Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το βράδυ της Τρίτης: τα μεσάνυχτα ο χρόνος θα σταματήσει... για ένα δευτερόλεπτο!

Τα ρολόγια της Γης θα σταματήσουν αναγκαστικά για ένα δευτερόλεπτο τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου, καθώς οι «φύλακες» του παγκόσμιου χρόνου θα προσθέσουν ένα εμβόλιμο (διορθωτικό) δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα το τελευταίο λεπτό του μήνα να έχει 61 δευτερόλεπτα και όχι 60.

Έτσι, στις 23:59:59 ώρα Γκρίνουιτς (02:59:59 ώρα Ελλάδας) η ώρα θα «κολλήσει» για ένα πρόσθετο δευτερόλεπτο (23:59:60), προτού τα ρολόγια δείξουν 00:00:00 (03:00:00 ώρα Ελλάδας) και ξεκινήσει η Τετάρτη 1 Ιουλίου. 'Αλλα συστήματα απλώς θα «σβήσουν» για ένα δευτερόλεπτο.

Είναι η 27η φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο, ήταν το 2012 (προηγουμένως είχαν γίνει προσθήκες δευτερολέπτων τα έτη 2008, 2005 και 1998). Και τότε είχαν προκληθεί ορισμένα προβλήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στο διαδίκτυο (καθώς μπερδεύθηκαν οι κεντρικοί υπολογιστές υπηρεσιών όπως το LinkedIn και το Reddit), κάτι που αρκετοί φοβούνται ότι μπορεί να επαναληφθεί και φέτος.

Τυπικά, ο πλανήτης μας χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μία περιστροφή 360 μοιρών σε ένα 24ωρο. Όμως η Γη δέχεται συνεχώς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες, με συνέπεια η ταχύτητα περιστροφής της να μην είναι σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα. Έτσι, στην πραγματικότητα, η μέση διάρκεια της μέρας (ο χρόνοας μιας πλήρως περθιστροφής της Γης περί τον εαυτό της) είναι 86.400,002 δευτερόλεπτα.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται απόκλιση της τάξης των δύο χιλιοστών του δευτερολέπτου ανάμεσα στον φυσικό (αστρονομικό-ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο, που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Συσσωρευόμενη κάθε μέρα, αυτή η απόκλιση φθάνει περίπου το ένα δευτερόλεπτο μέσα στο έτος. Έτσι, περιοδικά πρέπει να γίνεται μία διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), τον διάδοχο της ώρας Γκρίνουιτς (GMT), που μετριέται από τα ατομικά ρολόγια.

Ο ατομικός χρόνος υπολογίζεται από εκατοντάδες ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο, τα οποία μετρούν τους απολύτως προβλέψιμους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς του ατόμου του χημικού στοιχείου καισίου. Τα ατομικά ρολόγια χάνουν μόνο ένα ατομικό δευτερόλεπτο κάθε 300 εκατ. χρόνια.

Κατά καιρούς η απόκλιση μεταξύ ατομικού χρόνου και αστρονομικού χρόνου είναι τόση πια, που κρίνεται αναγκαία η προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου από τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS), η οποία εδρεύει στη Γερμανία και δημιουργήθηκε το 1987 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας και Γεωφυσικής.

Η IERS παρακολουθεί συνεχώς την περιφορά του πλανήτη μας και εισηγείται στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ πότε πρέπει να «κολλήσει» ο χρόνος. Η τελική απόφαση ανήκει στην ITU. Η πρώτη διόρθωση έγινε το 1972. Μέχρι τότε, ο χρόνος μετριόταν όχι από τα ατομικά ρολόγια, αλλά με βάση την αστρονομική σχέση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, που ήταν πιο γνωστός ως «Χρόνος Γκρίνουιτς» (GMT).

Το έξτρα δευτερόλεπτο ανακοινώνεται μήνες πριν την εισαγωγή του, ώστε να υπάρχει προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας, και παραδοσιακά προστίθεται είτε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, είτε το βράδυ της 30ής Ιουνίου. Παρόλα αυτά, αρκετά συστήματα δεν έχουν την κατάλληλη προετο8ιμασία για να χειρισθούν σωστά το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, καθώς η προσθήκη τους είναι ακανόνιστη.

Ο πονοκέφαλος που περιοδικά προκαλεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, έχει εντείνει τις πιέσεις από διάφορες πλευρές να σταματήσει αυτή η πρακτική, κάτι που θα εξετάσει ξανά η ITU σε συνάντηση στη Γενεύη εντός του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο χρόνος θα βασίζεται αποκλειστικά στα ατομικά ρολόγια ύψιστης ακρίβειας, χωρίς να γίνεται περιοδική διόρθωση με βάση τον αστρονομικό χρόνο.

Η συνέπεια είναι ότι οι δύο χρόνοι, ατομικός και αστρονομικός, θα αποκλίνουν όλο και περισσότερο στο μέλλον (μια διαφορά ενός έως δύο λεπτών στη διάρκεια ενός αιώνα), οπότε σταδιακά θα χαθεί η σύνδεση ανάμεσα στην μέτρηση του χρόνου και στην εμπειρία των ανθρώπων για τον χρόνο γύρω τους.. Έτσι, κάποτε στο μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι θα βλέπουν την ώρα 8 το πρωί στο ρολόι τους, αλλά γύρω τους ο ήλιος θα κοντεύει να δύσει!

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: e-typos.com

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο σκύλος σας φοβάται τη θάλασσα; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε:

Ένας βασικός παράγοντας είναι η φυλή του σκύλου σας. Τα Labrador, παραδείγματος χάρη, τρελαίνονται με το νερό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί του. Έχω προσωπικά συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Εκεί το λάθος είναι σίγουρα του κηδεμόνα. Τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν είχαν θετική εμπειρία από την πρώτη επαφή τους με το νερό ή τους κρίσιμους μήνες της ανάπτυξης τους δεν το γνώρισαν καθόλου, με αποτέλεσμα σε μεγάλη ηλικία να το φοβούνται.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε το σκυλί μας να αγαπήσει το νερό; Πρέπει να ξεκινήσουμε την γνωριμία του σκύλου μας με το νερό από τη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι μας, σε ηλικία 2 μηνών. Η επαφή του κουταβιού με το νερό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, χωρίς βιασύνες και βία.

Βρέξτε μία μικρή επιφάνεια με νερό (Το δάπεδο της βεράντας) και αφήστε το κουτάβι σας να πατήσει. Εάν είναι διστακτικό πετάξτε πάνω το αγαπημένο του παιχνίδι. Επαναλάβετε την άσκηση για μερικές ημέρες και μόλις διαπιστώσετε πως το κουτάβι δεν έχει κανένα πρόβλημα αυξήστε σταδιακά το βάθος του νερού. Για την τελική φάση αγοράστε μία μικρή πλαστική πισίνα. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι ευχάριστη και ποτέ μην αναγκάσετε το κουτάβι σας να κάνει κάτι. Δώστε του χρόνο.

Στη θάλασσα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το κύμα, η φασαρία ή ακόμα και η εικόνα του υδάτινου όγκου μπορεί να τρομάξουν το σκύλο. Είναι ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Και σε αυτή τη περίπτωση η επαφή με το νερό θα πρέπει να είναι σταδιακή και χωρίς βιασύνες. Επιλέξτε μία μέρα χωρίς κύμα και μία ήσυχη παραλία.
Σε καμία περίπτωση μην πετάξετε το κουτάβι στη θάλασσα.
Μην το πάρετε αγκαλιά και μπείτε μαζί του στο νερό. Υπάρχει περίπτωση να νιώσει εγκλωβισμένο στην αγκαλιά σας.
Μην τραβήξετε το κουτάβι με το λουρί με σκοπό να το βάλετε στο νερό

Περπατήσετε στην άκρη της παραλίας, εκεί που σκάει το κύμα, ώστε να βραχούν σιγά-σιγά τα πόδια του για λίγη ώρα. Εάν δείτε πως το σκυλί δεν έχει πρόβλημα προχωρήσετε λίγο πιο κοντά στο νερό. Αν δείτε πως φοβάται συνεχίστε την βόλτα στη θέση που είσαστε πριν. Είναι πολύ σημαντικό η όλη διαδικασία να γίνει σε φάση παιχνιδιού. Όχι φωνές και υστερίες.

Στην περίπτωση που δείτε πως το σκυλί σας δεν έχει κανένα πρόβλημα με το νερό πετάξτε του ένα μπαλάκι κάπου ρηχά ώστε να πάει να πιάσει. Όσο η διαδικασία προχωράει μπορείτε να πετάτε το μπαλάκι βαθύτερα.

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι γενικές. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειαστεί άλλα προσέγγιση. Εάν δείτε πως δεν τα καταφέρνετε και το σκυλί είναι αρνητικό στην ιδέα να γνωρίσει το νερό, ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία.

Δώστε χρόνο στο σκύλο σας και μη βιάζεστε. Όσο πιο μικρός ένας σκύλος συνηθίσει και έχει θετική επαφή με το νερό τόσο καλύτερα. Σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας με φοβία για το νερό θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: petsonly.gr

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δεν χρειάζεται να έχεις λογαριασμό στο Facebook πια, για να χρησιμοποιήσεις τον Facebook Messenger

Το Facebook θέλει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Messenger, και από σήμερα, όσοι τον χρησιμοποιούν, δεν είναι απαραίτητο να έχουν λογαριασμό στο Facebook.

Αυτή την χρονική περίοδο, χρήστες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Περού και στην Βενεζουέλα μπορούν να εγγραφούν στον Messenger, χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποιον λογαριασμό στο Facebook. Στην συνέχεια, η mobile εφαρμογή θα βασιστεί στις επαφές που έχει καταχωρημένες ο χρήστης στο κινητό του, για να δημιουργήσει την λίστα φίλων.

Το κοινωνικό δίκτυο, θα προτιμούσε βεβαίως να δημιουργήσετε την συγκεκριμένη λίστα χρησιμοποιώντας κάποιον λογαριασμό στο Facebook, ωστόσο τώρα επιτρέπει στον χρήστη να διατηρήσει την επαφή με τους φίλους του, χωρίς να χρειάζεται να κάνει εγγραφή σε μία υπηρεσία που δεν μπορεί –ή δεν θέλει- να χρησιμοποιήσει.

Site: Engadget

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: insomnia.gr

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τι να κάνετε για εξοικονόμηση μπαταρίας στο iphone

Κάντε εικόνα το σενάριο. Είστε έξω όλη μέρα χωρίς φορτιστή και η μπαταρία του iphone σας σιγά σιγά αδειάζει. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;

Για τους πιο πολλούς η απάντηση θα ήταν να πατήσετε το αρχικό κουμπί και να αρχίσετε να κλέινετε τις εφαρμογές. Ωστόσο σύμφωνα με το refinery29.com οι περισσότεροι άνθρωποι θα το έκαναν λάθος.

Ειδικοί και έχουν διαπιστώσει πως όταν κλείνετε τις εφαρμογές, δεν εξοικονομείτε απαραίτητα μπαταρία, καθώς το να τις ανοίξετε ξανά απαιτεί εξτρά προσπάθεια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το να τις είχατε αφήσει να «τρέχουν». Αντ' αυτού είναι καλύτερα να πάτε στις γενικές ρυθμίσεις και να πατήσετε στο φόντο ανανέωσης ώστε να δείτε ποιες εφαρμογές στραγγίζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Μπορείτε να αλλάξετε την αρχική ρύθμιση σε «off» ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια ή να απενεργοποιήσετε μεμονωμένες εφαρμογές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: THE HUFFINGTON POST

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Μίλο: Το λαμπραντόρ που λατρεύει τις νεροτσουλήθρες

Την παράσταση σε ένα παιδικό πάρτυ που έγινε στη Λουιζιάνα έκλεψε ένα λαμπραντόρ που δεν ξεκολλούσε από την νεροτσουλήθρα.

Ο Μίλο ακολούθησε τους μικρούς του φίλους στην πλαστική νεροτσουλήθρα και πέρασε μοναδικές στιγμές μέσα στην πισίνα.


Αφού γλιστρά στην τσουλήθρα, το ενθουσιασμένο λαμπραντόρ ανεβαίνει αμέσως τις σκάλες για να συνεχίσει το αγαπημένο του παιχνίδι, προς τέρψη των παιδιών.

Ο περήφανος ιδιοκτήτης του τράβηξε σε βίντεο τα παιχνίδια του Μίλο με τα παιδιά και πραγματικά εντυπωσιάζει.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ : in.gr

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ανάκληση email στο Gmail

Η ενεργοποίηση του «Undo Send» στο Gmail, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, έγινε δεκτή με απόλυτο ενθουσιασμό: Η δυνατότητα να «ανακαλέσει» κάποιος ένα email το οποίο μπορεί να απεστάλη κατά λάθος, λόγω λάθος κρίσης, ή εν βρασμώ ψυχής, είναι κάτι που...επιζητείται από τους χρήστες σχεδόν από καταβολής email, και τώρα έρχεται και στους απλούς χρήστες, μετά από μια περίοδο δοκιμών από το Gmail Labs.
Η εν λόγω λειτουργία έχει εισαχθεί ήδη στο «κανονικό» Gmail, και, όπως αναφέρεται σε σχετικό blogpost της εταιρείας, επιτρέπει στους χρήστες να ακυρώσουν την αποστολή ενός email που έχει «φύγει» εάν έχουν τις αμφιβολίες τους, αμέσως μετά την αποστολή του.

Η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη από default- ο χρήστης πρέπει να την ενεργοποιήσει μόνος του, πηγαίνοντας στα settings (ρυθμίσεις), και επιλέγοντας από εκεί και τη χρονική περίοδο/ περιθώριο αναίρεσης αποστολής (μέχρι και 30 δευτερόλεπτα- οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ακόμα και αυτή η λειτουργία απαιτεί να αποκτήσετε γρήγορα αντίληψη του λάθους σας, καθώς, μετά το πέρας της περιόδου αυτή, το email έχει....φύγει δια παντός).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: naftemporiki.gr

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Διαστημικό Internet για όλη την ανθρωπότητα

Η εταιρεία OneWeb την οποία έχουν ιδρύσει επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Virgin Group και η Qualcomm ανακοίνωσε ότι την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της για την παροχή σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε όλο τον πληθυσμό της Γης θα αναλάβει η Airbus. Ο γίγαντας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας θα κατασκευάσει 900 δορυφόρους οι οποίοι θα προσφέρουν σύνδεση στο Internet στα δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης όπου και αν αυτοί βρίσκονται, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο ή δύσβατο σημείο του πλανήτη. 

Φυσικά θα προσφέρουν σύνδεση στο Διαδίκτυο και σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική ή άλλη καταστροφή και έχουν υποστεί ζημιές οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος της κατασκευής του στόλου των ιντερνετικών δορυφόρων θα αγγίξει τα δύο δισ. δολάρια.

Προφανώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που θα μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο δίκτυο δορυφόρων θα είναι περισσότερες από τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και μένει να μάθουμε στην πορεία τι άλλο θα κάνει αυτός ο δορυφορικός στόλος. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο εγχείρημα έχει ανακοινώσει και η Google η οποία επενδύει ένα δισ. δολάρια στην κατασκευή ενός παρόμοιου στόλου δορυφόρων που θα παρέχουν σύνδεση στο Internet από το Διάστημα. Ο γίγαντας του Διαδικτύου συνεργάζεται για αυτόν τον σκοπό με την εταιρεία κατασκευής πυραύλων και διαστημικών οχημάτων Space X.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ευρωπαϊκό δικαστήριο: Υπεύθυνα τα sites για τα σχόλια που αναρτώνται σε αυτά.

Τον γύρο του Διαδικτύου έχει αρχίσει να κάνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) στο Στρασβούργο, που αποφάνθηκε, σε υπόθεση που εμπλέκει την εσθονική ενημερωτική ιστοσελίδα Delfi, ότι: (ακολουθεί το κείμενο της απόφασης) «καταλήγοντας στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωση, inter alia, ότι προκύπτει από την υποχρέωση αποφυγής πρόκλησης βλάβης το ότι το Delfi “θα έπρεπε να είχε εμποδίσει τη δημοσίευση σχολίων με ξεκάθαρα παράνομο περιεχόμενο”.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Delfi, μετά την δημοσιοποίηση των επίμαχων σχολίων, ''απέτυχε να απομακρύνει τα σχόλια – για το παράνομο περιεχόμενο των οποίων θα έπρεπε να έχει γνώση- από το portal ως δική του πρωτοβουλία''.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η “αδράνεια του Delfi ήταν παράνομη” και ότι το Delfi ήταν υπεύθυνο, καθώς “δεν είχε αποδείξει την απουσία ενοχής”».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica UK, η οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων Access υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της Ε.Ε. σχετικά με το e-commerce, και ως εκ τούτου «απομακρύνει το Ίντερνετ από τις αρχές προστασίας έκφρασης και ιδιωτικότητας που το δημιούργησαν, όπως το γνωρίζουμε».

Σε δημοσίευμα της Media Legal Defence Initiative εξηγούνται κάποιοι παράγοντες που επηρέασαν το δικαστήριο για την απόφαση αυτή, όπως η ακραία φύση των σχολίων (θεωρήθηκαν ρητορική μίσους), το ότι δημοσιεύτηκαν σε επαγγελματικού χαρακτήρα ενημερωτική ιστοσελίδα (και όχι σε κάποιο blog, για παράδειγμα), τα ανεπαρκή μέτρα για την απομάκρυνσή τους και το μικρό ενδεχόμενο δίωξης των σχολιαστών- παράλληλα με τις «μέτριες» κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Delfi.

Σημειώνεται ότι η παρούσα απόφαση συνιστά επιβεβαίωση/ επικύρωση παλαιότερης απόφασης το 2013, βάσει της οποίας δεν υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος του Delfi στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Ωστόσο, υποστηρίζεται από το MLDI ότι η απόφαση, ερχόμενη σε αντίθεση με τα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη νομοθεσία της Ε.Ε., δημιουργούν μια κατάσταση αβεβαιότητας που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Όπως διευκρίνισε στο Ars Technica o Τ. Τζ. Μακιντάιρ, πρόεδρος της Digital Rights Ireland, η απόφαση αυτή δεν έχει άμεσες επιπτώσεις, ωστόσο μπορεί να επιφέρει νομικές εξελίξεις που θα έχουν αποτέλεσμα την υπονόμευση της ελευθερίας της έκφρασης, ενισχύοντας την ιδέα ότι οι «ενδιάμεσοι» ευθύνονται για τη δημοσιοποίηση «πρδήλως παράνομου» υλικού, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς είναι «προδήλως παράνομο»- με πιθανή επίπτωση τα sites να γίνουν πολύ «προσεκτικά» όσον αφορά στο τι υλικό ανεβάζουν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: naftemporiki.gr

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Θερινό Ηλιοστάσιο: 21 Ιουνίου η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.

Άντε, καλό καλοκαίρι σε όλους. Βέβαια, κάποιοι ήδη έχουν κάνει τα μπανάκια τους…

Πάντως, η σημερινή ημέρα, Κυριακή 21 Ιουνίου συνιστά το λεγόμενο «θερινό ηλιοστάσιο», το οποίο θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους.


Αργά το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 19:39 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Την ίδια περίπου στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα αρχίσει ο χειμώνας. Αστρονομικά, η εποχή του καλοκαιριού αρχίζει όταν ο Ήλιος έχει τη μέγιστη βόρεια απόκλιση πάνω στην ουράνια σφαίρα, που σημαίνει ότι φαίνεται να βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση βόρεια του ουράνιου ισημερινού. Κατά την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, οι κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα.

Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά, ενώ αντίστοιχα νύχτα είναι για 9 ώρες και 12 λεπτά. Επιπλέον, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει στο πιο βορειοδυτικό.

Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου οι ημέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μικραίνουν.

Στις βορειότερες χώρες, όπου οι μεταβολές της πορείας του ήλιου είναι ευκολότερα αντιληπτές από ό,τι στην Ελλάδα, οι σχετικές τελετές επικρατούσαν από τη χαραυγή ήδη του πολιτισμού. Το αρχαιότερο ίσως σχετικό μνημείο είναι το Stonehenge στη Μεγάλη Βρετανία. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ:  news.makedonias.gr

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

«Νοητικό τηλεχειριστήριο»: Με εφαρμογή του BBC θα αλλάζετε κανάλι με... το νου!

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης με το νου τους (όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικη είδηση!), δοκιμάζει το βρετανικό BBC. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν πρόγραμμα απλώς εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν κάθε φορά να δουν και αυτό εμφανίζεται στην οθόνη τους.

Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό φυσικό τηλεχειριστήριο στο μέλλον. Η εφαρμογή "Mind Control TV" αναμένεται να διευκολύνει ιδίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση. Από την άλλη όμως, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του μέσου τηλεθεατή, ο οποίος θα μπορεί να μένει κυριολεκτικά «καρφωμένος» στον καναπέ του.

Προς το παρόν, η εφαρμογή, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την λονδρέζικη εταιρεία τεχνολογίας This Place, δοκιμάσθηκε σε δέκα εργαζόμενους του ίδιου του BBC, οι οποίοι κλήθηκαν να αλλάξουν κανάλια με τη σκέψη τους, βλέποντας τηλεόραση στον υπολογιστή τους μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας iPlayer του BBC.

Το πείραμα, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», στέφθηκε με σχετική επιτυχία, καθώς όλοι λίγο-πολύ τα κατάφεραν. Πάντως φάνηκε πως άλλοι χρήστες δυσκολεύονται περισσότερο και άλλοι λιγότερο να αλλάξουν κανάλι με το νου τους.

Μία χρήστρια σχολίασε ότι «ήταν κάτι πράγματι ενδιαφέρον. Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να το κάνω τόσο γρήγορα». Ένας άλλος όμως χρήστης ανέφερε ότι «ήταν πιο αργό από το να χρησιμοποιείς το κανονικό τηλεχειριστήριο».

Κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή ανταποκρίνεται ανάλογα.

Στο μέλλον ίσως να προκύψουν αδιανόητα μέχρι σήμερα προβλήματα, καθώς, όπως δήλωσε ένας άλλος συμμετέχων στο πείραμα, δεν αποκλείεται κάποτε να δίνει νοητική «μάχη» με το παιδί του, σε περίπτωση που διαφωνούν ποιό κανάλι θα δουν, για το ποιού από τους δύο τα εγκεφαλικά κύματα θα επικρατήσουν και θα «διατάξουν» την τηλεόραση να εμφανίσει το πρόγραμμα της προτίμησής τους.

To ΒBC αναγγνώρισε ότι η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της, όμως εκτίμησε ότι, με δεδομένη τη συνεχή ψηφιοποίηση του σύγχρονου κόσμου, οι ολοένα πιο εξελιγμένες διεπαφές ανθρώπινου εγκεφάλου-υπολογιστή θα γνωρίσουν ευρεία εξάπλωση μελλοντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του BBC, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο και παράλληλα προσπαθεί να βρίσκεται στην τεχνολογική πρωτοπορία, στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια η σχετική τεχνολογία θα είναι πια «φανταστική».

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: e-typos.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ευάλωτα σε υποκλοπές εκατομμύρια Samsung Galaxy με πληκτρολόγιο Swift.

Λογισμικό για την λειτουργία του πληκτρολογίου, προεγκατεστημένο σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές της Samsung, το πληκτρολόγιο Swift, αποτελεί κερκόπορτα μέσω της οποίας όποιος κατορθώσει να υποκλέψει την δικτυακή κίνηση του χρήστη μπορεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό, να βλέπει από την κάμερά του, να κρυφακούει κλήσεις και να βλέπει και να υποκλέπτει μηνύματα και φωτογραφίες.

Την αποκάλυψη έκανε η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας NowSecure, αφού ενημέρωσε όπως δηλώνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 την Samsung, την αμερικανική ομάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, CERT, και την ομάδα ασφάλειας για το Android στην Google.

Το CERT εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Όπως εξηγείται από το CERT, το κενό ασφάλειας έγκειται στον τρόπο που επιχειρεί να ελέγξει την διαθεσιμότητα ενημερώσεων για την γλώσσα εισαγωγής κειμένου στο Swiftkey.

Πάντως, το app Swiftkey που διατίθεται στο Google Play, αν και αναπτύχθηκε με βάση το ίδιο SDK, δεν σχετίζεται με την προεγκαταστημένη έκδοση στα smartphone της Samsung και δεν δημιουργεί και δεν επιλύει το πρόβλημα η εγκατάσταση ή απεγκατάστασή του. H Swiftkey ξεκαθαρίζει ότι παρέχει στην Samsung την τεχνολογία για την πρόβλεψη των λέξεων που επιχειρεί να γράψει ο χρήστης, θα συνδράμει την προσπάθειά της να επιλύσει το πρόβλημα από την υλοποίηση της Samsung στα τηλέφωνά της και βεβαιώνει ότι τα δικά της app δεν προκαλούν καμία ανάλογη παρενέργεια.


Όπως σημειώνει η Swiftkey, τα Samsung Galaxy που φέρουν το Swiftkey είναι ευάλωτα μόνο όταν ο χρήστης συνδέεται σε δίκτυο Wi-Fi που τελεί υπό κατάληψη και η μέθοδος που περιγράφεται για την εγκατάσταση malware προϋποθέτει ότι το smartphone πρέπει να επιχειρεί εκείνη την ώρα να ενημερώσει το πακέτο της γλώσσας.

Το Swift keyboard έρχεται προεγκαταστημένο στα Samsung Galaxy, έχει αυξημένα δικαιώματα στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου και δεν μπορεί να απεγκατασταθεί. Για την επικίνδυνη εκμετάλλευσή του, δεν χρειάζεται να το έχει επιλέξει ο χρήστης ως μέθοδο εισαγωγής κειμένου. Ως εκ τούτου, ο χρήστης δεν είναι ασφαλής ακόμα κι αν επιλέξει άλλη μέθοδο.

Στην εκτενή λίστα των μοντέλων που αφορά η ευπάθεια περιλαμβάνονται και τα νεότερα smartphone της Samsung, Samsung Galaxy S6, το Samsung Galaxy S5, το Samsung Galaxy S4 και το S4 mini

Όπως αναφέρεται από την NowSecure, η Samsung διέθεσε μια ενημέρωση λογισμικού σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν τις συσκευές της. Η λίστα που δημοσιεύεται αφορά μόνο παρόχους από τις ΗΠΑ.

Η NowSecure εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με το κλείσιμο της κερκόπορτας από τους παρόχους, δεδομένου του απροσδιόριστα μεγάλου αριθμού των smartphone που έχει διαθέσει η Samsung ανά τον κόσμο -υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια συσκευές. Συνιστά δε στους κατόχους, να αποφεύγουν τα ανοικτά δημόσια ασύρματα δίκτυα Wi-Fi και φτάνει μάλιστα να προτείνει την χρήση άλλου τηλεφώνου. Τέλος, συνιστά την επικοινωνία με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για σχετική ενημέρωση περί εγκατάστασης του patch που διέθεσε η Samsung.

Η Samsung δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, τουλάχιστον προς το παρόν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: in.gr

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο σεισμός μετατόπισε το Εβερεστ

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου μετατόπισε το όρος Έβερεστ κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης, την οποία επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες.



Η μετατόπιση

Σύμφωνα με μελέτη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το Έβερεστ, το οποίο έχει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου (8.848 μέτρα), έχει ανυψωθεί κατά 3 εκατοστά στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, λόγω μιας ανύψωσής του κατά 0,3 εκατοστό ανά έτος, και ταυτοχρόνως μετατοπίστηκε κατά 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά, δηλαδή κατά 4 εκατοστά ανά έτος.

Το Έβερεστ «μετατοπίζεται συνεχώς προς τα βορειοανατολικά και ο σεισμός το έκανε να μετατοπιστεί λίγο προς την αντίθετη κατεύθυνση», σχολίασε ο Χου Σιουέι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωλογίας της κινεζικής αρχής που είναι αρμόδια για τους σεισμούς. Η έκταση της μετατόπισης αυτής είναι «φυσιολογική», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ιδανικό σημείο

Λόγω της θέσης του στη μεθόριο μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ, το Έβερεστ συνιστά ένα καλό σημείο παρατήρησης της κίνησης της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες συναντώνται σε αυτήν την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 12 Μαΐου, μεγέθους 7,5 βαθμών, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη μετατόπιση του Έβερεστ, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έγινε με τη βοήθεια δορυφορικών εργαλείων μέτρησης. Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Όμως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.

Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα "Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων - μια μετα-ανάλυση", ο Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.

Κατά μέσο όρο, οι 672 Έλληνες επιστήμονες έχουν πάρει 17 χιλιάδες αναφορές ο καθένας τους στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Από τους 672, οι 33 έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σχεδόν όλοι φύγει από την Ελλάδα.

Στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς που έχουν κάνει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση. Τα ελληνικά ονόματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου (δηλαδή 200 χιλιάδες), ενώ μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων, είτε εν ζωή, είτε όχι, το ποσοστό των ελληνικών ονομάτων πλησιάζει το 3%. Ο αρχαιότερος Έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ο οποίος, αν και τόσο παλαιός, συνεχίζει να αναφέρεται συχνά στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Από τους 672 κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, μόνο οι 95 (το 14%) βρίσκονται στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς (376 άτομα ή το 56%) ζουν στις ΗΠΑ και ακολουθούν ως χώρες διαμονής και εργασίας το Ηνωμένο Βασίλειο (60 επιστήμονες ή το 9%), ο Καναδάς (31), η Γερμανία (24), η Γαλλία (20), η Ελβετία (19), η Αυστραλία (17), η Κύπρος (9) και άλλες χώρες (21).

Η περιοχή σε όλο τον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων είναι η Καλιφόρνια (74 άτομα) και ακολουθούν η Μασαχουσέτη (64), η Νέα Υόρκη (62), η λοιπή Ελλάδα πλην Αθηνών (48), η Αθήνα (47), το Λονδίνο (31), το Τέξας (21), η Πενσιλβάνια (21), το «δίδυμο» Οξφόρδης-Κέμπριτζ (19), το Κονέκτικατ (17) και το Ιλινόις (15).

Από τους 40 επιστήμονες με τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό αναφορών που ζουν ακόμα, μόνο ένας βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, ενώ οι 34 (ποσοστό 85%) βρίσκονται στις ΗΠΑ. Σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους σε άλλες χώρες.

Ποιοι ήσαν και πού πέθαναν οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες
Από τους 33 νεκρούς κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες (μεταξύ των οποίων ο Δ.Τριχόπουλος), οι 12 είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες είχαν ήδη μεταναστεύσει πριν γεννηθούν εκείνοι. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν οι ίδιοι από την Ελλάδα.

Όσον αφορά τον θάνατό τους, οι 28 πέθαναν μακριά από την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ι.Ιωαννίδης, κυρίως από νεκρολογίες:

- Ο μεγαλύτερος μυκητολόγος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος πέθανε στο Όστιν του Τέξας.
- Ο Χαράλαμπος «Ρόκο» Αλιπράντης, που έκανε σημαντικές συνεισφορές στην οικονομική θεωρία και στα αναλυτικά μαθηματικά, πέθανε στο Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα.
- Ο βιοχημικός του Χάρβαρντ Χάρι Αντωνιάδης, ο οποίος ανακάλυψε ότι αυξητικοί παράγοντες και ογκογονίδια είναι το ίδιο πράγμα, πέθανε στο Νιούπορτ της Μασαχουσέτης.
- Ο Κρις Αργύρης, ο ιδρυτής της επιστήμης της Οργανωσιακής Μάθησης (Organizational Learning), πέθανε στο Γουέσλεϊ της Μασαχουσέτης.
- Ο Γιάννης Αργύρης, που ανακάλυψε τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, πάνω στην οποία στηρίζονται οι υπολογιστικοί κώδικες της σύγχρονης μηχανικής, πέθανε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.
- Ο νευροψυχίατρος Γιώργος Μπαρτζώκης, που πρότεινε τη θεωρία εκφύλισης της μυελίνης για παθήσεις του εγκεφάλου, πέθανε στο Λος 'Αντζελες.
- O Γιάννης Μπατσάκης,, ο κορυφαίος παθολογοανατόμος πάνω στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, πέθανε στο Χιούστον του Τέξας.
- Ο κορυφαίος θεωρητικός μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στο Μόναχο της Γερμανίας.
- O Κορνήλιος Καστοριάδης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές της πολιτικής φιλοσοφίας, πέθανε στο Παρίσι.
- O Γιώργος Κοτζιάς, που βρήκε την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τον παρκινσονισμό, την L-Dopa, πέθανε στη Νέα Υόρκη.
- O Μιχαήλ Δερτούζος, ο καθηγητής του ΜΙΤ που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να χρησιμοποιούμε ευρύτατα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σήμερα, πέθανε στη Βοστώνη.
- Ο ανοσολόγος Ντίνος Διαλυνάς πέθανε στην Καλιφόρνια.
- Ο Ανδρέας Δημαρόγκωνας, από τους σημαντικότερους ειδικούς στο μηχανολογικό σχεδιασμό και στις ταλαντώσεις, πέθανε στο Σεν Λιούις του Μισούρι.
- Ο Ντίνος Γαζής, κορυφαίος ερευνητής της IBM και πρωτοπόρος στην μοντελοποίηση της ροής κυκλοφορίας, πέθανε στο Κάτοναχ της Ν.Υόρκης.
- Ο Νικόλας Γεωργάνας, από τους σημαντικότερους ερευνητές στα συστήματα πολυμέσων, πέθανε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
- Ο Νικόλας Γονατάς, κορυφαίος νευροπαθολόγος που ίδρυσε το τμήμα νευροπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πέθανε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.
- Ο Πάρις Χρήστος Κανελλάκης, κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική, πέθανε πολύ νέος, μόλις 42 ετών, μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του, σε συντριβή αεροπλάνου στη οροσειρά των 'Ανδεων στην Κολομβία.
- O Αντώνης Μαρμάρου, κορυφαίος ερευνητής στη σημασία και ρύθμιση της ενδοκρανιακής πίεσης σε νευροχειρουργικούς ασθενείς, πέθανε στο Κρόζιερ της Βιρτζίνια.
- O φυσικομαθηματικός Νικόλας Μητρόπουλος (Metropolis), o δημιουργός των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΜΑΝΙΑC), της πρώτης ατομικής βόμβας και των εξαιρετικά σημαντικών υπολογιστικών αλγόριθμων «Μόντε Κάρλο», πέθανε στο Λος 'Αλαμος του Ν.Μεξικό.
- Ο Δημήτρης Μιχαλάς, κορυφαίος αστροφυσικός και αυθεντία στις ατμόσφαιρες των άστρων και στη ραδιοαστρονομία, πέθανε στη Σάντα Φε του Ν.Μεξικό.
- Ο Κλαρκ Μουστάκας, ιδρυτής της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, πέθανε στο Φάρμιγκτον Χιλς του Μίσιγκαν.
- Ο Δημήτριος Παπαχατζόπουλος, εφευρέτης των λιποσωμιακών φαρμάκων, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο.
- O Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του «Τεστ Παπ» για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριδα.
- O Αθανάσιος Παπούλης, ο γίγαντας των εφαρμοσμένων μαθηματικών, πέθανε στο Λονγκ 'Αϊλαντ της Ν.Υόρκης.
- Ο Νίκος Πουλαντζάς, ο σημαντικότερος δομικός μαρξιστής πολιτικός φιλόσοφος, πέθανε στο Παρίσι.
- Ο Πέτρος Σιφναίος, ένας από τους σημαντικότερους ψυχοθεραπευτές και αυτός που επινόησε τον όρο "αλεξιθυμία", πέθανε στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.
- Ο Αναστάσιος (Τας) Βενετσανόπουλος, κορυφαίος επιστήμονας στα πολυμέσα και στη θεωρία του δικτυακού σήματος και της επεξεργασίας εικόνας, πέθανε στο Τορόντο του Καναδά.
- Ο Γιάννης Βλησίδης, μέλος της λεγόμενης «συμμορίας των τεσσάρων», που έγραψε το κλασικό έργο πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, πέθανε 44 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου στην πολιτεία της Ν.Υόρκης.
- Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, κορυφαίος στα μαθηματικά των ανισοτήτων στην μηχανική, πέθανε στη διάρκεια διακοπών στο Λουτράκι.
- Ο Ιωάννης Βαρδουλάκης, κορυφαίος επιστήμονας στο χώρο της γεωμηχανικής, έπεσε την ώρα που έκοβε κάποιο δέντρο έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.
- Η Μαρία Πέτρου, κορυφαία επιστήμονας στην επεξεργασία σήματος και στη ρομποτική, πέθανε από καρκίνο τρία χρόνια μετά την επιστροφή της από την Αγγλία στη Θεσσαλονίκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Ιωαννίδης, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους άλλους 639 που είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι ο ελληνισμός θα αναδείξει και πολλές χιλιάδες άλλους κορυφαίους επιστήμονες στο μέλλον».

Ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες που διάλεξαν δύο επιστήμονες ανάμεσα στους έξι σπουδαιότερους του έθνους τους: Τον Γεώργιο Παπανικολάου και τον Αριστοτέλη (οι άλλες είναι οι Κροατία, Ιταλία, Γαλλία και Μεγάλη Βρεττανία). Από την άλλη, όμως, ο κ.Ιωαννίδης επεσήμανε ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που η Ελλάδα δαπανά για έρευνα και τεχνολογία, είναι μόλις 0,6%, έναντι περίπου 4% που δαπανούν χώρες όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία.

Ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι «μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: e-typos.com

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Οι ξηροί καρποί «ασπίδα» της ζωής.

Οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, που τρώνε τουλάχιστον δέκα έως 15 γραμμάρια καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις, επιβεβαιώνει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών δεν ισχύει στην περίπτωση του φιστικοβούτυρου.
Η μελέτη

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπρανττου Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, αξιολόγησε στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα ηλικίας 55 έως 69 ετών. H μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε συστηματικά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων (39%), νευροεκφυλιστικών νόσων (45%) και διαβήτη (30%), καθώς επίσης, σε μικρότερο βαθμό, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Παλαιότερες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει την ευεργετική επίδραση των ξηρών καρπών σε ό,τι αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη είναι ευρύτερα για την υγεία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται σημαντικά μειωμένη θνησιμότητα, όταν η κατανάλωση των ξηρών καρπών δεν ξεπερνά τα 15 γραμμάρια (σ.σ. περίπου μισή χούφτα). Πάντως, όταν η κατανάλωσή τους αυξάνεται, δεν υπάρχει ανάλογη μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο βαν ντεν Μπραντ.

Τα καρύδια και γενικά οι ξηροί καρποί περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλά βιοδραστικά συστατικά, που πιθανώς συνεισφέρουν στη μείωση της θνησιμότητας. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Epidemiology».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Κίνδυνος. Μην αφήνεις τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού

Πολύ συχνά και χωρίς να το σκεφτούμε, αφήνουμε το σκύλο μας "για λίγο" στο αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσουμε τις δουλειές μας. Κάθε χρόνο, τους ζεστούς μήνες, δεκάδες σκυλιά πεθαίνουν μέσα στο αυτοκίνητο από την ζέστη. Για έναν σκύλο, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να πεθάνει από καρδιακή προσβολή ή να υποστεί εγκεφαλική βλάβη.

Για τα σκυλιά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν την ζέστη, μιας και μπορούν να δροσιστούν με την αναπνοή τους και ιδρώνοντας από τις πατούσες τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι 22 βαθμοί Κελσίου, σε μία ώρα περίπου, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς.


Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι:

Γρήγορο και έντονο λαχάνιασμα
Πολλά σάλια
Έντονος καρδιακός παλμός
Πολύ κόκκινα ούλα και γλώσσα
Αδυναμία να σταθεί στα πόδια του
Εμετός
Διάρροια
Απώλεια συνείδησης

Τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να τον δει κτηνίατρος:

Βρέξτε τον σκύλο με νερό, ΟΧΙ ΠΑΓΩΜΕΝΟ
Τοποθετήστε σε απόσταση έναν ανεμιστήρα ή κάντε του αέρα με κάποιο τρόπο
Συνεχίστε να βρέχετε τον σκύλο μέχρι να επανέλθει η αναπνοή του στα φυσιολογικά επίπεδα

Το παραπάνω κείμενο δεν έχει γραφτεί με σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σου. Έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: petsonly.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Βινύλιο ή CD; Επόμενη στάση... Διαδίκτυο.

Όταν περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε στην αγορά η καινοτομία του συμπαγούς δίσκου (compact disc, CD), όλοι έσπευσαν να χαιρετίσουν την είσοδο της μουσικής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και παράλληλα να προφητεύσουν το τέλος των δίσκων βινυλίου, που έχουν εγγεγραμμένη τη μουσική σε αναλογική μορφή. Σήμερα, έπειτα από 40 χρόνια, οι δίσκοι βινυλίου κάνουν δειλά την επανεμφάνισή τους σε εκδόσεις πολυτελείας και με τιμές πολλαπλάσιες των CD. Αραγε έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι ο ήχος της μουσικής από το βινύλιο είναι «καλύτερος» από τον ψηφιακό ή μήπως είναι ένα φαινόμενο μάρκετινγκ, ανάλογο με την επάνοδο στη μόδα των ψηλών ή χαμηλών τακουνιών στις γυναίκες και των στενών ή φαρδιών γραβατών στους άνδρες;

Ο δίσκος γραμμοφώνου
Η εφεύρεση του δίσκου γραμμοφώνου, στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν μια σημαντική στιγμή της τεχνολογικής εξέλιξης του πολιτισμού μας. Μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το φευγαλέο άκουσμα ενός μουσικού κομματιού ή της φωνής ενός ανθρώπου και από αυτή την άποψη θα έλεγε κανείς ότι αυτή η εφεύρεση είναι συγκρίσιμη με τη γραφή. Στον δίσκο γραμμοφώνου η μουσική είναι καταγεγραμμένη σε ένα ελικοειδές αυλάκι, χαραγμένο στην πλευρά του δίσκου, με τον εξής τρόπο: το αυλάκι δεν είναι εντελώς λείο αλλά, αν το κοιτάξει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι έχει μικρές «παρεκκλίσεις» δεξιά - αριστερά. Οι «παρεκκλίσεις» αυτές είναι ακριβώς η αναλογική καταγραφή του ήχου. Οταν ο δίσκος περιστρέφεται και στο αυλάκι ακουμπάει η βελόνα ανάγνωσης, τότε λόγω αδράνειας η «κεφαλή» στην οποία είναι προσαρμοσμένη η βελόνα μένει πρακτικά ακίνητη ενώ οι ταλαντώσεις της βελόνας που ακολουθούσε τις «ανωμαλίες» του αυλακιού μεταδίδονται τελικά σε ένα διάφραγμα. Οι ταλαντώσεις του διαφράγματος, με τη σειρά τους, δημιουργούν ηχητικά κύματα στον αέρα, που μεταφέρουν στο αφτί μας την καταγεγραμμένη μουσική ή φωνή. Στα περίπου 100 χρόνια που είχε κυριαρχήσει αυτή η μέθοδος εγγραφής του ήχου γνώρισε πολλές εξελίξεις. Οι πιο σημαντικές ήταν η αλλαγή του υλικού του δίσκου από γομαλάκα (shellac), που είναι εύθραυστη, σε βινύλιο, που έχει μεγαλύτερη αντοχή, και η μείωση της ταχύτητας περιστροφής του δίσκου, από 78 στροφές το λεπτό σε 33, για να επιτυγχάνεται η εγγραφή μουσικής μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Τα βασικά μειονεκτήματα όμως της αναλογικής εγγραφής του ήχου παρέμειναν άλυτα και αυτά είναι δύο: ο θόρυβος του «συρσίματος» της βελόνας στην επιφάνεια του αυλακιού και η μόνιμη παραμόρφωση της επιφάνειας του δίσκου είτε από μικρά σωματίδια σκόνης που «εμφυτεύτηκαν» από την πίεση της βελόνας στο εσωτερικό του αυλακιού είτε από χαρακιές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας κακού χειρισμού της βελόνας.

Από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία
Αυτά τα μειονεκτήματα της αναλογικής εγγραφής του ήχου εξαλείφθηκαν με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας. Στους ψηφιακούς δίσκους CD και DVD ο ήχος καταγράφεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι στους δίσκους βινυλίου. Κάθε μισό δεκάκις χιλιοστό του δευτερολέπτου ένα ηλεκτρονικό όργανο μετράει την ηλεκτρική τάση στο μικρόφωνο, το όργανο στο οποίο ο ήχος μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη συνέχεια η τιμή της τάσης καταγράφεται, με τη μορφή ενός συνδυασμού σημειακών εξογκωμάτων, όπως στο σύστημα Μπράιγ, στην επιφάνεια του δίσκου. Κατά την αναπαραγωγή ένα λέιζερ φωτίζει την επιφάνεια του δίσκου καθώς αυτός περιστρέφεται και ένα φωτοκύτταρο ανιχνεύει την ανάκλαση των φωτός του λέιζερ από την επιφάνεια του CD. Αν η επιφάνεια του δίσκου κάτω από το λέιζερ είναι λεία, τότε το φως ανακλάται και φθάνει στο φωτοκύτταρο που «διαβάζει» τον αριθμό 1, ενώ αν περνάει ένα εξόγκωμα, τότε το φως διασκορπίζεται και το φωτοκύτταρο δεν καταγράφει τίποτα «διαβάζοντας» τον αριθμό 0. Ετσι αναπαράγονται οι αριθμοί που περιγράφουν την ένταση του ήχου, οι οποίοι στη συνέχεια μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και τροφοδοτούν ένα μεγάφωνο. Είναι φανερό ότι με την ψηφιακή τεχνολογία λύνονται και τα δύο σημαντικά προβλήματα των δίσκων βινυλίου, αφού δεν υπάρχει φυσική επαφή του μηχανισμού ανάγνωσης με την επιφάνεια του δίσκου.

«Καλύτερος» ο ήχος του βινυλίου;
Ενα από τα λιγότερο γνωστά προβλήματα της αναλογικής εγγραφής είναι η μεταβολή της έντασης του ήχου στα δύο άκρα της. Οταν ο ήχος είναι πολύ δυνατός, η έντασή του περιορίζεται κατά το στάδιο της εγγραφής έτσι ώστε το πλάτος της ταλάντωσης να είναι πάντα μικρότερο από την απόσταση μεταξύ των διαδοχικών αυλακιών της σπείρας. Σε αντίθετη περίπτωση η βελόνα «πηδάει» από αυλάκι σε αυλάκι και ο δίσκος είναι άχρηστος. Οταν ο ήχος είναι πολύ ασθενής, τότε κατά την εγγραφή η έντασή του ενισχύεται έτσι ώστε να υπερκαλύπτει, κατά το δυνατόν, τον ήχο του «συρσίματος» της βελόνας. Αυτές οι επεμβάσεις κάνουν τον ήχο ενός δίσκου βινυλίου να ακούγεται ισοσταθμισμένος και κατά κάποιον τρόπο πιο «επίπεδος» από ό,τι ο φυσικός και αυτό το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο σε πολλούς ακροατές. Αυτός ίσως να είναι ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί θεωρούν τον ήχο του βινυλίου «καλύτερο» από τον ήχο του CD. Στη σύγκριση αυτή όμως δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η αναπαραγωγή ενός μουσικού κομματιού γραμμένου σε ψηφιακή μορφή μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ακροατή με την απλή χρήση ενός γραφικού ισοσταθμιστή. Αυτό το όργανο, που υπάρχει σε όλα τα λογισμικά αναπαραγωγής ήχου σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και στις ακριβές συσκευές αναπαραγωγής, ενισχύει ή υποβαθμίζει την ένταση μιας μεγάλης σειράς συχνοτήτων και όχι μόνο τα «πρίμα» και τα «μπάσα» που υπήρχαν στους παλαιότερους ενισχυτές. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί κανείς να διαμορφώσει το άκουσμα της μουσικής κατά το δοκούν και ειδικότερα είναι δυνατόν να κάνει τη μουσική που είναι γραμμένη ψηφιακά σε ένα CD να ακούγεται σαν να ήταν γραμμένη αναλογικά σε έναν δίσκο βινυλίου. Πέρα όμως από τη χροιά της μουσικής, ένας δίσκος βινυλίου έχει και άλλες, όχι μουσικές, διαφορές από έναν συμπαγή δίσκο. Για παράδειγμα, το κάλυμμα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια έτσι ώστε τα τυπωμένα κείμενα και οι φωτογραφίες να είναι περισσότερο ευανάγνωστα και φυσικά έχει και ένα άρωμα «ρετρό» που επηρεάζει τόσο τους παλαιότερους που μεγαλώσαμε με τα βινύλια όσο και τους νεότερους, που βλέπουν τους δίσκους βινυλίου σαν δείγματα μιας άλλης, άγνωστης σε αυτούς εποχής, όπως τα παλιά αυτοκίνητα, τα παλιά ρολόγια και τα παλιά τηλέφωνα. Ειδικά μάλιστα σε σύγκριση με την τρίτη εναλλακτική μέθοδο αναπαραγωγής μουσικής, το «κατέβασμα» κομματιών από το Διαδίκτυο, η οποία είναι εντελώς απρόσωπη.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Νέο ρεκόρ πωλήσεων ανακοινώνει η Apple

Η Apple ανακοίνωσε την πώληση 10 εκατομμυρίων iPhone 6 και iPhone 6 Plus, κατά τις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας των συσκευών, στοιχείο που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε σχετικά ότι «οι πωλήσεις των iPhone 6 και iPhone 6 Plus κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες μας, για το σαββατοκύριακο του αρχικού λανσαρίσματος, και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς».

Οι δύο εκδόσεις του iPhone 6 αποτελούν τις μεγαλύτερες συσκευές που έχει λανσάρει η Apple, με οθόνες Retina HD 4,7 και 5,5 ιντσών. Τα δύο μοντέλα ενσωματώνουν τον επεξεργαστή A8 της Apple αρχιτεκτονικής 64bit, αναβαθμισμένες κάμερες iSight και FaceTime και τη νέα υπηρεσία πληρωμών Apple Pay.

Επίσης, οι συσκευές χρησιμοποιούν το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 8, με νέες εφαρμογές Messages και Photos, πληκτρολόγιο QuickType και λειτουργία FamilySharing. Ακόμη στο ανανεωμένο λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνεται η εφαρμογή Health και το iCloud Drive για την αποθήκευση δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή.

Συγκριτικά, το iPhone 5 είχε το πρώτο τριήμερο κυκλοφορίας του 5 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ τα μοντέλα 5S και 5C είχαν το αντίστοιχο διάστημα κυκλοφορίας τους περί τα 9 εκατομμύρια πωλήσεις. Στα αξιοσημείωτα των επιδόσεων των δύο εκδόσεων του iPhone 6 είναι ότι επιτεύχθηκαν χωρίς τη «συνδρομή» της γιγαντιαίας κινεζικής αγοράς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα νέα iPhones είναι αρχικά διαθέσιμα σε 10 αγορές, για να ακολουθήσουν άλλες 20 στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι νέες συσκευές της Apple θα είναι διαθέσιμες σε άλλες 115 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: pestaola.gr

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σχεδιάζουν την κατάργηση των κλειδιών στα σπίτια

Μία γερμανική εταιρεία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανοίγουν τις πόρτες στις κατοικίες τους, καταργώντας τα κλειδιά και εισάγοντας στα νοικοκυριά νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η εταιρεία με την επωνυμία Kiwi πρόσφατα συγκέντρωσε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές, ενώ τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη το σύστημά της στο Βερολίνο.

«Το άνοιγμα μιας πόρτας από απόσταση αλλά και τα hands-free δεν είναι κάτι το καινούριο, ωστόσο η τεχνολογία αυτή δεν είναι διαθέσιμη για τις κατοικίες», δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Wired ο Κάρστεν Νόλινγκ, επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας.

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η Kiwi είναι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και επαγγελματικά γραφεία και βασίζεται σε ένα κλειδί RFID καθώς και τη ειδική πόρτα εισόδου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Wired, η εγκατάσταση του συστήματος αυτού είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ανοίγει την κεντρική είσοδο της κατοικίας του από απόσταση μέσω ειδικής εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του.

Το ηλεκτρονικό κλειδί δεν χρειάζεται καν να ακουμπήσει πάνω στην πόρτα, αφού ενεργοποιείται αυτόματα ακόμα και από απόσταση 3 μέτρων, μόλις το σύστημα ανιχνεύσει ότι ο χρήστης πλησιάζει στην είσοδο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί στο Βερολίνο 1.300 πόρτες με το σύστημα της Kiwi, ενώ 400 επιπλέον πρόκειται να εγκατασταθούν στο Αμβούργο το προσεχές διάστημα.

Ο Νόλινγκ δήλωσε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι δυνατό να παραβιαστεί από επιθέσεις χάκερς αφού η εταιρεία έχει συνεργαστεί με ειδικούς για τη δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος. Όπως υποστηρίζει ο Νόλινγκ, η τεχνολογία της Kiwi είναι περισσότερο ασφαλής σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ηλεκτρονικών κλειδιών που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και επαγγελματικά γραφεία.

Επιπλέον, η εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπει στους χρήστες να ανοίξουν την πόρτα της κατοικίας τους όπου κι αν βρίσκονται, σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Η εταιρεία χρεώνει μεταξύ 1 και 5 ευρώ ανά μήνα για την υπηρεσία, ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι εγγράφονται στην ίδια συνδρομή. Κάθε κλειδί κοστίζει 25 ευρώ, ενώ η εφαρμογή για τα κινητά είναι δωρεάν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: Real.gr

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ασύρματη φόρτιση: Το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Είναι δυνατή η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς τη χρήση καλωδίων;

Στη Σαραγόσα της Ισπανίας επιστήμονες δημιούργησαν έναν πειραματικό σταθμό ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.

Ο σταθμός είναι σε θέση να φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή φορτηγά σε μόλις περίπου 20 λεπτά.


Η μηχανικός Λούρντ Γκαρσία της Endesa  περιγράφει τη λειτουργία: «Το σύστημα λειτουργεί με πηνία που είναι θαμμένα κάτω από την άσφαλτο του σταθμού φόρτισης. Είναι μια επαγωγική τεχνολογία. Αυτό το πηνίο ενεργοποιείται από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Όταν το όχημα βρίσκεται στο σωστό σημείο στο σταθμό φόρτισης, γίνεται μια σύνδεση μεταξύ των πηνίων και του αυτοκινήτου. Τα πηνία μεταφέρουν ενέργεια στο αυτοκίνητο. Είναι ένα πολύ ευέλικτο, αρθρωτό σύστημα. Μπορείτε να φορτίσετε αυτοκίνητα, φορτηγά ή ηλεκτρικά λεωφορεία».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επαγωγική τεχνολογία φόρτισης είναι ευκολότερη, ασφαλέστερη, πιο ανθεκτική σε βανδαλισμούς.

Για το Χοσέ Φρανσίσκο Σανς Οσόριο μηχανικό του Ερευνητικού Κέντρου Ενεργειακών πηγών και κατανάλωσης «Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, έχουμε αναπτύξει το 99% του δυναμικού και έχουμε ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού ασύρματου σταθμού φόρτισης.

Το υπόλοιπο έργο αφορά στα πηνία, εκεί είναι που υστερούμε. Πρέπει να βρούμε κατασκευαστές πηνίων που να ενδιαφέρονται για αυτό το προϊόν. Αλλά αυτά τα πηνία είναι καινοτόμα, και γι‘αυτό είναι δύσκολο να βρούμε πιθανούς κατασκευαστές».

Ο σταθμός κατασκευάστηκε από επιστήμονες ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοινωνικής αποδοχής των ηλεκτρικών οχημάτων.

Προπομπός του υπήρξε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FABRIC στο οποίο συντονιστής ήταν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτος Επικοινωνιών και Υπολογιστών ΕΠΙΣΕΥ του “ΕΜΠ”.

Οι ερευνητές λένε ότι απευθύνεται σε τρία επίπεδα τεχνικών προκλήσεων. Αναλυτικά περιγράφει τα τρία επίπεδα ο μηχανικός Αξελ Μπάρκοου,συντονιστής του προγράμματος Unplugged:

«Καταρχάς στο επίπεδο της επικοινωνίας ώστε να υπάρξει λειτουργική επικοινωνία μεταξύ του αυτοκινήτου και των έργων υποδομής.Δεύτερον στο επίπεδο της μεταφοράς ενέργειας.

Πώς, δηλαδή, μπορεί ένα αυτοκίνητο 3,7 KW να φορτισθεί ακόμη και σε ένα σταθμό φόρτισης των 50 KW.Τέλος, είχαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος της θέσης.Η σωστή τοποθέτηση πάνω στα πηνία που βρίσκονται κάτω από το σταθμό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επάρκεια της φόρτισης».

Πώς μπορούν οι οδηγοί να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την τεχνολογία;

Ειδικοί μηχανικοί εργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να τοποθετούν τα αυτοκίνητά τους ακριβώς πάνω στα πηνία φόρτισης, έτσι ώστε να μην γίνει καμιά σπατάλη ενέργειας.

Γι ‘αυτό θα έπρεπε να εξετάσουν τα μαγνητικά πεδία, να μελετήσουν τις οπτικές ίνες και την ανάπτυξη αλγοριθμων.

Για τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιοργκ Κάουφεν: «Με την ολοκλήρωση της έρευνάς μας είμαστε σε ένα σημείο όπου με μια κάμερα και ένα σύστημα υποστήριξης αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον οδηγό να πλησιάσει ένα επαγωγικό σύστημα φόρτισης με σωστό τρόπο».

Περισσότερη έρευνα είναι,πλέον, αναγκαία ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες και η διαλειτουργικότητα των σταθμών φόρτισης, λένε οι επιστήμονες.

«Δουλεύουμε σε μια δεδομένη συχνότητα.Οι άλλες χώρες εργάζονται με διαφορετική συχνότητα. Γι ‘αυτό πρέπει να εναρμονιστούν αυτές τις συχνότητες.

Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε στο μέγεθος των σπειρών,όπως και στις αποστάσεις των ηλεκτρικών εκπομπών. Όλα αυτά είναι αναγκαία για το σύστημα ώστε να είναι πλήρως διαλειτουργικό »,τονίζει ο μηχανικός Χοσέ Φρανσίσκο Σανς Οσόριο.

Ο συντονιστής του προγράμματος Άξελ Μπάρκοου είναι σαφής:

«Νομίζω ότι όσον αφορά στα αυτοκίνητα είμαστε πολύ κοντά σε μια μαζική παραγωγή. Θα δούμε οχήματα να είναι εξοπλισμένα με την επαγωγική τεχνολογία φόρτισης μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια».

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο, καταλήγουν οι ερευνητές, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό σύστημα φόρτισης, που θα επιτρέπει στα οχήματα να επαναφορτίζονται, ενώ θα βρίσκονται εν κινήσει στο δρόμο.

ΠΗΓΗ: euronews.com

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: Real.gr

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Big Ben:Το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου οι δείκτες του οποίου κινούνται αδιάκοπα εδώ και 156 χρόνια

Ήταν στις 31 Μαΐου 1859 που αρχίσε να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν σήμα κατατεθέν όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πύργος του ρολογιού βρίσκεται στην άκρη του κοινοβουλίου. Το επιβλητικό αυτό ρολόι είναι το μεγαλύτερο στο είδος του και λειτουργεί αδιάκοπα κρατώντας με τους χτύπους της καμπάνας των 14,5 τόνων τους Λονδρέζους πάντα στην ώρα τους.

O τωρινός Πύργος του Ρολογιού αναγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Charles Barry για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στιλ. Αν και ο Barry ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Αύγουστο Pugin για το σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Pugin , συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall. Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Pugin πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και τον θάνατο, και ο ίδιος ο Pugin έγραψε, κατά το χρόνο της τελευταίας επίσκεψης του Barry για να εισπράξει τα σχέδια: "Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου για τον κ. Barry για αύριο πρόσφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο". Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Pugin, και είναι 96,3 μέτρα υψηλό.

Το κάτω μέρος 61 μέτρα της δομής του Πύργος του Ρολογιού αποτελείται από πλινθοδομή με άμμο χρωματισμένα με Anston επένδυση ασβεστόλιθο. Το υπόλοιπο του ύψους του πύργου είναι πλαισιωμένο κωδωνοστάσιο από χυτοσίδηρο. Ο πύργος είναι θεμελιωμένος σε πέδιλο μήκους 15 μέτρων , από 3 μ. πάχους μπετόν, σε βάθος 4 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Οι τέσσερις πίνακες του ρολογιού βρίσκεται 55 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο εσωτερικός όγκος του πύργου είναι 4.650 κυβικά μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό.Επίσης ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα, έτσι για να ανεβείτε τα 334 σκαλοπάτια από το ασβεστόλιθο στην κορυφή.

Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή (κυρίως σήραγγας για την επέκταση γραμμής Jubilee), ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1/250. Το Μπιγκ Μπεν επρόκειτο να ηχήσει για τρία λεπτά πριν την έναρξη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μεγάλης Βρετανίας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: THE HUFFINGTON POSTE.gr