Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ταξιδεύοντας με το Κατοικίδιο.



Πώς να πάρεις τα βουνά, τα λαγκάδια και τις ανοιχτές τις θάλασσες συντροφιά με τον τετράποδο φίλο σου.
  
Τώρα που ο καιρός φόρεσε επιτέλους τα ανοιχτά του, η ανάγκη σου για μακρινές και κοντινές αποδράσεις ολοένα και μεγαλώνει. Θέλεις να πάρεις την οικογένεια, να κλείσεις κινητά και να φύγετε μακριά από την πόλη. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας μέλος της φαμίλιας είναι τετράποδο, γαβγίζει ή νιαουρίζει και κουνάει ουρά; Να το βάλεις σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων;
Εκτός του ότι δεν θέλεις να αποχωριστείς και να στρεσάρεις τον καλύτερό σου φίλο, ίσως δεν έχεις και το budget για να του κλείσεις μία εφτάστερη διαμονή. Τότε, σα βγεις στον πηγαιμό για το νησάκι (ή χωριουδάκι) φρόντισε απλά να έχεις εφοδιαστεί με όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεσαι, για να μην βρεθείς προ απροόπτου.

Μαζί μου έλα πάνω απ’ τα σύννεφα

Πριν κλείσεις το εισιτήριο σας, φρόντισε να ενημερωθείς και να μάθεις τους κανονισμούς, που ισχύουν για τα κατοικίδια, της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα ταξιδέψεις. Πολλές είναι οι εταιρείες οι οποίες δεν δέχονται σκυλιά και γάτες με κοντόχοντρο ρύγχος (π.χ αγγλικό και γαλλικό μπουλντόγκ, σαρπέι, πεκινουά, μικρό παγκ, γατα Βιρμανίας, περσική, Ιμαλαϊων και εξωτική) λόγω της δυσκολίας τους στην αναπνοή και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, καθώς και σκυλιά που έχουν δείξει σημάδια επιθετικότητας (π.χ. αν έχεις ροτβάιλερ, ντόγκο αρτζεντίνο ή ποιμενικό καυκάσου μάλλον ατύχησες). Για τους εκπαιδευμένους σκύλους-οδηγούς, ωστόσο, ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.
Η μεταφορά του κατοικιδίου στην καμπίνα του αεροσκάφους επιτρέπεται (για τις περισσότερες αεροπορικές) μόνο μέσα σε ειδικό κουτί, του οποίου οι διαστάσεις είναι συγκεκριμένες (55 εκ. μήκος x 40 εκ. ύψος x 20 εκ. πλάτος), ενώ το βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά. Η χρέωση είναι συνήθως σταθερή.
Εάν το ζωάκι σου δεν είναι μινιόν και ξεπερνά μαζί με το κλουβί τα 8 κιλά, τότε αναγκαστικά ταξιδεύει στο χώρο των αποσκευών και τοποθετημένο σε ειδικό κλουβί που πρέπει να έχεις προμηθευτεί ο ίδιος και πάνω του να αναγράφονται τα προσωπικά σου στοιχεία. Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά χρεώνεται ως υπέρβαρη αποσκευή. 

Κρουαζιέρα θα σε πάω

Πέρα του ότι και εδώ όταν κλείνουμε εισιτήρια θα πρέπει να αναφέρουμε την ύπαρξη ζώου, αν έχουμε μεγαλόσωμο σκύλο καλό είναι να έχουμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας και φίμωτρο μιας και πολλές εταιρείες το θεωρούν απαραίτητο. Εκτός βέβαια από το φίμωτρο έχε μαζί σου και κάποιος έξτρα πανωφόρι για σένα γιατί θα την βγάλεις στο κατάστρωμα κρατώντας το σκυλί σου με λουρί (αν έχεις γάτα τα πράγματα είναι πιο απλά μιας και μπορείς να την έχεις μέσα στο δικό της κλουβάκι και να είσαι ακόμα και μέσα στο πλοίο). Αν και πολλά πλοία έχουν κλουβιά, παρόλα αυτά δεν θα το συνιστούσαμε να τα χρησιμοποιήσεις μιας και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι και οι καλύτερες.
Σε περίπτωση που θέλεις να ταξιδέψετε και οι δύο με καμπίνά, μονάχα η Superfast Ferries διαθέτει ορισμένες καμπίνες για σένα και τον τετράποδο φίλο σου. Επειδή όμως πολλοί είναι οι τριχωτοί κύριοι και κυρίες που θέλουν να ταξιδεύουν έτσι, καλό είναι να έχεις κάνει την κράτησή σου από πολύ νωρίς. Ποτέ δεν κάνουμε το λάθος να αφήσουμε το κατοικίδιό μας μέσα στο αυτοκίνητο στο γκαράζ του πλοίου.

Μυστήριο τρένο

Εκτός και αν η τύχη σου δεν είναι να κάθεσαι κοντά σε κάποιον περίεργο επιβάτη μπορείς να μεταφέρεις το μικρό μεγέθους κατοικίδιό σου μέσα σε κλουβάκι. Αν όμως η τύχη σου είναι να κάθεσαι, τότε θα πρέπει να τσεκάρεις αν υπάρχει χώρος για κλουβιά ζώων στο θάλαμο αποσκευών. 

Τετράποδο σε 4 τροχούς

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν ταξιδεύουμε με τη γάτα μας την έχουμε μέσα στο κλουβάκι της και όχι ελεύθερη, ενώ αν ταξιδεύουμε με τον σκύλο μας, τον έχουμε στο πίσω κάθισμα σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, ώστε να μην μας κόβει την ορατότητα. Aν ο σκύλος μας έχει τάση για εμετό του δίνουμε ένα ειδικό αντιεμετικό κτηνιατρικό χάπι, ενώ το τελευταίο του γεύμα θα το πάρει τουλάχιστον 8 ώρες πριν το ταξίδι. Αν όμως ο σκύλος μας έχεις μια φυσιολογική συμπεριφορά δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα από τα παραπάνω.  Εννοείται ότι κάθε δύο με τρεις ώρες μία στάση για νερό και μικρή βόλτα ενδείκνυται. 

Η προετοιμασία για το ταξίδι

Αν είναι ένα πολύ μακρινό ταξίδι και το κατοικιδιό μας  είναι υπέργηρο και με πολλά κιλά, τότε τα πράγματα είναι λίγο επίφοβα. Πρέπει οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί μία κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο, ένας καρδιολογικός έλεγχος, ώστε να δούμε αν μπορεί το ζωάκι μας να αντέξει ένα τέτοιο στρες ή όχι.  Δεν καταφεύγουμε στην λύση του ηρεμιστικού εύκολα. Ηρεμιστικό στο σκύλο μας δίνουμε μονάχα σε πολύ ακραίες περιπτώσεις. Αν δηλαδή είναι στρεσαρισμένο, χτυπιέται και κινδυνεύει η σωματική του κατάσταση, τότε μόνο.

Το κιτ

Εκτός από το διαβατήριό του και το βιβλιάριο υγείας του, ο σκύλος μας για να ταξιδέψει – κυρίως εκτός συνόρων – πρέπει να έχει και το microchip και έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας. Σε κάποιες χώρες όμως (π.χ. Μεγάλη Βρετανία), λόγω αυστηρότερης νομοθεσίας, απαιτείται επιπλέον εξέταση κατά της λύσσας (προγραμματίστε την 6 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία του ταξιδιού). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρεσβεία της χώρας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε.

Το άρθρο είναι από το:  cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου