ατύχημα.

Πρόκειται για μέτρο που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενέκρινε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.

To e-call αποσκοπεί στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της έγκαιρης άφιξης και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας στους οδηγούς που εμπλέκονται σε σύγκρουση ή ατύχημα, οπουδήποτε στην Ευρωπαική Ενωση.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα e-Call, έχει ως στόχο να μη χάνονται τα πρώτα πολύτιμα λεπτά, ειδικά στις περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι με το σύστημα αυτό θα μπορούσαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθούν οι συνέπειες από έναν σοβαρό τραυματισμό, καθώς η ιατρική βοήθεια θα έφτανε πολύ νωρίτερα στο σημείο του ατυχήματος. Με το e-Call εκτιμάται, ότι σύμφωνα με έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, θα μπορούσε να σώσει πάνω από 2.500 ανθρώπινες ζωές το χρόνο, μειώνοντας την σοβαρότητα των τραυματισμών κατά 10% έως 15%.

Τέλος, αφού η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το 2017 και μετά θα είναι υποχρεωτική ήδη κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει σταδιακά να παρέχουν αυτή την υπηρεσία ενώ για τα αυτοκίνητα που είναι ήδη σε χρήση θα προβλέπεται η τοποθέτηση ανάλογων συσκευών, σε προσιτές τιμές.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

«Χρονομηχανή» στο Google Maps Street View.

Δυνατότητες «χρονομηχανής» έδωσε η Google στη δημοφιλή υπηρεσία Street View του Google Maps, η οποία επιτρέπει πλέον στον χρήστη να «ταξιδέψει πίσω στον χρόνο» και να δει πόσο έχουν αλλάξει κάποιες τοποθεσίες ανά το πέρασμα των ετών.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό επιτρέπει στον χρήστη να δει αλλαγές σε τοπία, κτήρια, δρόμους και ακόμη και ολόκληρες γειτονιές από όλο τον κόσμο από το 2007 και μετά – έτος κατά το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα χαρτογράφησης της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο χρήστης κάνει κλικ σε ένα νέο εικονίδιο που εμφανίζεται σε γωνία της οθόνης ενώ χρησιμοποιεί το Street View στο Google Maps σε υπολογιστές desktop ή laptop, ενεργοποιώντας έτσι τη «χρονομηχανή». Στη συνέχεια αλλάζει τον χρόνο ή και την εποχή που θέλει να δει, και βλέπει πώς η εικόνα έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου.

«Αν κάποτε ονειρευτήκατε να γίνεται χρονοταξιδιώτης σαν τον “Ντοκ” Μπράουν (του “Back to the Future”) τώρα είναι η ευκαιρία σας» έγραψε σε blog post ο Βινέι Σετ, product manager του Google Street View. «Συγκεντρώσαμε εικόνες από παλαιότερες συλλογές του Street View από το 2007 για να δημιουργήσουμε αυτήν την ψηφιακή χρονοκάψουλα του κόσμου».

«Πλέον με το Street View μπορείτε να δείτε την εξέλιξη ενός αξιοθέατου από την αρχή του, όπως ο Freedom Tower στη Νέα Υόρκη, ή το 2014 World Cup Stadium στη Φορταλέτσα της Βραζιλίας. Το νέο χαρακτηριστικό μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ψηφιακό χρονολόγιο της πρόσφατης ιστορίας, όπως στην περίπτωση της ανοικοδόμησης μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στην Οναγκάβα της Ιαπωνίας. Μπορείτε επίσης να βιώσετε διαφορετικές εποχές και να δείτε πώς θα ήταν να κινείστε σε ιταλικούς δρόμους το καλοκαίρι και τον χειμώνα».

«Ξεχάστε τα 88 μίλια την ώρα σε μια DeLorean (δεύτερη αναφορά στο “Back to the Future”)- μπορείτε να μείνετε εκεί που είστε και να χρησιμοποιήσετε το Google Maps για να εξερευνήσετε εικονικά τον κόσμο όπως είναι και όπως ήταν. Καλά ταξίδια στον χρόνο!» έγραψε σχετικά ο Βινέι Σετ.

TO AΡΘΡΟ ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  naftemporiki.gr

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Γιατί το επτά είναι ο αριθμός με την υψηλότερη δημοτικότητα.

Το επτά είναι το αγαπημένο νούμερο της πλειονότητας, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα και, αν κρίνουμε από τα ιστορικά κείμενα και τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών, αυτό ίσχυε και στα βάθη του χρόνου.

Σε δημοσκόπηση του μαθηματικού Αλεξ Μπέλος, στην οποία συμμετείχαν 44.000 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το 7 ως τον αγαπημένο τους αριθμό. Ακολουθούν το 3 και, πολύ πιο πίσω, το 8.
Οπως εξηγεί ο Μπέλος στους «Τάιμς», οι περισσότεροι άνθρωποι - 6 στους 10 - αγαπούν τους μονούς αριθμούς. Μάλιστα, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα ζυγά ταυτίζονται με θηλυκές ιδιότητες στο μυαλό των περισσότερων, ενώ τα μονά με αρσενικές. Οταν ζητήθηκε από εθελοντές να δουν τη φωτογραφία ενός βρέφους με ένα νούμερο από κάτω και να αναγνωρίσουν το φύλο του απάντησαν θηλυκό όταν το νούμερο ήταν ζυγό και αρσενικό όταν ήταν μονό. Τη δημοτικότητα του αριθμού 7 έχουν διαπιστώσει και ψυχολόγοι σε πειράματά τους. Οταν ζητούν από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ένα νούμερο από το 1 έως το 10, οι περισσότεροι απαντούν το 7.
«Στα πρώτα 10 νούμερα το 7, ως πρώτος αριθμός, είναι αυτό που δεν πολλαπλασιάζεται ούτε διαιρείται με τα υπόλοιπους αριθμούς της ομάδας αυτής. Για αυτό και το ξεχωρίζουν. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν συναισθηματικά στις μαθηματικές ιδιότητες των αριθμών και τους δίνουν συμβολικό νόημα.
Πάντως, το 7 ήταν πάντα αγαπημένο και στον κινεζικό πολιτισμό, καθώς παραπέμπει στη δύναμη της ζωής, αντιπροσωπεύει το Σύμπαν και θεωρείται γούρικο. Εξίσου ιερό είναι για τους βουδιστές, καθώς 7 ήταν τα πρώτα βήματα του Βούδα, ενώ ο συμβολισμός του απαντάται τόσο στον χριστιανισμό όσο και στους Ιουδαίους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  ΤΑ ΝΕΑ.gr

ΥΓ. 
  1. 7 είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα
  2. 7 είναι οι ημέρες της εβδομάδας.
  3. 7 είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου
  4. 7 είναι  τα Μυστήρια της Εκκλησίας
  5. 7 είναι οι σοφοί της αρχαίας Ελλάδας 
  6. 7 είναι οι νότες
  7. 7  είναι τα Θαύματα του Κόσμου ...

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η εξίσωση που δικαιολογεί την αύξηση του βάρους μας! Είναι απλά θέμα «φυσικής»!

Το θέμα της παχυσαρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς τα νούμερα πια υποδεικνύουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε επιδημία.

Τι φταίει για αυτό; Η αύξηση βάρους είναι απλά θέμα «φυσικής», όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς συμβαίνει, όταν απλά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από όλα τα τρόφιμα ξεπερνούν αυτές που καίει ο οργανισμός μας. Πρόκειται, λοιπόν, για τη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου, και βασίζεται απλά στην 1η αρχή της θερμοδυναμικής. Γιατί όμως έχει διαταραχθεί το ενεργειακό μας ισοζύγιο;

Προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες

Η μέση κατά κεφαλή θερμιδική πρόσληψη στη χώρα μας έχει σημειώσει σταθερή και συνεχή άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 26% από το 1960 μέχρι το 2003. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη λίπους και ελαίων κατά 56,1%, ανεβάζοντας τη συνεισφορά του λίπους στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε 35,6% το 2003 από 27% το 1960. Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των θερμίδων που λαμβάνουμε από την ομάδα του κρέατος.

Πρόσφατα δεδομένα στις ΗΠΑ, βάση των στοιχείων του υπουργείου Γεωργίας (USDA), δείχνουν αντίστοιχα αποτελέσματα, και συγκεκριμένα ότι η θερμιδική πρόσληψη έχει αυξηθεί περισσότερο από 20%, σε σχέση με το 1960.

Καίμε λιγότερες θερμίδες

Από την άλλη πλευρά, πολύ σημαντική είναι και η μείωση που έχει παρατηρηθεί στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή στις θερμίδες που δαπανώνται για τη σωματική δραστηριότητα. Πρόσφατα δεδομένα από τη χώρα μας δείχνουν ότι 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών δεν καλύπτουν τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, που είναι 1 ώρα κίνησης την ημέρα. Μάλιστα, στους εφήβους μεγαλύτερων ηλικιών, 16-18 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% (δηλαδή 70% έχουν σωματική δραστηριότητα μικρότερη της 1 ώρας ημερησίως) (Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, 2007).

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, όμως, οι θερμίδες που ξοδεύονται στις δουλειές του σπιτιού έχουν μειωθεί αισθητά, κατά μέσο όρο κατά 200 θερμίδες/ ημέρα σε σχέση με την δεκαετία του ‘60, όπως δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One (Archer et al, 2013).

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: newsbeast.gr

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κακόβουλο λογισμικό χτυπάει iOS συσκευές με jailbreak.

Συχνά ακούγεται πόσο ασφαλές είναι το iOS σαν λογισμικό, κάτι το οποίο και ισχύει. Πολλές φορές, όμως δεν είναι θέμα της ίδια της πλατφόρμας, όσο του ίδιου του χρήστη, για το πόσο ασφαλές είναι ένα λογισμικό.

Για την παραπάνω δήλωση το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός αν έχετε κάνει jailbreak της συσκευή σας με αποτέλεσμα να έχετε root πρόσβαση τόσο στο iPhone ή στο iPad σας και να κάνετε «βόλτα» έκτος του κάστρου ασφαλείας που έχει δημιουργήσει για εσάς η Apple.

Πάντα έχετε τον κίνδυνο να εγκαταστήσετε κάποιο αρχείο που δεν θα είναι ασφαλές και ακόμη χειρότερα θα λειτουργεί χωρίς εσείς να έχετε καταλάβει τίποτα.

Ένα νέο λοιπόν malware με την ονομασία Unflod εμφανίστηκε και έχει ως στόχο της jailbreak συσκευές. Για την ακρίβεια είναι ένα αρχείο με την ονομασία Unflod.dylib. Η χρήση του εντοπίζεται στο γεγονός πως υποκλέπτει το Apple ID σας και τον κωδικό σας και τον στέλνει κάπου στην Κίνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το malware αυτό αρχικά φαίνεται να εντοπίζετε σε σπασμένα repos, σπασμένα tweaks που μπορείτε να βρείτε άπειρα στο Cydia και πολλοί τα προτιμούν ενισχύοντας την πειρατεία ακόμη και εκεί.

Πώς μπορείτε να δείτε αν έχετε προσβληθεί από το malware;

O καλύτερος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας το iFile να πάτε στην διαδρομή /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/. Αν δείτε εκεί το αρχείο με το όνομα Unflod.dylib, τότε η συσκευή σας έχει προσβληθεί δυστυχώς.

Πώς μπορείτε να το αφαιρέστε από την συσκευή σας

Ο γρήγορος τρόπος είναι να αφαιρέσετε το αρχείο Unflod από το /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/Unflod.dylib το πρόβλημα όμως είναι πως αφαιρώντας αυτή τη δυναμική βιβλιοθήκη δεν είναι σίγουρο πως θα σταματήσετε την εισβολή μιας και κανείς δεν γνωρίζει ποια άλλα αρχεία τον εν λόγω malware προσβάλει.

Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να κάνετε restore την συσκευή σας μέσω iTunes κάτι που όμως αυτόματα θα σημαίνει πως θα χάσετε και το jailbreak σας.

Πηγή: appleworldhellas.com


Πηγή:newsbeast.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: metrogreece.gr

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Βελτιώστε την αυτονομία της μπαταρίας του κινητού σας.

Ο παρακάτω οδηγός μας έρχεται μέσα από την ίδια την Apple και πιο συγκεκριμένα από τον Scotty Loveless έναν πρώην υπάλληλο Genius Bar για πολλά χρόνια σε Apple Store.

Όπως αναφέρει ο ίδιος έκανε σκοπό του το να ανακαλύψει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μεγάλη κατανάλωση της μπαταρίας του iPhone.

Τα όσα αναφέρει παρακάτω είναι αποτέλεσμα τις τεράστιας εμπειρίας του σε προβλήματα χρηστών αλλά και τις εκπαίδευσης του από την ίδια την Apple.

O Scotty μάλιστα τονίζει πως 99.9% δεν είναι το ίδιο το iOS που δημιουργεί προβλήματα στην αυτονομία του iPhone μιας και αν κάποιος κάνει διαγραφή όλων των εφαρμογών και δεν ενεργοποιήσει τα email του τότε η μπαταρία του iPhone κρατάει απίστευτα πολύ.

Ας δούμε λοιπόν τι προτείνει ως τον απόλυτο οδηγό:

ΒΗΜΑ 1ο – Ελέγξτε την κατανάλωση μπαταρίας του iPhone σας

Υπάρχει ένα πολύ απλό τεστ που κάποιος μπορεί να κάνει για να ελέγξει την κατανάλωση της μπαταρίας του και αυτό βρίσκεται μέσα σε κάθε iPhone. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις>Γενικά>Χρήση και δείτε τους χρόνους.

Ο χρόνος φόρτισης, Χρήση, δείχνει πόσο πολύ έχετε χρησιμοποιήσει την συσκευή σας ενώ η Αναμονή δείχνει τον χρόνο που η συσκευή σας δεν χρησιμοποιήθηκε.

Όπως είναι φυσικό ο χρόνος χρήσης θα είναι πολύ μικρότερος από τον χρόνο αναμονής. Αν για οποιοδήποτε λόγο οι δύο αυτές τιμές – διάρκεια που θα δείτε είναι κοντά η μια στην άλλη τότε η συσκευή σας έχει σοβαρό πρόβλημα.

Το τεστ έχει να κάνει ως εξής: Γράψτε τους δύο αυτούς χρόνους σε ένα χαρτί. Εν συνεχεία πατήστε το κουμπί sleep/wake της συσκευής σας και αφήστε την για 5 λεπτά χωρίς να κάνετε κάτι άλλο. Όταν τα πέντε λεπτά περάσουν δείτε εκ νέου τους χρόνους αυτούς.

Αν η συσκευή σας λειτουργεί ομαλά τότε ο χρόνος Αναμονής θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά ενώ η Χρήση θα πρέπει να δείχνει αύξηση μικρότερη του ενός λεπτού. Αν η αύξηση της χρήσης είναι μεγαλύτερη αυτό σημαίνει πως έχετε κάποιο πρόβλημα στην κατανάλωση της μπαταρίας του iPhone σας.

Με άλλα λόγια κάτι κρατάει την συσκευή σας ενεργή παρά το γεγονός πως εσείς δεν κάνετε κάτι και την έχετε σε κατάσταση ύπνου.

Αν ανήκετε λοιπόν στην δεύτερη κατηγορία τα επόμενα βήματα είναι για εσάς.

ΒΗΜΑ 2ο – Απενεργοποιήστε τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας και την Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο για το Facebook

Ρυθμίσεις>Απόρρητο>Υπηρεσίες τοποθεσίας> Απενεργοποιήστε το Facebook και εν συνεχεία πηγαίνετε στο
Ρυθμίσεις>Γενικά>Ανανέωση εφαρμογών στο Υπόβαθρο> Απενεργοποιήστε το Facebook και από εδώ
κάνοντας το 2ο αυτό βήμα θα παρατηρήσετε άμεσα το ποσοστό της μπαταρίας να ανεβαίνει και σε κάποιες συσκευές η αύξηση αυτή θα είναι πάρα πολύ σημαντική

ΒΗΜΑ 3ο – Απενεργοποιήστε την Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο για εκείνες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Ρυθμίσεις>Γενικά>Ανανέωση εφαρμογών στο Υπόβαθρο>Δείτε ποιες είναι ενεργοποιημένες και πέρα από το Facebook που απενεργοποιήσατε στο Bήμα 2ο απενεργοποιήστε και όποια άλλη δεν χρησιμοποιείτε συχνά.

Βήμα 4ο – Μην κλείνετε συνεχώς τις εφαρμογές από το Multitasking

H Apple στο iOS 7 έκανε πολύ εύκολο το πως να κλείνετε μια εφαρμογή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα διπλό κλικ του Home Button και μετά να κάνετε swipe up με το δάχτυλο σας τις αντίστοιχες καρτέλες των εφαρμογών.

Οι περισσότεροι θα σας πούνε να κλείνετε άμεσα όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε για να γλιτώσετε μπαταρία!

ΛΑΘΟΣ

Κάθε φορά που κλείνετε μια εφαρμογή και την ξανά ανοίγετε μετά από λίγο ουσιαστικά καταναλώνετε περισσότερη μπαταρία.

Μπορεί λοιπόν και σωστά να ελευθερώνετε μέρος της μνήμης RAM του iPhone σας αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως κάθε φορά που ανοίγετε εκ νέου την εφαρμογή το λογισμικό πρέπει να φορτίσει από την αρχή στην μνήμη με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε πως το iOS παγώνει όλες τις εφαρμογές έτσι και αλλιώς που έχετε ανοιχτές αλλά βρίσκονται στο παρασκήνιο.

Έτσι δεν καταναλώνουν μπαταρία εκτός αν είναι για αυτές ενεργοποιημένη η ανανέωση τους που είδαμε παραπάνω. Οι πιο επίφοβες είναι αυτές τις μουσικής, αυτές που χρησιμοποιούν δεδομένα τοποθεσίας καθώς και αυτές σαν το Skype.

Οι εν λόγω και με ενεργοποιημένη την ανανέωση τους ακόμη και αν βρίσκονται στο παρασκήνιο θα σας καταναλώνουν συνεχώς μπαταρία.

Βήμα 5ο – Απενεργοποιήστε τις Push ειδοποιήσεις του Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αν τα παραπάνω βήματα δεν σας βοήθησαν δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τις Push ειδοποιήσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έστω και προσωρινά για να δείτε αν έχετε κάποια βελτίωση.

Η εν λόγω δυνατότητα επιτρέπει στην συσκευή σας να δέχεται άμεσα ειδοποιήσεις όταν έχετε κάποιο νέο email. Είναι πολύ καλή αν ελέγχετε συνεχώς τα email σας αλλά καταναλώνει μεγάλο ποσοστό από την μπαταρία σας.

Μπορεί πολύ εύκολα λοιπόν για παράδειγμα και εξαιτίας κάποιου mail server το τηλέφωνο σας να έχει κολλήσει και να ελέγχει συνεχώς αν έχετε κάποιο νέο email. Τέτοια φαινόμενα έχουμε περισσότερο στους Exchange λογαριασμούς.

Δεν είναι επίσης απίθανο να υπάρχει η παραπάνω συμπεριφορά εξαιτίας κάποιου αρχείου του λογισμικού που δεν εγκαταστάθηκε σωστά όταν περάσατε την νέα έκδοση στην συσκευή σας.

Είναι λοιπόν καλό έστω και προσωρινά να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις αυτές και να παρατηρήσετε την αυτονομία της συσκευής σας.

Ρύθμισες>Mail, Επαφές, Ημερολόγια>Νέα δεδομένα

Βήμα 6ο – Απενεργοποιήστε τις Push ειδοποιήσεις αδιάφορων εφαρμογών


Βήμα 7ο – Σε περιοχές που δεν έχετε καλό σήμα ή το σήμα είναι πολύ αδύνατο τοποθετήστε την συσκευή σε Χρήση Πτήσης


ΠΗΓΗ: appleworldhellas.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: Real.gr

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η ομορφιά των μαθηματικών.

Θα λέγατε ποτέ ότι μια εξίσωση είναι όμορφη; Αν δεν έχετε καλή σχέση με τα μαθηματικά, μάλλον θα απαντήσετε αρνητικά. Οι μαθηματικοί ωστόσο πολύ συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη «ωραία» για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους προς μια εξίσωση που θεωρούν ξεχωριστή. Και μάλιστα δεν μένουν απλώς στα λόγια. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτή την ομορφιά τη νιώθουν πραγματικά, τους συγκινεί με τον ίδιο τρόπο που θα τους συγκινούσε καθετί ωραίο, όπως για παράδειγμα ένα έργο τέχνης.

Αυτό ακριβώς ήταν που ώθησε τον Σεμίρ Ζέκι, διακεκριμένο νευροεπιστήμονα και καθηγητή του University College του Λονδίνου, να εξετάσει τους ισχυρισμούς τους στον εγκεφαλικό τομογράφο.

Ο καθηγητής Ζέκι, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με το οπτικό σύστημα του εγκεφάλου, έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του στον τομέα της νευροαισθητικής διερευνώντας την αισθητική «λειτουργία» του εγκεφάλου μας. Ενα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των μελετών του, οι οποίες ήταν οι πρώτες του είδους, είναι ότι η ομορφιά, είτε προέρχεται από οπτικά ερεθίσματα, όπως στην περίπτωση ενός ζωγραφικού πίνακα ή ενός γλυπτού, είτε από ακουστικά, όπως στην περίπτωση ενός μουσικού κομματιού, «αποτυπώνεται» στην εγκεφαλική δραστηριότητά μας ενεργοποιώντας κυρίως μια συγκεκριμένη περιοχή στον λεγόμενο «συναισθηματικό εγκέφαλο», τον έσω κογχομετωπιαίο φλοιό (mOFC). Αντίστοιχα ένα έργο τέχνης ή ένα μουσικό κομμάτι το οποίο θεωρούμε άσχημο ενεργοποιεί διαφορετικές - αλλά και πάλι συγκεκριμένες - περιοχές, κυρίως την αμυγδαλή και τον κινητικό φλοιό (δείτε και «Το μέτρο της ομορφιάς», «ΒΗΜΑScience», 7.10.2012).

Τι έκανε όμως τον νευροβιολόγο να στρέψει το ενδιαφέρον του από την «απτή» ομορφιά των αισθήσεων στην καθαρά «αφηρημένη» ομορφιά των μαθηματικών; «Οι λόγοι είναι δύο» μας απαντά ο κ. Ζέκι, τον οποίο συναντήσαμε στην Αθήνα, όπου βρέθηκε με αφορμή την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ειδικά για την περίσταση μάλιστα εκδόθηκε και διατέθηκε στην τελετή το βιβλίο «Η νευροαισθητική στον 21ο αιώνα - Από τον Πλάτωνα στον Ζέκι» της επίκουρης καθηγήτριας ΝευρολογίαςΜαρίας Αναγνωστούλη-Πουλημένου). «Κατ' αρχάς ήθελα να δω αν αυτή η συναισθηματική εμπειρία της ομορφιάς που περιγράφουν οι μαθηματικοί και η οποία προέρχεται από μια πολύ νοητική πηγή προκαλεί δραστηριότητα στα ίδια σημεία του εγκεφάλου με την ομορφιά που προέρχεται από περισσότερο αισθητηριακές πηγές» εξηγεί.«Δεύτερον, από τον Πλάτωνα και μετά οι μεγάλοι φιλόσοφοι έχουν υποστηρίξει ότι από την ομορφιά παίρνουμε γνώση. Τι είδους γνώση παίρνουμε λοιπόν από τα μαθηματικά; Οι μεγάλοι μαθηματικοί και φυσικοί, όπως ο Πολ Ντιράκ και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, έχουν πει ότι το βασικό χαρακτηριστικό ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος είναι αληθής είναι η ομορφιά. Η μελέτη αυτού του είδους της ομορφιάς αναδεικνύεται επομένως σε ένα πολύ ευρύ και πολύ βαθύ ερώτημα σχετικά με το τι είδους γνώση για τον κόσμο μας μάς προσφέρει».

Ομορφιά = αλήθεια

Για να στηρίξει την άποψη ότι με κάποιον τρόπο στο μυαλό μας η ομορφιά συνδέεται με αυτό που θα αποκαλούσαμε «σωστό» ή «αλήθεια» ο καθηγητής φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση του γερμανού μαθηματικού, θεωρητικού φυσικού και φιλοσόφου Χέρμαν Βέιλ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που προσπάθησαν να συνδέσουν τον ηλεκτρομαγνητισμό με τη γενική θεωρία της σχετικότητας. «Κατέληξε σε έναν μαθηματικό τύπο που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν πολύ ωραίος αλλά κανείς δεν τον αποδεχόταν γιατί έλεγαν ότι δεν ισχύει» αναφέρει. «Για καμιά δεκαριά χρόνια κανένας δεν έμπαινε καν στον κόπο να τον κοιτάξει. Και ύστερα, με την έλευση της κβαντομηχανικής, ξαφνικά αποδείχθηκε ότι ίσχυε. Εδώ έχουμε λοιπόν μια πίστη στα γεγονότα η οποία στηρίζεται στην ομορφιά πολύ προτού το γεγονός γίνει γνωστό. Και αυτό είναι εκπληκτικό. Ποιες είναι λοιπόν οι αλήθειες που τα μαθηματικά αποκαλύπτουν μέσω της ομορφιάς;».

Η παρατήρηση ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων βρίσκουν μια εξίσωση ωραία είναι πως «έχει νόημα» γι' αυτούς δίνει κατά την άποψη του καθηγητή τροφή για σκέψη σε πολλά επίπεδα. «Μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την "Πιετά" του Μικελάντζελο, ότι έχει νόημα; Μπορούμε. Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό το "έχει νόημα;"» διερωτάται.«Φαντάζομαι ότι σημαίνει πως κάτι στη λογική και στον εγκέφαλό μας μάς λέει ότι είναι σωστό, ότι ταιριάζει» συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της τελευταίας μελέτης έκαναν τον ίδιο και τους νευροεπιστήμονες και μαθηματικούς συνεργάτες του να συνειδητοποιήσουν ότι άνοιξαν ένα νέο πεδίο προβληματισμού το οποίο απλώνεται σε πολλούς τομείς. «Εγώ τουλάχιστον προβληματίζομαι σχετικά με το εξής: Εχουμε εξελιχθεί στο Σύμπαν. Σε ποιον βαθμό η διατεταγμένη δομή αυτού του Σύμπαντος έχει αποτυπωθεί στον εγκέφαλό μας;» λέει. «Ενα παράδειγμα που μου αρέσει να φέρνω είναι αυτό της θεωρίας των χορδών. Η θεωρία των χορδών είναι μια θεωρία για την οποία δεν υπάρχει πειραματική απόδειξη. Είναι καθαρά θεωρητική. Το ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επινοήσουν μια θεωρία σαν αυτήν αν δεν είχαμε την εγκεφαλική δομή και λειτουργία που διαθέτουμε; Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι στην οργάνωση του εγκεφάλου μας το οποίο μας επιτρέπει να επινοούμε τέτοιες θεωρίες».

Το κάλλος της γνώσης

Υπό αυτό το νέο πρίσμα, σε τι χρησιμεύει τελικά η ομορφιά; «Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που αναδεικνύονται» μας απαντά. «Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων και των καλλιτεχνών, θα σας πουν ότι η επιστήμη είναι για τη γνώση και η τέχνη είναι για την απόλαυση. Η ομορφιά και η τέχνη δεν είναι το ίδιο, αλλά για πολύ μεγάλο διάστημα είχαν εξισωθεί, και η ομορφιά είναι επίσης για την απόλαυση. Δεν νομίζω όμως ότι ο Πλάτων θα είχε την ίδια άποψη. Ο Πλάτων θα σας έλεγε ότι η ομορφιά οδηγεί στη γνώση και στη σοφία. Και η γνώση και η σοφία, η απόκτηση της γνώσης, κινούν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος παλεύει διαρκώς για τη γνώση». Αυτό κατά την άποψη του καθηγητή τοποθετεί τον τομέα της νευροαισθητικής σε ένα άλλο, πολύ πιο «βαρύ» επίπεδο από την ελαφρότητα που ενδεχομένως αποπνέει για ορισμένους το συνθετικό «αισθητική». «Για μεγάλο διάστημα ο κόσμος έλεγε: "Νευροαισθητική, τι είναι αυτό; Ο Ζέκι γέρασε. Δούλεψε πάνω στην όραση, στην όραση των χρωμάτων, της κίνησης, των σχημάτων, στις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου και τα λοιπά, αυτά ήταν σκληρή επιστήμη. Τώρα γέρασε και κάνει μαλακή επιστήμη"» μας λέει. «Τα πράγματα όμως είναι αντίστροφα. Αυτό που κάνω τώρα είναι σκληρή επιστήμη. Η άλλη είναι εύκολη επιστήμη. Το να κοιτάζεις τις συνδέσεις του εγκεφάλου, από το Α στο Β, αυτό είναι εύκολο. Το να κοιτάζεις πώς αποκρίνονται τα κύτταρα στα ηλεκτρόνια, αυτό είναι εύκολο. Το να μπορέσεις όμως να κατανοήσεις τη νευροβιολογική βάση της ομορφιάς και τι αυτή θέλει να πει και πώς ενσωματώνονται διαφορετικά είδη ομορφιάς σε ένα ενιαίο σύστημα, αυτό είναι σκληρή επιστήμη. Πολύ σκληρή επιστήμη».


Ωραίες και άσχημες
Οι εξισώσεις στον τομογράφο
Ωραιότερη εξίσωση κρίθηκε η ταυτότητα του Οϊλερ (αριστερά), ασχημότερη η σειρά απείρων όρων του Ραμάνουτζαν (δεξιά)

Προκειμένου να ελέγξει αν η «αφηρημένη» ομορφιά των εξισώσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας και μάθησης και απορρέει από νοητικές διεργασίες και όχι από αισθητηριακά ερεθίσματα, βιώνεται με τον ίδιο τρόπο με την ομορφιά που προκύπτει από την τέχνη, ο νευροεπιστήμονας αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια πειραματική μεθοδολογία με τις προηγούμενες μελέτες του. Με μία διαφορά: ενώ στα προηγούμενα πειράματα, στα οποία είχε διερευνήσει την «οικουμενική» ομορφιά των αισθήσεων, είχε επιλέξει να εξετάσει «κοινούς θνητούς» αποκλείοντας τους ειδήμονες όπως οι κριτικοί και οι ιστορικοί έργων τέχνης ή οι ζωγράφοι και οι μουσικοί, τη φορά αυτή οι συμμετέχοντες ήταν μαθηματικοί και μάλιστα προχωρημένου επιπέδου - μεταπτυχιακοί ή μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Οι 15 συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να αξιολογήσουν μια σειρά εξισώσεις ως «ωραίες», «ουδέτερες» ή «άσχημες». Στη συνέχεια είδαν σε τέσσερις διαφορετικές συνεδρίες τις εξισώσεις αυτές να προβάλλονται σε μια οθόνη ενώ οι ίδιοι υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και έκαναν ξανά την αξιολόγησή τους.
Οπως μας λέει ο Σεμίρ Ζέκι, σε ορισμένες περιπτώσεις η αξιολόγηση διέφερε - κάποιος π.χ. μπορεί την πρώτη φορά να είχε αξιολογήσει μια εξίσωση ως «ουδέτερη» αλλά στον εγκεφαλικό τομογράφο να τη θεώρησε «ωραία» ή το αντίστροφο. Το σημαντικό όμως εύρημα που προέκυψε από τις απεικονίσεις ήταν ότι, πέραν των πολλών διαφορετικών περιοχών που ενεργοποιούνται όταν κάποιος εξετάζει μια μαθηματική εξίσωση, στις «ωραίες» εξισώσεις ο εγκέφαλος των εθελοντών εμφάνιζε δραστηριότητα στον έσω κογχομετωπιαίο φλοιό, ακριβώς όπως είχε συμβεί στα πειράματα με τα έργα τέχνης και τις μουσικές συνθέσεις. Επιπλέον, όπως και στα προηγούμενα πειράματα, όσο πιο ωραία έκρινε ο εθελοντής μια εξίσωση τόσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν και παρατηρήθηκαν κάποιες αποκλίσεις, σε γενικές γραμμές για ορισμένες εξισώσεις υπήρξε ομοφωνία: η πιο ωραία από όλες, βάσει των αξιολογήσεων, ανακηρύχθηκε η ταυτότητα του Οϊλερ, ακολουθούμενη από το Πυθαγόρειο Θεώρημα, τον τύπο του Οϊλερ που αφορά τη σχέση μεταξύ εκθετικών και τριγωνομετρικών συναρτήσεων και τις εξισώσεις των Κοσί - Ρίμαν. Ως πιο άσχημη κρίθηκε από τους περισσοτέρους η σειρά απείρων όρων για 1/π του Ραμάνουτζαν, ακολουθούμενη από τη συναρτησιακή εξίσωση του Ρίμαν. Στην κατηγορία των «ουδέτερων» τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων η χαρακτηριστική του Οϊλερ (ή τύπος πολυέδρων του Οϊλερ) και το θεώρημα Γκάους - Μπονέ.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ Ή ΕΙΚΟΝΑ;
Στον εγκέφαλο ενός μαθηματικού

Τι είναι εκείνο που κάνει μια εξίσωση ωραία στα μάτια ενός μαθηματικού; «Νομίζω ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο συνδυασμός της απλότητας με την πολυπλοκότητα. Θα πρέπει, όταν την κοιτάζεις, να είναι κατά κάποιον τρόπο κομψά απλή, αλλά ταυτόχρονα να μεταδίδει κάτι βαθύ και σύνθετο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αντρέας Ντάνιελ Ματ, μαθηματικός του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Ομπερβόλφαχ στη Γερμανία. Ολα βεβαίως, όπως προσθέτει, εξαρτώνται από την εμπειρία που έχει κάποιος. «Αν δουλεύεις πολύ με πολύ σύνθετες εξισώσεις, προφανώς τις βρίσκεις και αυτές πολύ ωραίες γιατί τις ξέρεις και σε συγκινούν μόλις τις βλέπεις» εξηγεί. «Εδώ λοιπόν ερχόμαστε στον δεύτερο παράγοντα, τη συγκίνηση, τα συναισθήματα που σου προκαλεί η εξίσωση όταν την κοιτάζεις. Αυτά φυσικά σχετίζονται είτε με την εμπειρία που είχες δουλεύοντας με αυτήν είτε με την εμπειρία που βιώνεις εκείνη τη στιγμή όταν κοιτάζεις μια εξίσωση και αυτή σου προσφέρει ένα νέο στοιχείο ή μια καινούργια γνώση. Για παράδειγμα, η ταυτότητα του Οϊλερ δίνει μια νέα σχέση μεταξύ των άρρητων αριθμών και του 1 ή του -1 και του 0. Είναι απλή, αλλά σου δείχνει μια σχέση η οποία σε εκπλήσσει και δεν την περίμενες». Ο τρίτος παράγοντας είναι δυσκολότερο να προσδιοριστεί αλλά φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικός - αν όχι σημαντικότερος, αν σκεφθούμε και την «εξίσωση» των επιστημόνων που θέλει την ομορφιά να ισοδυναμεί με το «σωστό» και την «αλήθεια». «Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω ακριβώς, είναι ένα συναίσθημα, μια αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι κλασικό και αιώνιο, ένα είδος μακροπρόθεσμης ομορφιάς - κάτι το οποίο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, θα είναι πάντα έτσι. Είναι απλό αλλά και πολύ βαθύ ταυτοχρόνως».

Ο καθηγητής Ζέκι μας είπε ότι ο σερ Μάικλ Ατίγια, ο επιφανής βρετανός μαθηματικός με τον οποίο συνεργάστηκε στη μελέτη, απογοητεύθηκε από το γεγονός ότι η σειρά απείρων όρων του Ραμάνουτζαν, μια πολύ σημαντική εξίσωση, αξιολογήθηκε ως η πιο άσχημη. Ο κ. Ματ έχει όμως μια εξήγηση γι' αυτό και μας τη σχηματοποιεί με έναν μουσικό παραλληλισμό, παρομοιάζοντας την εξίσωση του Οϊλερ με τη μουσική του Μότσαρτ και εκείνη του Ραμάνουτζαν με τη σύγχρονη κλασική μουσική. «Εγώ θεωρώ ότι και η εξίσωση του Ραμάνουτζαν είναι πολύ ωραία, πρέπει όμως να την έχει συνηθίσει κάποιος για να την εκτιμήσει. Ξέρετε, υπάρχει σχέση με την τέχνη και τη μουσική. Για παράδειγμα, η κλασική μουσική του Μότσαρτ είναι εύκολη στο άκουσμα, την έχουμε συνηθίσει και μας αρέσει αμέσως, όπως η εξίσωση του Οϊλερ. Η σύγχρονη κλασική μουσική είναι όμως δύσκολη, όπως και η free jazz. Αρχικά μπορεί να ηχεί ακόμη και άσχημη. Οταν όμως κάποιος "μπει" μέσα σε αυτήν, τη λατρεύει. Οι σύνθετες εξισώσεις όπως αυτή του Ραμάνουτζαν είναι κάπως έτσι. Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι σύγχρονα μαθηματικά, είναι όμως μια διαφορετική θεωρία των αριθμών».

Ο μαθηματικός εργάζεται μεταξύ άλλων στο Imaginary, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου του Ομπερβόλφαχ το οποίο έχει ως στόχο να κάνει κατανοητά τα μαθηματικά στο ευρύ κοινό. Ενα από τα «εργαλεία» που έχουν αναπτύξει για αυτόν τον σκοπό είναι το Surfer, ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να οπτικοποιήσει εξισώσεις και να τις μετατρέψει, προσθέτοντας χρώματα και τοποθετώντας τες στον χώρο, σε πραγματικά έργα τέχνης (το «ΒΗΜΑScience» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο είχαν διοργανώσει έναν σχετικό διαγωνισμό - δείτε και «Η ομορφιά του Imaginary», «ΒΗΜΑScience», 13.2.2011). Το Surfer λειτουργεί μόνο με αλγεβρικές εξισώσεις, οπότε δεν μπορεί να μας προσφέρει τη χαρά να απολαύσουμε έστω οπτικά τις εξισώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη του καθηγητή Ζέκι. Το βέβαιον πάντως είναι ότι, ακόμη και αν είχαμε αυτή την ευκαιρία, η συγκίνηση που θα νιώθαμε θα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν των «μυημένων» στα μαθηματικά. Οπως μας λέει ο κ. Ματ, οι μαθηματικοί δεν μετατρέπουν απαραίτητα στο μυαλό τους τις εξισώσεις σε εικόνες - ο τρόπος που τις αντιλαμβάνονται δεν είναι τόσο οπτικός όσο νοητικός. «Με το Surfer όμως η εξίσωση γίνεται εικόνα και αυτό είναι ένα άλλο είδος ομορφιάς το οποίο χρησιμοποιούμε πολύ στο Imaginary» εξηγεί.«Είναι η ομορφιά της οπτικοποίησης των εξισώσεων που προσφέρει ως αποτέλεσμα μια όμορφη εικόνα των αλγεβρικών επιφανειών στον χώρο. Και αυτό είναι ωραίο, με έναν διαφορετικό τρόπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ / science

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Το πρώτο μου Πάσχα.

Επί δεκαετίες ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951) έγραφε στο πρώτο παιδικό ελληνικό περιοδικό, τη Διάπλαση των Παίδων, τη στήλη «Αθηναϊκές επιστολές», υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Φαίδων. Σε μια από αυτές τις επιστολές, γραμμένη τη δεκαετία του 1930, αλλά πάντα επίκαιρη, αναφέρεται στο Πάσχα και τα γεγονότα που τιμούμε.

Αγαπητοί μου,

Αυτές τις ημέρες ξαναγυρίζω πάντα στα παιδικά μου χρόνια. Και θυμάμαι τις θαυμάσιες εκείνες γιορτές που χαιρόμουν στην πατρίδα μου, όταν ήμουν μικρό αμέριμνο παιδί κι είχα τους καλούς μου γονείς να με φροντίζουν και να μ΄ οδηγούν σε όλα. Φυσικά και στην εκκλησία ή στα «θρησκευτικά μου καθήκοντα»… όσο ήταν χειμώνας, η μητέρα μου μ΄ έπαιρνε μαζί της στον Αϊ-Γιάννη ή στη Φανερωμένη, τις γειτονικές μας εκκλησίες, που λειτουργούσαν κάπως αργά – από τις οκτώ η μια, από τις εννιά η άλλη. Μα όταν έμπαινε η άνοιξη, που μπορούσα να ξυπνώ και να βγαίνω πιο πρωί, ο πατέρας μου μ΄ έπαιρνε στην Επισκοπιανή ή στον Άγιο Χαράλαμπο, εξοχικές εκκλησίτσες αυτές, σ΄ ένα ωραίο παραθαλάσσιο προάστιο, που λειτουργούσαν από τις επτά. Μετά τη λειτουργία κάναμε κι έναν περίπατο στους Κήπους και γυρίζαμε λιγάκι κουρασμένοι μα πολύ ευχαριστημένοι κι οι δυο.

Ω, ήταν τόσο όμορφα! Η άνοιξη είχε στολισμένες τις πρασινάδες με μαργαρίτες άσπρες και κίτρινες, με ολοκόκκινες παπαρούνες και μ΄ άλλα γαλάζια ή μαβιά αγριολούλουδα. Τι πολύχρωμο το χαλί που απλωνόταν στα χωράφια! Το έβλεπα κι από την ανοιχτή πόρτα της εκκλησιάς, καθώς άκουγα τα ψαλσίματα, τις ευχές και τα ευαγγέλια. Τα ευαγγέλια προπάντων μ΄ άρεσαν πολύ. Είναι τόσο ποιητικά αυτά που λένε πριν και μετά το Πάσχα! Πρώτα των Βαΐων – και συνήθως απ΄ αυτή την Κυριακή άρχιζα να πηγαίνω στις εξοχικές εκκλησίτσες – έπειτα της Ανάστασης, έπειτα του Θωμά, των Μυροφόρων, της Σαμαρείτιδος… Ο παπα-Λογοθέτης, εφημέριος στον Αϊ-Χαράλαμπο, πολύ γραμματισμένος, τα έλεγε θαυμάσια. Κι όχι ψαλτά με μπάσα και σικόντα, όπως σ΄ άλλες εκκλησιές. αλλά διαβαστά, καθαρά, σταράτα, λέξη προς λέξη, και μ΄ έκφραση, με τόνο ώστε να καταλαβαίνει το νόημα κι ο αγράμματος. Κι αλήθεια, στις εκκλησίτσες εκείνες το περισσότερο πήγαιναν απλοί, ταπεινοί άνθρωποι του λαού – ψαράδες, βαρκάρηδες, κηπουροί, μυλωνάδες. Και σου ΄κανε χαρά να τους βλέπεις ντυμένους κυριακάτικα, ν΄ ακούνε με τόση ευλάβεια και με τόση προσοχή τα λόγια του Κυρίου…

Όμως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όλη μου η «εκκλησία» ήταν, την Κυριακή το πρωί, η Ανάσταση που γινόταν στο ύπαιθρο, και κατόπι η λειτουργία: Δεύτε λάβετε φως, Χριστός Ανέστη, Εν αρχή ην ο λόγος και καθεξής. Δεν μ΄ έβγαζαν έξω βράδυ, κι ούτε στα Νυμφία με πήγαιναν ούτε στην Ακολουθία των Παθών ούτε στη λιτανεία του Επιταφίου, που μόνο την πένθιμη μουσική της άκουγα από μακριά, αν τύχαινε να ξυπνήσω τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής. Έτσι δεν ήξερα καλά τι προηγήθηκε απ΄ την Ανάσταση. Μόνο, από την Κυριακή των Βαΐων, πως ο Χριστός μπήκε θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα. Αλλά τι έκαμε κει, τι τον έκαμαν, άκρες μέσες. Μόλις είχα μια ιδέα.

Κι άξαφνα… τα έμαθα όλα! Είχα μεγαλώσει, φαίνεται, εκείνο το χρόνο κι οι γονείς μου με πήραν μαζί τους παντού. Έτσι άκουσα και τα φοβερά εκείνα ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής και το Σήμερον κρεμάται! … Είδα και τον Χριστό με το αγκαθένιο του στεφάνι στο μαύρο σταυρό, ένα μεγάλο Χριστό σαν αληθινό… Έπειτα Τον είδα και νεκρό, ξαπλωμένο στο χρυσό Επιτάφιο (κι ο Χριστός του Επιταφίου στη Ζάκυνθο δεν είναι κεντημένος σε πανί, είναι ζωγραφισμένος σε ξύλο, σαν εικόνα περικομμένη, όπως κι ο Εσταυρωμένος). Και θυμούμαι ακόμα τι αλλιώτικη εντύπωση, τι μεγαλύτερη χαρά μου έκαμε το Πάσχα στην εκκλησίτσα, την πρώτη φορά, αφού είχ΄ ακούσει πια κι ιδεί και μάθει όλα τα προηγούμενα. Μπορώ να πω πως αυτό ήταν το πρώτο μου Πάσχα.

Γιατί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα την είχα περάσει με το πένθος, με τη λύπη των Παθών. Είχα παρακολουθήσει τον Χριστό στο μαρτύριό Του, στην αγωνία Του, στο θάνατό Του. Είχ΄ ακούσει και τη Διαθήκη Του, είχα παρακαθίσει και στο Μυστικό Δείπνο, είχ΄ ακολουθήσει και την εκφορά Του, κλαίγοντας μαζί με τη Θλιμμένη Μητέρα, που κι αυτή ακολουθούσε ζωγραφιστή σε μια μεγάλη εικόνα σαν αληθινή: ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον… Γι΄ αυτό το Χριστός Ανέστη μου έκαμε ύστερα τόση χαρά, τόση αγαλλίαση. γι΄ αυτό μου φάνηκε σαν μια υπέρτατη ικανοποίηση, σαν μια νίκη, σαν ένας θρίαμβος. Εκείνος που φόρεσε για εμπαιγμό ψεύτικη πορφύρα. Εκείνος που ποτίσθηκε χολή και ξίδι, και μαστιγώθηκε, και καρφώθηκε σε ξύλο, και πέθανε μαρτυρικά, σαν άνθρωπος, έβγαινε ζωντανός από τον τάφο κι ανέβαινε στον ουρανό σαν Θεός!

Έτσι έπρεπε να είναι. Για να μου δώσει τόση χαρά η Ανάσταση, έπρεπε να προηγηθεί το Πάθος. για να μου κάμει τόση εντύπωση το Πάσχα, έπρεπε να γνωρίζω τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μαθαίνοντας όσα έμαθα εκείνον τον χρόνο, μάθαινα τη ζωή, που ως τότε ήμουν πολύ μικρός για να την ξέρω, αφού οι γονείς που με φρόντιζαν και μ΄ οδηγούσαν, δεν με πήγαιναν παρά στις χαρούμενες κυριακάτικες λειτουργίες και με προφύλαγαν απ΄ τα λυπητερά, που δεν ήταν ακόμα για μένα. Έτσι και στη ζωή: Τη χαρά, την αληθινή χαρά, την κατακτούμε ύστερ΄ από αγώνα και αγωνία, ύστερ΄ από κόπο και λύπη. Πριν από κάθε μας Πάσχα, πρέπει να περάσουμε μια Μεγάλη Εβδομάδα.

Σας ασπάζομαι

ΦΑΙΔΩΝ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Κυριακή Του Πάσχα.



«Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν Λαοί, 
Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· 
ἐκ γὰρ θανάτου πρὸς ζωήν, 
καὶ ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν, 
Χριστὸς ὁ Θεός, 
ἡμᾶς διεβίβασεν, 
ἐπινίκιον ᾄδοντας».


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Σταύρωσις!

Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας, Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δύο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από εκεί και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σαν σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς το Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης, και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δύο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στο Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.

Γύρω στην ένατη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει : «Τετέλασται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφαζόταν, σύμφωνα με το νόμο, ο πασχάλιος αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προ-τυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό.

Τον δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως, ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτήν αίμα και νερό. Τέλος, κατά την δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δύο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιό του μεγάλο λίθο.

Από τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Απολυτίκιον. Ήχος δ'.

Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου, τω τιμίω Σου αίματι. τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς, την αθανασίαν επήγασας ανθρώποις, Σωτήρ ημών, δόξα Σοι.



Κοντάκιον. Ἦχος πλ. δ’. Αὐτόμελον.


Τὸν δι’ ἡμᾶς σταυρωθέντα, δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν· αὐτὸν γὰρ κατεῖδε Μαρία ἐπὶ τοῦ ξύλου καὶ ἔλεγεν· Εἰ καὶ Σταυρὸν ὑπομένεις, σὺ ὑπάρχεις ὁ Υἱὸς καὶ Θεός μου
.


Aναδημοσίευση από: http://anavaseis.blogspot.com/

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος.

Κατά τη Μεγάλη Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση: Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου, Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.

Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους».

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ' όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.

Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.

Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεό μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.

Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των άλλων ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.

Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε. Από 'κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.


Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ'.

Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι
.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Παραδοσιακό Πάσχα στην Τρίπολη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Πάσχα δίνει στη δημοσιότητα ο δήμος Τρίπολης. Η Τρίπολη κρατάει τα σκήπτρα στον εορτασμό της κορυφαίας γιορτής της χριστιανοσύνης και της λεβεντιάς.

Το Πάσχα στην Τρίπολη έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων προσελκύοντας κάθε φορά πλήθος κόσμου ενώ η φιλοξενία των Αρκάδων αγκαλιάζει κάθε επισκέπτη.

Η Λαμπρή είναι μια απέραντη γιορτή, ένα παραδοσιακό γλέντι με τοπικά συγκροτήματα. Ο Δήμος Τρίπολης, στην Πλατεία Άρεως προσφέρει μεζέδες από τα ψητά αρνιά της σούβλας, πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα και άφθονο μοσχοφίλερο από τους αμπελώνες της Αρκαδίας.


Αναλυτικά το πρόγραμμα, παρουσιάζεται ως εξής:

Πέμπτη 10 Απριλίου 
Κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου
Παζάρι πασχαλινών ειδών (μέχρι το Μεγάλο Σάββατο)

Παρασκευή 11 Απριλίου 
Μαλλιαροπούλειο / ώρα 8 μ.μ
5o Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής με τη Χορωδία Τρίπολης, τη Δημοτική Χορωδία Παπάγου – Χολαργού και τη Χορωδία Νίκαιας

Σάββατο του Λαζάρου
Λαζαρίτικα Κάλαντα από το Σύλλογο Ρουμελιωτών Τρίπολης

Κυριακή των Βαΐων
Πλατεία Άρεως / ώρα 10 π.μ
Παραδοσιακό βάψιμο αυγών κι εορταγορά λαμπάδας από το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης

Μεγάλη Τρίτη
Πλατεία Άρεως / 5-7 μ.μ
Εργαστήρι λαμπάδας από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
- Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας / ώρα 7 μ.μ
Η Χορωδία Ορφέας Τρίπολης θα ψάλει το Τροπάριο της Κασσιανής,

Μεγάλη Τετάρτη
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών / ώρα 3:30 μ.μ
Τελετή του Νιπτήρος. Μετάβαση δωρεάν με λεωφορεία από την Πλατεία Κολοκοτρώνη, ώρα 2 μ.μ

Μεγάλη Πέμπτη
Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης
Ακολουθία των Παθών. Η χορωδία Τρίπολης θα ψάλει μετά από το 5ο Ευαγγέλιο το Αντίφωνο
΄΄ Σήμερον κρεμάται επί ξύλου΄΄

Μεγάλη Παρασκευή
- Ιερά μονή Επάνω Χρέπας / ώρα 12 μεσημέρι
Τελετή της Αποκαθήλωσης. Μετάβαση δωρεάν με λεωφορεία από την Πλατεία Κολοκοτρώνη, ώρα 10:30 π.μ
-Απογευματινή περιφορά των Επιταφίων Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων / ώρα 3:30 μ.μ ,Γηροκομείο / ώρα 4:30 μ.μ και Άλσος Αγίου Γεωργίου / ώρα 5:30 μ.μ
- Κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου / ώρα 9 μ.μ
Κατανυκτική λιτάνευση και συνάντηση των Επιταφίων όλων των Ιερών Ναών της πόλης. Τα εγκώμια θα αποδώσουν η Χορωδία Τρίπολης και η Χορωδία Ορφέας Τρίπολης

Μεγάλο Σάββατο
- Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου / ώρα 12 μεσάνυχτα
Τελετή της Ανάστασης

Κυριακή του Πάσχα – Λαμπρή Γιορτή
- Πλατεία Άρεως / ώρα 11 π.μ
Τραγούδια της Λαμπρής από παραδοσιακή ορχήστρα και δημοτικοί χοροί από τα χορευτικά μας συγκροτήματα.
Οβελίας, μοσχοφίλερο, κόκκινα αυγά και λαμπροκούλουρα στις ψησταριές που επιμελούνται οι σύλλογοι της πόλης.
- Στις συνοικίες και τα περίχωρα του Δήμου
- Ψησταριά και παραδοσιακό γλέντι το πρωί στη Δαβιά Φαλάνθου
- Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου / ώρα 6 μ.μ
Ακολουθία της Αγάπης

Δευτέρα της Λαμπρής
- Αγία Τριάδα Σεχίου / πρωί. Θεία Λειτουργία και γλέντι
- Πλατεία Μπασιάκου / απόγευμα. Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ και παραδοσιακό γλέντι

Τετάρτη της Λαμπρής
Πανηγυρικός εορτασμός του Αγιώργη:
- Στο περιαστικό άλσος του Αγίου Γεωργίου
- Στο Ελαιοχώρι Κορυθίου, στα Λιθοβούνια Τεγέας, στο Λουκά και στο Πικέρνι Μαντινείας μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι
- Στη Νεστάνη Μαντινείας στο λόφο Γουλά παλαιό λαϊκό δρώμενο του Αγιώργη και ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού
- Στην Πιάνα Φαλάνθου αγώνας δρόμου από την Αλωνίσταινα μέχρι την Πιάνα

Παρασκευή της Λαμπρής
- Παλαιά Επισκοπή Τεγέας / ώρα 9 π.μ Εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής με Θεία Λειτουργία, ομιλία για την Τεγεάτισσα Μάνα και χορευτικό πρόγραμμα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: metrogreece.gr

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το μέλλον της τεχνολογίας βρίσκεται στην αποθήκευση ενέργειας.

Οι μετοχές των εταιρειών που πρωτοπορούν στην ανάπτυξη μπαταριών. Το στοίχημα για την παραγωγή προϊόντων που διαρκούν περισσότερο και φορτίζουν γρηγορότερα.

Τι ακριβώς ψάχνει η Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett στην κινεζική εισηγμένη BYD Co. και τι ζητούν η γερμανική Daimler και η ιαπωνική Toyota στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla; Είναι απλό: Μερίδιο στην επανάσταση των συσσωρευτών ενέργειας ή, με μια κουβέντα, στη νέα γενιά των μπαταριών που υπόσχονται ότι θα φέρουν το μέλλον στην καθημερινότητά μας και τεράστιες υπεραξίες σε αυτούς που θα τις ανακαλύψουν.

Μπαταρίες μικρότερες, μπαταρίες που θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια και θα φορτίζουν πιο γρήγορα. Μπαταρίες ικανές να κινήσουν με σημαντική αυτονομία από ένα αυτοκίνητο και ένα αεροπλάνο έως έναν δορυφόρο, νέες μπαταρίες για τα tablets, τα κινητά και τα χιλιάδες επαγγελματικά και καταναλωτικά gadgets που οικοδομούν πλέον τη σύγχρονη καθημερινή ζωή.Όποια και αν είναι η τεχνολογία, πάντοτε χρειάζεται μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας. Και οι κατασκευαστές, οι καινοτόμοι, δεν είναι παρά λίγα ονόματα στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη. Και κάποιοι επενδυτές το έχουν καταλάβει.

Γι’ αυτό ίσως και η μετοχή της κατασκευάστριας καθαρόαιμων, όχι υβριδικών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων πολυτελείας Tesla έχει εκτοξευθεί κατά 344% το 2013 και κατά 390% το τελευταίο 12μηνο. Η Tesla κατασκευάζει και συστοιχίες συσσωρευτών ενέργειας, κοινώς μπαταρίες, για τρίτους κατασκευαστές και αποτελεί πολύφερνη νύφη, αν κρίνει κανείς από τις πληροφορίες που την ήθελαν πριν από έναν χρόνο να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπεύθυνο εξαγορών της Apple. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει τα 27 δισ. δολ.
Για τους επενδυτές που ειδικεύονται στον κλάδο, αυτός αποτελεί μια εν δυνάμει μηχανή παραγωγής υπεραξιών. Όλοι οι αναλυτές δείχνουν να συμφωνούν πως το νέο μεγάλο ορόσημο στην αγορά αυτή θα γίνει με την εισαγωγή μπαταριών που θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια και θα φορτίζουν πιο γρήγορα.

Αυτό θα βοηθήσει και συσκευές όπως τα laptops και τα κινητά που κατασκευάζει η Apple και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Tesla Motors. Η Credit Suisse, που
παρακολουθεί στενά τη βιομηχανία αυτή, έχει συνθέσει ένα «καλάθι» (universe) από 22 επιχειρήσεις. Ο μέσος όρος της ανόδου τους το 2013 ήταν 34% και από την αρχή του 2014 έως τα τέλη Μαρτίου 15%.
Όμως, από τις υπεραποδόσεις (+344% το 2013) της Tesla έως το -93% μιας άλλης εταιρείας του κλάδου, της Exide, υπάρχει τόση απόσταση όση μεταξύ του πλούτου και της καταστροφής.

Γι’ αυτό και οι επενδυτές, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που πραγματοποιείται μια κούρσα για τη «χρυσή» πατέντα και την τεχνολογική υπεροχή, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές, οι περιπτώσεις που αξίζουν προσοχής είναι οι εξής:

BYD Co.
Στη μακρινή Κίνα η κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων η BYD Co. βλέπει τις μετοχές της να έχουν ανατιμηθεί κατά 130% στο 12μηνο. Το μυστικό της, όπως και της Tesla, είναι πως διαθέτει μια από τις λίγες ανά τον πλανήτη εξελιγμένες μονάδες έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής μπαταριών για αυτοκίνητα, αεροπλάνα (όπως τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας) και κινητές συσκευές.

Tesla
Η Tesla Motors ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός εργοστασίου, σε συνεργασία με την Panasonic, το οποίο θα παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου, στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων.

Στο νέο εργοστάσιο, με την ονομασία Gigafactory, θα απασχολούνται περίπου 6.500 εργαζόμενοι και η κατασκευή του θα κοστίσει μεταξύ 4 και 5 δισ. δολαρίων. Μέχρι το 2020 η Tesla ευελπιστεί πως θα παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ετήσια βάση σε σχέση με αυτές που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013, ενώ θα μειώσει το κόστος τους «πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα δυνατό».

Η αυτοκινητοβιομηχανία, συμφερόντων του (δισεκατομμυριούχου πλέον) Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι το 2013 παρέδωσε τουλάχιστον 22.500 αυτοκίνητα της σειράς Model S και σχεδιάζει να έχει παραδώσει 500.000 μέχρι το 2020. Εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποιούν τελευταία και πάλι συναντήσεις με στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών Panasonic, αλλά και με την Apple.

Johnson Controls
Η αμερικανική Johnson Controls αποτιμάται στη Wall στα 32 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις αγορές που εξυπηρετεί παράλληλα με την έμφαση στις τεχνολογικά προηγμένες μπαταρίες. Στην πραγματικότητα, οι μπαταρίες αυτοκινήτων αποτελούν μόνο το 14 % του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Η επένδυση στον τομέα αυτό σημαίνει στοιχήματα σε μια επιχείρηση με μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα. Η Johnson Controls στελεχώνεται από περισσότερους από 100 επιστήμονες στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, αυξάνοντας τις πιθανότητές της να βρει την επόμενη καλύτερη ανακάλυψη στην επιστήμη της μπαταρίας. Όμως, ακόμη δεν το έχει κάνει. Και γι’ αυτό χρηματιστηριακά εμφανίζεται πολύ λιγότερο ενεργή. Έχει ανατιμηθεί μόλις κατά 43% στο 12μηνο. Η εταιρεία πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε αύξηση 30% της παραγωγικής δυναμικότητάς της στην κινεζική μονάδα της στο Guangzhou.

General Electric, Toshiba
Θυγατρικές που ειδικεύονται στις μπαταρίες και αναζητούν το ιερό δισκοπότηρο της συσσώρευσης ενέργειας έχουν, όμως, και κολοσσοί όπως η αμερικανική General Electric ή η ιαπωνική Toshiba. Κάποιοι αναλυτές πιέζουν, μάλιστα, για την απόσχιση των μονάδων αυτών από τους ομίλους-δεινοσαύρους στους οποίους ανήκουν προ- κειμένου να απελευθερωθεί η αξία τους και να μπορέσουν οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε «καθαρά» στοιχήματα στον κλάδο.

Beacon Power

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 5ης Απριλίου

Η πολύ χαμηλής, ακόμη, κεφαλαιοποίησης αμερικανική Beacon Power Corporation εμφανίζει χρηματιστηριακά κέρδη της τάξης του 140% στο 12μηνο και 60% από την αρχή του έτους, καθώς η δραστηριοποίησή της στην αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας βαρέος τύπου που τροφοδοτούν τις υποδομές για τα αμερικανικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και η τεχνολογία megawatt-scale flywheel έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Exide, Yuasa
Άλλα, περισσότερο γνωστά ονόματα, κυρίως από τις συμβατικές μπαταρίες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, όπως η Exide Technologies και η Yuasa, παρουσιάζουν ανάμικτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά (η πρώτη πιέζεται και η δεύτερη όχι), πλην, όμως, παραμένουν στο επίκεντρο των ενεργειακά προσανατολισμένων χαρτοφυλακίων, διότι ο κλάδος αποτελεί must για όσους αναζητούν το «next big thing» στην τεχνολογία και την ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος χαρακτηρίζεται και από μεγάλες διακυμάνσεις και ρίσκα. Ρίσκα που συνδέονται τόσο με την ευόδωση ή μη των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης όσο και με τις συμβάσεις με κατασκευαστές που θα μπορούσαν να επιτύχουν για να μετατρέψουν τις ανακαλύψεις τους σε ταμειακές ροές.

Ποιοι κλάδοι «διψούν» για μπαταρίες νέας γενιάς
Σήμερα υπάρχουν πολυάριθμοι κλάδοι που διψούν για καλές μπαταρίες, πέραν των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η εξειδίκευση, όμως, είναι μεγάλη και, έτσι, οι επενδυτικές επιλογές πολλές, αλλά και δύσκολες και για «διαβασμένους».

Στην αεροδιαστημική, για παράδειγμα, οι συσσωρευτές τεχνητών δορυφόρων πρέπει να έχουν μεγάλη χωρητικότητα, μικρό βάρος, αντοχή στις επιταχύνσεις και τους κλυδωνισμούς. Τις καλύτερες προϋποθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συγκεντρώνουν οι αλκαλικοί συσσωρευτές νικελίου-καδμίου ή αργύρου- ψευδάργυρου. Δεν δραστηριοποιούνται σε αυτές όλοι οι παίκτες στην αγορά αυτή. Και υπάρχουν ακόμα πολλές αγορές. Υπάρχουν ηλεκτρικοί συσσωρευτές σε μόνιμη εγκατάσταση για τις ανάγκες των ηλεκτρικών σταθμών, των τηλεφωνικών και τηλεγραφικών σταθμών, των ραδιοσταθμών κ.ά. και φορητοί για τροφοδότηση κινητών ραδιοσυσκευών και συσκευών ενσύρματης επικοινωνίας, αυτοκινήτων, αεροπλάνων κ.λπ. Στην αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχουν επίσης πολλών ειδών μπαταρίες. Από τις συμβατικές και αυτές για την κίνηση των υβριδικών έως αυτές για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο των 100% ηλεκτροκινούμενων, όπως τα πολυτελή sedan της Tesla.

Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή του. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο «ήπια» προς το περιβάλλον τεχνολογία, συνήθως ηλεκτρικό κινητήρα ή, εναλλακτικά, πνευματικό κινητήρα, βιοκαύσιμο, φυσικό αέριο κ.ά. Ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να αναλαμβάνει αποκλειστικά την κίνηση του αυτοκινήτου ή να είναι απλώς υποβοηθητικός, όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς. Τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται φιλικότερα προς το περιβάλλον από αυτά που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την κίνησή τους ως καύσιμο βενζίνη ή πετρέλαιο.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα υβριδικά οχήματα δεν φορτίζονται με εξωτερικά μέσα, εντελώς πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και εξωτερικά φορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (Plug-In hybrid).

Επανάσταση ante portas

Οι μεγάλες εφευρέσεις στον τομέα των γαλβανικών στοιχείων και συσσωρευτών έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα επόμενα 50 χρόνια έγιναν τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά καμία καινοτομία, απουσία ζήτησης. Οι μπαταρίες περιορίζονταν έως και τις αρχές του 20ού αιώνα σε λίγες εφαρμογές, όπως εκκίνηση και φωτισμό οχημάτων, μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για μικρούς χώρους και αποστάσεις και εφεδρικό φωτισμό ή τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Τα άλματα ξεκίνησαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζονται έκτοτε. Εξελίξεις όπως ο ίδιος ο πόλεμος, η εξερεύνηση του Διαστήματος, η εμφάνιση και διάδοση του τρανζίστορ και η επανάσταση της πληροφορικής εκτόξευσαν τη ζήτηση. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών στα τέλη του 20ού αιώνα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στηρίζει τη ζήτηση για κοινές μπαταρίες φορητών συσκευών.

Στο πρόβλημα του κόστους προστίθενται, όμως, πλέον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη συνήθως διάθεσή τους όταν εξαντλούνται. Η έρευνα εστιάζεται στον επανασχεδιασμό και οι φορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου αρχίζουν να επικρατούν. Στη δεκαετία του ΄80 η παραγωγή τους τριπλασιάζεται, αλλά το κάδμιο είναι τοξικό και εμφανίζονται, έτσι, άλλοι τύποι, όπως οι μπαταρίες νικελίου - υδριδίου μετάλλου και οι μπαταρίες λιθίου σε διάφορους συνδυασμούς. Οι φορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν το νέο βήμα. Αρχίζουν, παράλληλα, να εμφανίζονται μικροσκοπικές μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού ή κέρματος, όπως και πρισματικά σχήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε συσκευής.

Σταδιακά, από τις μικρές στεγανές μπαταρίες και αυτές για την εκκίνηση των οχημάτων, η έρευνα στέφεται στην ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, καθώς στις αναπτυγμένες χώρες επιδιώκεται η ενεργειακή αυτονομία και η δραστική αποκλιμάκωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αυτοκίνησης. Η μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων έχει πια ξεκινήσει, αλλά εξακολουθεί να έχει απέναντί της την πολύ πιο ανταγωνιστική πετρελαϊκή βιομηχανία, που συνεχίζει να μπορεί να προσφέρει μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες πολύ φθηνότερες λύσεις για τους καταναλωτές. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος στο κόστος αλλά και την αυτονομία με μπαταρίες διαχειρίσιμου μεγέθους και αυξημένης ασφάλειας είναι το ιερό δισκοπότηρο για τον κλάδο των μπαταριών.

Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 5ης Απριλίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: capital.gr 

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Οι Ελληνες επιλέγουν εξωτερικό για Πάσχα!

Η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη και η Βαρκελώνη είναι οι προορισμοί που βρίσκονται στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων για την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Trivago.

Η μέση ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση στη Ρώμη φθάνει στα 168 ευρώ, στο Παρίσι στα 177 ευρώ, στο Λονδίνο στα 200 ευρώ, στην Κωνσταντινούπολη στα 143 ευρώ και στη Βαρκελώνη στα 131 ευρώ. Στην έκτη θέση των προτιμήσεων –και πρώτος ελληνικός προορισμός– βρίσκεται η Κέρκυρα με μέση τιμή 104 ευρώ, στην έβδομη η Αθήνα με 80 ευρώ, στην όγδοη η Φλωρεντία με 177 ευρώ, στην ένατη το Ναύπλιο με 100 ευρώ και στη δέκατη το Βερολίνο με 94 ευρώ.

Τα στοιχεία της Trivago δείχνουν ότι στην πρώτη θέση των ταξιδιωτικών προτιμήσεων των Ευρωπαίων τουριστών μεταξύ των ελληνικών προορισμών για το Πάσχα βρίσκεται η Αθήνα. Σύμφωνα με την Trivago, η Αθήνα είναι ο φθηνότερος προορισμός για διαμονή μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με δεύτερο το Βερολίνο (94 ευρώ ανά διανυκτέρευση). Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ξένων τουριστών στη χώρα μας για το Πάσχα βρίσκεται η Ρόδος με 61 ευρώ, στην τρίτη τα Χανιά με 58 ευρώ, στην τέταρτη τα Φηρά με 93 ευρώ, στην πέμπτη η Θεσσαλονίκη με 73 ευρώ, στην έκτη το Ρέθυμνο με 69 ευρώ, στην έβδομη η Οία με 193 ευρώ, στην όγδοη το Ημεροβίγλι με 169 ευρώ, στην ένατη η Κέρκυρα και στη δέκατη ο Αγιος Νικόλαος με 92 ευρώ. Το 2013, πρώτη επιλογή των προτιμήσεων των Ελλήνων για το Πάσχα ήταν επίσης η Αθήνα.

Έντυπη έκδοση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για ασφαλείς πασχαλινές αγορές.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα δίνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, καθώς και βασικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές τροφίμων που θα πραγματοποιήσουν για το πασχαλινό τραπέζι. Παράλληλα, η Ένωση εφιστά την προσοχή στους γονείς για τις αγορές παιχνιδιών.


Αναλυτικότερα, ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει:

  • Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να κάνει λίστα αγορών και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να επισημαίνει «αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.
  • Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
  • Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσει το «θέλω» από το «χρειάζομαι».
  • Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
  • Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες-ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
  • Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.).
  • Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ).
  • Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.).
  • Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα.
  • Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.

Αναφορικά με την αγορά κρέατος, ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει τα εξής:
Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.
  • Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε να αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
  • Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
  • Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία (από 2 – 4ο C) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου. Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :
Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τιρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».
Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός ΕΕ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.
Ζώα που γεννήθηκαν στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τιρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.


Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στις αγορές αυγών. Ειδικότερα όταν αγοράζουν αυγά θα πρέπει να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος και να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Αναφορικά με τις αγορές παιχνιδιών η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς και τους συμβουλεύει να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες, μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες. Αναλυτικότερα συμβουλεύει τους καταναλωτές τα εξής:
Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ.
  • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
  • Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.
  • Να διαβάζεται προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .
  • Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».
  • Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: ΤΑ ΝΕΑ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

«Heartbleed»: ο ιός που δίνει στους hackers πρόσβαση σε όλες τις εμπιστευτικές πληροφορίες σας!

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι ειδήμονες του Web, καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά ενός ιού που έχει περάσει απαρατήρητος για περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο ιός «χτυπά» τη διατήρηση εμπιστευτικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η εταιρεία ασφαλείας που το ανακάλυψε, η Codenomicon, τον ονόμασε «Heartbleed» (ψυχορράγημα), δεδομένου ότι είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί να δώσει στους χάκερς πρόσβαση σε όλα τα είδη των ευαίσθητων, εμπιστευτικών πληροφοριών -κωδικούς πρόσβασης, usernames, ημερομηνίες γέννησης, οτιδήποτε- χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος της επίθεσης.

Ο Heartbleed αφήνει ένα μεγάλο κενό ασφαλείας στα πιστοποιητικά κρυπτογράφησης OpenSSL και έχει ήδη εισχωρήσει σε διάφορους servers. Το SSL είναι η τεχνολογία κρυπτογράφησης που επιτρέπει την ασφαλή μετάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Είναι, πρακτικά, αυτή η κλειδαριά που φαίνεται όταν κάνουμε broswing στον υπολογιστή μας και πάνω στη μπάρα του URL και σημαίνει ότι οι πληροφορίες κρυπτογραφούνται και η σύνδεση μας είναι ασφαλής. Ο Heartbleed επιτρέπει στον δημιουργό τους να αποκρυπτογραφεί αυτές τις πληροφορίες.

Τα πρωτόκολλα SSL και TSL είναι το πρότυπο για την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των συνδέσεων, με το OpenSSL open source να είναι η πιο δημοφιλής βιβλιοθήκη κλειδιών. Αυτό που διαπίστωσε η Codenomicon ήταν ότι υπήρχε μια σημαντική ρωγμή στη βιβλιοθήκη OpenSSL που καταστρέφει την αποτελεσματικότητά της και που κανείς δεν είχε παρατηρήσει μέχρι τώρα. Καθώς το OpenSSL χρησιμοποιείται στα δύο τρίτα περίπου των ιστότοπων, και σε μεγάλες υπηρεσίες όπως το Yahoo, το Tumblr, το Twitter και το Dropbox, αυτό το ελάττωμα επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Σύμφωνα με τα λόγια του εμπειρογνώμονα στην κρυπτογραφία Bruce Schneier είναι ένας «καταστροφικός ιός». «Στην κλίμακα από 1 έως 10, είναι στο 11». Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που οι χρήστες μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή. Όπως έγραψε ο Steve Lohr στους New York Times: «Περιμένετε καμιά μέρα. Στη συνέχεια, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες web που χρησιμοποιείτε. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη συμβουλή...»

http://www.newstatesman.com/

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: ANTINEWS