Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ευφυής ανακάλυψη: Φοιτητές βρήκαν πώς να μη χάνουμε τη βαλίτσα μας!

Όσοι ταξιδεύουν, γνωρίζουν λίγο - πολύ το άγχος της βαλίτσας! Το άγχος του να την χάνεις και να κάνεις τα πάντα για να τη βρεις.

Πέντε φοιτητές από τον Λίβανο, αποφάσισαν να βρουν τον τρόπο να μη τη χάσουμε ξανά: Εφηύραν το τροχήλατο στο οποίο την εναποθέτεις κι αυτή κινείται με ρόδες και ακολουθεί το αφεντικό .

Με ειδικό σένσορα με τον οποίο συνδέεται ο ιδιοκτήτης, μπορεί να εντοπίσει ανά πάσα στιγμή τη βαλίτσα.

Και όχι μόνο αυτό: η βαλίτσα μπορεί να εντοπιστεί και μέσω κινητούενώ μπορεί να συνδεθεί και με GPS!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: THE TOC.gr

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Αιώνια πρότυπα αγιότητας, ανθρωπιάς και παιδείας

Η Εκκλησία μας τιμάει στις 30 Ιανουαρίου τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες: Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο. Τους «τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος», που ορθόδοξα ερμήνευσαν το Ευαγγέλιο του Χριστού, διέδωσαν το λόγο της χάριτος, μελέτησαν τις ανθρώπινες επιστήμες σε μεγάλο βαθμό και πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Πνευματικά, προσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου, το 330 μ.Χ., αλλά μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Προερχόταν από πολύτεκνη και αγία οικογένεια. Στην Κωνσταντινούπολη σπούδασε κοντά στον ξακουστό εθνικό φιλόσοφο Λιβάνιο. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στην Νικομήδεια και την Αθήνα, ενώ διέπρεψε και ως δικηγόρος για πέντε χρόνια στην Καισάρεια. Υπήρξε σοφός και πολυγραφότατος. Γνώριζε καλά κάθε επιστήμη της εποχής του. Βαπτίστηκε σε ηλικία 30 ετών, δημιούργησε τους κανόνες του κοινοβιακού μοναχισμού, ασκήτεψε παρά τον Ίρι ποταμό μαζί με τον Γρηγόριο το Ναζιανζηνό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Ευσέβιο Καισαρείας, και μετά τον Μ. Αθανάσιο ήταν αυτός ο κύριος αντιμέτωπος των οπαδών του Αρείου, οι οποίοι ηρνούντο τη θεότητα του Χριστού. Πολέμησε τη φτώχια και αδικία, ευαισθητοποίησε τους πλουσίους υπέρ της φιλανθρωπίας (ιδιαίτερα στην μεγάλη πείνα του 367-368) και δημιούργησε τη Βασιλειάδα, μια πόλη-θαύμα ανθρωπιάς, δια της οποίας και μέσα στην οποία διαβίωναν και τρέφονταν 30.000 πεινασμένοι, ορφανοί, ηλικιωμένοι, ασθενείς και πονεμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας. Έτσι, η κοινωνική δράση ξεκίνησε από την Εκκλησία και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τα διάφορα κράτη. Στα 49 του χρόνια, μετά από ζωή εξαντλητικής νηστείας και προσφοράς, έφυγε για την άνω Ιερουσαλήμ, στα τέλη του 378 μ.Χ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ, 
γεννήθηκε το 329 μ.Χ. σε ένα χωριό (Αριανζό) κοντά στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Ονομάστηκε «μέγας» και «Θεολόγος» για την μεγάλη του λογοτεχνική και εκκλησιαστική προσφορά, αλλά και για την αγιότητά του. Μας άφησε 408 ποιήματα, 18.000 περίπου στίχων, μεγάλης ποιότητας και μεγαλείου. Σπούδασε 13 ολόκληρα χρόνια (στην Καισάρεια Καππαδοκίας, στην Καισάρεια Παλαιστίνης, στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα), τη φιλολογία, τη φιλοσοφία, τα νομικά, την αριθμητική και γεωμετρία, τη μουσική. Έμεινε ιστορική η φιλία του με τον Μ. Βασίλειο, ο οποίος μάλιστα τον χειροτόνησε επίσκοπο Σασίμων στα 43 του χρόνια. Στον Ίρι ποταμό μελέτησε βαθειά τη φύση, τον εαυτό του, τα έργα του Ωριγένη και την Αγία Γραφή. Όταν η Κωνσταντινούπολη είχε πέσει στα χέρια των Αρειανών, εκφώνησε 5 Θεολογικούς Λόγους που έμειναν στην ιστορία, αν και κινδύνευε η ζωή του από τις εχθρικές ενέργειες εναντίον του. Τα έβαλε ακόμη και με τους νόμους της εποχής του που μείωναν την αξία και την ισότητα των γυναικών, επειδή όπως κήρυττε, «άντρες οι νομοθετούντες, γι’ αυτό κατά των γυναικών η νομοθεσία». Όταν ορισμένοι ζήλεψαν τη δόξα του και τον φθόνησαν, δεν δίστασε να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
γεννήθηκε στην σπουδαία και ιερή πόλη Αντιόχεια της Συρίας μεταξύ 344 και 354 μ.Χ. Η μητέρα του, Ανθούσα, επιμελήθηκε πολύ συνετά την ανατροφή του μετά τον θάνατο του πατέρα του, όπως και ο Μ. Βασίλειος διέπρεψε με τη βοήθεια της σωστής ανατροφής της μητέρας του Εμμέλειας. Έγινε ο πιο σοφός της εποχής του, μόνασε στην Αντιόχεια, εξελίχθηκε σε ακαταπόνητο κοινωνικό εργάτη και μοναδικό εκκλησιαστικό ρήτορα. Καθημερινά συντηρούσε φιλανθρωπικά 3.000 άτομα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη αργότερα 7.000! Σώζονται γύρω στις 1.000 ομιλίες του και τα έργα του στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής καλύπτουν πολλούς ογκώδεις τόμους. Αρχές του 398 μ.Χ. χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Επειδή ήταν σταθερός και ευθύς στις απόψεις του, και δεν δίσταζε να ελέγχει προς πάσα κατεύθυνση, ενόχλησε θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες, καθώς και αρκετούς πλουσίους, τους οποίους έλεγχε για τη σκληρότητά τους. Κατάφεραν μάλιστα να καθαιρεθεί αντικανονικά, ενώ ο λαός τον προστάτεψε πολλές φορές για να μην πάθει το παραμικρό. Αν και επέστρεψε και αποκαταστάθηκε πανηγυρικά  από σύνοδο, εξορίστηκε εκ νέου, το 404 μ.Χ. και υπέφερε καθ’ οδόν στα βάθη της Μ. Ασίας. Στα Κόμανα του Πόντου, το 407, στο ναό του Αγίου Βασιλίσκου, κοινώνησε για τελευταία φορά και παρέδωσε το πνεύμα του στον Χριστό που τόσο αγάπησε, με τα λόγια  «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: ΑΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΑ 

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

WhatsApp: Καταργεί οριστικά τις συνδρομές.

Μέχρι σήμερα η δημοφιλέστατη υπηρεσία messaging WhatsApp (ανήκει στη Facebook) ήταν δωρεάν για τον πρώτο χρόνο χρήσης και έπειτα απαιτούνται €0.89 / $0.99 ετησίως από κάθε χρήστη. Το ποσό είναι προφανώς αμελητέο για τους χρήστες, αλλά με δεδομένο ότι υπάρχουν 900+ εκατ. χρήστες, αντιλαμβάνεστε το κέρδος της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του WhatsApp αποφάσισε να καταργήσει οριστικά την ετήσια συνδρομή μέσα στους επόμενους μήνες και θα αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους για να εξοικονομήσει έσοδα, και μάλιστα σημειώνουν ότι δεν θα γεμίσουν την υπηρεσία με διαφημίσεις.

“Πολλοί χρήστες του WhatsApp δεν έχουν στην κατοχή τους χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια τους μετά τον πρώτο χρόνο. Έτσι, αποφασίσαμε να καταργήσουμε τις συνδρομές από τις mobile εφαρμογές μας

Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι θα νομίζετε ότι σκοπεύουμε να γεμίσουμε την υπηρεσία με διαφημίσεις από τρίτους, αλλά η απάντηση είναι όχι. Από φέτος ξεκινάμε διάφορες δοκιμές για την προσθήκη εργαλείων που θα σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το WhatsApp για να μαθαίνετε τα νεώτερα από επιχειρήσεις και οργανισμούς που σας ενιδαφέρουν, όπως τράπεζες, αεροδρόμια κλπ.”

Πηγή: techgear.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:  Real.gr

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Τα wearables στο στόχαστρο των χάκερ.

Με τα wearables ήδη να συνοδεύουν κάθε μας βήμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι απειλές που μας περιμένουν αναμένεται να αυξηθούν και να περάσουν σε επίπεδο... καρπού. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια μία στις πέντε πληρωμές θα πραγματοποιείται μέσω smartwatch, fitness tracker ή smartband, γεγονός που σημαίνει ότι τα «φορετά» γκάτζετ πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να κατακτήσουν μια θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ψηφιακούς στόχους.

Για τον λόγο αυτόν η ελβετική εταιρεία ασφαλείας WISeKey και η ρωσική Kaspersky Lab ένωσαν τις δυνάμεις τους ανακοινώνοντας την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών με γνώμονα την προστασία των wearable συσκευών. Με τη βοήθεια των νέων συστημάτων, θα προστατεύεται η ταυτότητα του χρήστη ενώ θα πραγματοποιείται η κρυπτογράφηση δεδομένων, προφυλάσσοντας έτσι την ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων.

Ψωνίζοντας από το... ρολόι

Το τοπίο του «οικοσυστήματος» δικτυωμένων συσκευών - του γνωστού Internet των Πραγμάτων ή Internet of Things (IoT) - θεωρούν οι ειδικοί ότι πρόκειται με την πάροδο του χρόνου να αλλάξει ριζικά τόσο τον επιχειρηματικό όσο και τον καταναλωτικό προσανατολισμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι η αγορά των «επικοινωνιακών» wearables θα καταγράφει ετήσια αύξηση της τάξεως του 35%. Ωστόσο ο κύριος πονοκέφαλος των ειδικών σχετίζεται με την έλλειψη προστασίας των ανταλλασσόμενων δεδομένων τα οποία παραμένουν «ανοιχτά» στους επίδοξους ψηφιακούς «πειρατές». Ο κίνδυνος μάλιστα δείχνει να αυξάνεται κατακόρυφα όσο αυξάνεται ο αριθμός των εν λόγω συσκευών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές πληρωμές.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι κλασικές εταιρείες ωρολογοποιίας, οι οποίες αποφάσισαν να περάσουν στην ψηφιακή εποχή παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις εξεζητημένων smartwatches.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο οίκος Bulgari ο οποίος αποφάσισε να ενσωματώσει στα «έξυπνα» αξεσουάρ του το λογισμικό ασφαλείας WIS.WATCH της WISeKey. Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία ασφαλείας κάτι τέτοιο επιτρέπει στον πελάτη τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να ελέγχει την ασφάλεια της ταυτότητας της συσκευής του, να επιλέγει τη σύνδεσή της με άλλες «έξυπνες» συσκευές, όπως π.χ. το smartphone του, αλλά και να αποκτά πρόσβαση σε εφαρμογές, σε προσωπικά δεδομένα και σε ασφαλείς υποδομές αποθήκευσης στο ψηφιακό «σύννεφο» (cloud).

Η υπερσυνδεσιμότητα «σκότωσε» την αθωότητα

«Η συνεργασία της WISeKey και της Kaspersky Lab αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας του IoT. Ο συνδυασμός της ασφάλειας και της ευκολίας που θα ενσωματωθεί στις wearable συσκευές ανοίγει την πόρτα και προς άλλους τομείς, όπου η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με το Internet των Πραγμάτων» δήλωσε ο Κάρλος Μορέιρα, διευθύνων σύμβουλος της WISeKey.

Από την πλευρά του ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε ότι: «Ζούμε σε έναν πραγματικά διασυνδεδεμένο κόσμο. Ωστόσο, όσο ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των απειλών. Δυστυχώς, σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια συσκευές σε χρήση, οι οποίες δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να είναι ασφαλείς. Ομως η ασφάλεια οφείλει να διαφυλάσσεται από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη για την καθιέρωση και την εφαρμογή υψηλότερων επιπέδων ασφάλειας για συσκευές IoT. Είμαστε, λοιπόν, στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη WISeKey για την ανάπτυξη μιας τέτοιας λύσης».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο Έλληνας οδηγός και η ευγένεια δεν πάνε μαζί.

«Όποιος εύκολα θυμώνει να μη πιάνει το τιμόνι», τραγουδούσε η Αλίκη Βιουγιουκλάκη στην «Σωφερίνα» και δεν είχε άδικο, αφού πάνω στα νεύρα σου, αγαπητέ οδηγέ μπορεί να κάνεις πράγματα που δεν τα εννοείς, να δημιουργήσεις παρεξηγήσεις και να στεναχωρήσεις (ή να εκνευρίσεις) τους υπόλοιπους οδηγούς.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να μην ξεχνάς ποτέ να ακολουθείς τους κοινωνικούς κανόνες της οδήγησης και να δείχνεις ότι είσαι άνθρωπος- και οδηγός- με τρόπους. Φυσικά, δεν εννοούμε τον Κ.Ο.Κ. που ούτως ή άλλως οφείλεις να τηρείς ευλαβικά, αλλά και μερικούς ακόμα καλούς τρόπους που δείχνουν ευγένεια.

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας οδηγός είναι η αλλαγή λωρίδας. Αυτή η μετάβαση από τη μία λωρίδα στην άλλη γίνεται είτε απότομα και εντελώς ξαφνικά, με κάποιον να πετάγεται μπροστά σου, είτε να αλλάζεις λωρίδα μόνο όταν δεν έρχεται κανείς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι έχεις φτάσει στην Λαμία και ακόμα δεν έχει καταφέρει να στρίψεις στο στενό που ήθελες, επειδή δεν σε άφησε κανείς να αλλάξεις λωρίδα. Και στις δύο περιπτώσεις, η ευγένεια μπορεί να σε σώσει.

Αν θέλεις να αλλάξεις λωρίδα, λοιπόν, φρόντισε να ανάβεις πάντα το φλας. Βρίσκεται εκεί για αυτόν τον λόγο. Για να προειδοποιεί τους υπόλοιπους οδηγούς ότι θέλεις να αλλάξεις πορεία. Το να ανάβεις το φλας και να αλλάζεις ταυτόχρονα λωρίδα δεν πιάνεται. Αντίστοιχα, αν δεις κάποιον να έχει ανάψει φλας, δώσε του λίγο χώρο για να το κάνει. Εκτός αν πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα αργήσεις ή θα χάσεις την σειρά σου. Μπορεί να σε σοκάρει αυτό που θα σου πω, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Α, και εννοείται λέμε πάντα «ευχαριστώ» όταν κάποιος οδηγός μας αφήσει να περάσουμε.

Έστω, λοιπόν, ότι άλλαξες λωρίδα και έφτασες στον προορισμό σου.

Ήρθε η στιγμή να παρκάρεις, κάτι που δεν είναι και εύκολο στην Αθήνα.Εκεί που κάνεις κύκλους βλέπεις ένα αυτοκίνητο να φωτίζεται και τον ιδιοκτήτη του να μπαίνει μέσα. Φωτίζεται και το πρόσωπό σου, ανάβεις τα αλάρμ σου, όπως πρέπει, και περιμένεις. Αρχικά, μην αρχίζεις να κορνάρεις- κάτι που φυσικά, ισχύει και για όσους περιμένουν πίσω από εσένα. Αλλά κι εσύ φίλε οδηγέ που ετοιμάζεσαι να ξεπαρκάρεις, μην αρχίσεις να βάζεις κραγιόν/ φτιάχνεις τα μαλλιά σου/ κοιτάζεσαι στον καθρέφτη/ αποφασίζεις να στείλεις μήνυμα/ αρχίζεις να διαβάζεις το βιβλίο σου κλπ. Ανάβεις μηχανή, όπισθεν, μπροστά, πίσω, μπροστά και φεύγεις. Να διευκολύνεις την κατάσταση, γιατί αλλιώς όλα αυτό θα πάει ντόμινο. Ο οδηγός θα σε περιμένει υπομονετικά, οι από πίσω θα κορνάρουν, οι πιο πίσω θα κορνάρουν, αυτός που περιμένει να παρκάρει θα βρίσει τον από πίσω, μετά θα πει σε εσένα να κάνεις πιο γρήγορα, εσύ θα αγχωθείς, θα σου σβήσει η μηχανή και πάει λέγοντας...

Η κόρνα δεν είναι ο καλύτερός σου φίλος. Βρίσκεται εκεί για έκτακτες περιπτώσεις και δεν είναι αγχολυτικό μπαλάκι για να την πιέζεις όποτε εκνευρίζεσαι. Για παράδειγμα, αν μόλις άναψε πράσινο δεν χρειάζεται να πατήσεις κόρνα στον μπροστινό σου. Κι εκείνος θέλει να περάσει γρήγορα το φανάρι, δεν θέλει να μείνει για πάντα εκεί. Αν κάποιος πάει να παρκάρει όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν είναι λίγος για να πατήσεις κόρνα. Αν κάποιος αφήνει ένα πεζό να περάσει σε διάβαση, δεν είναι επαρκής λόγος για να πατήσεις κόρνα.

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζει πότε ήρθε η ώρα να «κρεμάσεις τα παπούτσια σου» ή τα κλειδιά σου στην προκειμένη. Όσο κι αν θαυμάζω τους ανθρώπους που μένουν ενεργοί, δεν χάνουν το κέφι τους και χαίρονται την ζωή, ανεξάρτητα με την ηλικία τους, όσο περνούν τα χρόνια, τα αντανακλαστικά του ανθρώπου, όπως και μερικές φυσικές τους λειτουργίες φθίνουν. Ο δικός μου παππούς οδηγούσε μέχρι τα 75 του, αλλά όποτε σήκωνε το χέρι του τροχονόμος, νόμιζε ότι τον χαιρετά, οπότε ανταπέδιδε τον χαιρετισμό.

Ότι δεν βρίζουμε, δεν κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο για καβγά και δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας, είναι αυτονόητο. Ηρεμία και ψυχραιμία πάνω απ' όλα γιατί η θυμωμένη οδήγηση ισοδυναμεί με επικίνδυνη οδήγηση.

Με λίγα λόγια, η ευγένεια είναι δεν χάνει ποτέ, ούτε και στην οδήγηση. Τα έχει πει άλλωστε και η Αλίκη πριν από μένα.

Κατερίνα Νανοπούλου
Δημοσιογράφος, HuffPost Greece

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :  THE HUFFINGTON POST.gr

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η «συνταγή» του τέλειου χιονάνθρωπου!

Ο καλός χιονάνθρωπος θέλει τα μαθηματικά του! Αυτό σκέφτηκε μια ομάδα βρετανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρεντ (NTU) και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το αφράτο χιόνι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο.

Η εξίσωση, η οποία εκ πρώτης όψης, θυμίζει από μόνη της χιονάνθρωπο, παροτρύνει τους επίδοξους «γλύπτες» του χιονιού να φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο ύψους 1,62μ., τοποθετώντας τρεις μπάλες την μία πάνω στην άλλη.

Εξίσωση «θάρρους»


Πρόσφατη μελέτη βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας More Than είχε δείξει ότι παρά το γεγονός ότι το 92% των πολιτών δηλώνει ότι τους αρέσει να φτιάχνουν χιονάνθρωπους, με το 87% ωστόσο να θεωρεί ότι δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για κάτι τέτοιο.

Θέλοντας να τονώσει την αυτοπεποίθηση των Βρετανών, η εταιρεία ζήτησε από τον δρ Τζέιμς Χιντ και την ομάδα του να δημιουργήσουν την μαθηματική εξίσωση για τον τέλειο χιονάνθρωπο. Ο τύπος των ειδικών αξιολογεί την «τελειότητα» του χιονάνθρωπου μέσω των διαστάσεων, της ποιότητας του χιονιού και των αξεσουάρ που «φοράει», ενώ ο παράγοντας «φ», όπως τον βάφτισαν οι ερευνητές, αποτελεί τον δείκτη της συνολικής εμφάνισής του.

Παγωμένα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από ύψος 1,62μ. ο τέλειος χιονάνθρωπος πρέπει να αποτελείται από τρεις μπάλες διαμέτρου 30 εκ. για το κεφάλι, 50 εκ. για τον κορμό και 80 εκ. για την βάση του. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις αποτελούν, κατά τους ίδιους, τον χρυσό κανόνα της επιτυχίας.

Ακόμα, ο χιονάνθρωπος οφείλει να έχει χέρια από κλαράκια και να είναι κατασκευασμένος από φρέσκο χιόνι. Τα μάτια του δεν πρέπει να έχουν απόσταση μεγαλύτερη από 5 εκ. μεταξύ τους,, ενώ η καροτένια μύτη του θα πρέπει να έχει μήκος 4 εκ. Τέλος, ο μοδάτος χιονάνθρωπος οφείλει να φοράει τρία αξεσουάρ - καπέλο, κασκόλ και γάντια -, αλλά και φέρει τρία κουμπιά στο μπροστινό μέρος του κορμού του τοποθετημένα σε ίση απόσταση μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Όλαφ, ο γνωστός χιονάνθρωπος από την ταινία της Ντίσνεϊ, Frozen, δεν ακολουθεί τις ιδανικές αναλογίες. Κάτι τέτοιο παρόλα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζει τη δημοτικότητά του στους μικρούς θαυμαστές του.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός έχει 20 εκατομμύρια ψηφία

Χρειάστηκε χρόνια για να υπολογιστεί, και ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ κατά σχεδόν πέντε εκατομμύρια ψηφία. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός, και μόλις ο 49ος «πρώτος αριθμός Μερσέν» που γνωρίζουν οι μαθηματικοί μέχρι σήμερα.

Η σύντομη μορφή του νέου αριθμού είναι 274,207,281-1. Η πλήρης μορφή του δεν θα χώραγε σε αυτό το άρθρο, αφού αποτελείται από 22.338.618 ψηφία.

Ανακαλύφθηκε χάρη στο πρόγραμμα GIMPS («Μεγάλη Διαδικτυακή Αναζήτηση Πρώτων Μερσέν»), το οποίο επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει ειδικό λογισμικό και να παραχωρήσει την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή του στη μεγάλη μαθηματική αναζήτηση.

Ο νέος αριθμός, γνωστός και ως M74207281, βρέθηκε από υπολογιστή του καθηγητή Κέρτις Κούπερ στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι. Ο Κούπερ, φανατικός των πρώτων αριθμών, κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ από το 2013.

Πρώτοι ονομάζονται οι ακέραιοι αριθμοί που είναι μεγαλύτεροι από το ένα και έχουν ως διαιρέτες μόνο τον εαυτό τους και το ένα (2, 3, 5, 7, 11, κ.ο.κ.).

Οι πρώτοι αριθμοί είναι άπειροι, ωστόσο ο υπολογισμός τους γίνεται όλο και πιο δύσκολος καθώς τα ψηφία αυξάνονται.

Ακόμα πιο δύσκολος είναι ο υπολογισμός των πρώτων Μερσέν, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τον γάλλο μοναχό Μαρέν Μερσέν (Marin Mersenne, 1588-1648) και παίρνουν τη μορφή 2p-1, όπου p είναι πρώτος αριθμός. Μπορούν επίσης να οριστούν ως πρώτοι αριθμοί που ισούνται με δύναμη του δύο μείον ένα, ή Mn = 2n − 1, όπου n είναι ακέραιος.

Η πρακτική αξία της ανακάλυψης νέων πρώτων Μερσέν είναι μάλλον μικρή.

Μια σπάνια εξαίρεση ήρθε πριν από λίγες μέρες, όταν μαθηματικοί του προγράμματος GIMPS ανακάλυψαν ένα ελάττωμα στους νέους επεξεργαστές Skylake της Intel, οι οποίοι κρασάρουν όταν εκτελούν περίπλοκους υπολογισμούς όπως η αναζήτηση πρώτων Μερσέν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: in.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

5 μύθοι για το στόμα του σκύλου σας

Οι μύθοι που αφορούν τους σκύλους είναι δεκάδες. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να εξηγηθεί αφού στις μέρες μας όλοι είναι "ειδικοί" σε θέματα σκύλων. Όλοι "γνωρίζουν" για θέματα κτηνιατρικά, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς.

Φυσικά αυτοί που γνωρίζουν είναι οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει κάτι από τα παραπάνω (και μόνο αυτοί).
 Όχι ο Θείος Κυριάκος από το χωριό, που είχε σκύλους σε όλη του τη ζωή και "Ξέρει"...

Ας δούμε παρακάτω μερικούς μύθους που αφορούν το στόμα του σκύλου σας.

1. Το στόμα του σκύλου είναι πιο καθαρό από των ανθρώπων. Το στόμα του σκύλου σας δεν είναι πιο καθαρό από το δικό σας. Περιέχει μικρόβια και βακτήρια που θα πρέπει να απομακρυνθούν.

2. Το σάλιο του σκύλου μπορεί να θεραπεύσει ανθρώπινες πληγές. Μην αφήνεται τον σκύλο να γλύφει ανοιχτές πληγές. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

3. Η κακοσμία του σκυλίσιου στόματος είναι κάτι φυσιολογικό. Η άσχημη αναπνοή του σκύλου μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας μόλυνσης στη στοματική κοιλότητα.

4. Είναι καλό ο σκύλος να μασάει οτιδήποτε. Καθαρίζει τα δόντια. Εάν ο σκύλος σας μασάει κοκάλα ή παγάκια μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι.

5. Οι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν τρέχει και τίποτα εάν ο σκύλος τους γλύφει στο στόμα. Το στόμα του σκύλοι έχει βακτήρια και μικρόβια που μπορεί να μεταφέρει στο στόμα σας. Ιδίως εάν έχει γλύφει πρώτα τα γεννητικά του όργανα ή τα κακά του...

Για οτιδήποτε αφορά το σκύλο σας ρωτήστε κάποιον επαγγελματία.

ΠΗΓΗ: petsonly.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Real.gr

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Star Wars: Με ποιον είναι η «Δύναμη»;

Ενδιαφέρεσαι για το Διάστημα, για τη στρατιωτική εκμετάλλευσή του, για τα έργα επιστημονικής φαντασίας, για τους πιθανούς εξωγήινους επισκέπτες μας, για τη φιλοσοφία του «Star Wars»; Τότε είναι σίγουρο πως οι τελευταίες δεκαπέντε ημέρες του Δεκεμβρίου ήταν πολύ... πυκνές. Ακόμη περισσότερο όταν προσπαθήσεις, λίγο μετά, να βρεις αν υπάρχει και κάποια σχέση μεταξύ τους. Υποθέσεις, πραγματικά γεγονότα, φιλοσοφικές (;) θεωρήσεις από το 1977, που ξαναβγήκαν στην επιφάνεια το 2016, και « Η Δύναμη ξυπνάει», το έβδομο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων», απροσδόκητα συγκροτούν ένα ενδιαφέρον υλικό για σκέψη.

Φαντασίες και «όπερες»
Πρώτα όμως είναι ανάγκη να ορίσουμε την έννοια ενός science fiction έργου για να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από το φανταστικό. Και κάνουμε την αρχή με τον πολύ απλό αλλά και περιεκτικό ορισμό του εκδότη Τζον Γουντ Κάμπελ: «Η επιστημονική φαντασία προσπαθεί να γράψει με αφηγηματική μορφή τις επιπτώσεις ενός επιστημονικού επιτεύγματος. Οχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη κοινωνία». Οπότε ό,τι έχει σχέση με μαγεία, εξωτικά πλάσματα και άλλα στοιχεία που είναι δύσκολο να ενταχθούν σε υποτυπώδεις ή και επιστημονικοφανείς συλλογισμούς, μένει έξω. Για να ενταχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, σε αυτό που αποκαλείται μόνον fantasy. Ομως και τις «ιστορίες με επιστημονική βάση», όπως είναι καλύτερα να μεταφράζουμε τον όρο science fiction, τις χωρίζουμε και σε άλλες μικρότερες κατηγορίες. Μία από αυτές είναι η «Οπερα του Διαστήματος» (Space Opera), όταν στο έργο υπήρχαν πολλά δραματικά στοιχεία, συγκρούσεις, εξωγήινα πλάσματα και διαστημικές περιπλανήσεις αλλά ήταν όχι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Ο όρος εμφανίστηκε το 1941, είναι άσχετος με τη μουσική και είχε αρχικά υποτιμητικό χαρακτήρα. Αργότερα όμως ταυτίστηκε με πολύ πιο στέρεα έργα, που χαρακτηρίζονταν από πολέμους στο Διάστημα και περιπέτειες εκεί, με επικό χαρακτήρα. Εργα όπως το «Solaris», η «Οδύσσεια του Διαστήματος», το «Αλιεν» ή το «Star Trek» σήμερα ανήκουν, πολύ τιμητικά πλέον, σε αυτή την κατηγορία. Τα επεισόδια του «Star Wars» έχουν τα παραπάνω στοιχεία, της Οπερας του Διαστήματος, αλλά κατά πόσον είναι ιστορίες με επιστημονική βάση;

Ζουν (ανά)μέσα μας;
Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφτεί σχετικά με αυτά που βλέπει ο θεατής στην οθόνη και το πόσο είναι συμβατά με όσα αντίστοιχα γνωρίζουμε από τη Φυσική ή τη Βιολογία. Συνοψίζουμε παρακάτω τα πιο άμεσα κατανοητά:

Τα λεγόμενα midi-chlorians είναι μια «εφεύρεση» του Τζορτζ Λούκας (βλ. και εδώ: www.theforce.net/midichlorians/midi-what.asp). Υποτίθεται πως ήταν νοήμονες μικροοργανισμοί που ζούσαν στα κύτταρα των ηρώων της σειράς και όσο μεγαλύτεροι ήταν οι πληθυσμοί τους σε κάποιον από αυτούς τόσο μεγαλύτερη ήταν και η σύνδεσή του με τη Δύναμη, άρα είχε και τα προσόντα για να είναι ηγέτης. Τον υψηλότερο αριθμό, 20.000, είχε ο Ανακιν Σκαϊγουόκερ, ο εκλεκτός αυτός ήρωας της σειράς. Κατ' όνομα μόνον θυμίζουν τα μιτοχόνδρια αλλά ως προς την επιστημονικότητα της σύλληψης, τι άλλο να πεις διαφορετικό από ό,τι είπε και ο ηθοποιός του, Μαρκ Χάμιλ: «Μόνον ο Τζορτζ ξέρει». Είναι πιο πολύ θέμα σχετικό με τη φιλοσοφία της σειράς και όχι με στέρεα δεδομένα. Αν άλλωστε πιο ικανός είναι όποιος βρίσκεται με περισσότερα μιντιχλώρια στα κύτταρά του αυτό πόσο απέχει από την άποψη περί γαλαζοαίματων βασιλέων; Στο τωρινό πάντως επεισόδιο τα midi-chlorians τα εξαφάνισαν οι νέοι... ιδιοκτήτες (λέγε με και Ντίσνεϊ), που είχαν αγοράσει από το 2012 τα δικαιώματα για 4 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά η νέα ηρωίδα έχει παρ' όλα αυτά ιδιαίτερη σύνδεση με τη Δύναμη (και αυτή).

Γέροι και κατεψυγμένοι
Στον Γιόντα δεν θα σταματούσαμε αν δεν υπήρχε μια αναφορά του γάλλου αστροφυσικού Ρολάν Λεούκ στο γαλλικό «Telerama» (Star Wars, hors-serie), όπου αναφέρει κατά λέξη: «Μαζί με τον παλαιοντολόγο Ζαν-Σεμπαστιάν Στεγέρ κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση για τον Γιόντα και καταλήξαμε ότι είναι κοντά στα επίγεια αμφίβια (!) αλλά όσον αφορά την ηλικία του (κοντά στα 900 χρόνια) μόνο για τις χελώνες στα Γκαλαπάγκος λένε πως ζουν πέρα από τα 100 χρόνια». Αλλά και εδώ η παρουσία του ήρωα αυτού εξηγείται με άλλα εργαλεία και όχι κάνοντας βιολογικές συγκρίσεις.

Και φεύγοντας από τη Βιολογία να αναφέρουμε πως η κατάψυξη του Χαν Σόλο ζωντανού και η χρήση ενός απροσδιόριστου υλικού, όπως το carbonite, δεν στέκει βεβαίως επιστημονικά. Κάτι παραπλήσιο, με κάπως μεγαλύτερη αληθοφάνεια, έχουμε σε άλλα έργα, όπως στο «Alien». Οπου εκεί ταξιδεύουν όντας μόνο σε χειμερία νάρκη και σε απείρως μικρότερες αποστάσεις. Διότι είναι εύκολο να καταψύξεις κάποιο πλάσμα ζωντανό αλλά ποιος αυτή τη στιγμή πιστεύει πως με την απόψυξη θα επανέλθει;

Αστοχίες υλικού
Και κάνοντας λόγο για τις αποστάσεις, πρέπει να αναφέρουμε πως στο «Star Wars» γενικά υπάρχει και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν είναι το πώς διανύονται αυτές οι τεράστιες διαγαλαξιακές αποστάσεις μέσα σε πεπερασμένο χρόνο αφού οι δημιουργοί των επεισοδίων θα μπορούσαν, σήμερα τουλάχιστον, να μας πουν ότι οι ήρωες περνούν μέσα από «σκουληκότρυπες» του χωροχρόνου, που συντομεύουν τα ταξίδια ή με τη συλλογιστική για τα παράλληλα σύμπαντα. Ομως οι εικόνες που παρουσιάζονται στην οθόνη είναι και παραπειστικές. Οταν ο Χαν Σόλο... γκαζώνει για να ξεφύγει από τους διώκτες του φθάνοντας έστω και μόνο στο 99,9% της ταχύτητας του φωτός, δεν μπορεί να βλέπει στο οπτικό πεδίο του σκάφους τα άστρα να φεύγουν σαν κωνικές σκουρόχρωμες δέσμες σε φωτεινό υπόβαθρο. Οπως απέδειξαν ακόμη και κάποιοι άγγλοι φοιτητές του Πολυτεχνείου του Λέστερ (βλ. εδώ: physics.le.ac.uk/journals/index.php/pst/article/view/549/360) αλλά και ο Ρολάν Λεούκ, θα έπρεπε να βλέπει ένα εντελώς θολό φωτεινό παραπέτασμα, πιο φωτεινό στο κέντρο, με ένα χρώμα πιο πολύ προς το γαλάζιο, αφού λόγω της ταχύτητας έχουμε το φαινόμενο Doppler, δηλαδή αλλαγή της συχνότητας (όπως συμβαίνει με την αλλαγή του ήχου της σειρήνας ενός πυροσβεστικού οχήματος, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα). Βγαίνει μάλιστα από τους υπολογισμούς ότι σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, λόγω του ίδιου φαινομένου, γίνεται ορατή και η ακτινοβολία από την αρχική μεγάλη έκρηξη (background radiation, ακτινοβολία υποβάθρου). Αυτή που σε συνήθεις συνθήκες μένει αόρατη για εμάς αφού κανονικά βρίσκεται στην αόρατη για το ανθρώπινο μάτι περιοχή των μικροκυμάτων. Ολο λοιπόν εκείνο το πλάνο της απόδρασης είναι παραπλανητικό.

Κάπου αλλού ο Χαν Σόλο μιλώντας με τον Λουκ Σκαϊγουόκερ καυχάται πως πραγματοποίησε μια διαγαλαξιακή πτήση μέσα σε 12 Parsec. Το κακό για αυτόν είναι πως το Parsec είναι μια (μεγάλη) μονάδα μήκους (περίπου ίση με 30,9 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και όχι χρόνου. Και είναι για να χρησιμοποιείται μέσα στον δικό μας Γαλαξία αφού για τον ορισμό της απαιτείται και η μέση απόσταση Γης - Ηλίου.

Τα εντυπωσιακά μονοθέσια καταδιωκτικά που κινούνται με τη βοήθεια ΤΙΕ (Twin Ion Engine), δηλαδή με διπλούς κινητήρες ιόντων, λες πως θα έχουν τον διάβολο μέσα τους. Αλλά είναι το ραβδάκι του κινηματογράφου που τα κάνει να (φαίνονται ότι) κινούνται έτσι. Ηδη χρησιμοποιούνται σε διαστημόπλοια όπως τα «Dep Space 1», «Smart-1», «Dawn». Αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα: η τροφοδοσία τους. Με ενέργεια από φωτοβολταϊκά, τους δίδεται η δυνατότητα επιτάχυνσης από 0 στα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε μόλις... 38,5 ώρες!!!

Και κάτι για τη «Δύναμη»
Εχουν γίνει λεπτομερείς υπολογισμοί για την περίπτωση όπου η πλευρά του Κακού αποφάσιζε να κάνει σκόνη, με ορμητήριο τον διαστημικό σταθμό Αστρο του Θανάτου τον πλανήτη Εντορ, που πρέπει να είχε μια ακτίνα κοντά στα 4.500 χιλιόμετρα και πυκνότητα στο 70% της γήινης. Τα θραύσματα από τους υπολογισμούς καρέ-καρέ εκτινάσσονται με μια ταχύτητα 15.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και για όλη αυτή την ενέργεια οι μηχανικοί της σκοτεινής δύναμης μόνον αν διέθεταν μια μικρή «σκοτεινή οπή» με διάμετρο 1 μέτρο (και μάζα 113 φορές αυτή της Γης) και την εκτόξευαν(!) θα μπορούσαν να διαθέσουν την απαραίτητη ενέργεια για να δημιουργήσουν την αντίστοιχη (οπτική) εντύπωση.

Η Δύναμη, όπως μαθαίνουμε από τον ιππότη Ομπι-Ουάν Κενόμπι, μέντορα του μικρού Λουκ, δεν πρέπει να μετριέται σε μονάδες δύναμης διότι είναι «ενεργειακό πεδίο δημιουργημένο από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, που μας περιβάλλει, μας διαπερνά και συνέχει τους Γαλαξίες (Επεισόδιο 4: «Μια νέα ελπίδα»). Αλλά μετά πάλι πρέπει να αλλάξουμε μονάδες και να πάμε σε Βολτ (;) όταν ο κακός Παλπατίν (λέει πως) με τη Δύναμη εκτοξεύει κατά του Λουκ κεραυνούς από τις άκρες των δακτύλων του [που κανονικά θα χρειαζόταν ως και πολλές χιλιάδες Volt σε διαφορά δυναμικού (αλλά πώς;) για να ιονίσει τον αέρα στην απόσταση που τους χωρίζει...].

Οπως αποδεικνύεται από την ανάλυση της λειτουργίας(;) των φωτόσπαθων, μόνον μικρά παιδιά θα πίστευαν πως όταν χωθούν στο χιόνι αρχίζουν να σβήνουν («Η Δύναμη ξυπνάει»).

Πίστη, θρησκεία, απορία
Ο «Πόλεμος των Αστρων» λοιπόν στα διάφορα επεισόδιά του δεν είναι μια σειρά που προσέχει πάνω από όλα να τα έχει καλά με την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και ούτε ακολούθησε με τα χρόνια, από το 1977, τις τεχνολογικές εξελίξεις. Μάλλον μια νέα θρησκεία μοντέρνα και επικερδή προσπάθησε να λανσάρει. Αλλά αυτό πρέπει να θυμόμαστε πως ο Τζορτζ Λούκας το αναγνώρισε από πολύ νωρίς. Ηδη σε μια συνέντευξή του το 1999 παραδέχθηκε ότι:

«Το "Star Wars" παίρνει όλα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύονται σε μια θρησκεία(;) και προσπαθεί να βγάλει ένα απόσταγμα πιο μοντέρνο και πιο προσιτό ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν πως υπάρχει εκεί πέρα ένα μεγαλύτερο μυστήριο. Οταν ακόμη ήμουν δέκα ετών ρώτησα τη μητέρα μου αφού ο Θεός είναι ένας, γιατί υπάρχουν τόσο πολλές θρησκείες; Και ακόμη έχω αυτή την απορία» ενώ λίγο παρακάτω λέει: «Θρησκεία είναι το δοχείο που περιέχει την πίστη. Η πίστη είναι η κόλλα που μας συγκρατεί ως κοινωνία» (βλ.: www.youtube.com/watch?v=YpiEk42_O_Q).

Στη συνέχεια βέβαια κάποιοι άνθρωποι από την Αμερική ως την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να φτιάχνουν ως και θρησκευτικά κινήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα υπάρχει η Jedi Church στο Κεντάκι ενώ από το 2001 γίνεται λόγος για το Jedi census phenomenon, όπου σε αγγλόφωνα κράτη, όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία, στις απογραφές πληθυσμού τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι δηλώνουν στο κουτάκι για τη θρησκεία: member of the Jedi order. Επίσης στο αφιέρωμα του «Telerama» στο «Star Wars», ο ψυχαναλυτής Αρτούρ Λερουά λέει ότι χρησιμοποιεί την όλη αφήγηση του «Star Wars» για να κάνει θεραπείες σε εφήβους με βίαιες τάσεις, που έχουν χάσει γονείς ή έχουν προβλήματα με αυτούς.

Τα δάνεια του «Star Wars»
Οπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Λούκας, οδηγός του ήταν ένα βιβλίο (στα ελληνικά: Ο «Ηρωας με τα χίλια πρόσωπα», εκδ. Ιάμβλιχος 1995), του Τζόζεφ Κάμπελ (1904-1987), ενός αμερικανού μελετητή της παγκόσμιας μυθολογίας και του Καρλ Γιουνγκ. Ο Κάμπελ από το 1949 υποστήριξε ότι: «Ο μυστικισμός είναι η υπέρτατη πηγή του θρησκευτικού φαινομένου και οι μύθοι των περισσότερων πολιτισμών ανά τους αιώνες μιλούν κεκαλυμμένα για αυτόν». Επίσης μέσα και από τα πολλά άλλα βιβλία του προσπάθησε να αποδείξει πως οι μύθοι όλων των λαών έχουν ένα κοινό πρότυπο, αυτό του ήρωα που εγκαταλείπει το περιβάλλον του για να περάσει από δοκιμασίες και να σώσει τον κόσμο. Γι' αυτόν ο Θεός είναι κάτι το υπερβατικό, που διαποτίζει το Σύμπαν, πέρα από κάθε περιγραφή και δυνατότητα αντίληψης (ό,τι δηλαδή και η Δύναμη).

Ο Κάμπελ υπήρξε και σύμβουλος του Λούκας στην πρώτη τριάδα του «Star Wars». Και γενικά στα έξι πρώτα επεισόδια βρίσκεσαι ξαφνικά μπροστά σε στοιχεία από διάφορες θρησκείες, διάφορες θεωρίες όπως αυτή του Κάρλος Καστανέδα για τους πολεμιστές ή τις παραδόσεις των Τολτέκων. Οσο για τον ήρωα που περνάει τελικά στην πλευρά του κακού, πρώτα γνωρίζουμε τη μητέρα του και μαθαίνουμε πως είναι προϊόν άμωμης σύλληψης από αυτήν (χάρη στα μιντι-χλώρια!!!). Αλλο παράδειγμα που κάτι μας θυμίζει είναι στο «Επεισόδιο 1: Η απειλή του φαντάσματος», παραγωγής 1999, αφού εκεί οι ιππότες Τζεντάι βρίσκουν ότι ένας μικρός σκλάβος μπορεί να γίνει ο επόμενος αρχηγός τους. Αμεση παραπομπή στην επιλογή κάθε φορά του μικρού παιδιού όταν αναζητείται ο νέος Δαλάι Λάμα.

Από αυτό βέβαια το τσαλαβούτηγμα πηγάζουν και οι διάφορες ισοπεδωτικές απόψεις (που έχουν ευνοήσει τελικά τον Λούκας). Για παράδειγμα, η καλή και η κακή πλευρά της Δύναμης δεν είναι το ίδιο πράγμα με το γιν και το γιανγκ, όπως κατά κόρον γράφεται, ούτε το ότι οι Τζεντάι ιππότες φορούν ρούχα που θυμίζουν μοναχούς της Απω Ανατολής είναι κάτι ουσιαστικό. Το Τάο, δηλαδή ο Δρόμος, εκφράζει την πραγματικότητα του κόσμου ως μια συνεχόμενη ροή και μεταβολή. Εκεί το γιανγκ μόλις φθάσει στο κατακόρυφό του δίνει τη θέση του στο γιν και μετά το γιν στο γιανγκ. Για τον Λούκας όμως μάλλον ισχύει κάτι άλλο, που αναφέρεται στο Τάο: Ενας που βαδίζει συνεχώς ανατολικά θα καταλήξει τελικά στη... Δύση. Και εκεί, στη Δύση, που η επιτυχία αποτιμάται σε δολάρια, θρήνησε στην τελευταία του συνέντευξη ο Λούκας. Γιατί παρέδωσε(=ξεπούλησε), όπως είπε, τις πνευματικές του κόρες σε εμπόρους λευκής σαρκός (άλλο αν μετά έσπευσε να απαλύνει τα όσα είπε για να μη φάει καμιά μηνυσάρα). Από αυτούς που έφτιαξαν το 7ο επεισόδιο, ένα διαγαλαξιακό «Game of Thrones», χωρίς να τον λάβουν υπόψη στο παραμικρό. Τώρα πάντως, στην τεράστια αυτή επιχείρηση (και όχι οτιδήποτε άλλο), που ονομάζεται «Star Wars», η Δύναμη φαίνεται πως πήγε... με τους άλλους, που θα έχουν και τα χρήματα. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τους «πιστούς».

Το ανέκδοτο των φωτεινών σπαθιών
Οι ήρωες, καλοί και κακοί, μάχονται κρατώντας σπαθιά που από μακριά φαίνονται φωτεινά. Σκέτο, αγνό φως από φωτόνια δεν μπορεί να είναι. Διότι τότε οι φωτεινές λεπίδες δεν θα έκοβαν ούτε γιαούρτι. Αρκεί να θυμηθούμε την Απαγορευτική Αρχή του Πάουλι: οι ατσάλινες λεπίδες συγκρούονται και δεν υποχωρούν διότι τα σωματίδια του μετάλλου είναι φερμιόνια, δηλαδή δεν επιτρέπουν να πάρει άλλος τη θέση τους και αυτό αντιστοιχεί σε ό,τι αποκαλούμε «σκληρότητα» ενός υλικού. Τα φωτόνια όμως μιας φωτεινής στήλης είναι μποζόνια, δηλαδή κάτι αντίθετο από τα φερμιόνια και έτσι η μία φωτεινή στήλη μπορεί να μπαίνει μέσα στην άλλη. Ούτε βέβαια πρόκειται για ακτίνες λέιζερ, που δεν μπορούν να πλησιάσουν καν στις απαιτήσεις του σεναρίου και είναι αόρατες στο φως. Αρκετοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με τα φωτόσπαθα και η πιο κοντινή άποψη σε σχέση με τα όσα βλέπουμε στην οθόνη είναι πως θα μπορούσαμε να έχουμε ένα κεραμικό περίβλημα και μέσα να υπάρχει στήλη από πλάσμα που παίρνει το σχήμα κυλίνδρου χάρη στην ύπαρξη κατάλληλου μαγνητικού πεδίου ώστε να δημιουργείται η λεγόμενη μαγνητική φιάλη. Διάταξη βέβαια υπερευαίσθητη σε χτυπήματα και επιταχύνσεις. Πάντως, για να δημιουργήσεις πλάσμα, δηλαδή ύλη όπου τα ηλεκτρόνια έχουν πάψει να κινούνται σε ορισμένες τροχιές γύρω από τους πυρήνες αλλά δεν έχουν απομακρυνθεί από αυτούς, απαιτούνται θερμοκρασίες κοντά στους 5.000 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί μια μικρή λαβή να έχει κυκλώματα για τέτοιες ενέργειες; (ο Μίτσιο Κάκου προτείνει νανομπαταρίες). Και ποιο χέρι θα αντέχει αυτές τις θερμοκρασίες; Και βέβαια όταν η ακτίνα αυτή θα ακουμπάει στο χιόνι θα βράζει ο τόπος, δεν θα σβήνει, κύριε σκηνοθέτα Τζ. Τζ. Αμπραμς...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος από το 1880.

Το έτος 2015 ήταν μακράν το θερμότερο στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2014, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε εδώ και 136 χρόνια, επισημαίνει η NOAA.

Για το σύνολο του 2015, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών κυμαίνεται 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, πρόκειται δηλαδή για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφθεί στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1880.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2014, ξεπεράστηκε κατά 0,16 βαθμούς Κελσίου. Σε 10 από τους 12 μήνες του 2015 καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ θερμοκρασιών.

Από το 1997, το πρώτο έτος από το 1880 που καταγράφθηκε άνοδος-ρεκόρ του υδράργυρου στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, διευκρινίζει η NOAA.

Ρεκόρ ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν παντού στον κόσμο: στην Κεντρική Αμερική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά της Ευρώπης, όπως επίσης στη δυτική Ασία και σε μεγάλα τμήματα της Σιβηρίας.

Ο υδράργυρος ανέβηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ 136 ετών σε ζώνες που εκτείνονται από το ανατολικό και νότιο τμήμα της Αφρικής έως το βορειοανατολικό κι από τις περιοχές γύρω από τον ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πλήττονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ως το βορειοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού, το σύνολο του Ινδικού Ωκεανού και ορισμένα τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού.

Το 2015, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης κυμαινόταν 1,33 βαθμούς Κελσίου άνω της μέσης θερμοκρασία του 20ού αιώνα, ήτοι η υψηλότερη απ' όλη την περίοδο 1880-2015, υπερπηδώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 των 0,25 βαθμών Κελσίου.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών και των ωκεανών ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του προηγούμενου αιώνα κι έσπασε το ρεκόρ του 2014, των 0,11 βαθμών Κελσίου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: ΣΚΑΪ.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τι σημαίνουν πραγματικά οι τελείες που εμφανίζονται στο iMessage του iPhone:


Σύμφωνα με το business Insider στην πραγματικότητα, οι τελείες δεν εμφανίζονται πάντα όταν ο άλλος πληκτρολογεί, ούτε εξαφανίζονται όταν πάψει να το κάνει, αλλά πρόκειται για μία πιο πολύπλοκη λειτουργία.




Τι συμβαίνει τελικά 
  • Δεν εμφανίζονται αν δεν έχουμε συνομιλήσει με το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούμε τώρα, για κάποιο καιρό
  • Δεν εξαφανίζονται αμέσως όταν σταματήσουμε την πληκτρολόγηση
  • Η ένδειξη εξαφανίζεται 60 δευτερόλεπτα, από την ώρα που ξεκινήσαμε να γράφουμε το κείμενο. Ακόμα κι αν σταματήσουμε την πληκτρολόγηση, κλείσουμε το iMessage, ή κλειδώσουμε το iPhone, οι τελείες συνεχίζουν να εμφανίζονται στην οθόνη του άλλου χρήστη.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: iefimerida.gr

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και την αντιμικροβιακή αντοχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά που κατέχει τα τελευταία χρόνια, στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς και συγχρόνως, κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, να είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Στη χώρα μας σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ένας στους δύο ενήλικες παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.


Επίσης ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή ενώ ο ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του αντιβιοτικά για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά.

Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τήρηση των υποδείξεων από τους γιατρούς και κυρίως η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ενώνουν στις δυνάμεις τους και από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016, λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα της ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού όλης της χώρας.

Στόχοι της εκστρατείας είναι να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: naftemporiki.gr

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ιστορίες από την Παλιά Αθήνα: 5.000 αυτοκίνητα στην Αθήνα! Βοήθεια...

Ο Γάλλος αρχαιολόγος και λογοτέχνης Edmond About, γράφει το 1853 σχετικά με τις άμαξες: "Οι άμαξες δεν σπανίζουν στην Αθήνα και βρίσκεις άφθονες για την πόλη και για την ύπαιθρο. Τίποτα δεν είναι πιο άχαρο απ’αυτά τα κακομοίρικα αμάξια της Αθήνας, τα μισοδιαλυμένα, κακοσυντηρημένα και ακάθαρτα. Σπάνια έχουν τζάμια και δεν ξέρω αν έχουν πάντοτε τέσσερες ρόδες"

Μια από τις πιο επίπονες φροντίδες και έγνοιες των προγόνων μας τις δεκαετίες του 1830-1840 ήταν και η καθημερινή μετακίνηση. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το χαώδες περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούνταν να αναπτυχθεί η συγκοινωνία, τουλάχιστον στα πρώτα οθωνικά χρόνια, ιδού 2 μαρτυρίες της εποχής:

"Αι καταπεσούσαι οικίαι είχον αποφράξει τας οδούς και επάνω από τα ερείπια, αποτελούντα αλλού μεν σωρούς λίθων και αλλού μικρούς γηλόφους, είχον σχηματιστεί μονοπάτια, τα οποία οι διαβάται διήρχοντο πηδώντες και τοποθετούντες σημεία δια να δυνηθούν να εύρουν, κατά την επιστροφήν των εις την κατοικίαν των". (Δημήτρης Καμπούρογλου)

"Κυρίαι, διπλωμάται και στρατιωτικοί εν μεγάλη στολή, επορεύοντο πεζοί, πηδώντες από λίθου εις λίθον και φέροντες έκαστος ανά χείρας φανάριον ίνα μη καταπέσωσιν εις τους αναρίθμητους λάκκους, οίτινες εμποδίζουσιν την κυκλοφορία και ένθα κατασκευάζουσιν άσβεστον…". (Βλαδίμηρος Νταβίντοφ)

Γαϊδουράκια, άλογα και "γκαμήλες" (!) λοιπόν ήταν τα πρώτα μεταφορικά μέσα σε μια Αθήνα όλο κακοτράχαλους, χωμάτινους δρόμους γεμάτους σκόνη, οι οποίοι με τα απόνερα και τις βροχές γινόντουσαν λασπότοποι.

Το 1833 ο Άγγλος ναύαρχος Malloy που έχτιζε τη βίλα του στα Πατήσια, έφερε τα πρώτα δύο κάρα για τη μεταφορά των υλικών, και οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν με θαυμασμό τα πήγαιν’ έλα τους. Λίγο αργότερα προστέθηκαν μεγαλόπρεπα αμάξια λαντό, που τα έσερναν 2 άλογα. Οι Αθηναίοι τους κόλλησαν το παρατσούκλι "οι Βικτώριες", ενώ τα μόνιππα, σαν πιο φτηνά μέσα, τα αποκαλούσαν απαξιωτικά "Μαρίκες". Ήδη το 1840 κυκλοφορούσαν 40 άμαξες.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος και λογοτέχνης Edmond About, γράφει το 1853 σχετικά με τις άμαξες: "Οι άμαξες δεν σπανίζουν στην Αθήνα και βρίσκεις άφθονες για την πόλη και για την ύπαιθρο. Τίποτα δεν είναι πιο άχαρο απ’αυτά τα κακομοίρικα αμάξια της Αθήνας, τα μισοδιαλυμένα, κακοσυντηρημένα και ακάθαρτα. Σπάνια έχουν τζάμια και δεν ξαίρω αν έχουν πάντοτε τέσσερες ρόδες.

Τα βρίσκεις συγκεντρωμένα όλα σε μια λασπερή πλατεία που λέγεται Πλατεία των Αμαξών. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις αμάξι, τόσο πολύ σε τραβολογούνε και σε πολιορκούν οι αμαξάδες. Παζαρεύεις το αγώγι με αυτούς τους κυρίους: η αστυνομία δεν έχει ορίσει τιμολόγιο. Πας στον Πειραιά με μιάμιση δραχμή, ή με εξήντα δραχμές, κατά την περίσταση. Για ένα χορό στον Πειραιά είδα να νοικιάζονται οι άμαξες με εξήντα δραχμές οκτώ μέρες πρωτύτερα. Την ορισμένη μέρα υπήρχαν αμάξια να διαλέξεις για 2 δραχμές.

Τα αγώγια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, όπως αλλού τα δημόσια έσοδα, χωρίς κανένας να ξαίρει πάντα το γιατί".

Το 1836 άρχισε και η πρώτη ιππήλατος λεωφορειακή γραμμή με τα πολυφορεία ή παμφορεία, όπως τα αποκαλούσαν. Αυτά κουβαλούσαν εκτός από επιβάτες και δέματα "αντί λογικού ναύλου διδόμενου εις τον οδηγόν". Η αφετηρία τους ήταν στη γωνία Ερμού και Αιόλου. Ο κόσμος αποκαλούσε την πιάτσα τους "στις καρότσες". Διαμορφώθηκε επίσης και υπηρεσία με ιππήλατα ταξί, που οι Αθηναίοι ονόμαζαν "Βιζαβί", αφού οι επιβάτες τους καθόντουσαν αντικριστά. Τα ταξί αυτά έκαναν πιάτσα σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας.

Βέβαια ο πολύς κόσμος προτιμούσε για λόγους οικονομίας την "αποστολική" πεζοπορία, πράγμα που εξασφάλιζε εκτός της οικονομίας και ωραία (αδύνατη) εμφάνιση!

Να σημειώσουμε τέλος ότι τον Ιανουάριο του 1837 εκδόθηκε και το πρώτο τροχαίο διάταγμα "προς αποφυγήν συγκρούσεων ως εκ της καθ' οδόν συναπαντήσεως των αμαξών, εφίππων κλπ. και δια να καταστή ούτως η διάβαση εύκολος και ακίνδυνος"!!!

Ας αφήσουμε όμως τα χρόνια του Όθωνα και ας μεταφερθούμε 80-90 χρόνια μετά. Είμαστε στο Mεσοπόλεμο, συγκεκριμένα στο 1922 και ο ρεπόρτερ της «Εφημερίδας» τραβά τα μαλλιά του, εξ’ ου και ο τίτλος του σημερινού μας σημειώματος…

«Χθες πάλιν, τρεις άνθρωποι εκινδύνευσαν να γίνουν εγγλέζικο μπιφτέκι μεταξύ δύο αυτοκινήτων διασταυρουμένων και ετέρων δύο, τα οποία ηκολούθουν ως είδος εφεδρείας του θανάτου. Οι άνθρωποι εσώθησαν, διότι φαίνεται ότι συμβαίνουν και εις τους καιρούς μας θαύματα. Παρόμοια θαύματα ακροβατικά συμβαίνουν πολλάκις της ημέρας ανά τη πόλιν, κατά τα οποία διαβάτες, ευρεθέντες αίφνης μεταξύ δύο εξ αυτών των θηρίων που εξαπέλυσεν εις την ζωήν ο πολιτισμός, κατορθώνουν να περνούν δια μέσου των όπως η Αργώ δια των συμπληγάδων.

Οι Αθηναίοι φαίνεται ότι εξεγυμνάσθησαν εις αυτό το αγώνισμα της σωτηρίας δια μέσου των αυτοκινήτων, όπως εξεγυμνάσθησαν εις την αντοχήν απέναντι της αισχροκέρδειας και απέναντι πολλών άλλων θηρίων, γεννημάτων του αιώνος τούτου της ακαθέκτου προόδου.
Αλλά το κακό προχωρεί. Τα αυτοκίνητα πληθύνονται όπως οι ιχθείς που ηυλόγησεν ο κύριος μετά την επί του όρους ομιλίαν. Βαδίζουν ήδη προς τον αριθμόν των πέντε χιλιάδων. Αναμένονται και άλλα, τα οποία δεν θα σταλούν βεβαίως ν’ ανέλθουν εις τον Υμηττόν, αλλά θα κυκλοφορούν εντός της πόλεως.
Τι θα κάμωμεν λοιπόν; Δεν θα έχομεν τίποτε άλλο στον νου μας, παρά πώς να σωζόμεθα από τ’ αυτοκίνητα. Αλλ’ αυτό πλέον καταντά επάγγελμα. Δεν είνε ζωή. Δεν μπορεί να κάμη πλέον κανείς τίποτε άλλο, παρά να προφυλάσεται από τ’ αυτοκίνητα.
Και τι ζητείτε από την αστυνομίαν; θα ειπήτε.
Ζητούμεν να επιβλέπη αυστηρότατα εις την εκτέλεσιν της διαταγής της περί της ταχύτητος των αυτοκινήτων. Αυτό είνε το κλειδί της ασφαλείας του κόσμου. Όταν το αυτοκίνητο κινείται βραδέως κατορθώνει και να σταματά και τότε οι κίνδυνοι και τα δυστυχήματα θα μειωθούν εις το ελάχιστον.

Γνωρίζω ότι η επιβολή της περί ηλαττωμένης ταχύτητος διαταγής είνε ηράκλειος άθλος δια τη αστυνομίαν. Οι σωφέρ και οι περισσότεροι ιδιοκτήται, δεν τα θέλουν παρά δια την ταχύτητα. Η γενική τάσις της εποχής να φθάση κανείς εις το τέρμα το ταχύτερον και αντί πάσης θυσίας… των άλλων, εκδηλούται περισσότερο εις την λειτουργίαν των αυτοκινήτων.

Μου έλεγε ένας πρώην περιβολάρης των Σεπολίων, ιδιοκτήτης ήδη μεγαλοπρεπούς Καντιλάκ:
-Τι να το κάνης τ’αυτοκίνητο χωρίς την ταχύτην; Προσβέλνεις και το φιλότιμο του σωφέρ να του λες να πηγαίνη σιγά και να τον προσπερνάη το ιποδήλατο με το αλάνι. Νομίζω;
Συνεννοηθήτε μαζύ του».

Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)

Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ:  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αν νομίζετε ότι η φόρτιση του κινητού στο αυτοκίνητο δεν σας κοστίζει... κάνετε λάθος!

Τελικά δεν είναι μόνο η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, απειλή για την κοινωνία καθώς αποδεικνύεται ότι ακόμη και η φόρτιση του στο αυτοκίνητο, έχει σοβαρές συνέπειες.

Επιβάρυνση του περιβάλλοντος και πολύ υψηλό κόστος είναι τα αποτελέσματα της φόρτισης των κινητών μας τηλεφώνων στο αυτοκίνητο, αντί στο σπίτι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας Auto Electrifation, η οποία δημιουργήθηκε από τον Jon Bereisa, που στο παρελθόν ήταν στέλεχος της General Motors Co.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάζει το Bloomberg, η φόρτιση του τηλεφώνου στο αυτοκίνητο κοστίζει 33 φορές περισσότερο από τη φόρτιση στο σπίτι. Για τις μετρήσεις θεωρήθηκε ως παραδοχή ότι η φόρτιση ενός smartphone απαιτεί ρεύμα ισχύος 4,8 Watt, ενώ για την επιπλέον κατανάλωση σε καύσιμο που αυτό απαιτεί, χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές βενζίνης των ΗΠΑ. Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι αν κάθε Αμερικανός οδηγός φόρτιζε το κινητό του στο αυτοκίνητο θα παράγονταν επιπλέον 970.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Πώς όμως συνδέεται η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου με την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου στο αυτοκίνητο; Πολύ απλά, όταν το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου επιβαρύνεται με επιπλέον φορτία, ειδικά στη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί, τότε ο αισθητήρας στροφών δίνει εντολή για αύξησή τους, ώστε η γεννήτρια να τροφοδοτεί περισσότερο τη μπαταρία για να μην μειωθεί η τάση της.

Σε αυτοκίνητα με auto start/stop, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν θα λειτουργεί συχνά το σύστημα, με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα, την αύξηση της κατανάλωσης. Φυσικά όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξοπλίζουν τα μοντέλα τους με υποδοχές φόρτισης εξωτερικών συσκευών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τις χρησιμοποιούμε εναλλακτικά προς το δίκτυο παροχής ρεύματος του σπιτιού. Αντίθετα, τώρα που γνωρίζουμε, κάνουμε χρήση μόνο όταν υπάρχει άμεση ανάγκη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟ: newmoney.gr

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι Google Maps θα μαντεύουν πού πάτε!

Το Driving Mode θα χρησιμοποιεί data από προηγούμενες διαδρομές σας, όπως είναι η ώρα, για να προβλέψει πού πηγαίνετε, τι ώρα θα φτάσετε, πόση κίνηση θα συναντήσετε και ακόμη περισσότερα.


Το Driving Mode θα θυμίζει τον ψηφιακό βοηθό που συναντάμε στο Google Now.

Το Driving Mode θα περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα του Timeline, το οποίο λαμβάνει data από τους Χάρτες, τις φωτογραφίες, αλλά και τις αναζητήσεις Google.

Πηγή: e-pcmag.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: Real.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι σκύλοι διαβάζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα:

Για πρώτη φορά νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να διαβάζουν τα συναισθήματα και την διάθεση των γύρω τους και μάλιστα όχι μόνο των σκύλων αλλά και των ανθρώπων ακόμα και αν αυτοί τους είναι παντελώς άγνωστοι.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα ευρήματα γύρω από την ισχυρή ενσυναίσθηση του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, έρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίνκολν.

Κατανοώντας αγνώστους

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Biology Letters», χρησιμοποιήθηκαν 17 δεσποζόμενοι σκύλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν μπροστά από μια οθόνη στην οποία προβάλλονταν οι εικόνες ανθρώπινων προσώπων και σκύλων, μοιρασμένες σε δύο κατηγορίες: η μια είχε παιχνιδιάρικη διάθεση ενώ η άλλη εξέφραζε θυμό.

Στην περίπτωση των σκυλίσιων εικόνων, οι επιστήμονες έπαιζαν στους τετράποδους εθελοντές παράλληλα μια κασέτα με το γάβγισμα ενός σκύλου για να δουν ποια φωτογραφία θα τους κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όταν το γάβγισμα ήταν χαρούμενο, οι σκύλοι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο να κοιτάζουν τις εικόνες των σκύλων. Όταν πάλι άκουγαν γρυλίσματα, επικεντρώνονταν περισσότερο σε εικόνες θυμού. Στην περίπτωση του ουδέτερου γαβγίσματος, τα ζώα κοίταζαν εξίσου επίμονα και τις δύο κατηγορίες εικόνων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Ντάνιελ Μιλς, οι σκύλοι φάνηκε να συνδυάζουν τα οπτικά και τα ακουστικά ερεθίσματα που λάμβαναν κάθε φορά προκειμένου να αξιολογήσουν την διάθεση του εικονιζόμενου σκύλου.

Και στην περίπτωση των εικόνων ανθρώπων, οι οποίες συνοδεύονταν από ηχητικό υλικό με την άλλοτε χαρούμενη και άλλοτε θυμωμένη φωνή ενός εκφωνητή, τα ζώα φάνηκε να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να διΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:αχωρίσουν ένα χαρούμενο από ένα στενοχωρημένο πρόσωπο. Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν ασαφές το κατά πόσο κάτι τέτοιο αποτελούσε αποτέλεσμα εκπαίδευσης ή αν βασιζόταν στην κατανόηση των ζώων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

VLC Player για Apple TV.

To VLC για Apple TV είναι παρόμοιο με την desktop version και δίνει τη δυνατότητα για αναπαραγωγή λιγότερο γνωστών και λιγότερο συμβατών φορμά, πέρα από τα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Ανάμεσα στις δυνατότητες του είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής σε ταχύτητα custom ­–ορισμένη από τον χρήστη. Το καλύτερο όμως είναι το casting: σας επιτρέπει να κάνετε upload τοπικά αποθηκευμένων αρχείων στο Apple TV μέσω web.

H VideoLAN είπε ότι θα προσφέρει ακόμη περισσότερα φιλικά στον χρήστη χαρακτηριστικά, όπως Dropbox, OneDrive και Box.

Πηγή: e-pcmag.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: Real.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιατί οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα κατρακυλήσουν ως το τέλος του μήνα.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των αεροπορικών εισιτήριων οι οποίες αναμένονται να βρεθούν σε τριετή χαμηλά αυτό το μήνα, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Hopper.com.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη Consumer Airfare, τα εισιτήρια αναμένεται να μειωθούν κατά 2,5% το μήνα αυτό σε σχέση με τον προηγούμενο και κατά 14% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Στους προορισμούς που αναμένεται να σημειωθεί σημαντικά η τιμή των εισιτηρίων είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο κατά 23%, στο Μιλάνο κατά 18%, στα νησιά Μπόρα Μπόρα, τη Γαλλική Πολυνησία, την Κωνσταντινούπολη, την Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι κατά 17% και στο Λας Βέγκας και το Χιούστον κατά 16%.

Ωστόσο, προβλέπεται ότι οι τιμές θα καταγράψουν και πάλι αύξηση στα μέσα της άνοιξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερα τον Ιούνιο, κατά 20% από τα κατώτερα επίπεδα του 2015.

Επίσης, από Δευτέρα έως Τετάρτη οι τιμές των εισιτηρίων είναι συνήθως χαμηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ενώ ακόμα χαμηλότερες είναι οι τιμές των εισιτηρίων στις πολύ πρωινές πτήσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: newmoney.gr

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Αυτός είναι ο τέλειος τρόπος για να κόβετε την πίτσα:

Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί στη δύσκολη θέση να προσπαθείτε να κόψετε τα κομμάτια της πίτσας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανείς και όλοι να πάρουν ίσα κομμάτια.

Όσο όμως κι αν το έχετε προσπαθήσει ποτέ μέχρι τώρα δεν τα έχετε καταφέρει.

Ο Joel Haddley και ο Stephen Worsley έχουν τη λύση. Οι δύο βρετανοί μαθηματικοί ανακάλυψαν και εφάρμοσαν την εξίσωση προκειμένου και τα 350 κομμάτια που καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο να είναι κομμένα με ισομερώς.

Η λύση τους βασίζεται στη γεωμετρία. Η διαδικασία ξεκινά με το «μοίρασμα» της πίτσας σε έξι καμπυλωτά τρίγωνα. Για να ξέρετε ότι είστε σωστοί θα πρέπει το σχήμα να θυμίζει αστέρι.

Στη συνέχεια μπορείτε να μοιράσετε αυτά τα τρίγωνα στα δύο, το ένα με κόρα και το άλλο χωρίς κόρα κι έτσι θα έχετε 12 ισομερή κομμάτια.




Το δίδυμο, ωστόσο, τερμάτισε την υπόθεση χρησιμοποιώντας πεντάγωνα, επτάγωνα κ.ο.κ. τα οποία στη συνέχεια επίσης διαίρεσε για να δημιουργήσει άπειρα ίσα κομμάτια όσο μικρά κι αν είναι αν και όπως λένε «ίσως το βρείτε δύσκολο αν χρησιμοποιήσετε εννεάγωνα σχήματα».




ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Από εδώ ο BB-8! «Σπάει ταμεία» το νέο ρομποτάκι του Star Wars:

Ένα χρόνο πριν, σχεδόν κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο BB-8, αυτή η πορτοκαλί μπάλα ποδοσφαίρου-ρομπότ που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο Star Wars: The Force Awakens. Σίγουρα ακόμη λιγότεροι γνώριζαν ποια είναι η Sphero, μια μικρή startup εταιρεία που κατασκευάζει παιχνίδια ρομπότ και είδε την ζωή της να αλλάζει όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον CEO της Walt Disney, Bob Iger.

Μέχρι τότε η εταιρεία κατασκεύαζε και πουλούσε – με μέτρια επιτυχία- μια μικρή σφαίρα ρομπότ η οποία έπαιρνε εντολές μέσω εφαρμογής από κάποιο smartphone. O Iger γνωρίζοντας ότι ο BB-8 θα έκλεβε την παράσταση στη νέα ταινία του Star Wars προσέγγισε την εταιρεία και τους ζήτησε να φτιάξουν το παιχνίδι τους «κατ’ εικόνα» και «καθ’ ομοίωσιν» του νέου σταρ της ταινίας.

Και έτσι έγινε: Το μικρό ρομποτάκι έγινε πραγματικότητα και άρχισε από την πρώτη στιγμή να ξεπουλάει σαν τρελό παρά την «τσιμπημένη» τιμή των 150 δολαρίων.

O Sphero, ο απλός μεγάλος αδελφός του BB-8 πούλαγε περίπου 14 κομμάτια την ώρα, o BB-8 πουλάει 2000 κομμάτια την ώρα. Τα πρώτα 2.200 κομμάτια που έβαλε προς πώληση στην ιστοσελίδα της η εταιρείας πουλήθηκαν μέσα σε μια ημέρα, ενώ τον πρώτο μήνα τα έσοδα από πωλήσεις της Sphero ξεπέρασαν τα έσοδα όλης της προηγούμενης χρονιάς.

Η ζωή έχει αλλάξει ριζικά στην μικρή εταιρεία. Οι υπάλληλοι της διπλασιάστηκαν από 50 σε 100, ενώ προχώρησε σε νέο κύκλο χρηματοδότησης συγκεντρώνοντας 45 εκατ. δολάρια με την συμμετοχή της Walt Disney.

Το μικρό ρομποτάκι είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή τηλεκατευθυνόμενη μπάλα. Μπορεί να κυκλοφορεί μόνο του, χαρτογραφώντας τον χώρο και δίνοντας μηνύματα. Επίσης αντιδρά σε συγκεκριμένες φράσεις από την ταινία που θέτουν σε λειτουργία τα συστήματα συναγερμού.

Όπως είναι φυσικό το παιχνίδι έχει κερδίσει το διαδίκτυο καθώς το youtube έχει πλημμυρίσει από videos με το μικρό ρομποτάκι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: in.gr

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

H BMW θα καταργήσει πρώτη τους καθρέπτες…

Έρχεται η κατάργηση των καθρεπτών του αυτοκινήτου. Αυτό μας δείχνει και η BMW με το πρωτότυπο i8 Mirrorless, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση ηλεκτρονικών του Λας Βέγκας.

Η Γερμανική εταιρεία θα είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα καταργήσει τους κλασικούς καθρέπτες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο συστημάτων παρακολούθησης της BMW Philipp Hoffmann, οι κάμερες θα βελτιώσουν την αεροδυναμική των αυτοκινήτων κατά 3% και την ορατότητα κατά 1%.

Το i8 που παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στο Λας Βέγκας διαθέτει κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέπτες καθώς και δύο μικροσκοπικές, στερεοσκοπικές κάμερες χαμηλά στο πίσω κρύσταλλο, οι οποίες μεταδίδουν πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο.

Η εικόνα από τις τέσσερις συνολικά κάμερες αναμιγνύεται σε μία εικόνα στην οθόνη που βρίσκεται στη θέση του παραδοσιακού, κεντρικού καθρέπτη. Αυτό συνεπάγεται μία μικρή αλλά χρήσιμη αλλαγή στις οδηγικές μας συνήθειες: αν εφαρμοστεί το σύστημα στην παραγωγή δεν θα χρειάζεται να ξανακοιτάξουμε ποτέ πια στο πλάι, άρα η προσοχή μας θα αποσπάται κάπως λιγότερο από το δρόμο.

Επιλεγμένοι δημοσιογράφοι δοκίμασαν το χωρίς καθρέπτες i8 και έμειναν ενθουσιασμένοι από την ορατότητα που προσφέρει η ευρεία οθόνη υψηλής ευκρίνειας αλλά και από τη μίξη των εικόνων.

Για να αντικαταστήσει τους καθρέπτες στα αυτοκίνητα παραγωγής, η BMW όπως και κάθε άλλος κατασκευαστής, πρέπει να δώσει μάχες ώστε να αλλάξουν τα νομικά πλαίσια σε Ευρώπη και Αμερική. Η γερμανική εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμές mirrorless συστημάτων στην Ευρώπη από φέτος και να πάρει έγκριση για αντίστοιχες δοκιμές στις ΗΠΑ το 2017.

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: newsauto.gr

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Netflix από το Xbox One και το Xbox 360 και στην Ελλάδα:

Η ομάδα του Xbox ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία μετάδοσης ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με τεχνολογία ροής υποστηρίζεται στο Xbox One και στο Xbox 360 σε ακόμα 16 μέρη, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Το Xbox ήταν η πρώτη συσκευή που υποστήριξε το HD streaming μέσω Xbox 360 το 2008.

Το Netflix είναι πλέον διαθέσιμο για χρήστες της κονσόλας της Microsoft χρήστες σε Τσεχία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Πολωνία, Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΣΚΑΪ.gr