Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Απόψε η γαλάζια πανσέληνος.

Πάνω από 125 μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα μένουν ανοικτά για να γιορτάσουν την πανσέληνο, ενώ σε 85 θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις

Απόψε η γαλάζια πανσέληνος
Επτά ακόμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι προστέθηκαν σε αυτά που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό απόψε το βράδυ, νύχτα της δεύτερης («μπλε» ή «τυχερής») πανσελήνου του Αυγούστου.
Οπως είπε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στον εορτασμό της φετινής αυγουστιάτικης πανσελήνου θα συμμετάσχουν επίσης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (με ξενάγηση στην έκθεση των Αντικυθήρων και μουσική συναυλία), το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης (με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου), το Κάστρο Τρικάλων, το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και οι αρχαιολογικοί χώροι Ολύνθου, Ελέας και Θερμής.
Συνεπώς ο αριθμός των μουσείων και μνημείων που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο υπερβαίνει τα 125 σε όλη την επικράτεια, ενώ στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.
Μπορεί η Ακρόπολη να μείνει κλειστή, όμως το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι να φωτίζει τον Παρθενώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης
Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 11 μ.μ., θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου από τη φωνή του ποιητή και της Μελίνας Μερκούρη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον έφορο Παναγιώτη Χατζηδάκη.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, με το οποίο το Αρχείο της ΕΡΤ συμμετέχει στη δράση της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και διέθεσε τη σπάνια ηχογράφηση της Μελίνας Μερκούρη (1975) από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή (80 χώροι πέρυσι), αλλά και στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων.
Η βραδιά που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».
Από τον κατάλογο εξαιρείται και φέτος η Ακρόπολη των Αθηνών, από όπου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πριν από μερικά χρόνια, επί υπουργίας Σταύρου Μπένου. Θα είναι ωστόσο ανοιχτό το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα γιορτάσει την πανσέληνο με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στον προαύλιο χώρο του στις 9.30 μ.μ.
Το Νομισματικό Μουσείο επέλεξε να λάβει μέρος σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή με τη μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Η Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία του Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, στις 9.30 μ.μ.
Στην Αθήνα θα είναι επίσης ανοιχτή η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα δώσει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων. Στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Η αγέλαστος πέτρα» στις 8.30 μ.μ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο:   ΕΘΝΟΣ    

Οι Έλληνες είναι ο δεύτερος πιο εργατικός λαός σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ

2017 ώρες ετησίως εργάζεται ο μέσος Έλληνας !!!


Οι Έλληνες είναι ο δεύτερος πιο εργατικός λαός σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)  είμαστε ο δεύτερος πιο εργατικός λαός μεταξύ των κρατών – μελών του και μάλιστα εργαζόμαστε 600 ώρες περισσότερο από τους Γερμανούς τον χρόνο!
Όπως αναφέρει το pontiki.gr, τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010 δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη στα 34 μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες το χρόνο.
Αυτό δηλώνει ότι ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο (ή 600 ώρες για την ακρίβεια) μέσα σε ένα χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χώρα.
Πρώτοι και καλύτεροι στον κόσμο είναι οι Νοτιοκορεάτες, ενώ οι Ολλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.377 ώρες το χρόνο, το λιγότερο σε όλη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί βρίσκονται στη δεύτερη θέση των λιγότερο εργαζόμενων, με 1.408 ώρες το χρόνο.

το άρθρο είναι από την:  LiFO

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τακτική θαμώνας ελληνικής ταβέρνας η Μέρκελ !!!

Θαμώνας ελληνικής ταβέρνας στο Βερολίνο είναι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο ιδιοκτήτητης την χαρακτηρίζει πολύ συμπαθητική γυναίκα, διευκρινίζοντας ότι οι Γερμανοί δεν μπερδεύουν τα προσωπικά με τη δουλειά όπως οι Έλληνες
Όταν έφυγε για τη Γερμανία, στα 25 του χρόνια, παλικαράκι ακόμα, δεν φανταζόταν ότι ο τόπος αυτός θα γίνει και δικός του και, μάλιστα, πως στο εστιατόριο που θα άνοιγε αργότερα, μεταξύ των πελατών του θα ήταν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται, ανελλιπώς, περίπου 15 χρόνια τώρα, την ταβέρνα "Cassambalis" που διατηρεί ο Κώστας Κασσάμπαλης στην οδό Grolmanstrasse 35, στο Βερολίνο. Εκεί, όπου η τέχνη της γαστρονομίας βρίσκει το ταίρι της στην απόλυτη αρμονία της εσωτερικής διακόσμησης, έναν κλάδο που ξέρει καλά ο κ. Κασσάμπαλης, αφού τον σπούδασε προτού φύγει στα ξένα.
Δύσκολα τα πρώτα βήματα
Η απόφαση να φύγει στα ξένα πάρθηκε ίσως βεβιασμένα, το 1971, ύστερα από παρότρυνση ενός Αυστριακού, που τον γνώρισε στην Ίο, όπου ο Κώστας είχε στήσει μία ντισκοτέκ.
Στο Βερολίνο ασχολήθηκε αρχικά με τη διακόσμηση, αλλά καθώς τα χρήματα «δεν έφταναν ούτε για αναψυκτικό», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, στράφηκε στη γαστρονομία. Στην αρχή έπλενε πιάτα και καθάριζε τα μαγαζιά, στα οποία εργαζόταν και μετά πέρασε πίσω από τον πάγκο. Τότε ήρθε και η συγκλονιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, γνωριμία του με μία Αιγυπτιώτισσα, τη Φώφη Ακριτάκη, με την οποία άνοιξαν το «Εστιατόριο».
"Το 'Εστιατόριό' μας είχε γίνει στέκι για πολλούς διάσημους. Είχαμε πολύ μεράκι και τα κάναμε όλα με γούστο. Με την τρέλα που είχα, κάθε βράδυ το μαγαζί είχε διαφορετική διακόσμηση" θυμάται ο Κώστας Κασσάμπαλης.
Πριν από μία 15ετία περίπου, η κα Ακριτάκη πήρε την απόφαση να αποσυρθεί κι ο ίδιος είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται στο μυαλό του τα σχέδια για μία νέα επιχείρηση. Το «Εστιατόριο» έκλεισε τον κύκλο του και πέρασε σε νέα χέρια, και πάλι ελληνικά, αφού το αγόρασε ο Μπούλγκαρι κι έστησε εκεί το φημισμένο κοσμηματοπωλείο του.
Ελληνική ταβέρνα με χρώματα γαλλικής μπρασερί και έργα τέχνης
"Η ταβέρνα που ονειρευόμουν ήθελα να θυμίζει γαλλική μπρασερί, όπου θα κυριαρχούν τα χρώματα του μπορντό και του πράσινου κυπαρισσί, που ταιριάζουν με όλα. Το ψηλοτάβανο νεοκλασικό, από τα λίγα που απέμειναν από τους βομβαρδισμούς του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν τελικά αυτό που ήθελα. Η 200 τ.μ. αίθουσα, που στηρίζεται μόνο σε μία εσωτερική κολώνα, μπορεί να υποδεχτεί 120 άτομα και άλλα 50 στο πλακόστρωτο που έχει μπροστά" περιγράφει στο ΑΠΕ, ο κ. Κασσάμπαλης.
Η διακόσμηση του καταστήματος ασυναίσθητα δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι είναι στο σπίτι τους κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος ακόμη και διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του καταστήματος http://www.cassambalis.de.
Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι είναι σκεπασμένοι με αυθεντικούς πίνακες, μεταξύ αυτών κι ένας του Πικάσο. Οι περισσότεροι, πάντως, είναι γνωστών Βερολινέζων κι Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Αλέξης Ακριθάκης και ο Γιάννης Ψηχοπαίδης, ο Ντίτεροτ, ο Λιούπερ, η Ρεμπέκα Χορν κ.ά.
"Ήθελα, ο κάθε επισκέπτης να έχει την αίσθηση ότι συνομιλεί νοερά με τους πίνακες, και νομίζω ότι τα κατάφερα, όπως μού λένε και οι ίδιοι" αναφέρει, με ικανοποίηση, ο κ. Κασσάμπαλης.
Εκλεκτή κουζίνα και κρασιά από Ελλάδα
Δεν είναι τυχαίο ότι η ταβέρνα «Cassambalis» έχει αποκτήσει τη φήμη ότι ικανοποιεί ακόμα και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους με την εκλεκτή μεσογειακή κουζίνα, για την πιστή εφαρμογή της οποίας ο ιδιοκτητής της έχει «επιστρατεύσει» δύο μάγειρες από Ελλάδα και τέσσερις από τη Μάγκνα Γκρέτσια.
Η μεγάλη κάρτα του μενού συχνά είναι θέμα προστριβής με τη Γερμανίδα σύζυγό του, Πέτρα, που μαζί με τους δύο γιούς του Αλέξανδρο-Φίλιππο και Κωνσταντίνο-Μαξιμιλιανό, στέκονται στο πλάι του.
Και τι δεν προτείνει ο Κώστας Κασσάμπαλης στους πελάτες του! Εκλεκτή ποικιλία από θαλασσινά και ψάρια, διάφορα είδη κρέατος, αλλαντικών και τυριών, γιαούρτι και κουλουράκια, όλα από Ελλάδα, όπως και πολλά νοστιμότατα ορεκτικά, ακόμα και φασόλια και ταραμά, τα οποία σερβίρονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα.
"Αποδίδω ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων, γιατί δεν θέλω να φύγει κανείς απογοητευμένος από το μαγαζί μου" τονίζει ο κ. Κασσάμπαλης και συνεχίζει: "Έχουμε μεγάλη παλέτα κρασιών, που μας τα τροφοδοτεί ο Χρήστος Τζιόλας. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά έχει επιβάλλει το ελληνικό κρασί στη Γερμανία και ανακαλύπτει νέους οινοπαραγωγούς από την Πελοπόννησο, την Αττική και την Μακεδονία, που συναγωνίζονται με γνωστά ιταλικά και γαλλικά κρασιά".
Κεφτεδάκια στη σχάρα και ελληνική σαλάτα για την Άνγκελα Μέρκελ
Αν κάτι «φεύγει πολύ» στο μαγαζί, όπως μας λέει, είναι οι λαχανοντολμάδες, με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και σως από κοτόπουλο. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν τα σουβλάκια, ο γύρος, αλλά και τα νοστιμότατα κεφτεδάκια στη σχάρα, τα οποία προτιμάει η Γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με την ελληνική σαλάτα. Και για συνοδεία διαλέγει πάντα λευκό κρασί, Σαντορινιό.
Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το «Cassambalis» η κα Μέρκελ, μαζί με τον υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, με τον οποίο πάει συχνά, ήταν λίγο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, είδηση που δεν πέρασε απαρατήρητη και από την «Bild».
"Μπορεί τώρα να αναφέρθηκε η εφημερίδα στην επίσκεψη αυτή, η κα Μέρκελ, όμως, είναι από τους πρώτους πελάτες του εστιατορίου μου, που το άνοιξα πριν από περίπου 15 χρόνια" εξηγεί στο ΑΠΕ ο κ. Κασσάμπαλης και διαβεβαιώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «είναι μία πολύ συμπαθητική γυναίκα».
"Εμείς, οι Έλληνες είμαστε πολύ συναισθηματικοί και μπερδεύουμε τις δουλειές μας με τα προσωπικά μας, κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Γερμανοί" τονίζει και συμπληρώνει: "Άλλο η πολιτική και άλλο η ελληνική κουζίνα. Η κα Μέρκελ, μαζί με τον κ. Βέστερβέλε, έρχονται συχνά, όπως και άλλοι πολιτικοί, αλλά και καγκελάριοι στο παρελθόν, για να φάνε ήσυχα και να χαλαρώσουν, απολαμβάνοντας την ελληνική κουζίνα μας".
Για όλα, όπως τού έχουν έρθει στη ζωή, ο Κώστας Κασσάμπαλης είναι ευχαριστημένος, έχει όμως ένα μεγάλο παράπονο για το πώς έφτασε η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Ελπίζει η συγκυρία αυτή να οδηγήσει στην οικοδόμηση νέων στέρεων βάσεων.
Για τη Γερμανία θα μας πει ότι είναι μία σκληρή χώρα, έχει όμως το πλαίσιο εκείνο που επιτρέπει στον καθένα να κινηθεί δημοκρατικά και να απολαμβάνει τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας, σε καθεστώς ισονομίας.
"Αρκεί να τηρείς τους νόμους, που είναι ίσοι για όλους, και δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς" σημειώνει και προσθέτει με νόημα: "Μας αγαπούν οι Γερμανοί. Αυτό που δεν συγχωρούν, πάντως, ούτε στον εαυτό τους, είναι να αθετήσει κανείς το λόγο του".

αναδημοσίευση από:  news247.gr

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




από:  ΤΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο άντρας που αψήφησε την ραδιενέργεια για να φροντίζει τα ζώα της Φουκουσίμα

Ο Ναότο Ματσουμούρα στο Colors
Ο άντρας που αψήφησε την ραδιενέργεια για να φροντίζει τα ζώα της Φουκουσίμα
Στο καινούριο τεύχος του περιοδικού Colors με θέμα την Αποκάλυψη, παρουσιάζεται η ιστορία του Ναότο Ματσουμούρα. Ήταν ο μόνος από τους 80000 κατοίκους που έμεινε στην Φουκουσίμα όταν η περιοχή εκκενώθηκε τον Μάρτιο του 2011, μετά το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία.

«Όταν χτύπησε ο σεισμός ήμουν στο πυρηνικό εργοστάσιο και δούλευα στο δρόμο. Όλοι έφυγαν, αλλά εγώ ζούσα με τους γονείς μου και η μητέρα μου μόλις και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει. Τους είπα ότι έπρεπε να μείνουμε. Έναν περίπου μήνα μετά τις πυρηνικές εκρήξεις, τα τρία μου αδέρφια ήρθαν. Είπαν ότι ήταν επικίνδυνα και ότι θα έπρεπε να φύγουμε, αλλά αποφάσισα να παραμείνω εδώ μόνος μου. Έπρεπε να ταΐσω τα σκυλιά μου»

Στην συνέχεια περιγράφει στο περιοδικό πως αγκάλιασε τα ζώα της περιοχής:
«Αφού είχα μείνει δυο τρεις μέρες μόνος, άκουσα το σκύλο του γείτονα να γαβγίζει. Ήταν πεινασμένος, έτσι άρχισα να τον φροντίζω. Έπειτα βρήκα άλλον έναν αδέσποτο σκύλο και ένα μήνα αργότερα περνούσα τον περισσότερο απ’ τον χρόνο μου οδηγώντας τριγύρω στην περιοχή της Ταμιόκα ψάχνοντας για εγκαταλειμμένα ζώα. Υιοθέτησα σκυλιά, γάτες, κουνέλια, κοτόπουλα, πάπιες, αγελάδες –παραήταν πολλά για να τα μετράω. Τα τάιζα για να μην αγριέψουν».

Μέχρι σήμερα παραμένει στην περιοχή. Για την ραδιενέργεια λέει:
«Δεν τη φοβάμαι, δεν μπορώ να τη δω και δεν πονάει. Ένας γιατρός σε ένα πανεπιστήμιο μου είπε ότι ήμουν πάρα πολύ ραδιενεργός, αλλά θα χρειάζονταν 30 χρόνια για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Σε 30 χρόνια θα είμαι πάνω από 80. Είναι νορμάλ να πεθάνεις όταν είσαι 80».
Όσο για την μοναξιά του λέει: «Είναι τόσο περίεργο το συναίσθημα. τώρα, όταν περπατάω μέσα στην πόλη, είμαι ολομόναχος. Τη νύχτα δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και παντού είναι πίσσα σκοτάδι. Τα βράδια είναι που με πιάνει η θλίψη. Πίνω καναδυό ποτήρια σάκε πριν πάω για ύπνο. Όταν έρθει το πρωί αισθάνομαι ξανά ζωντανός»

To άρθρο είναι από το: LiFO

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα βασικά συμπεράσματα από τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και οι σπουδές στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης ήταν τα βασικά κριτήρια επιλογής των περίπου 116.000 υποψηφίων, όπως καταδεικνύεται από τις βάσεις εισαγωγής, στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
 
Κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τοπίο που διαμορφώνεται, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και την περιφέρεια.
 
Ενδεικτικό της τάσης είναι το παράδειγμα της πτώσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βάσεων εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές. Οι λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (φέτος θα προσληφθούν μόλις 5 δάσκαλοι), κάνουν το αντικείμενο σπουδών ελάχιστα ελκυστικό για τους υποψήφιους. Η βάση εισαγωγής στο τμήμα της Αθήνας κατέγραψε πτώση 75 μορίων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο η πτώση έφτασε στα 1.400 μόρια.
 
«Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια παρατηρήθηκε σε σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων και αποτέλεσε το κυριότερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων αφού οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους φοβήθηκαν την εσωτερική μετανάστευση», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.
 
«Οι υποψήφιοι δεν επέλεξαν σχολή αλλά πόλη» επισημαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής και εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας.
 
Ανοδος των βάσεων καταγράφηκε στο 1ο, το 3ο και το 5ο επιστημονικό, ενώ πτώση σημειώθηκε στο 2ο και το 4ο. Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις δημοφιλείς σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές) και στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης (Φιλολογίες, Ψυχολογίες), ενώ μικτή είναι η εικόνα στις πολυτεχνικές σχολές.
 
Ειδικότερα:
- Σταθερή αξία παραμένουν τα τμήματα Νομικής που κατέγραψαν άνοδο (271 μόρια στην Αθήνα, 280 στη Θεσσαλονίκη και 393 στην Κομοτηνή).
 
- Εντυπωσιακή κρίνεται η άνοδος στις σχολές Φιλολογίας και Ψυχολογίας όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα οι βάσεις εκτοξεύθηκαν από 500 έως 668 μόρια.
 
- Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται και η άνοδος που καταγράφεται στη σχολή των Αστυφυλάκων όπου οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύθηκαν κατά 2.243 μόρια, ενώ κατακόρυφη ήταν η άνοδος στη σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας με 459 μόρια. Η άνοδος δεν οφείλεται μόνο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν οι σχολές των ένστολων αλλά και στο γεγονός ότι ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε στο μισό.
 
- Στις μαθηματικές σχολές σημειώθηκε άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα τμήματα της περιφέρειας με τη Σάμο να καταγράφει μείωση της τάξης των 306 μορίων. Πτώση καταγράφουν τα τμήματα Χημείας, ενώ τα τμήματα Φυσικής κινήθηκαν ανοδικά.
 
- Οριακή άνοδο σε όλα τα πανεπιστήμια είχαν οι ιατρικές σχολές (από 17 μόρια στην Αθήνα έως 135 στην Αλεξανδρούπολη)
- Πτώση της τάξης των 300 μορίων είχαν οι σχολές πολιτικών μηχανικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογη ήταν η πορεία των βάσεων στις αρχιτεκτονικές σχολές.
 
- Ανοδο παρουσίασαν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές δημόσιας διοίκησης ((+285 μόρια το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά και +176 μόρια το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου).
 
- Το φαινόμενο της εισαγωγής σε τμήματα των ΤΕΙ με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες επαναλαμβάνεται και φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, τμήμα που είχε «κλείσει» πέρυσι λόγω εισαγωγής υποψηφίων με χαμηλές βαθμολογίες, υποψήφιος από την γενική σειρά εισάγεται με μέσο βαθμό 5.
 
Ως προς τις ειδικές κατηγορίες, «είχαμε ομαλοποίηση των βάσεων», όπως επισημαίνει ο κ.Στρατηγάκης. «Το περυσινό φαινόμενο της πολύ χαμηλής βάσης σε κάποια σχολή και της πολύ υψηλής βάσης στην ίδια σχολή, σε άλλη πόλη, ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε φέτος χάρη στην κατάργηση του περιορισμού της μίας μόνο διοικητικής περιφέρειας που προκάλεσε όλες τις ανωμαλίες. Οι βάσεις στις ειδικές κατηγορίες κυμάνθηκαν λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη βάση της γενικής σειράς κάθε σχολής», προσθέτει ο ίδιος.

το άρθρο αναδημοσιεύεται από:  Ελεύθερος Τύπος

Ποιος «διοικεί» το Ιντερνετ;

Τα δίκτυα που υποδέχονται τις πληροφορίες του Ιντερνετ διακινούν το ψηφιακό υλικό, όπως e-mail και tweets, και αποθηκεύουν τις πληροφορίες.

Εχει νόημα - και, κυρίως, απάντηση - το ερώτημα «πού βρίσκεται το Διαδίκτυο»; Το Ιντερνετ είναι παντού: στα σπίτια μας, στη δουλειά, στα κινητά, στα λάπτοπ, στις καφετέριες, ακόμη και πάνω στα πλοία ή μέσα στα αεροπλάνα. Ταυτόχρονα, όμως, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το Ιντερνετ δεν είναι... πουθενά, καθώς συνθέτει έναν εικονικό και άυλο κόσμο. 

Εχετε, όμως, σκεφτεί ότι για να μπορείτε να μπαίνετε στα αγαπημένα σας σάιτ, να ανταλλάσσετε e-mail, να κάνετε likes και να στέλνετε tweets κάπου υπάρχει μια υποδομή που στηρίζει το οικοδόμημα του Διαδικτύου;

Δεν είναι εύκολο να συλλάβουμε την έννοια - και το μέγεθος - του παγκόσμιου ψηφιακού χωριού στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς δραστηριοποιούμαστε καθημερινά.

«Το Διαδίκτυο είναι το πρώτο πράγμα που δημιούργησε η ανθρωπότητα χωρίς να το καταλαβαίνει. Είναι το μεγαλύτερο πείραμα στην αναρχία που έγινε ποτέ», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιτ.

Κρίνοντας από την επιρροή που έχει σήμερα το Ιντερνετ σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκάστοτε εξουσία επιχειρεί να προσεταιριστεί αυτή την «αναρχία» - ή να την οικειοποιηθεί.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου πήρα την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Διαδικτύου», έχει δηλώσει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, για να πάρει την απάντηση από τον Νταν Κουέιλ, προκάτοχό του επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου: «Αν ο Γκορ εφηύρε το Ιντερνετ, εγώ εφηύρα τον ορθογραφικό έλεγχο»!

Και αν σήμερα ξέρουμε ότι ο πραγματικός εφευρέτης του Διαδικτύου (με τη σημερινή του μορφή) είναι ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, έχουμε αναρωτηθεί τι - και πού - είναι αυτό που φέρνει το Ιντερνετ στις οθόνες μας;

Η «μηχανή» που κάνει το Διαδίκτυο να λειτουργεί, αποτελείται από τρία βασικά μέρη.

1. Καλώδια.
Παρά την επικρατούσα αντίληψη, πολύ λίγα δεδομένα ταξιδεύουν ανά τον κόσμο μέσω δορυφόρου. Τα περισσότερα διακινούνται με παλμούς φωτός μέσω καλωδίων οπτικών ινών που βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών. Κάθε καλώδιο είναι τόσο παχύ όσο δύο αντίχειρες.
Στα άκρα των υποβρύχιων καλωδίων υπάρχουν οι λεγόμενοι «σταθμοί απόληξης» (landing stations), από τους οποίοι γίνεται η μετάδοση και η λήψη των δεδομένων. Συνήθως είναι «κρυμμένοι» σε απόμερα παραθαλάσσια σημεία.
2. Κέντρα δεδομένων.
Είναι τα μέρη στα οποία αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο Ιντερνετ: από ιστότοπους και κείμενα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες.
Τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων βρίσκονται σε δύο είδη θέσεων: α) σε περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή και το κλίμα είναι ευνοϊκό για να διατηρούνται τα μηχανήματα στην κατάλληλη θερμοκρασία και β) κοντά στα σημεία ανταλλαγής, προκειμένου να διασφαλίζεται η ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή διακίνηση των δεδομένων.
3. Σημεία ανταλλαγής.
Το Ιντερνετ είναι το δίκτυο των δικτύων. Ή, αν προτιμάτε, ένα δίκτυο το οποίο διασυνδέει όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, καθιστώντας εφικτή την ανταλλαγή δεδομένων. Τα σημεία ανταλλαγής είναι οι τόποι όπου συναντώνται τα δίκτυα των παρόχων Ιντερνετ.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες σημεία ανταλλαγής, τα οποία στεγάζονται σε μεγάλα κτίρια. Τα πιο σημαντικά είναι οι λεγόμενοι υπερκόμβοι, στους οποίους διασταυρώνονται τα περισσότερα δίκτυα. Εκεί βρίσκονται εγκατεστημένοι δρομολογητές (ρούτερ) δικτύων που έχουν μέγεθος ψυγείου, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω καλωδίων οπτικών ινών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
το άρθρο είναι από: ΤΑ ΝΕΑ online

 

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το Ιντερνετ έκλεισε τα... 21 του χρόνια !!!


Πρόκειται για το site «World Wide Web» του «πατέρα του Διαδικτύου» Τιμ Μπέρνερς-Λι
 
Τα 21α γενέθλιά της γιόρτασε πριν από λίγες μέρες ο πρώτος ιστότοπος στην ιστορία! Πρόκειται, φυσικά, για το site «World Wide Web» που δημιούργησε ο «πατέρας του Ίντερνετ» Τιμ Μπέρνερς-Λι, στο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη.

Ο Μπέρνερς-Λι δημιούργησε ουσιαστικά έναν πρώτο «οδηγό» του εμβρυακού ακόμη Ίντερνετ, μια λίστα με συνδέσμους προς διάφορα άλλα διαθέσιμα αρχεία με πληροφοριες εύκολα προσβάσιμες στους πρώτους χρήστες, που ανηκαν σχεδόν αποκλειστικά στην επιστημονικη κοινότητα.

Ο σχεδιασμός της σελίδας έγινε σε υπολογιστή NeXT, και στην ουσία δεν ήταν παρά ένα απλό κείμενο γραμμένο με γραμματοσειρά Times New Roman σε λευκό φόντο, το οποίο δε θύμιζε σε τίποτα την εξελιγμένη του μορφή του Ίντερνετ με το γραφικό περιβάλλον και τα πολυμέσα, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Η ιστοσελίδα, η οποία είναι διαθέσιμη και σήμερα στο διαδίκτυο, περιείχε, κατά την παρθενική της εμφάνιση, την ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού και συνδέσμους ("hyperlinks") για όλες τις «online πληροφορίες σχετικά με τον κόσμο» ενώ εξηγούσε το σκεπτικό του καινοτόμου και συναρπαστικού, για την εποχή εκείνη, ιστότοπου.

Το αρχικό κείμενο περιέγραφε τον Παγκόσμιο Ιστό ως «μια πρωτοβουλία για ανάκτηση πληροφοριών από υπερμέσα ευρείας περιοχής με στόχο την καθολική πρόσβαση σε ένα τεράστιο σύμπαν εγγράφων» ενώ ο ίδιος ο Μπέρνερς-Λι έγραφε ότι «το έργο βασίζεται στη φιλοσοφία ότι μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής γνώσης θα πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε οποιονδήποτε».

Μια δεύτερη σελίδα οδηγούσε τους αναγνώστες σε ό,τι ήταν ηλεκτρονικά διαθέσιμο, όπως στην νομοθεσία, στη Βίβλο, σε στίχους τραγουδιών και σε θέματα πολιτικής. Ο «πατέρας του Ίντερνετ» καλούσε τους χρήστες να συμβάλουν οι ίδιοι στην βελτίωση των δυνατοτήτων του Παγκόσμιου Ιστού εφευρίσκοντας για παράδειγμα μηχανές αναζήτησης ενώ είχε δημιουργήσει ξεχωριστή σελίδα με τίτλο «Πώς μπορώ να βοηθήσω;» στην οποία έδινε οδηγίες στους χρήστες για το πώς να «ανεβάζουν» δικά τους δεδομένα και να γράφουν λογισμικό το οποίο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την επέκταση του Διαδικτύου.

Σε άλλη σελίδα του ίδιου ιστοτόπου παρουσιάζονταν συμβουλές προς τους επίδοξους δημιουργούς ιστοσελίδων σχετικά με την κατάσταση των δεδομένων που αναρτούσαν ώστε κάθε φορά να αναφέρεται το πότε υπήρξε τελευταία ενημέρωση καθώς και το αν τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι πλήρη ή ελλιπή, ό,τι δηλαδή γίνεται και σήμερα μέσα στο χαώδες σύμπαν πληροφοριών στο οποίο έχει μετατραπεί με το πέρασμα των χρόνων το Ίντερνετ.

Ο εφευρέτης του θαυμαστού κόσμου του διαδικτύου, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα ξανά με τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διευθύνει σήμερα το World Wide Web Consortium (W3C) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).
το άρθρο αναδημοσιεύεται από: ΤΟ ΒΗΜΑ

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο Νιλ Άρμστρονγκ πέρασε στην αιωνιότητα

Ο άνθρωπος που πάτησε πρώτος το πόδι του στο φεγγάρι άφησε, το βράδυ του Σαββάτου, την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Ο αστροναύτης-θρύλος Νιλ Αρμστρονγκ, όπως μετέδωσαν πριν από λίγο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πέθανε λίγες μέρες μετά τα 82α γενέθλιά του και μερικούς μήνες μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε.Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969.

Ποιος ήταν ο Νιλ Άρμστρονγκ

Ο Νιλ Ολντεν Αρμστρονγκ (Neil Alden Armstrong) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1930 κοντά στο Wapakoneta του Οχάιο (ΗΠΑ). Χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας πετώντας σε 78 αποστολές με ένα αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther.

Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) — τη μετέπειτα NASA — και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15. Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου, 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας...

"That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind."
"Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα."

Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Σε αντίθεση με τον Μπαζ Ώλντριν, δεν κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, και παρά τις προσφορές που είχε δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος. Ζει στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Την Ελλάδα έχει επισκεφθεί πιο πρόσφατα το Φεβρουάριο 2006.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia

το άρθρο είναι από: Real.gr 

Οι γάτες (και οι σκύλοι) κάνουν καλό στην υγεία


Διάφορες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια κατηγόρησαν τις γάτες σχεδόν για τα πάντα: από την πρόκληση καρκίνων μέχρι ψυχικές διαταραχές.
Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως οι γάτες έχουν θετική συμβολή στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων και άλλων ασθενειών.
Ενδεικτικά, έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου σε μεσήλικες και την κατοχή κατοικίδιας γάτας.
Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα της ερευνήτριας Μαριόν Βιτκόκ του ερευνητικού κέντρου Tour du Valat στη μεσογειακή Γαλλία, η οποία επισημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου είναι μειωμένος στους ιδιοκτήτες γατών.
Ο λόγος της θετικής επίδρασης των κατοικιδίων στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα διακριβωθεί.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία όπως η πρόσφατη που δείχνει ότι τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις του αναπνευστικού (διαβάστε σχετικά στο econews).
Πλήθος άλλων ερευνών αποδεικνύουν τα οφέλη των κατοικιδίων στην ψυχική υγεία, ειδικά στους μαθητές, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες.


το άρθρο είναι από το:  econews.gr

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων



Πτώση ρεκόρ στις τιμές των ακινήτων δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Διαβάστε αναλυτικά πού κυμαίνονται ανά περιοχή

Μείωση της τάξεως του 10,1% σημείωσαν, κατά μέσο όρο, οι τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας, οι εκτιμήσεις της οποίας στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4% (5,4%, 5,1%, 4,6% και 6,5% το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011, αντίστοιχα), έναντι 4,7% το 2010.
Αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο ήταν 10,8% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 9,7% για τα «παλαιά», δηλαδή άνω των 5 ετών.
Η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τρέχουσας κρίσης και έως το τέλος του 2011, γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.
Στο σύνολο του 2011 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 4,9% και 5,7%, αντίστοιχα, ενώ ανάλογη σχέση παρατηρήθηκε το 2010 (-4,2% και -5%) και το 2009 (-2% και -4,8%).
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2011 κατά 10,8% στην Αθήνα, 12,4% στη Θεσσαλονίκη, 9,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2010 ήταν 6,4%, 6,8%, 4,1% και 4,1% αντίστοιχα.
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το 2011, καθώς και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2012, ήταν μεγαλύτερη στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έναντι των άλλων περιοχών.
Πτωτική πορεία και στις συναλλαγές
Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το β τρίμηνο του 2012 τις 5.800, έναντι 6.000 το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύγκριση με το β΄τρίμηνο του 2011, οι συναλλαγές το β΄ τρίμηνο του 2012 ήταν σημαντικά μειωμένες, κατά 51,4%. Σε ολόκληρο το 2011 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφθασε τις 42,3 χιλιάδες (αναθεωρημένα στοιχεία), εμφανίζοντας σημαντική μείωση, κατά 43,2%, έναντι του προηγούμενου έτους (2010: 74.500).
Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν το β΄ τρίμηνο του 2012 μειωμένος κατά 50,8% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2011, ενώ ολόκληρο το 2011 ο όγκος των συναλλαγών με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 40,3%.
Τέλος, η αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν το β΄ τρίμηνο του 2012 μειωμένη κατά 56,4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011. Η μέση ετήσια μείωση το 2011 ήταν 40,1% (αναθεωρημένα στοιχεία).

το άρθρο αναδημοσιεύεται από: news247.gr

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αποζημίωση- μαμούθ θα πληρώσει η Samsung στην Apple

 Πάνω από ένα δισ. δολάρια ως αποζημίωση!!!

Περισσότερα από 1 δισ. δολάρια θα πρέπει να καταβάλει η Samsung στην Apple ως αποζημίωση για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Καλιφόρνιας.
 Το αμερικανικό δικαστήριο στο Σαν Χοσέ, μετά από εξέταση περίπου 700 καταγγελιών από την Apple και την Samsung, για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκδίκασε ότι η Samsung της Νότιας Κορέας είναι ένοχη για αντιγραφή κρίσιμων χαρακτηριστικών από τα δημοφιλή iPhone και iPad

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την ετυμηγορία ελεγκτικής επιτροπής η οποία για λιγότερο από τρεις ημέρες εξέτασε επτά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple και πέντε της Samsung και με σχετική ευκολία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Samsung είχε αντιγράψει το iPhone και το iPad.
Η ετυμηγορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική απαγόρευση για χρόνια στις πωλήσεις των βασικών προϊόντων της Samsung και να σταθεροποιήσει την κυριαρχία της Apple στην συνεχώς αναδυόμενη αγορά φορητών υπολογιστών.
Η απόφαση αυτή ενισχύει τη δυναμική της Apple, μιας εταιρείας που είναι ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων στην ιστορία των επιχειρήσεων, καθώς ένας σεβαστός αριθμός εταιρειών που πωλούν smartphones τα οποία βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τώρα νομικές προκλήσεις από την Apple.
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, η απόφαση του δικαστηρίου, είναι εξόχως σημαντική καθώς δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικές πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, κρέμονται από μια κλωστή.


το άρθρο αναδημοσιεύεται από:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Σιγά-σιγά, οι επιπτώσεις της Φουκουσίμα, γίνονται αντιληπτές

Ραδιενέργεια σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφηκε σε σκορπίνες στα ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών, στο ύψος του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tokyo Electric Power Co. (TEPCO). 
  
Τα ψάρια αυτά αλιεύθηκαν την 1η Αυγούστου σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Φουκουσίμα και από την εξέταση που τους έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν μολυσμένα με καίσιο που έφτανε τα 25.800 μπεκερέλ ανά κιλό, σε επίπεδο δηλαδή 258 φορές υψηλότερο από το όριο που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση για τα τρόφιμα.
  
Tο προηγούμενο ρεκόρ ραδιενέργειας ήταν 18.700 μπεκερέλ ανά κιλό και είχε εντοπιστεί σε μετρήσεις που έγιναν σε σολομούς, αλιευμένους επίσης στα ανοιχτά της Φουκουσίμα.

Η TEPCO πιστεύει ότι οι σκορπίνες τρέφονταν σε ζώνες με αυξημένη ραδιενέργεια. Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γίνουν νέες αναλύσεις στα ψάρια και το περιβάλλον τους ώστε να καθοριστεί ο παράγοντας που οδήγησε σε τόσο υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Από τις αρχές Ιουνίου οι Ιάπωνες αλιείς επιτρέπεται να ψαρεύουν διάφορα είδη ψαριών και μεδουσών σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Μέχρι στιγμής στα αλιεύματα αυτά έχουν καταγραφεί πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι πεταλούδες που ζουν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχουν υποστεί μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη ραδιενέργεια.

αναδημοσίευση από: Ελεύθερος Τύπος

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία τη ζωή μας;

Μια έρευνα του Time δείχνει την σχέση των ανθρώπων με την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο

Πώς επηρεάζει η τεχνολογία τη ζωή μας;
Το Time σε συνεργασία με την Qualcomm εξέτασε 4.700 ανθρώπους online και 300 μέσω τηλεφώνου σε οχτώ χώρες, μεταξύ 29 Ιουνίου και 28 Ιουλίου. Μερικά από τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους κοιτάζουν το κινητό τους τουλάχιστον μία φορά κάθε μισή ώρα.
Τα ¾ των νέων μεταξύ 25-29 κοιμούνται με τα κινητά τους δίπλα τους.
Το 19% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα άντεχε χωρίς κινητό για μία εβδομάδα, ενώ το 34% για μερικές ώρες
Το 17% δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος τουλάχιστον μια φορά, ανεξάρτητα με το με ποιά παρέα βρίσκονται
Το 47% των Ινδών δήλωσε ότι κοιτάει το κινητό κατά τη διάρκεια μιας ταινίας. Το 10% των Άγγλων συμφώνησε.
Το 32% δήλωσε ότι προτιμάει να απαντά με SMS. Το 22% δήλωσε ότι προτιμάει να μην απαντάει στις κλήσεις και να απαντά μέσω SMS ή e-mail.
Το 76% των νέων μεταξύ 25-29 έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του για να φλερτάρει. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 65+ είναι 16%.
Το 65% των γονιών πιστεύει ότι οι συσκευές τους βοηθούν να γίνουν καλύτεροι γονείς.

το άρθρο είναι από το:  LIFO

Έλληνας γιατρός θεραπεύει τη φαλάκρα!

Ενας Ελληνας επιστήμονας κρύβεται πίσω από την πρώτη ριζική θεραπεία για τη φαλάκρα. Ο δρ Γεώργιος Κωτσαρέλης, που τα τελευταία χρόνια διευθύνει το τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, υπόσχεται να χαρίσει πυκνή κώμη σε όσους τη στερούνται. Μάλιστα, η θεραπεία του αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου η θεραπεία να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν στην αγορά, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε ό,τι αφορά το ενεργό συστατικό της.

Πρόκειται για τη λεγόμενη προσταγλανδίνη D2, μια πρωτεΐνη που αποδείχτηκε ότι βάζει φρένο στην ωρίμανση των τριχοθυλακίων, δυσχεραίνοντας έτσι την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Μετά από εκτενείς μελέτες σε κεφάλια φαλακρών αντρών, η ομάδα του δρ Κωτσαρέλη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης ήταν τριπλάσια στα σημεία όπου παρατηρούταν αραίωση των μαλλιών. Η ίδια ομάδα είχε ανακαλύψει νωρίτερα ότι παρ' όλα αυτά, οι φαλακροί άντρες διαθέτουν κύτταρα ικανά να γεννήσουν τρίχες, αλλά τα κύτταρα αυτά δεν καταφέρνουν να ωριμάσουν αρκετά για να φέρουν εις πέρας τον σκοπό τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προσταγλανδίνη D2 προλαμβάνει την ωρίμανση των κυττάρων και άρα η αναστολή της δράσης της θα επέτρεπε και πάλι την εμφάνιση μαλλιών. Σε εργαστηριακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η θεωρία του Ελληνα επιστήμονα επαληθεύτηκε, όπως δημοσιοποίησε και ο ίδιος τον περασμένο Μάρτιο στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Το μόνο που μένει πλέον είναι η επιλογή της φαρμακευτικής εταιρείας που θα αναλάβει να αναπτύξει τη νέα θεραπεία. Καταλυτικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι αναστολείς της προσταγλανδίνης D2 κυκλοφορούν ήδη στην αγορά με τηη μορφή χαπιών για τη θεραπεία του άσθματος και αλλεργικών παθήσεων.

Στόχος του δρ Κωτσαρέλη είναι η μετατροπή του φαρμάκου σε λοσιόν έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά.

«Το καλό στη δερματολογία είναι ότι μπορείς να πάρεις συστατικά που χρησιμοποιούνται ήδη ως χάπια και να τα μετατρέψεις σε θεραπείες για τοπική εφαρμογή» σχολίασε ο Ελληνας επιστήμονας, ο οποίος τόνισε συν τοις άλλοις ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και στις γυναίκες που υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοποριακή θεραπεία που προτείνει ο δρ Κωτσαρέλης αναμένεται να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της φαλάκρας. Μέχρι στιγμής, οι δύο υπάρχουσες θεραπείες φέρουν σοβαρές παρενέργειες.

Η πρώτη, η οποία δρα αναστέλλοντας τη δράση της τεστοστερόνης, απειλεί τους άντρες με σεξουαλική ανικανότητα, ενώ η δεύτερη που ενισχύει τη ροή του αίματος στα τριχοθυλάκια φέρει τον κίνδυνο επιτάχυνσης τελικά της τριχόπτωσης.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

αναδημοσίευση από:  espressonews.gr

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΕΛΠΑ: Η Ελλάδα έχει την 3η υψηλότερη τιμή βενζίνης στην ΕΕ


Την τρίτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη και την τέταρτη στο ντίζελ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΛΠΑ.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα την προηγούμενη εβδομάδα η βενζίνη (με αριθμό οκτανίου 95) κυμάνθηκε στο 1,766 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ στο 1,538 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τις πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου -η τιμή του αργού κυμαίνεται στα 96 δολ./βαρέλι (18/8/2012)- οι τιμές λιανικής στα καύσιμα δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Στην Ελλάδα για την προηγούμενη εβδομάδα (13-20/8/2012), η βενζίνη (με αριθμό οκτανίου 95) κυμάνθηκε στο 1,766 €/λ, ενώ το ντίζελ στο 1,538 €/λ.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τιμών Καυσίμων της ΕΛΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων διεθνών οίκων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ (δειγματοληψίες τιμών στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας του Αυγούστου / 34η εβδομάδα).

Με βάση τη δειγματοληψία αυτή, οι υψηλότερες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης (με αριθμό οκτανίου 95) σημειώθηκαν στις χώρες: Ολλανδία: 1,832 €/λ, Ιταλία: 1,824 €/λ, Ελλάδα: 1,766 €/λ, Βέλγιο: 1,741 €/λ, Φινλανδία: 1,673 €/λ, Γερμανία: 1,636 €/λ, Γαλλία: 1,617 €/λ, την Ιρλανδία: 1,659 €/λ κ.ά., ενώ οι χαμηλότερες στη Λευκορωσία: 0,715 €/λ, στο Κόσσοβο: 1,33 €/λ, στο Λουξεμβούργο: 1,378 €/λ, στην Ισπανία 1,47 €/λ, στην Αυστρία: 1,473 €/λ κ.ά.

Οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν στην Ιταλία: 1,707 €/λ, στην Ιρλανδία: 1,569 €/λ, στο Βέλγιο: 1,559 €/λ , στη χώρα μας με 1,538 €/λ, στην Πορτογαλία: 1,518€/λ, στη Γερμανία με 1,502 €/λ, στη Γαλλία: 1,448 €/λ κ.ά. και η χαμηλότερη στην Ανδόρα με 1,193 €/λ και στο Λουξεμβούργο με 1,259 €/λ κ.ά.

αναδημοσίευση από:  tsekouratoi.gr 



Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Αποφυλάκιση διεκδικεί ο δολοφόνος του Τζον Λένον

Κάθε δύο χρόνια μετά το 2000 ο Τσάπμαν κάνει αίτηση αποφυλάκισης αλλά πάντα στο τέλος επέστρεφε στη φυλακή. Η Γιόκο Όνο τον θεωρεί επικίνδυνο για την ίδια (Pics)
Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ο οποίος πριν από 32 χρόνια πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζον Λένον, θα έχει αυτή την εβδομάδα την έβδομη ακρόαση στο ισάριθμο αίτημα αποφυλάκισης του, από το τμήμα Ακροάσεων της Νέας Υόρκης.
Η απόφαση για το αν θα αφεθεί ελεύθερος θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τμήματος, Λίντα Φόγκλια.
Κάθε δύο χρόνια μετά το 2000 ο Τσάπμαν κάνει αίτηση αποφυλάκισης αλλά πάντα στο τέλος επέστρεφε στη φυλακή.
Μετά την τελευταία ακρόαση το 2010, η τριμελής επιτροπή αποφυλακίσεων ανέφερε σε γραπτές παρατηρήσεις ότι ο Τσάπμαν, ''εμφανίζεται να αγνοεί τους κανόνες της κοινωνίας μας και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής''.
Πριν από την ακρόαση η επιτροπή αποφυλακίσεων θα αναγνώσει δεκάδες επιστολές που επιχειρηματολογούν ενάντια στην απελευθέρωση του Τσάπμαν, μεταξύ των οποίων και της χήρας του Λένον, Γιόκο Όνο, η οποία θεωρεί ότι Τσάπμαν παραμένει επικίνδυνος για την ίδια, τους δυο γιους του Λένον, το κοινό αλλά και για τον εαυτό του.
Ο 57χρονος Τσαπμαν καταδικάστηκε για τον φόνο του Λένον τον οποίο πυροβόλησε τέσσερις φορές στην πλάτη έξω από την πολυκατοικία που διέμενε ο μουσικός στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από:  news247.gr

Πέθανε ο τραγουδιστής Σκοτ Μακένζι


Ο Αμερικανός τραγουδιστής Σκοτ Μακένζι, ερμηνευτής του τραγουδιού «San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)», του ανεπίσημου ύμνου της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960, απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από τον ιστότοπό του.
«Με πολλή θλίψη σας γνωστοποιούμε το θάνατο του Σκοτ Μακένζι στις 18 Αυγούστου 2012 στο Λος Άντζελες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

«Ο Σκοτ ήταν πρόσφατα πολύ άρρωστος και πέθανε στην κατοικία του, αφού πέρασε δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο», προστίθεται.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σκοτ Μακένζι πηγαινοερχόταν στο νοσοκομείο από το 2010, καθώς είχε προσβληθεί από το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ, μια ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα.
Πιστεύεται πως στις αρχές Αυγούστου είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα.
Το «Σαν Φρανσίσκο» είχε γραφτεί από τον Τζον Φίλιπς, τον αρχηγό του συγκροτήματος της δεκαετίας του 1960 «The Mamas and the Papas», αλλά ερμηνεύτηκε από τον Σκοτ Μακένζι.
Το 1988 ο Μακένζι είχε επίσης γράψει μαζί με τους Φίλιπς, Μάικ Λαβ και Τέρι Μέλτσερ το τραγούδι των Μπητς Μπόις «Κοκόμο».
Ο Σκοτ Μακένζι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990 κάνοντας περιοδείες με τους The Mamas and the Papas. Το συγκρότημα έπαψε να υφίσταται μετά την αποχώρηση των αρχικών μελών του.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

 το άρθρο αναδημοσιεύεται από:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ