Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Από το 2040 η Βρετανία απαγορεύει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ. Όμοιες αποφάσεις έλαβαν Γαλλία και Νορβηγία. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου σχεδιάζεται μια ποσόστωση για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στη Γερμανία δεν έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σε πολιτικό επίπεδο. Γεγονός πάντως είναι ότι τα περιθώρια για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στενεύουν. 

Κατά την εκτίμηση του Κλάους Ντολ από το Ινστιτούτο Φραουενχόφερ, σε βάθος χρόνου θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε την χρήση ορυκτών καυσίμων, μιας και δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή όμως τονίζει ότι «χωρίς καθαρό ρεύμα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα υπάρχει σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στην ενεργειοβόρα παραγωγή μπαταριών. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι σημαντικές. Σε περίπτωση μάλιστα που η φόρτιση των μπαταριών γίνεται με ενέργεια από εργοστάσια άνθρακα τότε δεν θα υπάρχει πια σχεδόν κανένα όφελος σε σύγκριση με ένα μικρό, καθαρό, βενζινοκινητήρα».

«Οι συμβατικοί κινητήρες θα υπάρχουν πολλές δεκαετίες ακόμα»


Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Ρόλαντ Μπάαρ, μηχανολόγος και καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα υπάρχει για πολλές δεκαετίες ακόμα και επικρίνει το ότι από την δημόσια συζήτηση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης απουσιάζει μια «συνολική θεώρηση». Ο γερμανός καθηγητής υπενθυμίζει ότι μόλις το 4% των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από την κυκλοφορία αυτοκινήτων: «Κάνουμε λες και η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πανάκεια. Όλα εξαρτώνται από την "οικολογική στροφή", πως δηλαδή θα περάσουμε από τα ορυκτά καύσιμα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μολονότι δεν έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το μείζον ζήτημα, προτρέχουμε, και θέλουμε να καταργήσουμε τους συμβατικούς κινητήρες χωρίς να έχουμε επί της ουσίας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση».

Ο γερμανός ειδικός Ρόλαντ Μπάαρ θεωρεί ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί σε σημαντικό βαθμό, με καύσιμα που βασίζονται σε συνθετικές μορφές υδρογονάνθρακα. Η διαδικασία, όπως λέει ο γερμανός καθηγητής, είναι ακριβή, αλλά αποδοτική, μιας και καθιστά εφικτή την αποθήκευση ενέργειας και διασφαλίζει και στο μέλλον την κυκλοφορία των οχημάτων.

Κλάους Ούλριχ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: in.gr/science-technology

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Apple: «Αν αισθάνεστε πως σας προδώσαμε, συγγνώμη»

H Apple αναγκάσθηκε τελικά να ζητήσει συγγνώμη μετά από τις εκτεταμένες και έντονες επικρίσεις που δέχθηκε διεθνώς μετά την προ ημερών παραδοχή της ότι σκοπίμως επιβραδύνει τη λειτουργία ορισμένων παλαιότερων μοντέλων iPhone.

Πολλοί εξοργισμένοι καταναλωτές είχαν κατηγορήσει την εταιρεία ότι με αυτό τον τρόπο «ενθαρρύνει» τους χρήστες να αγοράσουν νεότερα κινητά τηλέφωνά της όπως το νέο iPhone X. Προκειμένου να επανορθώσει κάπως, η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι θα αντικαταστήσει τις μπαταρίες λιθίου των παλαιότερων συσκευών της με χαμηλότερο κόστος για τους πελάτες της. Η τιμή της νέας μπαταρίας για μια εκτός εγγύησης συσκευή μειώνεται από 79 σε 29 δολάρια για κάθε χρήστη με iPhone 6 ή παλαιότερο μοντέλο.

Επίσης εντός του 2018 θα κυκλοφορήσει αναβάθμιση στο λειτουργικό σύστημα iOS, που θα επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθεί την «υγεία» της μπαταρίας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την ταχύτητα του τηλεφώνου, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτό το θέμα.

Ορισμένοι χρήστες iPhone εδώ και καιρό είχαν υποπτευθεί ότι η Apple επιβράδυνε επίτηδες τα παλαιότερα μοντέλα, μέσω κατάλληλων αλλαγών στο λειτουργικό σύστημα iOS των συσκευών, προκειμένου να τους «σπρώξει» σε νεότερα τηλέφωνα.

Η Apple τελικά παραδέχθηκε την επιβράδυνση, αν και ισχυρίσθηκε ότι το έκανε για καλό σκοπό, προκειμένου να παρατείνει τη ζωή των γερασμένων μπαταριών. «Γνωρίζουμε ότι μερικοί αισθάνεστε πως η Apple σας πρόδωσε. Ζητάμε συγγνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως δήλωσε, λαμβάνει μέτρα, ώστε «να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πελατών, να επιβραβεύσει την αφοσίωση τους και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη οποιουδήποτε μπορεί να αμφέβαλε για τις προθέσεις της Apple».

Στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί οκτώ ξεχωριστές μηνύσεις κατά της εταιρείας για το ζήτημα των αργών συσκευών της, ενώ νομικά εναντίον της έχουν κινηθεί επίσης χρήστες στη Γαλλία και στο Ισραήλ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:   ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

H Apple εξηγεί πώς λειτουργεί το Face ID στο νέο της iPhone X

Η Apple σπεύδει να λύσει όλες τις απορίες που προκαλεί η χρήση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου Face ID στο iPhone X.

Πολλοί ενδιαφέρονται για το πώς μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια αποτελεσματικότητα το Face ID στο iPhone X, αφότου ο κάτοχός του αλλάξει κάτι στο πρόσωπό του, βάλει περισσότερο make up, ή αποκτήσει μερικές ρυτίδες παραπάνω. Η Apple τονίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κανείς άλλος, πέρα από τον ίδιο τον κάτοχό του iPhone X, να ξεγελάσει το σύστημά της και να μπορέσει έτσι να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο.

Η Apple σημειώνει, παρόλα αυτά, ότι στην περίπτωση των διδύμων και των παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών, το σύστημα ενδέχεται να μπερδευτεί κάποιες φορές, λόγω των ομοιοτήτων στην πρώτη περίπτωση και του ότι δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα τα πλήρη χαρακτηριστικά του προσώπου. Το Face ID στηρίζεται στην αποθήκευση μίας εικόνας του προσώπου του κατόχου του iPhone X, η οποία, όμως, διαγράφεται μόλις γίνεται η αναπαράσταση του προσώπου με τα εσωτερικά δεδομένα της συσκευής.

Σε περίπτωση που δεν επιτύχει το ξεκλείδωμα του Face ID, το σύστημα κρατά μία δεύτερη εικόνα του προσώπου του χρήστη, προκειμένου να κάνει ακόμα μία προσπάθεια ξεκλειδώματος με την αναπαράσταση του προσώπου του κατόχου του iPhone X.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: pestaola.gr

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Άλλο αστραφτερά λευκά δόντια, άλλο υγιή.

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο, με λευκά δόντια που θα έκαναν και έναν αστέρα του Χόλιγουντ να ζηλέψει. Μελέτες δείχνουν πως περίπου το 35% των ανθρώπων δεν είναι ικανοποιημένοι με το χρώμα των δοντιών τους.

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η λεύκανση των δοντιών είναι μια από τις συνηθέστερες οδοντιατρικές διαδικασίες, ενώ οι Βρετανοί γίνονται το αντικείμενο πολλών αστείων με αφορμή τα κιτρινισμένα δόντια τους. Επιπλέον, διαφημιστικά σε τηλεόραση και περιοδικά επιδεικνύουν μοντέλα με άψογα, γυαλιστερά δόντια.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως έχουμε σχετίσει τα λευκά δόντια, όχι μόνο με την ομορφιά, αλλά και με την υγεία.

Η απόχρωση των δοντιών εξαρτάται από το εγγενή χρώμα τους, το οποίο επηρεάζεται μερικώς από παράγοντες. όπως τα γονίδια, η ηλικία, συνήθειες σαν το κάπνισμα, τη διατροφή και τις φαρμακευτικές αγωγές. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, τα δόντια του γίνονται πιο κίτρινα αφού το σμάλτο ξεθωριάζει και εκθέτει την οδοντίνη που έκρυβε από κάτω του.

Οδοντικές κηλίδες

Τα στίγματα τότε επικαλύπτουν τα κιτρινισμένα δόντια. Τα φαγητά που βασίζονται σε σάλτσα ντομάτας και η καφεΐνη αφήνουν πίσω τους χρωματιστές, χημικές ενώσεις που ονομάζονται χρωμογόνα, ενώ τα βακτήρια ή οι μύκητες ενδεχομένως να προκαλέσουν πράσινες και γκρίζες κηλίδες.

Πολλά από τα πειράματα πάνω στο χρώμα των δοντιών διεξήχθησαν σε δοκιμαστικούς σωλήνες εργαστηρίων και όχι σε στόματα ζωντανών ανθρώπων. Πολύ συχνά οι επιστήμονες προτιμούσαν να κάνουν έρευνα σε δόντια αγελάδων, καθώς έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια, άρα η έρευνα γίνεται πιο εύκολη. Βέβαια, υπήρξαν και φορές που έγιναν πειράματα σε ανθρώπινα εξαγόμενα δόντια.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον Μαρκ Γουλφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα δόντια μιας αγελάδας βυθίστηκαν για μία ώρα σε μαύρο τσάι, κόκκινο ή λευκό κρασί, σε διαφορετικούς πιθανούς συνδυασμούς. Παραδόξως, το μαύρο τσάι δε στιγμάτιζε τα δόντια, παρά μόνο αν το δόντι είχε εκτεθεί πρώτα στο λευκό κρασί. Φαίνεται πως η οξύτητα του κρασιού έκανε το σμάλτο ελάχιστα πιο πορώδες, αρκετά όμως ώστε να μπορεί το τσάι να αφήσει σημάδι.

Αυτές οι κηλίδες μπορεί να χαλάσουν το χρώμα των δοντιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα δόντια δεν είναι υγιή. Μπορεί κάποιος να έχει δόντια λευκά σαν μαργαριτάρι και παρόλα αυτά να έχει ουλίτιδα ή τερηδόνα. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να έχει απολύτως υγιή δόντια, τα οποία όμως είναι κιτρινισμένα ή ακόμα και καφέ.

Μαύρη κηλίδα

Η μαύρη κηλίδα είναι ένας τύπος κηλίδα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί ακόμα και να προστατέψει τα δόντια από την τερηδόνα. Είναι η μαύρη άκρη που μερικές φορές σχηματίζεται κατά μήκος των δοντιών στα κενά της γραμμής των ούλων. Συνήθως μοιάζει με μια σειρά από μαύρες κουκκίδες.

Ενώ τα αίτια δημιουργίας της μαύρης κηλίδας υπήρξαν το αντικείμενο αντιπαράθεσης για περισσότερο από έναν αιώνα, τον τελευταίο καιρό εικάζεται πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος οδοντικής πλάκας που αποτελείται από ασβέστιο, φωσφορικό άλας, διάφορα είδη βακτηρίων και κάποιου είδους χημική ένωση σιδήρου ή χαλκού, το οποίο και προκαλεί το μαύρο χρώμα.

Περιέργως, κάποιες μελέτες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με μαύρες κηλίδες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν τερηδόνα. Εικάζεται πως με κάποιο τρόπο τα μικρόβια στην κηλίδα προστατεύουν τα δόντια.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο αποχρωματισμός μπορεί πράγματι να είναι σημάδι τερηδόνας ή κάποιας άλλης ασθένειας , επομένως όποιος έχει κηλίδες, καλό είναι να πηγαίνει στον οδοντίατρο να τον εξετάσει. Αλλά ακριβώς όπως τα λευκά δόντια δε φανερώνουν απαραίτητα υγεία, έτσι και τα δόντια άλλου χρώματος δεν ισοδυναμούν οπωσδήποτε με κακά νέα.

Λεύκανση με όλους τους τρόπους

Άρα, τι γίνεται αν κάποιος θέλει αστραφτερά λευκά δόντια, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτό δεν επηρεάζει την υγεία του; Υπάρχει μια ευρεία γκάμα λευκαντικών, από οδοντόπαστες, οδοντικά νήματα, τζελ, αλλά και ειδικές λευκαντικές μασέλες που μπορείτε να φοράτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ουσίες λείανσης που αφαιρούν της κηλίδες και λευκαίνουν τα δόντια. Κάποια από αυτά περιέχουν μια ουσία που προσθέτει μια μπλε απόχρωση στα δόντια, ώστε να εξουδετερωθεί το κίτρινό τους, με αποτέλεσμα τα δόντια να μοιάζουν ακόμα πιο λευκά.

Οι ειδικοί τείνουν να χρησιμοποιούν θεραπείες που βασίζονται σε ισχυρότερα λευκαντικά από αυτά που μπορούμε να προμηθευτούμε στα φαρμακεία. Πάντως, οι κριτικές αυτών των προϊόντων δείχνουν πως η αποτελεσματικότητά τους έχει μεγάλη διαφορά από ασθενή σε ασθενή. Επιπρόσθετα, η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια ή στα ούλα.

Και βέβαια, μόλις σταματήσετε τις συνεδρίες λεύκανσης, τα αποτελέσματα θα εξαφανιστούν μόλις αρχίσετε πάλι τα φαγητά και τα ποτά που αλλάζουν το χρώμα των δοντιών.

Τουλάχιστον όμως, τώρα ξέρετε πως ακόμα και αν δεν έχετε ολόλευκο χαμόγελο σαν τους αστέρες του Χόλιγουντ, αυτό δε σημαίνει ότι τα δόντια σας δεν είναι υγιή.

Πηγή: BBC Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί ανάβουμε κερί στην εκκλησία.

Για ποιο λόγο ανάβουμε κερί στην εκκλησία; Υπάρχει ιδιαίτερος συμβολισμός στο άναμμά του; Ερωτήματα, στα οποία δίνει απάντηση ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνήθεια του ανάμματος περιέχει βαθύτατο συμβολισμό και ότι αποτελεί μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό.

«Μια από τις ευλογημένες συνήθειες των πιστών όταν εισέρχονται στον ναό είναι να παίρνουν ένα ή περισσότερα κεριά, να τα ανάβουν στην ορισμένη θέση (μανουάλι) και κατόπιν να προσκυνούν τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου του ναού. Αυτή η συνήθεια, που ίσως τις περισσότερες φορές γίνεται μηχανικά, περιέχει βαθύτατο συμβολισμό. Καθετί που υπάρχει ή συμβαίνει στον Ιερό Ναό και στη Λατρεία της Εκκλησίας μας εγκρύπτει συμβολισμούς για να μας υπενθυμίζει τόσο γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου μας όσο και την υποχρέωση του πιστού να μη ραθυμεί, να μην εγκαταλείπεται στη βιοτική ραστώνη, αλλά να αφυπνίζεται πνευματικά αναλαμβάνοντας τα πνευματικά όπλα που η Εκκλησία μας του χορηγεί στον πνευματικό αγώνα», τονίζει ο ποιμενάρχης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ερώτημα τι συμβολίζει το κερί, επικαλείται απαντήσεις που δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Την απάντηση δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, στους οποίους προσφεύγουμε πάντοτε και οι οποίοι δίνουν απαντήσεις σε όλα και ας έζησαν αιώνες πριν.

Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης αναφέρει έξι συμβολισμούς για το κερί και βεβαίως αναφέρεται στο αποκαλούμενο καθαρό κερί, δηλαδή, το μελισσοκέρι. Λέγει ότι το κερί συμβολίζει: α) Την καθαρότητα της ψυχής μας, β) Το εύπλαστο της ψυχής μας, την οποία πρέπει να πλάσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου, γ) Την ευωδία της Θείας Χάριτος, την οποία πρέπει να εκπέμπει κάθε ψυχή, όπως το κερί διαθέτει γλυκεία μυρωδιά, δ) Όπως το γνήσιο κερί, καιόμενο ανακατεύεται με τη φωτιά και τις δίνει τροφή, έτσι και η ψυχή καιομένη από τον Θείο Έρωτα οδηγείται βαθμηδόν στη θέωση, ε) Το φως του Χριστού και στ) Την αγάπη και την ειρήνη με τις οποίες κυριευμένος ο πιστός γίνεται φωτεινός οδοδείκτης στους άλλους.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης παραθέτει άλλους έξι συμβολισμούς και λόγους για τους οποίους ανάβουμε το κερί:
1) Για να δοξάζουμε το Θεό, ο οποίος είναι το Φως "Εγώ ειμί το Φως του κόσμου", (Ιωάνν. 8, 12), 2) Για να διαλύουμε το σκοτάδι της νύχτας και να διώχνουμε μακριά το φόβο που προκαλεί το σκοτάδι, 3) Για να δείχνουμε την εσωτερική χαρά της ψυχής μας, 4) Για να αποδίδουμε τιμή στους αγίους της πίστεώς μας, μιμούμενοι τους Χριστιανούς των πρώτων αιώνων, που άναβαν κεριά στους τάφους των μαρτύρων, 5) Για να συμβολίζουμε τα καλά μας έργα κατά το Κυριακόν Λόγιον "ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων" και 6) Για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες όσων ανάβουμε τα κεριά και εκείνων υπέρ των οποίων τα ανάβουμε».

Ακολούθως, εστιάζει στο φως της φλόγας και υπογραμμίζει ότι «Το κερί βγάζει φλόγα και η φλόγα εκπέμπει φως. Το φως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της λατρείας μας. Καλούμαστε να γίνουμε φως γιατί Εκείνος είναι το Φως. Στη προηγιασμένη Θεία Λειτουργία ο λειτουργός ιερέας κρατώντας αναμμένη λαμπάδα στρέφεται στους πιστούς και εκφωνεί "Φως Χριστού φαίνει πάσι". Στην ακολουθία της κουράς μοναχού ο προεστώς δίνει στον κεκαρμένο αναμμένη λαμπάδα και πάλι, λέγοντάς του "ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς", (Ματθ. ε, 16), αλλά και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ψάλλουμε "είδομεν το Φως το αληθινόν"».

Εν κατακλείδι, ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης δηλώνει: «Ο Χριστός μας καλεί συνεχώς να γίνουμε Φως με τη ζωή μας, με τους λόγους μας και με τα έργα μας.

Συνεπώς, δεν είναι τυπική ή μηχανική πράξη το άναμμα του κεριού, αλλά μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του Θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: ΤΑ ΝΕΑ.gr

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Τὰ Χριστούγεννα τοῦ τεμπέλη (1896)


Στὴν ταβέρνα τοῦ Πατσοπούλου, ἐνῷ ὁ βορρᾶς ἐφύσα, καὶ ὑψηλὰ εἰς τὰ βουνὰ ἐχιόνιζεν, ἕνα πρωί, ἐμβῆκε νὰ πίῃ ἕνα ρώμι νὰ ζεσταθῇ ὁ μαστρο-Παῦλος ὁ Πισκολέτος, διωγμένος ἀπὸ τὴν γυναῖκά του, ὑβρισμένος ἀπὸ τὴν πενθεράν του, δαρμένος ἀπὸ τὸν κουνιάδον του, ξωρκισμένος ἀπὸ τὴν κυρα-Στρατίναν τὴν σπιτονοικοκυράν του, καὶ φασκελωμένος ἀπὸ τὸν μικρὸν τριετῆ υἱόν του, τὸν ὁποῖον ὁ προκομμένος ὁ θεῖός του ἐδίδασκεν ἐπιμελῶς, ὅπως καὶ γονεῖς ἀκόμη πράττουν εἰς τὰ «κατώτερα στρώματα», πῶς νὰ μουντζώνῃ, νὰ βρίζῃ, νὰ βλασφημῇ καὶ νὰ κατεβάζῃ κάτω Σταυρούς, Παναγιές, κανδήλια, θυμιατὰ καὶ κόλλυβα. Κ᾽ ἔπειτα, γράψε ἀθηναϊκὰ διηγήματα!
Ὁ προβλεπτικὸς ὁ κάπηλος, διὰ νὰ ἔρχωνται ἀσκανδαλίστως νὰ ψωνίζουν αἱ καλαὶ οἰκοκυράδες, αἱ γειτόνισσαι, εἶχε σιμὰ εἰς τὰ βαρέλια καὶ τὰς φιάλας, πρὸς ἐπίδειξιν μᾶλλον, ὀλίγον σάπωνα, κόλλαν, ὀρύζιον καὶ ζάχαριν, εἶχε δὲ καὶ μύλον διὰ νὰ κόπτῃ καφέν. Ἀλλ᾽ ἔβλεπες πρωὶ καὶ βράδυ νὰ ἐξέρχωνται, ἀτημέλητοι καὶ μισοκτενισμέναι, γυναῖκες φέρουσαι τὴν μίαν χεῖρα ὑπὸ τὴν πτυχὴν τῆς ἐσθῆτος, παρὰ τὸ ἰσχίον, καὶ τοῦτο ἐσήμαινεν, ὅτι τὸ ὀψώνιον δὲν ἦτο σάπων, οὔτε ὀρύζιον ἢ ζάχαρις.
Ἤρχετο πολλάκις τῆς ἡμέρας ἡ γρια-Βασίλω, πτωχή, ἔρημη καὶ ξένη στὰ ξένα, ἥτις δὲν εἶχε προλήψεις, κ᾽ ἔπινε φανερὰ τὸ ρούμι της. Ἤρχετο καὶ ἡ κυρα-Κώσταινα ἡ Κλησιάρισσα, ἥτις ἐβοηθοῦσε τὸ κατὰ δύναμιν εἰς τὴν ἐκκλησίαν, ἱσταμένη πλησίον τοῦ μανουαλίου, διὰ νὰ κολλᾷ τὰ κηρία, καὶ ὅσας πεντάρας ἔπαιρνε τὴν Κυριακήν, ὅλας τὰς ἔπινε, μετ᾽ εὐσυνειδήτου ἀκριβείας, τὴν Δευτέραν, Τρίτην καὶ Τετάρτην.
Ἤρχετο κ᾽ ἡ Στρατίνα, νοικοκυρὰ μὲ δύο σπίτια, ὁποὺ ἐφώναζεν εἰς τὴν αὐλόπορταν, εἰς τὸν δρόμον καὶ εἰς τὸ καπηλεῖον ὅλα τὰ μυστικά της, δηλ. τὰ μυστικὰ τῶν ἄλλων, καὶ μέρος μὲν αὐτῶν ἔμενον εἰς τὴν αὐλήν, μέρος δὲ ἔπιπτον εἰς τὸ καπηλεῖον, καὶ τὰ περισσότερα ἐχύνοντο εἰς τὸν δρόμον· κ᾽ ἐξωνομάτιζε* τὸν κόσμον, ποία νοικάρισσα τῆς καθυστερεῖ δύο νοίκια, ποῖος ὀφειλέτης τῆς χρεωστεῖ τὸν τόκον, ποία γειτόνισσα τῆς ἐπῆρεν ἕνα εἶδος, δανεικὸν κι ἀγύριστον. Ὁ μαστρο-Δημήτρης ὁ φραγκορράφτης τῆς ἐχρωστοῦσε τρία νοίκια, ὁ μαστρο-Παῦλος ὁ Πισκολέτος πέντε, καὶ τὸν μῆνα ποὺ ἔτρεχεν, ἕξ. Ἡ Λενιὼ ἡ κουμπάρα της τῆς πέρασε δευτέραν ὑποθήκην μὲ δόλον εἰς τὸ σπίτι, καὶ τώρα ἦτον ἀνάγκη νὰ τρέχῃ εἰς δικηγόρους καὶ συμβολαιογράφους διὰ νὰ ἐξασφαλίσῃ τὰ δίκαιά της. Ἡ Κατίνα, ἡ ἀνεψιά της ἀπ᾽ τὸν πρῶτον ἄνδρα της, τῆς εἶχεν ἀφήσει ἕνα ἀμανάτι διὰ νὰ τὴν δανείσῃ δέκα δραχμάς, καὶ τώρα κατὰ τὴν ἐκτίμησιν δύο χρυσοχόων ἀπεδείχθη ὅτι τὸ ἀσημικὸν ἦτο κάλπικον καὶ δὲν ἤξιζεν οὔτε ὅσον ἤξιζαν τὰ δύο φυσέκια μὲ τὲς σκουριασμένες μπακίρες ― τὰς ὁποίας, ἀφοῦ, κατὰ τὴν συνήθειάν της (αὐτὸ δὲν τὸ ἔλεγεν, ἀλλ᾽ ἦτο γνωστόν), ἔβγαλεν ἔξω τὸν γερο-Στρατήν, τὸν ἄνδρα της, τὴν κόρην της, τὴν Μαργαρίταν, καὶ τὴν ἐγγονήν της, τὴν Λενούλαν, ἤνοιξε τὴν κρύπτην, ἀπέθεσεν ἐκεῖ τὸ ἐνέχυρον, ἔβγαλε τὸ κομπόδεμα, ἔλαβε τὰ φυσέκια, καὶ τὰ ἐνεχείρισε μὲ τρόπον, ὁποὺ ἐσήμαινε νὰ τὰ δώσῃ καὶ νὰ μὴν τὰ δώσῃ, κ᾽ ἐφαίνοντο ὡς νὰ ἐκολλοῦσαν στὰ χέρια της, εἰς τὴν πτωχὴν τὴν Κατίναν.
Ἡ Ἀσημίνα, ἡ παλαιὰ νοικάρισσά της, τραγουδίστρα τὸ ἐπάγγελμα, ὅταν ἐξεκουμπίσθη κ᾽ ἔφυγε, τῆς ἐχρωστοῦσε τρία μηνιάτικα κ᾽ ἐννέα ἡμέρας. Καὶ τὰ μὲν ἔπιπλα, ὁποὺ ἔπρεπε κατὰ δίκαιον τρόπον νὰ τὰ ἐκχωρήσῃ εἰς τὴν σπιτονοικοκυράν, τὰ παρέδωκεν εἰς τὸν καῦκόν* της, τὸν τελευταῖον ἀγαπητικόν της, ποὺ νὰ τσάκιζε τὸ πόδι της, νὰ μὴν εἶχε σώσει ποτέ… καὶ εἰς αὐτὴν δὲν ἔδωκεν ἄλλο τίποτε, παρὰ ἕνα παλιοφυλαχτὸν ἐκεῖ, λιγδιασμένον, καὶ τῆς εἶπε μυστηριωδῶς ὅτι αὐτὸ περιεῖχε τίμιον ξύλον… Σὰν ἐγκρεμοτσακίσθη κ᾽ ἔφυγε, τὸ ἀνοίγει καὶ αὐτὴ ἐκ περιεργείας, καὶ ἀντὶ τιμίου ξύλου, τί βλέπει;… κάτι κουρέλια, τρίχας, τούρκικα γράμματα, σκοντάμματα, μαγικά, χαμένα πράματα… Τ᾽ ἀκοῦτε σεῖς αὐτά;

Εἰσῆλθε ριγῶν ὁ μαστρο-Παυλάκης καὶ ἐζήτησεν ἕνα ρώμι. Τὸ παιδὶ τοῦ καπηλείου, ὁποὺ τὸν ἤξευρε καλά, τοῦ εἶπεν·
―Ἔχεις πεντάρα;
Ὁ ἄνθρωπος ἔσεισε τοὺς ὤμους μὲ τρόπον διφορούμενον.
― Βάλε σὺ τὸ ρούμι, εἶπεν.
Πῶς νὰ ἔχῃ πεντάρα; Καλὰ καὶ τὰ λεπτά, καλὴ κ᾽ ἡ δουλειά, καλὸ καὶ τὸ κρασί, καλὴ κ᾽ ἡ κουβέντα, ὅλα καλά. Καλύτερον ἀπ᾽ ὅλα ἡ ρᾳστώνη, τὸ δόλτσε φὰρ νιέντε* τῶν ἀδελφῶν Ἰταλῶν. Ἂν εἰς αὐτὸν ἀνετίθετο νὰ συντάξῃ τὸν κανονισμὸν τῆς ἑβδομάδος, θὰ ὥριζε τὴν Κυριακὴν διὰ σχόλην, τὴν Δευτέραν διὰ χουζούρι, τὴν Τρίτην διὰ σουλάτσο, τὴν Τετάρτην, Πέμπτην καὶ Παρασκευὴν δι᾽ ἐργασίαν, καὶ τὸ Σάββατον διὰ ξεκούρασμα. Ποῖος λέγει ὅτι αἱ ἑορταὶ εἶναι παραπολλαὶ διὰ τοὺς ὀρθοδόξους Ἕλληνας, καὶ αἱ ἐργάσιμοι εἶναι πολὺ ὀλίγαι; Αὐτὰ τὰ λέγουν ὅσοι δὲν ἔκαμαν ποτὲ σωματικὴν ἐργασίαν καὶ ἠξεύρουν μόνον διὰ τοὺς ἄλλους νὰ θεσμοθετοῦν.
Ἀκριβῶς τὴν ὥραν ταύτην ἦλθεν ἀπ᾽ ἀντικρὺ ὁ Δημήτρης ὁ φραγκορράφτης, διὰ νὰ πίῃ τὸ πρωινόν του. Μόνην παρηγορίαν εἶχε νὰ κάμνῃ αὐτὰ τὰ συχνὰ ταξιδάκια, καθὼς τὰ ὠνόμαζε. Διέκοπτεν ἐπὶ πέντε λεπτὰ τὴν ἐργασίαν του δέκα φορὰς τὴν ἡμέραν, καὶ ἤρχετο νὰ πίῃ ἕνα κρασί. Ἔπαιρνεν ἐργασίαν ἀπὸ τὰ μαγαζειὰ κ᾽ ἐδούλευεν ὡς κάλφας εἰς τὸ δωμάτιόν του. Εἰσῆλθε καὶ παρήγγειλεν ἕνα κρασί. Εἶτα ἰδὼν τὸν Παῦλον:
― Βάλε καὶ τοῦ μαστρο-Παυλάκη ἕνα ρούμι, εἶπεν.
Ὡς ἀπὸ Θεοῦ σταλμένος διὰ νὰ λύσῃ τὸ ζήτημα τῆς πεντάρας μεταξὺ τοῦ πελάτου καὶ τοῦ ὑπηρέτου, ἐκάθισε πλησίον τοῦ Παύλου καὶ ἤρχισε τοιαύτην ὁμιλίαν, ἡ ὁποία ἦτο μὲν συνέχεια τῶν ἰδίων λογισμῶν του, εἰς δὲ τὸν Παῦλον ἐφάνη ὡς συνηγορία ὑπὲρ τῶν ἰδικῶν του παραπόνων.
― Ποῦ σκόλη καὶ γιορτή, μαστρο-Παυλέτο, φίλε μου, εἶπεν· οὔτε καθισιό, οὔτε χουζούρι. Τ᾽ Ἁι-Νικολάου δουλέψαμε, τ᾽ Ἁι-Σπυρίδωνα δουλέψαμε, τὴν Κυριακὴ προχθὲς δουλέψαμε. Ἔρχουνται Χριστούγεννα, καὶ θαρρῶ πὼς θὰ δουλεύουμε χρονιάρα μέρα.
Ὁ Παῦλος ἔσεισε τὴν κεφαλήν.
― Θέλω κάτι νὰ πῶ, ἀλλὰ δὲν ξέρω γιὰ νὰ τὰ σταμπάρω περὶ γραμμάτου, μαστρο-Δημήτρη μου, εἶπε. Μοῦ φαίνεται πὼς αὐτοὶ οἱ μαστόροι, αὐτοὶ οἱ ἀρχόντοι, αὐτὴ ἡ κοινωνία πολὺ κακὰ ἔχουν διωρισμένα τὰ πράγματα. Ἀντὶ νὰ εἶναι ἡ δουλειὰ μοιρασμένη ἴσα στὶς καθημερινές, πέφτει μονομιᾶς καὶ μονομπάντα. Δουλεύουμε βιαστικὰ τὶς γιορτάδες, καὶ ὕστερα χασομεροῦμε βδομάδες καὶ μῆνες τὶς καθημερινές.
― Εἶναι κ᾽ ἡ τεμπελιὰ στὸ μέσο, εἶπε μετὰ πονηρᾶς αὐθαδείας τὸ παιδὶ τοῦ καπηλείου, ὠφεληθὲν ἀπὸ μίαν στιγμὴν καθ᾽ ἣν ὁ ἀφέντης του εἶχεν ὁμιλίαν εἰς τὸ κατώφλιον τῆς θύρας καὶ δὲν ἠδύνατο ν᾽ ἀκούσῃ.
― Ἂς εἶναι, τί νὰ σοῦ κάμῃ ἡ προκομμάδα κ᾽ ἡ τεμπελιά; εἶπεν ὁ Δημήτρης. Τὸ σωστὸ εἶναι, πολλὰ κεσάτια κι ὀλίγη μαζωμένη δουλειά. Καλὰ λέει ὁ μαστρο-Παῦλος. Ἄλλο ἂν εἶμαι ἀκαμάτης ἐγώ, ἂς ποῦμε, ἢ ὁ Παῦλος, ἢ ὁ Πέτρος, ἢ ὁ Κώστας, ἢ ὁ Γκίκας. Ἐμένα ἡ φαμίλια* μου δουλεύει, ἐγὼ δουλεύω, ὁ γυιός μου δουλεύει, τὸ κορίτσι πάει στὴν μοδίστρα. Καὶ μ᾽ ὅλα αὐτά, δὲν μποροῦμε ἀκόμα νὰ βγάλουμε τὰ νοίκια τῆς κυρα-Στρατίνας. Δουλεύουμε γιὰ τὴ σπιτονοικοκυρά, δουλεύουμε γιὰ τὸν μπακάλη, γιὰ τὸ μανάβη, γιὰ τὸν τσαγκάρη, γιὰ τὸν ἔμπορο. Ἡ κόρη θέλει τὸ λοῦσό της, ὁ νέος θέλει τὸ καφενεῖό του, τὸ ροῦχό του, τὸ γλέντι του. Ὕστερα, κάμε προκοπή.
―Ὑγρασία μεγάλη, μαστρο-Δημήτρη μου, εἶπεν ὁ Παυλέτος, ἀποκρινόμενος εἰς τοὺς ἰδίους στοχασμούς του. Ὑγρασία κάτω στὰ μαγαζειά, χαμηλὸ τὸ μέρος, ἡ δουλειὰ βαριά, ρεματισμοί, κρυώματα. Ὕστερα κόπιασε, ἂν ἀγαπᾷς, νὰ ἀργάζῃς τομάρια. Τὸ δικό μας τὸ τομάρι ἄργασε πιά, ἄργασε…
― Καλὰ ἀργασμένο τὸ δικό σου, μαστρο-Παῦλε, αὐθαδίασε πάλιν ὁ ὑπηρέτης, αἰνιττόμενος ἴσως τὰς μεταξὺ τοῦ Παύλου καὶ τοῦ γυναικαδέλφου του σκηνάς.
Εἶτα εἰσῆλθεν ὁ κάπηλος. Ὁ μαστρο-Δημήτρης ἀπῆλθε διὰ νὰ ἐπαναλάβῃ τὴν ἐργασίαν του καὶ ἡ ὁμιλία ἔπαυσεν.

Ὁ μαστρο-Παῦλος ἀφέθη εἰς τὰς φαντασίας του. Σάββατον σήμερον, μεθαύριον παραμονή, τὴν ἄλλην Χριστούγεννα. Νὰ εἶχε τουλάχιστον λεπτὰ διὰ νὰ ἀγοράσῃ ἕνα γαλόπουλο, νὰ κάμῃ κι αὐτὸς Χριστούγεννα στὸ σπίτι του, καθὼς ὅλοι. Μετενόει τώρα πικρῶς, διότι δὲν ἐπῆγε τὰς τελευταίας ἡμέρας εἰς τὰ βυρσοδεψεῖα νὰ δουλέψῃ, νὰ βγάλῃ ὀλίγα λεπτά, διὰ νὰ περάσῃ πτωχικὰ τὰς ἑορτάς. «Ὑγρασία μεγάλη, χαμηλὸ τὸ μέρος, ἡ δουλειὰ βαριά. Κόπιασε νὰ ἀργάζῃς τομάρια! Τὸ δικό μας τὸ τομάρι θέλει ἄργασμα.»
Εἶχεν ἀκούσει τὸν λαϊκὸν μῦθον διὰ τὸν τεμπέλην, ὁποὺ ἐπήγαιναν νὰ τὸν κρεμάσουν, καὶ ὅστις συγκατένευε νὰ ζήσῃ ὑπὸ τὸν ὅρον νὰ εἶναι «βρεμένο τὸ παξιμάδι». Ἐγνώριζε καὶ τὴν ἄλλην διήγησιν διὰ τὸ τεμπελχανειό, τὸ ὁποῖον ἵδρυσε, λέγουν, ὁ Μεχμεταλὴς εἰς τὴν πατρίδα του Καβάλαν. Ἐκεῖ, ἐπειδὴ τὸ κακὸν εἶχε παραγίνει, ὁ ἐπιστάτης ἐσοφίσθη νὰ στρώνῃ μίαν ψάθαν, ἐπὶ τῆς ὁποίας ἠνάγκαζε τοὺς ἀέργους νὰ ἐξαπλώνωνται. Εἶτα ἔβαλλε φωτιὰν εἰς τὴν ψάθαν. Ὅποιος ἐπροτίμα νὰ καῇ, παρὰ νὰ σηκωθῇ ἀπὸ τὴν θέσιν του, ἦτο σωστὸς τεμπέλης κ᾽ ἐδικαιοῦτο νὰ φάγῃ δωρεὰν τὸ πιλάφι. Ὅποιος ἐσηκώνετο κ᾽ ἔφευγε τὸ πῦρ, δὲν ἦτον σωστὸς τεμπέλης κ᾽ ἔχανε τὰ δικαιώματα. Τόσοι Βαλλιᾶνοι, τόσοι Ἀβέρωφ καὶ Συγγροί, ἐσκέπτετο ὁ μαστρο-Παῦλος, καὶ κανεὶς ἐξ αὐτῶν νὰ μὴν ἱδρύσῃ παραπλήσιόν τι εἰς τὰς Ἀθήνας!
Ὁ μαστρο-Παυλάκης ἐπεριδιάβασεν ἀκόμη δύο ἡμέρας, καὶ τὴν ἄλλην ἦτο Παραμονή. Τὸ γαλόπουλον δὲν ἔπαυσε νὰ τὸ ὀνειροπολῇ καὶ νὰ τὸ ὀρέγεται. Πῶς νὰ τὸ προμηθευθῇ;
Ἀφοῦ ἐνύκτωσε, διωγμένος καθὼς ἦτον ἀπὸ τὸ σπίτι, ἀπετόλμησε καὶ ἦλθεν ἀπὸ ἕνα πλάγιον δρομίσκον καὶ ἦτον ἕτοιμος νὰ χωθῇ εἰς τὸ καπηλεῖον. Ὁ νοῦς του ἦτο ἀναποσπάστως προσηλωμένος εἰς τὸ γαλόπουλο. Θὰ ἐχρησίμευε τοῦτο, ἐὰν τὸ εἶχε, καὶ ὡς μέσον συνδιαλλαγῆς μὲ τὴν γυναῖκά του.
Ἐκεῖ, καθὼς ἐστράφη νὰ ἐμβῇ εἰς τὸ καπηλεῖον, βλέπει ἓν παιδίον τῆς ἀγορᾶς μὲ μίαν κοφίναν ἐπ᾽ ὤμων, ἤτις ἐφαίνετο ἀκριβῶς νὰ περικλείῃ ἕνα γάλον, ἀγριολάχανα, πορτοκάλια, ἴσως καὶ βούτυρον καὶ ἄλλα καλὰ πράγματα. Τὸ παιδίον ἐκοίταζε δεξιὰ καὶ ἀριστερὰ κ᾽ ἐφαίνετο νὰ ἀναζητῇ οἰκίαν τινά. Ἦτο ἕτοιμον νὰ εἰσέλθῃ εἰς τὸ καπηλεῖον διὰ νὰ ἐρωτήσῃ. Ἔπειτα εἶδε τὸν Παῦλον κ᾽ ἐστράφη πρὸς αὐτόν:
― Ξέρεις, πατριώτη, τουλόγου σου, ποῦ εἶναι δῶ χάμω τὸ σπίτι τοῦ κὺρ Θανάση τοῦ Μπελιοπούλου;
― Τοῦ κὺρ Θανάση τοῦ Μπε…
Ἀστραπὴ ὡς ἰδέα ἔλαμψεν εἰς τὸ πνεῦμα τοῦ Παύλου.
― Μοῦ ᾽πε τὸν ἀριθμὸ καὶ τὸν ἐξέχασα… τώρα γλήγορα ἔπιασε σπίτι δῶ χάμω, σ᾽ αὐτὸ τὸ δρόμο… τὸν εἶχα μουστερὴ ἀπὸ πρῶτα… μπροστύτερα καθότανε παραπέρα, στὸ Γεράνι.
― Τοῦ κὺρ Θανάση τοῦ Μπελιοπούλου! ηὐτοσχεδίασεν ὁ μαστρο-Παῦλος· νά, ἐδῶ εἶναι τὸ σπίτι του. Νὰ φωνάξῃς τὴν κυρα-Παύλαινα, μέσα, στὴν κάτω κάμαρα, στὸ ἰσόγειο… αὐτὴ εἶναι ἡ νοικοκυρά του… πῶς νὰ πῶ; εἶναι γενιά* του… τὴν ἔχει λῦσε-δέσε, σ᾽ ὅλα τὰ πάντα… οἰκονόμισσα στὸ νοικοκυριό του… εἶναι κουνιάδα του… μαθές, θέλω νὰ πῶ, ἀνιψιά του… ἐφώναξέ την καὶ δῶσέ της τὰ ψώνια.
Καὶ βαδίσας ὁ ἴδιος πέντε βήματα, κατὰ τὴν θύραν τῆς αὐλῆς, ἔκαμε πὼς φώναξε:
― Κυρα-Παύλαινα, κόπιασ᾽ ἐδῶ νὰ πάρῃς τὰ ψώνια ποὺ σοῦ στέλνει ὁ κύριος… ὁ ἀφέντης σου.
Καλὰ ἦλθαν τὰ πράγματα ἕως τώρα. Ὁ μαστρο-Παυλάκης ἔτριβε τὰς χεῖρας καὶ ᾐσθάνετο εἰς τὴν ρῖνά του τὴν κνῖσαν τοῦ ψητοῦ κούρκου. Καὶ δὲν τὸν ἔμελε τόσον διὰ τὸν κοῦρκον, ἀλλὰ θὰ ἐφιλιώνετο μὲ τὴν γυναῖκά του. Τὴν νύκτα ἐπέρασεν εἰς ἓν ὁλονύκτιον καφενεῖον καὶ τὸ πρωὶ ἐπῆγεν εἰς τὴν ἐκκλησίαν.
Ὅλην τὴν ἡμέραν προσεκολλήθη εἰς μίαν συντροφιάν, ἔπειτα εἰς μίαν ἄλλην παλαιῶν γνωρίμων του, εἰς τὸ καπηλεῖον, ὁποὺ ἔμεινε τὰς περισσοτέρας ὥρας ἀνοικτὸν μὲ τὰ παράθυρα κλεισμένα, κ᾽ ἐπέρασε μὲ ὀλίγους μεζέδες καὶ μὲ ἀρκετὰ κεράσματα.
Τὸ βράδυ, ἀφοῦ ἐνύκτωσεν, ἐπῆγε μὲ τόλμην, ἀπὸ τὰς πολλὰς σπονδὰς καὶ ἀπὸ τὴν ἐνθύμησιν τοῦ κούρκου, κ᾽ ἔκρουσε τὴν θύραν τῆς οἰκογενείας του. Ἡ θύρα ἦτο κλεισμένη ἔσωθεν.
― Καλησπέρα, κυρα-Παύλαινα, ἐφώναξεν ἀπ᾽ ἔξω. Χρόνους πολλούς. Πῶς πῆγε ὁ γάλος; Βλέπεις, ἐγὼ πάλε;
Οὐκ ἦν φωνὴ οὐδὲ ἀκρόασις. Ὅλη ἡ αὐλὴ ἦτο ἥσυχος. Τὰ ἰσόγεια, αἱ τρῶγλαι, τὰ κοτέτσια τῆς κυρα-Στρατίνας, ὅλα ἐκοιμῶντο. Ὁ σκύλος μόνον ἐγνώρισε τὸν μαστρο-Παῦλον, ἔγρυξεν ὀλίγον καὶ πάλιν ἡσύχασε.
Ὑπῆρχον ἐκεῖ ἐκτὸς ἀπὸ τὸ ψυχομέτρι τριῶν ἢ τεσσάρων οἰκογενειῶν, ὁποὺ ἐκατοικοῦσαν εἰς τ᾽ ἀνήλια δωμάτια, δύο γίδες, δώδεκα ὄρνιθες, τέσσαρες γάττοι, δύο ἰνδιάνοι καὶ πολλὰ ζεύγη περιστερῶν. Αἱ δύο γίδες ἀνεχάραζαν βαθιὰ εἰς τὸ σκεπασμένον μανδράκι τους, αἱ ὄρνιθες ἔκλωζον ὑποκώφως εἰς τὰ κοτέτσια τους, τὰ περιστέρια εἶχαν μαζωχθῆ εἰς τοὺς περιστερῶνας περίτρομα ἀπὸ τὸ κυνήγι, ὁποὺ ἤρχιζον τὴν νύκτα ἐναντίον των οἱ γάττοι. Ὅλοι αὐτοὶ οἱ μικροὶ θόρυβοι ἦσαν τὸ ρογχάλισμα τῆς αὐλῆς κοιμωμένης.
Πάραυτα ἠκούσθη κρότος βημάτων εἰς τὸ σπίτι.
―Ἔ, μαστρο-Παῦλε, εἶπε πλησιάσασα ἡ κυρα-Στρατίνα, νά ᾽χουμε καὶ καλὸ ρώτημα… Τί γάλος καὶ γαλίζεις καὶ γυαλίζεις καὶ καλὸ νὰ μὄχῃς, ἀσίκη μου; Εἴδαμε κ᾽ ἐπάθαμε νὰ σκεπάσουμε τὸ πρᾶμα, νὰ μὴ προσβαλθῇ τὸ σπίτι… Ἐκεῖνος ποὺ ἦτον δικός του ὁ γάλος, ἦρθε μεσάνυχτα κ᾽ ἐφώναζε, ἔκανε τὸ κακό, καὶ μᾶς φοβέριζε ὅλους, κ᾽ ἡ φαμίλια σου, ἐπειδὴς τὸν εἶχε κόψει τὸ γάλο, μαθές, καὶ τὸν εἶχε βάλει στὸ τσουκάλι, βρέθηκε στὰ στενά.. κλειδώθηκε μὲς στὴν κάμερα, καὶ δὲν ἤξερε τί νὰ κάμῃ… Εἶπε καὶ ὁ κουνιάδος σου… καλὸ κελεπούρι ἦτον κι αὐτό, μαθές… καὶ ἐπέρασεν ἡ φαμίλια σου ὅλην τὴν ἡμέρα κλειδομανταλωμένη μέσα, ἀπὸ φόβο μὴ ξαναέλθῃ κεῖνος πού ᾽χε τὸ γάλο καὶ μᾶς φέρῃ καὶ τὴν ἀστυνομία… ἦτον φόβος νὰ μὴν προσβαλθῇ κ᾽ ἐμένα τὸ σπίτι μου. Ἄλλη φορά, τέτοια ἀστεῖα νὰ μὴν τὰ κάνῃς, μαστρο-Παυλάκη. Τέτοια προσβολὴ νὰ λείπῃ ἀπὸ τὸ σπίτι μου ἐμένα! Τ᾽ ἄκουσες;
Ὁ μαστρο-Παῦλος ἠρώτησε δειλά:
― Τώρα… εἶναι μέσα ἡ φαμίλια μου;
― Εἶναι μέσα ὅλοι τους, κ᾽ ἔχουνε κλειδωμένα καλά, καὶ τὸ φῶς κατεβασμένο, διὰ τὸν φόβο τῶν Ἰουδαίωνε. Κοίταξε μὴ σὲ νοιώσῃ ἀπὸ πουθενὰ κεῖνος ὁ σκιάς*, ὁ κουνιάδος σου, πάλε…
― Εἶναι μέσα;
―Ἢ μέσα εἶναι ἢ ὅπου εἶναι ἔφτασε… νά, κάπου ἀκούω τὴ φωνή του.
Ἠκούσθη τῷ ὄντι μία φωνὴ ἐκεῖ πλησίον, ἥτις δὲν ὑπέσχετο καλὰ διὰ τὸν νυκτερινὸν ἐπισκέπτην.
―Ἔ, μαστρο-Παυλῖνε, ἔλεγε, καλὸς ἦτον ὁ γάλος;
Ποῖος ἦτον ὁ ὁμιλήσας, ἄδηλον. Ἴσως νὰ ἦτον ὁ μαστρο-Δημήτρης, ὁ γείτων. Δυνατὸν νὰ ἦτο καὶ ὁ φοβερὸς γυναικάδελφος τοῦ μαστρο-Παύλου.
― Καὶ νὰ μὴν πάρω κ᾽ ἐγὼ ἕνα μεζέ; παρεπονέθη ὣς τόσον ὁ ἄνθρωπός μας.
― Τί σοῦ χρειάζεται ὁ μεζές, μαστρο-Παυλάκη μου; ἐπανέλαβεν ἡ Στρατίνα. Τὰ πράματα εἶναι πολὺ σκοῦρα, ἄφ᾽σε τ᾽ αὐτά! Δουλειά, δουλειά! Ἡ δουλειὰ βγάζει παλληκάρια. Ὅ,τι ἔγινε ἔγινε, νὰ πᾷς νὰ δουλέψῃς, νὰ μοῦ φέρῃς κ᾽ ἐμένα τὰ νοίκια μου. Τ᾽ ἀκοῦς;
― Τ᾽ ἀκούω.
― Φέρε μου ἐσὺ τὸν παρά, κ᾽ ἐγώ, μὲ ὅλη τὴ φτώχεια, τὴν θυσιάζω μιὰ γαλοπούλα καὶ τρῶμε.
Ἠκούσθη ἀπὸ μέσα βραχνὸς μορμυρισμός, εἶτα φωνὴ μικροῦ παιδίου εἶπε:
― ᾽Τὴν ὑγειά σου, ματο-Πάλο, τεμπελόκυλο, κακὲ πατέλα. Τόνε φάαμε τὸ λάλο. Νά πάλε καὶ σὺ πέντε, κ᾽ ἄλλα πέντε, δέκα.
Προφανῶς ἦτον μέσα ὁ φοβερὸς ὁ γυναικάδελφος, καὶ εἶχε δασκαλέψει τὸ παιδὶ νὰ τὰ φωνάξῃ αὐτά.
― Μὴ στέκεσαι στιγμή, μαστρο-Παυλέτο μου, εἶπεν ἡ Στρατίνα· τὸ καλὸ ποὺ σοῦ θέλω! Δρόμο τώρα, καὶ μεθαύριο δουλειά, δουλειά!
Ἠκούσθη κρότος, ὡς νὰ ἐσηκώθη τις ἀπὸ μέσα, καὶ νὰ ἐπλησίαζε μὲ βαρὺ βῆμα πρὸς τὴν θύραν…
― Δρόμο, ἐπανέλαβε μηχανικῶς ὁ Παῦλος, συμμορφούμενος ἐμπράκτως μὲ τὴν λέξιν… δρόμο καὶ δουλειά!

(1896)

ΑΠΟ ΤΟ:  papadiamantis.net

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ:







Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν,
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως·
ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες,
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο,
σὲ προσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης,
καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν,

Κύριε δόξα σοι.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Μνημείο για τη μοναδική γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα!

Όλοι ξέρουν τη σοβιετική σκυλίτσα «Λάικα» που ταξίδεψε στο διάστημα, αλλά πόσοι θυμούνται τη γαλλική ψιψίνα «Φελισέτ» που έκανε κάτι παρόμοιο;

Ήταν η πρώτη και μοναδική γάτα που πήγε στο διάστημα, αλλά έχει ξεχαστεί.

Τώρα όμως, επιτέλους, θα αποκτήσει το μνημείο που της αξίζει.

Η σχετική πολύμηνη καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω του ιστοτόπου Kickstarter ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου και απέφερε 57.158 δολάρια από εισφορές που έκαναν περισσότεροι από 1.100 «φαν» της Φελισέτ (Felicette).

Το σχετικό άγαλμα θα στηθεί στην πατρίδα της, το Παρίσι.

Η Γαλλία ήταν η τρίτη χώρα που δημιούργησε διαστημική υπηρεσία, μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ.

Αντίθετα με τις άλλες χώρες, το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα πειραματίσθηκε με 14 γάτες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην αναγκαία εκπαίδευση.

Στόχος ήταν να μελετηθεί με ποιό τρόπο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον οργανισμό των ζώων, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τους ανθρώπους. Κάπως έτσι, οι γάτες και άλλα ζώα έκαναν διαστημική εκπαίδευση πριν τους αστροναύτες.

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, μια ήρεμη ασπρόμαυρη αδέσποτη γατούλα, που οι Γάλλοι είχαν περιμαζέψει από τους δρόμους του Παρισιού, ήταν αυτή που επιλέχθηκε για να «επιβιβαστεί» στη μύτη ενός γαλλικού πυραύλου «Βερονίκ AG1» και να εκτοξευθεί από την Αλγερία.

Η γάτα -ο εγκέφαλος της οποίας ήταν «καλωδιωμένος» με ηλεκτρόδια για να παρακολουθούνται οι αντιδράσεις του- πέταξε σε ύψος 157 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, βιώνοντας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την έλλειψη βαρύτητας.

Έπειτα από 15 λεπτά, η Φελισέτ, μέσα στη μικρή διαστημική κάψουλά της, επέστρεψε στη Γη σώα και ασφαλής με αλεξίπτωτο.

Όμως τόσοι σκύλοι, μαϊμούδες και χιμπατζήδες που ταξίδεψαν στο διάστημα, πριν και μετά από αυτήν, είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχασθεί ότι η Φελισέτ υπήρξε η πρώτη και μόνη γάτα που γνώρισε το διάστημα από πρώτο χέρι.

Το γεγονός ότι είχε ηλεκτρόδια φυτεμένα στο κεφάλι της, έπαιξαν ρόλο στο να μη γίνει ηρωίδα, καθώς τέτοιες φωτογραφίες ήταν αδύνατο να είναι δημοφιλείς, ιδίως μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: Real.gr

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Οδήγηση στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέχω

Ο χειμώνας μπήκε πλέον για τα καλά στη χώρα μας και τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει ήδη στις επαρχιακές διαδρομές ανά την επικράτεια. Εμείς, εν όψει και της εξόδου των Χριστουγέννων, σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε σε δρόμους με χιόνι ή κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης.

Προετοιμασία πριν το ταξίδι
  • Σιγουρευτείτε ότι ξέρετε πως τοποθετούνται οι αλυσίδες. Στα προσθιοκίνητα και τετρακίνητα αυτοκίνητα τις τοποθετούμε εμπρός, στα πισωκίνητα πίσω. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα ελαστικά είναι σε καλή κατάσταση.
  • Ελέγξτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας και με τη βοήθεια μηχανικού βεβαιωθείτε ότι είναι επαρκώς φορτισμένη. Σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ενδέχεται να επηρεαστεί η απόδοσή της, ιδίως εάν δεν βρίσκεται στα επίπεδα που πρέπει.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι σε καλή κατάσταση και γεμίστε το «παγούρι» του υγρού για τα τζάμια με αντιψυκτικό. Καλό θα είναι να έχετε μαζί μας και μια ειδική «ξύστρα» που μπορεί να χρειαστεί για να καθαρίσετε τα παγωμένα τζάμια του αυτοκινήτου.
  • Ελέγξτε το ψυγείο του αυτοκινήτου και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα αντιψυκτικού υγρού.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί να κινηθείτε σε διαδρομές καλυμμένες με χιόνι, καλό θα είναι να εφοδιαστείτε και με τα κατάλληλα ελαστικά ακόμη και εάν το αυτοκίνητό σας είναι τετρακίνητο (π.χ. ελαστικά mud and snow ή χειμερινά).

Τι να προσέξετε κατά την οδήγηση
  • Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ιδίως σε συνθήκες χιονόπτωσης, μετακινηθείτε μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητο.
  • Σε περίπτωση που κινείστε κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, ανάψτε τα φώτα ομίχλης του αυτοκινήτου σας για να έχετε καλή ορατότητα και να σας βλέπουν οι οδηγοί.
  • Κινούμενοι σε χιονισμένο δρόμο ακόμη και εάν έχει καθαριστεί από εκχιονιστικά μηχανήματα ή και κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, μειώστε ταχύτητα.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή αυτή τη –χαμηλή– ταχύτητα. Μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην επιταχύνετε/επιβραδύνετε απότομα, αλλάζετε σχέσεις σταδιακά και στο φρενάρισμα πατήστε πολύ απαλά και σταδιακά το πεντάλ.
  • Ελέγχετε συνεχώς το δρόμο και επιλέξτε σημεία που δεν έχουν πάγο. Επίσης, κρατήστε πολύ μεγάλη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα. Μην προσπαθήσετε να ανεβείτε μια ανηφόρα ή να κατέβετε μια κατηφόρα που δεν είσαστε σίγουροι ότι δεν γλιστράει.
  • Στην απευκταία περίπτωση που το αυτοκίνητο γλιστρήσει, προσπαθήστε να το κατευθύνετε προς το πιο ασφαλές σημείο του δρόμου (π.χ. προς το εσωτερικό του δρόμου, ένα μικρό χαντάκι κ.λπ.) ή προς κάποιο σημείο που δεν υπάρχει πάγος.
  • Τέλος, μην κινείστε σε απάτητους δρόμους. Αν βρείτε κάτι τέτοιο μπροστά σας καλό θα είναι να γυρίσετε πίσω.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: newsauto.gr

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η Apple το επιβεβαίωσε: Κάτι τρέχει με τα παλαιότερα iPhones

Η Apple επιβεβαίωσε τις υποψίες πολλών κατόχων iPhone αποκαλύπτοντας ότι σκοπίμως επιβραδύνει μερικά μοντέλα iPhone, καθώς έρχονται τα νέα.

Πολλοί πελάτες υποψιάζονταν ότι η Apple το κάνει αυτό για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να πάρουν τις νέες συσκευές. Μπορεί λοιπόν να επιβεβαιώνει ότι το κάνει αυτό, άλλα ο λόγος είναι άλλος. Η Apple δήλωσε ότι θέλει να "παρατείνει τη ζωή" των συσκευών των πελατών αφού η απόδοση των μπαταριών των τηλεφώνων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αναγνώρισε δηλαδή ότι μειώνει τις απαιτήσεις ισχύος σε ορισμένα τηλέφωνα - τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του επεξεργαστή - όταν μια μπαταρία έχει πρόβλημα να τροφοδοτήσει το μέγιστο ρεύμα που απαιτεί ο επεξεργαστής.

Η εταιρεία Primate Labs έφτιαξε μια εφαρμογή για τη μέτρηση της ταχύτητας του επεξεργαστή του iPhone και δημοσίευσε στοιχεία στα οποία παρατηρείται πιο αργή απόδοση στα μοντέλα iPhone 6s και iPhone 7 της Apple όσο περνά ο χρόνος.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι όλες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, όχι μόνο εκείνες που βρίσκονται στα προϊόντα της Apple, υποβαθμίζονται και έχουν προβλήματα καθώς μεγαλώνουν και συσσωρεύουν κύκλους φόρτισης, ανέφερε η Apple σε δήλωσή της.

Οι μπαταρίες του iPhone έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν το 80% της αρχικής τους χωρητικότητας στους 500 πλήρης κύκλους φορτιστής ενώ η εταιρεία δίνει 1 χρόνο εγγύηση για αυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με την Apple: «Πέρυσι κυκλοφορήσαμε ένα χαρακτηριστικό για τα iPhone 6, iPhone 6S και iPhone SE για να ομαλοποιήσουμε τις απότομες αυξήσεις της επεξεργαστικής ισχύς τους που θα οδηγούσε σε αυτόματα κλείσιμο της συσκευής. Έχουμε μεταφέρει το χαρακτηριστικό αυτό και στο iPhone 7 με την iOS 11.2 και σχεδιάζουμε να φέρουμε κάτι αντίστοιχο και σε περισσότερες συσκευές μας στο μέλλον.»

Πολλοί βέβαια έπειτα από αυτή την αποκάλυψη αναρωτιούνται τι άλλο δεν λέει η εταιρεία στους πελάτες της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: newmoney.gr

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Τα Χριστούγεννα, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες κυριαρχούν σε όλα τα γιορτινά τραπέζια και κάμπτουν τις αντιστάσεις μας. Ποιο γλύκισμα έχει τις περισσότερες θερμίδες και πως θα «γλυκαθείτε» χωρίς να πάρετε κιλά;

Όπως εξηγεί ο Ιωάννης Δήμκας, Κλινικός Διαιτολόγος - Σύμβουλος Διατροφής, «είναι βασική αρχή στην επιστήμη της Διαιτολογίας ότι δεν υπάρχουν 'καλά' και 'κακά' τρόφιμα, αλλά σωστή και λανθασμένη διατροφή. Δηλαδή, τα τρόφιμα από μόνα τους δεν μπορούν να βλάψουν (εκτός και αν δεν έχουν συντηρηθεί ή παρασκευασθεί με τον σωστό τρόπο, ή αν υπάρχει κάποια τροφική αλλεργία σε αυτά), αλλά η διατροφή μας συνολικά (δηλαδή ο τρόπος χρήσης των τροφίμων) είναι αυτή που βλάπτει ή ωφελεί την υγεία μας».

Και συμπληρώνει ότι, «δεν έχει και τόση σημασία το πώς θα φτιάξουμε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες με λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά. Και πιστέψτε με αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, είναι σαν να προσπαθούμε να φτιάξουμε ομελέτα δίχως αβγά. Αλλά το πώς θα απολαύσουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, χωρίς να το παρακάνουμε».

«Σχέδιο απόλαυσης» σε τέσσερα βήματα

Βήμα 1ο: Γνωρίστε τον «αντίπαλο»

Στον πίνακα 1 θα βρείτε την απόδοση σε ενέργεια (θερμίδες) και την περιεκτικότητα τους σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά των μελομακάρονων, των κουραμπιέδων και των διπλών.

Στον πίνακα αυτό δίνεται η ανάλυση ενός μέτριου μελομακάρονου, ενός μεγάλου κουραμπιέ και μιας μεγάλης δίπλας (30 γραμμάρια το καθένα).

Για να κατανοήσετε καλύτερα την θερμιδική αξία τους, έχετε υπόψη ότι ένα μέτριο μήλο αποδίδει 60 θερμίδες, μία μικρή φέτα ψωμί 80 θερμίδες, ένα μέτριο αβγό 55 θερμίδες και μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο 45 θερμίδες.

Πλούσια σε θερμίδες, λοιπόν, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας, ενώ μια προσεκτικότερη ανάλυσή τους, μας δείχνει ότι είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα (δεν φαίνεται από τον πίνακα) και λιπαρά.

Τα καλά νέα είναι ότι και τα τρία είναι πλουσιότερα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (ευεργετικά για την υγεία μας) από ότι σε κορεσμένα λίπη («καταστροφικά» για την υγεία μας).

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι τα παραπάνω γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα περισότερα γλυκά άλλωστε, αλλά η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε «καλά» λιπαρά τους δίνει το πλεονέκτημα αν συγκριθούν με ένα γλυκό τύπου πάστας σοκολατίνας, από το οποίο και πρέπει να προτιμηθούν.

Βήμα 2ο: Θέστε όριο μέγιστης κατανάλωσης

Στον πίνακα 2 θα βρείτε πόσες θερμίδες θα πάρετε αν καταναλώσετε ένα έως 10 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή δίπλες. Με βάση αυτόν τον πίνακα αποφασίστε εσείς πόσες θερμίδες θα «αφιερώσετε» συνολικά σε γλυκά, είτε κατά ημέρα, είτε κατά εβδομάδα, είτε για όλη τη διάρκεια των εορτών.

Έχετε πάντως κατά νου ότι αν παίρνετε 1.000 θερμίδες παραπάνω από όσες χρειάζεστε κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, έχετε «εξασφαλίσει» και ένα ολόκληρο παραπανίσιο κιλό βάρους σε αυτήν την εβδομάδα.

Βήμα 3ο: Φάτε τα στη λογική ενός ισορροπημένου διαιτολογίου


Αν και δεν φαίνεται στις αναλύσεις του πίνακα 1, εντούτοις τα συγκεκριμένα γλυκά δεν αποδίδουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Για παράδειγμα, ένας μεγάλος κουραμπιές 30 γραμμαρίων δίνει 156 θερμίδες και 27,6 mg ασβεστίου, ενώ ένα ποτήρι γάλα αγελάδος πλήρες (250 ml) δίνει περίπου την ίδια ενέργεια (160 θερμίδες) και υπερπολλαπλάσια ποσότητα ασβεστίου (300 mg).

Με βάση τη διαπίστωση αυτή δεν θα ήταν ορθόδοξο για την υγεία μας να αντικαταστήσουμε το γάλα με κάποιο από τα γλυκά αυτά στο πρωινό μας, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλό θα ήταν λοιπόν η κατανάλωση των γλυκών αυτών να μη γίνεται εις βάρος άλλων πιο θρεπτικών τροφίμων, αλλά προσθετικά (ως επιπλέον) σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που θα εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες σας και σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά.

Γι' αυτό από τη μια περιορίστε την κατανάλωσή τους, από την άλλη «κλέψτε» θερμίδες και λιπαρά από τα υπόλοιπα τρόφιμα και γεύματα, αντικαθιστώντας π.χ. το πλήρες γάλα ή γιαούρτι με γάλα ή γιαούρτι άπαχο, το χοιρινό κρέας με γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αποφεύγοντας σάλτσες και σως στα κύρια γεύματά σας κ.λπ.

Βήμα 4ο: Μην μπείτε σε πειρασμό

Τις ημέρες αυτές, συνηθίζουμε να στολίζουμε τα τραπέζια μας με πιατέλες γεμάτες κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή δίπλες. Αν είστε ισχυρός χαρακτήρας και δεν υποκύπτετε σε πειρασμούς συνεχίστε να το κάνετε.

Αν όμως δεν είστε, και κάθε φορά που περνάτε μπροστά από το τραπέζι το μάτι σας «πέφτει» αχόρταγο στον μεγαλύτερο κουραμπιέ της πιατέλας, τότε φροντίστε να βρείτε ένα πιο απόμερο μέρος στο σπίτι σας γι' αυτήν τη λαχταριστή πιατέλα.

Με λίγα λόγια, κρύψτε τα γλυκά. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην μπούμε στον πειρασμό να τα φάμε, είναι να μην τα βλέπουμε όλη την ώρα μπροστά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: in.gr

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Apple: Σοβαρό κενό ασφαλείας στο νέο λειτουργικό των Mac

Η Apple έκανε γνωστό ότι εργάζεται για να διορθώσει ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που εντοπίσθηκε στην πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος MacOS High Sierra για τους υπολογιστές της.

Η «κερκόπορτα» επιτρέπει σε κάποιον χάκερ να διεισδύσει στο μηχάνημα του χρήστη χωρίς κωδικό ασφαλείας (password), καθώς επίσης να αποκτήσει τα αυξημένα δικαιώματα διαχειριστή (administrator) στον υπολογιστή.

Το κενό, που εντοπίσθηκε από τον τούρκο προγραμματιστή Λεμί Εργκίν, σύμφωνα με το BBC, είναι περιέργως πολύ απλό. Ο Εργκίν διαπίστωσε ότι εισάγοντας ως όνομα χρήστη τη λέξη "root", αφήνοντας κενό το πεδίο του password και χτυπώντας μερικά "enter" στη σειρά, είναι δυνατό να αποκτήσει κανείς απεριόριστη πρόσβαση στον υπολογιστή-στόχο.

«Εργαζόμαστε για μια αναβάθμιση λογισμικού, ώστε να διευθετήσουμε το ζήτημα» ανακοίνωσε η Apple, η οποία δεν ξεκαθάρισε αν γνώριζε για το πρόβλημα πριν τις δηλώσεις του Εργκίν.

Ο Εργκίν αντιμετώπισε επικρίσεις ότι δεν ακολούθησε με υπεύθυνο τρόπο τις οδηγίες περί αποκάλυψης κενών ασφαλείας, που συνήθως τηρούν οι επαγγελματίες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι πρώτα ειδοποιούν τις εταιρείες για τα λάθη τους, έτσι ώστε να τους δώσουν ένα λογικό περιθώριο χρόνου, προτού αποκαλυφθεί δημόσια το πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας επιτρέπει σε κάποιον «εισβολέα» να διαβάσει αρχεία περιεχομένου, να σβήσει αρχεία συστήματος καθιστώντας άχρηστο τον υπολογιστή, να εγκαταστήσει σε αυτόν κακόβουλο λογισμικό κ.α. Ευτυχώς η «κερκόπορτα» δεν μπορεί να αξιοποιηθεί εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι ο χάκερ πρέπει να έχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή-στόχο. Αν όμως κάποιος αποκτήσει πρόσβαση από μακριά με άλλους τρόπους, στη συνέχεια είναι δυνατό να εκμεταλλευθεί το νέο κενό ασφαλείας για να θέσει τον υπολογιστή υπό τον έλεγχό του.

Αυτό σημαίνει ότι η Apple έχει κάθε λόγο να βιαστεί να κυκλοφορήσει το «μπάλωμα» που ετοιμάζει, προτού κακόβουλοι χρήστες το αξιοποιήσουν δεόντως. Για όσους ανησυχούν πολύ, ως προσωρινή λύση, η εταιρεία δίνει σχετικές οδηγίες στη διεύθυνση: https://support.apple.com/en-us/HT204012.

Όσοι δεν θέλουν να επέμβουν μόνοι τους στις ρυθμίσεις του υπολογιστή τους, οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας συμβουλεύουν να μην αφήνουν τον Mac από τα μάτια τους και να εφαρμόσουν άμεσα την αναβάθμιση ασφαλείας, μόλις κυκλοφορήσει από την Apple.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: in.gr/science-technology

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πάτησε κορυφή ο Ολυμπιακός, «Χ» στη Ξάνθη ο Παναθηναϊκός

Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος νίκησε, με γκολ του Μάριν, τον ΠΑΣ (Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0) στο «Γ.Καραϊσκάκης», για την 15η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε για έκτο ματς χωρίς νίκη αφού αναδείχθηκε ισόπαλος με τη Ξάνθη στα Πηγάδια (Ξάνθη - Παναθηναϊκός 1-1).

Ο Παναιτωλικός πήρε βαθμό στην Τρίπολη σταματώντας το σερί του Αστέρας (Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 0-0) ενώ η Λάρισα πήρε «διπλό» στη Λαμία (Λαμία - Λάρισα 0-2).

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Λεβαδειακός - Πανιώνιος (19:30).

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αναμετρήσεων για την 15η αγωνιστική της Super League:

Σάββατο

Κέρκυρα-Ατρόμητος 1-3
(77΄ Σιόντης - 60΄, 62΄ Ουάρντα, 90+3΄ Βασιλακάκης)

ΑΕΚ-Απόλλων Σμύρνης 0-0

Πλατανιάς-ΠΑΟΚ 0-1
(56΄ Μαλεζάς)

Κυριακή

Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0
(63' Μάριν)

Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός 0-0

Λαμία-ΑΕΛ 0-2
(18΄, 31΄ Ντέλετιτς)

Ξάνθη-Παναθηναϊκός 1-1
(79΄ Γέντρισεκ - 18΄ Αλτμαν)

Δευτέρα

19:30 Λεβαδειακός-Πανιώνιος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 32
2. ΑΕΚ 31
. ΠΑΟΚ 31
4. Ατρόμητος 30
5. Πανιώνιος 22 -14αγ.
. Αστέρας Τρίπολης 22
7. ΑΕΛ 20
8. Ξάνθη 18
9. ΠΑΣ Γιάννινα 17
10. Παναθηναϊκός 16
10. Λαμία 16
12. Λεβαδειακός 15 -14αγ.
. Παναιτωλικός 15
14. Απόλλων Σμύρνης 12
15. Κέρκυρα 11
16. Πλατανιάς 6

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: in.gr

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Σκύλοι-οδηγοί: Οι «τετράποδοι άγγελοι» που καθοδηγούν τους τυφλούς

Αν και δεν είναι παρά ελάχιστοι στη χώρα μας -μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών- αναμένεται να γίνουν περισσότεροι στο μέλλον και αναμφίβολα είναι άξιοι αναφοράς. Ο λόγος για τους σκύλους-οδηγούς, οι οποίοι γίνονται τα μάτια τυφλών ανθρώπων και αποτελούν τον τετράποδο «σύντροφο» ζωής τους.

Στο σημερινό τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτά τα ξεχωριστά πλάσματα, για τα οποία μολονότι -μαζί με τους εκπαιδευτές τους- επιτελούν ένα τόσο σημαντικό έργο, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα.

Οι σχολές των σκύλων οδηγών στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολές από τις οποίες «βγαίνουν» σκύλοι-οδηγοί: πρόκειται για τη σχολή «Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών Λάρα» (http://www.laraguidedogs.gr) και τη σχολή «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» (http://www.greekguidedogs.gr), οι οποίες μάλιστα είναι και… συνομήλικες καθώς ξεκίνησαν την πορεία τους το 2008.

Τι είναι και πώς εκπαιδεύονται οι σκύλοι-οδηγοί

Οι σκύλοι–οδηγοί τυφλών είναι άριστα εκπαιδευμένοι προκειμένου να καθοδηγούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, παντού και με ασφάλεια. Οι σκύλοι-οδηγοί επιλέγονται από προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής. Κοινωνικοποιούνται κι εκπαιδεύονται με θετικό τρόπο για περίπου ενάμιση έτος. Έπειτα, συνεκπαιδεύονται με έναν χειριστή που έχει αξιολογηθεί από τη σχολή κι έχει κριθεί κατάλληλος για να συνεργαστεί με έναν σκύλο-οδηγό.

Οι σκύλοι-οδηγοί εργάζονται για περίπου 10 έτη κι έπειτα «συνταξιοδοτούνται» και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους ως κατοικίδια. Η πρόσβασή τους επιτρέπεται παντού και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς. Το κύριο γνώρισμα των σκύλων-οδηγών είναι το ειδικό σαμάρι με τα διακριτικά της Σχολής που φορούν στη πλάτη τους.

Μπορούν όλα τα κουτάβια να εκπαιδευτούν για σκύλοι-οδηγοί;


Τα κουτάβια που προορίζονται γι’ αυτή τη δουλειά ελέγχονται αυστηρά! Πρέπει να έχουν υψηλή νοημοσύνη, συναισθηματική νοημοσύνη, αντιληπτικότητα και ιδιοσυγκρασία. Να είναι ήρεμα και να θέλουν να προσφέρουν στον άνθρωπο, δίχως να είναι πολύ εκδηλωτικά. Δεν πρέπει να γρυλίζουν, να φοβούνται τους θορύβους, τα ύψη, τους κρότους και τα άλλα ζώα. Σε ηλικία 1,5 ετών, ελέγχονται επίσης για οφθαλμικές παθήσεις και για δυσπλασία στα ίσχυα.

Ποιες ράτσες σκύλων επιλέγονται συνήθως

Τα Labrador – Retriever
Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί
Τα Γιγαντιαία Κανίς
Τα LabraPoodle
Τα Golden Retriever
Τα Κόλεϊ

Ποιος μπορεί να αιτηθεί έναν σκύλο-οδηγό τυφλών;

Η βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αιτηθεί κάποιος έναν σκύλο-οδηγό, είναι να έχει χαρακτηριστεί νομικά τυφλός και να αδυνατεί να κινηθεί αυτόνομα. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ενήλικοι, να έχουν διδαχθεί κινητικότητα με το λευκό μπαστούνι και να προσανατολίζονται άριστα. Πρέπει επίσης να έχουν ορθή στάση σώματος και καλή ακουστική αντίληψη. Να διατηρούν καλή ισορροπία, να διαβιούν αυτόνομα, να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους με έναν σκύλο. Τέλος, πρέπει να έχουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία, ικανότητα χειρισμού απρόβλεπτων περιπτώσεων και πολλή θέληση για δουλειά.

Ποια τα καθήκοντα ενός χειριστή σκύλου-οδηγού τυφλών;

Οι σκύλοι-οδηγοί χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Οι χειριστές σκύλων-οδηγών καθίστανται υπεύθυνοι για τη σωστή διαβίωση, ψυχαγωγία κι εργασία τους. Οι σκύλοι-οδηγοί ζούνε μέσα στο σπίτι. Χρειάζονται καθημερινό καλλωπισμό για να είναι ευπρόσδεκτοι στα δημόσια μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σωστή διατροφή για να διατηρούνται υγιείς. Οι χειριστές οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις οδηγίες των εκπαιδευτών. Να σέβονται την εκπαιδευτική ρουτίνα των σκύλων-οδηγών και να συνεργάζονται μαζί τους. Απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε μορφής σωματικής ή / και ψυχολογικής βίας στους σκύλους-οδηγούς και η παραμέλησή τους.

Ποια τα πλεονεκτήματα ενός σκύλου-οδηγού τυφλών;

Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, η πρόεδρος-ιδιοκτήτρια της Σχολής Οδηγών-Σκύλων «Λάρα», έχοντας η ίδια από νεαρή ηλικία προβλήματα όρασης, μπόρεσε να περιγράψει εκ πείρας στο ET Magazine τα πλεονεκτήματα που παρέχει σε έναν άνθρωπο με περιορισμένη όραση ένας σκύλος οδηγός.

«Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δοθεί σε ένα τυφλό άτομο. Είναι καταρχάς το ασφαλέστερο και γρηγορότερο μέσο για να κινηθεί ένας άνθρωπος που δεν έχει όραση», δηλώνει η κα Γκέρτσου για να προσθέσει: «Παράλληλα, ένας σκύλος-οδηγός χάρη στην εκπαίδευσή του, μπορεί και τον βοηθά να αποφύγει εμπόδια που δεν εντοπίζονται με το ειδικό μπαστούνι, όπως είναι οι ταμπέλες ή τα χαμηλά ταβάνια για παράδειγμα».

Επιπλέον, όπως η διευκρινίζει η ιδιοκτήτρια της Σχολής, το τυφλό άτομο, μόνο χάρη στον σκύλο οδηγό, μπορεί να αποφεύγει κάθε φύσης άλλα εμπόδια, συχνά κινούμενα, όπως είναι οι υπόλοιποι περαστικοί αλλά και να αντιλαμβλανεται γραφικά στοιχεία όπως οι διαβάσεις και οι πινακίδες. «Οι σκύλοι-οδηγοί γίνονται εύκολα διακριτοί από το πλήθος που παραμερίζει, προκειμένου να διευκολύνει τη διέλευση της ομάδας» συμπληρώνει.

«Οι χειριστές κινούνται πλέον ελεύθερα κι αποκτούν αυτοπεποίθηση. Γίνονται πιο λειτουργικοί και υπεύθυνοι. Τέλος, τα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα στο να αναγνωρίζουν τις διαδρομές και τις αποστάσεις κάτι που είναι εξίσου εξυπηρετικό για τους τυφλούς» καταλήγει.

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Σχολής Σκύλων Οδηγών «Λάρα»: http://www.laraguidedogs.gr/


Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: eleftherostypos.gr

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή είναι η λέξη του 2017 από το λεξικό Οξφόρδης

Ο όρος «youthquake» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2017 από το διάσημο λεξικό της Οξφόρδης, αποτυπώνοντας της επιρροή της νέας γενιάς στον κόσμο.

Βασισμένος στη δυναμική που έχει η νέα γενιά είναι ο όρος που διάλεξαν οι λεξικογράφοι του Oxford Dictionaries για να αποτελέσει τη λέξη της χρονιάς για το 2017.

Κατέληξαν στον όρο «youthquake», που αποτελεί συνθετικό των λέξεων youth = νεολαία και quake = σεισμός, με τον ορισμό του λεξικού να αναφέρει πως είναι: οι σημαντικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που πυροδοτούν οι δράσεις και η επιρροή των νέων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους λεξικογράφους, τα τελευταία δύο χρόνια η χρήση της συγκεκριμένης λέξης, που αναφέρθηκε πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια από την τότε εκδότρια της Vogue, Diana Vreeland, πενταπλασιάστηκε, ιδιαίτερα στα social media.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  in.gr

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2017

Το Year in Search της Google αναδεικνύει τα πρόσωπα, τα θέματα, τα γεγονότα και τα μέρη που κέντρισαν φέτος την προσοχή του πλανήτη μέσα από τη μηχανή αναζήτησης.

Η Google ανακοινώνει τη λίστα με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις των Ελλήνων ανεξαρτήτως θέματος, αλλά και 4 ακόμα λίστες που αφορούν σε γεγονότα, διασημότητες, ταινίες και σειρές που τράβηξαν την προσοχή μας!

Από το Survivor μέχρι το Nomads και από τις διασημότητες που έφυγαν από τη ζωή, μέχρι το Despacito, αυτός ο χρόνος μας επηρέασε με διαφορετικούς τρόπους.

Δείτε αναλυτικότερα τις λίστες:


Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις 2017

1.Survivor

2.Κοινωνικό Μέρισμα

3.Eurovision 2017

4.Nomads

5.Zωή Λάσκαρη

6.Eurobasket 2017

7.ΣτάθηςΨάλτης

8.Despacito

9.My style rocks

10.Iphone 8


Επικαιρότητα

1. Κοινωνικό μέρισμα

2. ΕΦΚΑ

3. Ηριάννα

4. Καταλονία

5. Εκλογές Κεντροαριστεράς

6. Δασικοί Χάρτες

7. Σώρρας

8. Μάνδρα Αττικής

9. Ηλεκτρονικό εισητήριο

10.Βόμβα Κορδελιό


Διασημότητες

1. Zωή Λάσκαρη

2. Στάθης Ψάλτης

3. Νανά Καραγιάννη

4. Ειρήνη Παπαδοπούλου

5. Νατάσα Καλογρίδη

6. Μαίρη Τσώνη

7. Λάουρα Νάργες

8. Ντάνος

9. Σόφι Πασχάλη

10.Chester Bennington


Ταινίες

1. La la land

2. Fast and Furious 8

3. It

4. Wonder Woman

5. Το τελευταίο σημείωμα

6. Justice League

7. Moonlight

8. Logan

9. Fifty Shades Darker

10.Blade Runner


Σειρές και Τηλεοπτικά

1. Survivor

2. Nomads

3. My style rocks

4. ΠαρθέναΖωή

5. Έλα στη θέση μου

6. Survival Secret

7. Τατουάζ

8. Συμμαθητές

9. Rising Star

10.Shopping Star

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: in.gr

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Φιλόζωοι, προσοχή!

«Το σκυλί της φωτογραφίας βρέθηκε παρατημένο έξω από το σπίτι μου. Είναι υγιέστατο και φιλικό με παιδιά και άλλα ζώα. Αν ενδιαφέρεστε να το υιοθετήσετε, επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 69…» Το σκυλί είναι συνήθως κουτάβι ράτσας και πολύ χαριτωμένο. Ο ιδανικός κράχτης. Και παίρνεις τηλέφωνο.

Και απαντά κύριος ευγενής, αλλά αυστηρός: «Αυτό το σκυλί έχει έξοδα και ανάγκες. Δεν το δίνω οπουδήποτε. Πρέπει να μου αποδείξετε ότι μπορείτε να το συντηρήσετε. Θέλω να περάσω από το σπίτι σας, για να δω πού θα ζει. Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Η σύζυγος δουλεύει; Το σπίτι είναι μονοκατοικία; Λείπετε πολλές ώρες; Ποιες ώρες; Το σκυλί θα μένει μόνο του;».

Και απαντάς στις ερωτήσεις. Δίνεις διεύθυνση, πλήρη περιγραφή του σπιτιού σου, πότε είσαι μέσα και πότε λείπεις... Και ο κύριος υπόσχεται ότι θα επικοινωνήσει σύντομα. Αλλά δεν επικοινωνεί ποτέ. Περνάει όμως από το σπίτι. Μια νύχτα. Από αυτές που δεν είσαι μέσα. Και σ’ το αδειάζει... Αυτό είναι το νέο τέχνασμα που έχουν σκαρφιστεί επαγγελματίες διαρρήκτες που δεν θέλουν αναπάντεχες συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που θα ρημάξουν. Μέχρι τώρα την έχουν πάθει τουλάχιστον τρεις από τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στις αγγελίες. Φυσικά, δημοσιευμένες από ψεύτικα προφίλ. Φυσικά, με κινητά τηλέφωνα που είναι μόνιμα απενεργοποιημένα και με απόρρητους αριθμούς (ή αριθμούς που είναι καταχωρισμένοι σε κάποιο απίθανο, ξενικό όνομα).

Η μάστιγα με τις ψεύτικες αγγελίες έχει πάρει τερατώδεις διαστάσεις. Στην πιο απλή εκδοχή της, κάποιος βγάζει μεροκάματο, ζητώντας τον οβολό σου για να συντηρήσει «ένα άρρωστο ζώο που έχει άμεση ανάγκη από δαπανηρές θεραπείες» αλλά δεν υπάρχει καν. Και στην πιο μοντέρνα εκδοχή της, αυτό που σας περιέγραψα πιο πάνω...

Η φιλοζωία προσφέρει θαυμάσιο πεδίο αισχροκέρδειας και εξαπάτησης. Μήπως ήρθε η ώρα να πονηρευτείς;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Fiat 500: Συλλεκτικό και σε νόμισμα των 5 ευρώ

Το ιταλικό νομισματοκοπείο εξέδωσε ένα νέο, περιορισμένης παραγωγής, νόμισμα των πέντε ευρώ, το οποίο απεικονίζει το πρώτο και το σύγχρονο Fiat 500, για να τιμήσει την ιστορία του εμβληματικού ιταλικού μοντέλου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η πλέον πρόσφατη σε πληθώρα ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Fiat 500. Συνολικά θα κατασκευαστούν μόνο 4.000 αναμνηστικά νομίσματα που θα διατίθενται στην Ιταλία στην τιμή των 40 ευρώ έκαστο, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη συλλεκτική αξία στα συγκεκριμένα νομίσματα.

Στην μπροστινή πλευρά του διακρίνεται το πρώτο Fiat 500 του 1957, καθώς και το τωρινό μοντέλο, ενώ οι δύο φιγούρες πλαισιώνονται από τις λέξεις «Repubblica Italiana». Στο πίσω μέρος παρατηρεί κανείς το γνώριμο προφίλ του κλασικού 500 και τις ημερομηνίες 1957 (η ημερομηνία κατασκευής του πρώτου 500) και 2017 (η ημερομηνία κοπής του νομίσματος), καθώς και η αξία των 5 ευρώ του νομίσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: naftemporiki.gr

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα

Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνών, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, η οποία θα υπερβαίνει τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας έτσι τους ετήσιους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού, το 2015.

Αυτό ανέφερε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Ζερεφός ανέφερε επίσης, ότι η ήδη παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στον 21ο αιώνα, με συνέπεια στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη δυτική Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη, ότι πιο ανησυχητική είναι η αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην αυξημένη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, αλλά επίσης στην αγροτική παραγωγή. Εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στην ίδια εκδήλωση, ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Θάνος, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έκανε γνωστό ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον χώρο της έρευνας και παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζουν την εξατομικευμένη ιατρική.

Προκειμένου να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, θα αναγείρει κτίριο στο οποίο θα στεγάσει τις πλέον εκσυγχρονισμένες εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και την προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών έρευνας και εφαρμογής εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία-θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της Υγείας.

Ταυτόχρονα, ένα μέρος του κτιρίου θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, της διαγνωστικής και των ιατρικών εφαρμογών. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υποδομές του κτιρίου και την ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: TA NEA.gr

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

H BMW ανανέωσε το i8 και πρόσθεσε και μια έκδοση Roadster

Το εντυπωσιακό σούπερ σπορ αυτοκίνητο και plug-in υβριδικό μοντέλο της BMW, το i8, έχει συμπληρώσει 5 χρόνια παρουσίας και έτσι η εταιρεία του Μονάχου παρουσίασε στην έκθεση του Los Angeles την ανανεωμένη του εκδοχή.

Η οποία πλέον χρησιμοποιεί τον ηλεκτροκινητήρα της i3 που αποδίδει 143 ίππους (και 250 Nm) έναντι 131 του προκατόχου του, με αποτέλεσμα με τους 231 ίππους του 3κύλινδρου κινητήρα βενζίνης των 1.500 κυβικών η συνδυαστική ισχύς να έχει φτάσει τους 374 ίππους (από 362).

Έτσι το 0-100 χλμ./ ώρα ολοκληρώνεται σε 4,4 δεύτερα, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα, ενώ η καθαρά ηλεκτρική κίνηση έχει αυξηθεί στα 55 χιλιόμετρα χάρη στην αναβάθμιση των μπαταριών (από τα 20 στα 34 Ah και από τις 7,1 στις 11,6 kWh).

Το πιο σημαντικό νέο είναι η προσθήκη στη γκάμα του i8 του πολυαναμενόμενου Roadster, που είναι αυστηρά διθέσιο -το κουπέ είναι τυπικά 2+2 θέσεων, αλλά ουσιαστικά δύσκολα θα καθίσει κανείς πίσω- και έχει ηλεκτρικά αναδιπλούμενη οροφή. Η οποία χάρη στο σοφιστικέ μηχανισμό της διπλώνει σε σχήμα Ζ μέσα σε 15 δεύτερα και με ταχύτητες έως 50 χλμ./ ώρα και αποθηκεύεται κάθετα, πίσω από τα καθίσματα. Έτσι προκύπτει στο σημείο αυτό και ένας χώρος για αποσκευές μεγέθους 100 λίτρων.

Ενδιαφέρον είναι πως το πίσω παρμπρίζ με ανοιχτή την οροφή σηκώνεται κατά 30 χιλιοστά προκειμένου να παίζει το ρόλο ενός μικρού αλεξινεμίου, ενώ εδώ από CFK (συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα) είναι και ο σκελετός από τις πόρτες, το πλαίσιο του παρμπρίζ και τα ογκώδη μαρσπιέ. Παράλληλα για χάρη της ακαμψίας υπάρχουν επιπλέον ενισχύσεις, με αποτέλεσμα η αύξηση του βάρους σε σχέση με το κουπέ να είναι 60 κιλά.

Η αύξηση αυτή του βάρους έχει σαν απόρροια και μια ελαφρώς πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης, καθώς και κάποιες διαφορετικές μικρο-ρυθμίσεις, ενώ ίδιο ακριβώς με αυτό του κουπέ είναι το υβριδικό σύστημα πρόωσης. Απλά λόγω του λίγο μεγαλύτερου βάρους η i8 Roadster έχει θεωρητική ηλεκτρική αυτονομία 53 χιλιομέτρων (έναντι 55, όπως προαναφέραμε, του κουπέ), κάτι που σημαίνει πως στην πράξη μπορούν να καλυφθούν άνετα 40 χιλιόμετρα χωρίς να λειτουργήσει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Όσο για τη φόρτιση των μπαταριών σε κοινό οικιακό δίκτυο διαρκεί περίπου 4,5 ώρες, ενώ με τη χρήση Wallbox απόδοσης έως 3,6 kW μειώνεται σε λιγότερες από 3.

Η τιμή του i8 Roadster στη Γερμανία είναι κατά 17.500 ευρώ πιο ακριβή από αυτή του κουπέ -συνολικά από 155.550 ευρώ- και η διάθεσή του θα αρχίσει από τον ερχόμενο Μάιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: cnn.gr