Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Απόψε η γαλάζια πανσέληνος.

Πάνω από 125 μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα μένουν ανοικτά για να γιορτάσουν την πανσέληνο, ενώ σε 85 θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις

Απόψε η γαλάζια πανσέληνος
Επτά ακόμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι προστέθηκαν σε αυτά που θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό απόψε το βράδυ, νύχτα της δεύτερης («μπλε» ή «τυχερής») πανσελήνου του Αυγούστου.
Οπως είπε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στον εορτασμό της φετινής αυγουστιάτικης πανσελήνου θα συμμετάσχουν επίσης το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (με ξενάγηση στην έκθεση των Αντικυθήρων και μουσική συναυλία), το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης (με συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου), το Κάστρο Τρικάλων, το Αρχαίο Θέατρο της Ζέας και οι αρχαιολογικοί χώροι Ολύνθου, Ελέας και Θερμής.
Συνεπώς ο αριθμός των μουσείων και μνημείων που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο υπερβαίνει τα 125 σε όλη την επικράτεια, ενώ στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.
Μπορεί η Ακρόπολη να μείνει κλειστή, όμως το κοινό θα μπορεί να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι να φωτίζει τον Παρθενώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης
Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 11 μ.μ., θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου από τη φωνή του ποιητή και της Μελίνας Μερκούρη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον έφορο Παναγιώτη Χατζηδάκη.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο, με το οποίο το Αρχείο της ΕΡΤ συμμετέχει στη δράση της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και διέθεσε τη σπάνια ηχογράφηση της Μελίνας Μερκούρη (1975) από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή (80 χώροι πέρυσι), αλλά και στην εθελοντική προσφορά των εργαζομένων.
Η βραδιά που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο».
Από τον κατάλογο εξαιρείται και φέτος η Ακρόπολη των Αθηνών, από όπου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της πανσελήνου πριν από μερικά χρόνια, επί υπουργίας Σταύρου Μπένου. Θα είναι ωστόσο ανοιχτό το Μουσείο της Ακρόπολης, που θα γιορτάσει την πανσέληνο με ρομαντικές μελωδίες για το φεγγάρι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στον προαύλιο χώρο του στις 9.30 μ.μ.
Το Νομισματικό Μουσείο επέλεξε να λάβει μέρος σε αυτή την καλοκαιρινή γιορτή με τη μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Η Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τη συνοδεία του Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, στις 9.30 μ.μ.
Στην Αθήνα θα είναι επίσης ανοιχτή η Ρωμαϊκή Αγορά, όπου θα δώσει συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων. Στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) θα προβληθεί η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Η αγέλαστος πέτρα» στις 8.30 μ.μ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο:   ΕΘΝΟΣ    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου