Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μία μόνο επίμονη ματιά... αρκεί !!!

Ενα ζευγάρι καφετιά μάτια καρφώνονται για ώρα πάνω στα δικά σας, κάνοντας την καρδιά σας να λιώσει. Καταλαβαίνετε ότι λατρεύετε αυτό το σκυλί που σας λατρεύει. Αυτός ο κύκλος της αγάπης ξεκινά ανάμεσα σε σκύλο και άνθρωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη, με μία επίμονη ματιά του.
Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά που κοιτούσαν περισσότερο τ’ αφεντικά τους είχαν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης, δηλαδή ορμόνης που παράγει ο εγκέφαλος και που υποτίθεται ότι ενισχύει τον σύνδεσμο ανάμεσα στη μητέρα και στο νεογνό της. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι και τα επίπεδα οξυτοκίνης των ιδιοκτητών σκύλων εμφανίζουν αύξηση μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Το προσηλωμένο βλέμμα του σκύλου προκαλεί αντίδραση στο αφεντικό, ο οποίος θα ανταμείψει τον τετράποδο φίλο του κοιτώντας τον, μιλώντας του και αγγίζοντάς τον, ενέργειες που ενισχύουν τη σύνδεση ανάμεσα στους δύο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Μάλιστα, η εξημέρωση των σκύλων έγινε όταν αυτοί υιοθέτησαν τον βασικό τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων: την επικοινωνία με τα μάτια.

Οταν οι ερευνητές χορήγησαν περισσότερη οξυτοκίνη με ρινικό σπρέι σε θηλυκά σκυλιά (αλλά όχι στα αρσενικά), αυτά κοιτούσαν κατάματα τα αφεντικά τους για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που με τη σειρά του ενίσχυε τα επίπεδα οξυτοκίνης του ανθρώπου.

«Το καταπληκτικό αυτής της μελέτης είναι ότι αποδεικνύει πως η οξυτοκίνη μπορεί να ενισχύσει αυτού του είδους την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά είδη», επισημαίνει ο Στιβ Τσανγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Οι ερευνητές επίσης πραγματοποίησαν πειράματα σε λύκους που είχαν αναθρέψει άνθρωποι, αλλά όπως αποδείχθηκε, οι λύκοι σπάνια κοιτούσαν στα μάτια τα αφεντικά τους. Αυτό συνέβαινε επειδή για τους λύκους η επαφή του βλέμματος είναι μια απειλή.

Ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αζάμπου, δρ Τακεφούμι Κικουσούι, πιστεύει πως οι διαφορές ανάμεσα στο βλέμμα του λύκου και σε αυτό του σκύλου δημιουργήθηκαν μέσα από την εξελικτική διαδικασία και τη διαδικασία εξημέρωσης. Υπάρχει, ωστόσο, μία πιθανότητα ο σκύλος να «κατάλαβε» το σύστημα δημιουργίας δεσμών ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί της.

Πολλοί ειδικοί προσεγγίζουν με αρκετό σκεπτικισμό τα αποτελέσματα της έρευνας. Η δρ Αλεξάνδρα Χόροβιτς, επικεφαλής του εργαστηρίου γνωσιακών ικανοτήτων σκύλου στο κολέγιο Μπάρναρντ, επισημαίνει ότι η έρευνα είναι μια γοητευτική ερευνητική προσέγγιση διότι αναζητεί τους συνδέσμους ανάμεσα στη συμπεριφορά και στα ορμονικά στοιχεία. Ομως πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, όπως, π.χ., τι συμβαίνει με τα συντομότερης διάρκειας βλέμματα; Γιατί μόνο τα θηλυκά σκυλιά αντέδρασαν στην αύξηση της δόσης οξυτοκίνης και ποιες ράτσες σκύλου τελικά μπορούν να καταγράψουν τα ίδια αποτελέσματα; Οπως παραδέχεται η ίδια, «αν το βλέμμα του σκύλου σου σε κάνει να πιστεύεις ότι τον καταλαβαίνεις, τότε αυτό και μόνο ενισχύει τον σύνδεσμό σας».

Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου