Ένα θέμα που προκύπτει τώρα τελευταία και με ρωτάτε συνέχεια είναι για το αν τελικά μπορούμε να δίνουμε στο σκύλο μας «ανθρώπινες» τροφές. Φυσικά και μπορούμε, αν διατηρήσουμε μία ισορροπία μεταξύ «ανθρώπινων» τροφών και ξηράς τροφής.
Δηλαδή, μπορείτε να κάνετε την ξηρά τροφή πιο ενδιαφέρουσα με το να την αναμείξετε με κάποια λαχανικά ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο κομμάτι φρούτου σα λιχουδιά αντί για ένα μπισκότο σκύλου. Επίσης, αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, είναι ένας καλός τρόπος να κάνει δίαιτα.
Παρακάτω παραθέτω σε γενικές γραμμές ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι, όμως επειδή κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, πριν του δώσετε οτιδήποτε ρωτήστε τον κτηνίατρο σας. Π.χ. Ενώ το τυρί χρησιμοποιείται ευρέως σαν λιχουδιά, ο Scrappy απαγορεύεται να το φάει, επειδή είναι δυσανεκτικός στη λακτάση.
Ποιες τροφές δεν επιτρέπονται:
1) Γάλα. Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.
Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε ή ακόμα καλύτερα, κατσικίσιο.
Προσοχή: Στην μόνη περίπτωση που επιτρέπεται να δώσετε γάλα στο σκυλί σας, είναι όταν έχει φάει φόλα και θέλετε να του προκαλέσετε εμετό.
2) Κόκαλα. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο για την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο.
Οι αρνητικές συνέπειες των κοκάλων:
α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.
β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.
γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.
δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.
3) Κονσέρβες. Όσο και αν φανεί περίεργο, οι κονσέρβες δεν είναι καλή τροφή για τους σκύλους. Περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.
4) Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και Ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.
5) Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.
6) Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το “τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά” είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Καταλαβαίνετε ότι ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία. Αυτό που εντέλει τα τυφλώνει, είναι ο διαβήτης που θα πάθουν από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Αντίστοιχα τη σοκολάτα δεν μπορεί να την καταλύσει ο οργανισμός του και καταλήγει να καλύπτει το συκώτι του.
7) Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας το φαγητό με νερό.
8)Αλάτι. Οι περισσότερες τροφές έχουν από μόνες τους μία μικρή ποσότητα αλατιού. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε παραπάνω. Το αλάτι σε γενικές γραμμές κάνει κακό στα νεφρά και πολλά σκυλιά εθίζονται σε αυτό, ενώ αυξάνει την υπέρ-κινητικότητα.
9) Ξύδι. Θα το χρησιμοποιήσετε μόνο για να προκαλέσετε εμετό στο σκύλο που έχει φάει φόλα, αλλά και πάλι σαν τελευταία επιλογή. Καλύτερο πάντα είναι το γάλα για αυτό τον σκοπό.
10) Ωμά κρέατα και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος. Στην περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε ωμοφαγία στον σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
11) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς. Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.
12) Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
Ποιες τροφές επιτρέπονται:
Μπορείτε να δώσετε στο σκύλο σας οποιοδήποτε κρέας, βρασμένο ελαφρά, όπως και τυρί ή λίγο γιαούρτι (αν ο σκύλος σας δεν είναι δυσανεκτικός στη λακτάση). Επίσης το φυστικοβούτηρο είναι ένα τέλειο γλύκισμα για το σκύλο, αλλά προτιμείστε αυτό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού. Μπορείτε επίσης να δώσετε ρύζι ή ελάχιστη ποσότητα μακαρόνια, πάντα σκέτα ή βρασμένα σε φυσικό ζωμό. Συνήθως έτσι αντιμετωπίζεται και η διάρροια του σκύλου με φυσικό τρόπο.
Λαχανικά και φρούτα που επιτρέπονται:
Ο σκύλος σας μπορεί να καταναλώσει συμπληρωματικά στη διατροφή του τα εξής: πράσινα φασολάκια, αγγούρι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, κολοκύθα, μαϊντανό, λάχανο, κολοκύθι, μπανάνα (καταπληκτική πηγή καλίου και ασβεστίου), αχλάδι και μήλο (ΠΡΟΣΟΧΗ χωρίς κουκούτσια ή φλούδα), μάνγκο, πεπόνι, ανανά, φράουλες ή οποιαδήποτε “berries” (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι. Επίσης μπορείτε να δώσετε κόκκινη πιπεριά η οποία είναι πλούσια σε σίδηρο (προσοχή όχι την καυτερή), καθώς και παντζάρια τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον σκύλο καθώς καθαρίζουν το συκώτι του.
Ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορεί να φάει:
Το καρότο: Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας, πάντα ωμό. Μπορείτε να του το δώσετε σαν "μασητήρι". Το βοηθάει να έχει καλή κατάσταση δοντιών καθώς του τα καθαρίζει φυσικά, αλλά του προσφέρει και μια σωστή διατροφή.
Λαχανικά και φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται διά ροπάλου:
Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο σας κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, πράσο, αβοκάντο, σταφύλια και σταφίδες, ροδάκινο και βερίκοκο, οποιαδήποτε εσπεριδοειδή και κουκούτσια από οποιοδήποτε φρούτο.
Τέλος, επειδή οι σκύλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν τα λαχανικά, θα πρέπει να τους διευκολύνουμε. Αν επιλέξουμε να τους δώσουμε τα λαχανικά που επιτρέπονται, ωμά, θα πρέπει να τα τρίψουμε στον τρίφτη ή να τα πολτοποιήσουμε. Αλλιώς, μπορούμε να τα βράσουμε ελάχιστα (ώστε να μη χάσουν τη διατροφική τους αξία) και να τα ψιλοκόψουμε. Πάντα τα προσφέρουμε μαζί με την ξηρά τροφή.
Γενικά, αν έχετε επιλέξει μία καλή ξηρά τροφή, οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας καλύπτονται. Αν θέλετε να το επιβραβεύσετε ή απλά να του προσφέρετε μία πιο ενδιαφέρουσα γεύση, χρησιμοποιήστε μία από τις παραπάνω κατάλληλες τροφές, αλλά να θυμάστε πάντα να αφαιρέσετε την ανάλογη ποσότητα από την ημερήσια ποσότητα ξηράς τροφής που τρώει ο σκύλος σας προς αποφυγή προβλημάτων βάρους.
Καλή όρεξη!
Ποιες τροφές δεν επιτρέπονται:
1) Γάλα. Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.
Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε ή ακόμα καλύτερα, κατσικίσιο.
Προσοχή: Στην μόνη περίπτωση που επιτρέπεται να δώσετε γάλα στο σκυλί σας, είναι όταν έχει φάει φόλα και θέλετε να του προκαλέσετε εμετό.
2) Κόκαλα. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο για την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο.
Οι αρνητικές συνέπειες των κοκάλων:
α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.
β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.
γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.
δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.
3) Κονσέρβες. Όσο και αν φανεί περίεργο, οι κονσέρβες δεν είναι καλή τροφή για τους σκύλους. Περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.
4) Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και Ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.
5) Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.
6) Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το “τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά” είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Καταλαβαίνετε ότι ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία. Αυτό που εντέλει τα τυφλώνει, είναι ο διαβήτης που θα πάθουν από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Αντίστοιχα τη σοκολάτα δεν μπορεί να την καταλύσει ο οργανισμός του και καταλήγει να καλύπτει το συκώτι του.
7) Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας το φαγητό με νερό.
8)Αλάτι. Οι περισσότερες τροφές έχουν από μόνες τους μία μικρή ποσότητα αλατιού. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε παραπάνω. Το αλάτι σε γενικές γραμμές κάνει κακό στα νεφρά και πολλά σκυλιά εθίζονται σε αυτό, ενώ αυξάνει την υπέρ-κινητικότητα.
9) Ξύδι. Θα το χρησιμοποιήσετε μόνο για να προκαλέσετε εμετό στο σκύλο που έχει φάει φόλα, αλλά και πάλι σαν τελευταία επιλογή. Καλύτερο πάντα είναι το γάλα για αυτό τον σκοπό.
10) Ωμά κρέατα και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος. Στην περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε ωμοφαγία στον σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
11) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς. Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.
12) Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
Ποιες τροφές επιτρέπονται:
Μπορείτε να δώσετε στο σκύλο σας οποιοδήποτε κρέας, βρασμένο ελαφρά, όπως και τυρί ή λίγο γιαούρτι (αν ο σκύλος σας δεν είναι δυσανεκτικός στη λακτάση). Επίσης το φυστικοβούτηρο είναι ένα τέλειο γλύκισμα για το σκύλο, αλλά προτιμείστε αυτό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού. Μπορείτε επίσης να δώσετε ρύζι ή ελάχιστη ποσότητα μακαρόνια, πάντα σκέτα ή βρασμένα σε φυσικό ζωμό. Συνήθως έτσι αντιμετωπίζεται και η διάρροια του σκύλου με φυσικό τρόπο.
Λαχανικά και φρούτα που επιτρέπονται:
Ο σκύλος σας μπορεί να καταναλώσει συμπληρωματικά στη διατροφή του τα εξής: πράσινα φασολάκια, αγγούρι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, κολοκύθα, μαϊντανό, λάχανο, κολοκύθι, μπανάνα (καταπληκτική πηγή καλίου και ασβεστίου), αχλάδι και μήλο (ΠΡΟΣΟΧΗ χωρίς κουκούτσια ή φλούδα), μάνγκο, πεπόνι, ανανά, φράουλες ή οποιαδήποτε “berries” (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι. Επίσης μπορείτε να δώσετε κόκκινη πιπεριά η οποία είναι πλούσια σε σίδηρο (προσοχή όχι την καυτερή), καθώς και παντζάρια τα οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον σκύλο καθώς καθαρίζουν το συκώτι του.
Ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορεί να φάει:
Το καρότο: Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας, πάντα ωμό. Μπορείτε να του το δώσετε σαν "μασητήρι". Το βοηθάει να έχει καλή κατάσταση δοντιών καθώς του τα καθαρίζει φυσικά, αλλά του προσφέρει και μια σωστή διατροφή.
Λαχανικά και φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται διά ροπάλου:
Μην δώσετε ποτέ στο σκύλο σας κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, πράσο, αβοκάντο, σταφύλια και σταφίδες, ροδάκινο και βερίκοκο, οποιαδήποτε εσπεριδοειδή και κουκούτσια από οποιοδήποτε φρούτο.
Τέλος, επειδή οι σκύλοι δυσκολεύονται να χωνέψουν τα λαχανικά, θα πρέπει να τους διευκολύνουμε. Αν επιλέξουμε να τους δώσουμε τα λαχανικά που επιτρέπονται, ωμά, θα πρέπει να τα τρίψουμε στον τρίφτη ή να τα πολτοποιήσουμε. Αλλιώς, μπορούμε να τα βράσουμε ελάχιστα (ώστε να μη χάσουν τη διατροφική τους αξία) και να τα ψιλοκόψουμε. Πάντα τα προσφέρουμε μαζί με την ξηρά τροφή.
Γενικά, αν έχετε επιλέξει μία καλή ξηρά τροφή, οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας καλύπτονται. Αν θέλετε να το επιβραβεύσετε ή απλά να του προσφέρετε μία πιο ενδιαφέρουσα γεύση, χρησιμοποιήστε μία από τις παραπάνω κατάλληλες τροφές, αλλά να θυμάστε πάντα να αφαιρέσετε την ανάλογη ποσότητα από την ημερήσια ποσότητα ξηράς τροφής που τρώει ο σκύλος σας προς αποφυγή προβλημάτων βάρους.
Καλή όρεξη!
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: kourdistoportocali
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου