Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ράλλυ Ακρόπολις: 1η ημέρα ( Ε.Δ. Κινέτα - Πίσια ) Video






Αντίστροφη μέτρηση για το Ράλλυ Ακρόπολις

Αν υπάρχει ένας αγώνας στην Ελλάδα που προσελκύει τα φώτα όλου του πλανήτη, τότε αυτός είναι το Ράλλυ Ακρόπολις. 

Οι αγωνιζόμενοι από όλο τον κόσμο και η βαθμολόγηση στο WRC είναι τα στοιχεία που τον κάνουν τόσο σημαντικό. Επιπρόσθετα, τα ελληνικά χώματα και χρώματα δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα στο Πρωτάθλημα.

Πλέον μετράμε αντίστροφα ώρες μέχρι την εκκίνησή του, μιας και την Παρασκευή στις 17:00 θα γίνει η έναρξη του αγώνα στο Ζάππειο. Ο αγώνας θα έχει συνολικά 306 αγωνιστικά km και θα υπάρχουν 14 ειδικές διαδρομές. Όλα τα πληρώματα βρίσκονται στο Λουτράκι, όπου θα βρίσκεται και το capital.gr την Παρασκευή για να σας μεταφέρει τον παλμό του αγώνα.

Οι οδηγοί της κατηγορίας WRC-2 πραγματοποίησαν τις πρώτες τους δοκιμές στα 3,7 χλμ. της ειδικής διαδρομής Εξαμίλια. Έντεκα από τα 17 πληρώματα που συμμετέχουν στο Ράλλυ Ακρόπολις συμμετείχαν στις δοκιμές και η πρώτη τους εντύπωση είναι πως πρόκειται για έναν σκληρό αλλά ωραίο αγώνα.

36 AL KETBI Rashid - HEPPERLE Karina SKODA Fabia S 2000
«Είναι η πρώτη μας φορά στο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι δοκιμές σήμερα ήταν πολύ σημαντικές, γιατί μπορέσαμε να δούμε το στήσιμο του αυτοκινήτου και πήραμε μια εικόνα για το τι θα επακολουθήσει. Είχαμε μια μεγάλη έξοδο στην Πορτογαλία και προσπαθούμε να το ξεχάσουμε. Σκοπεύουμε να οδηγήσουμε ήρεμα στην αρχή και ο στόχος μας είναι να τερματίσουμε στην πρώτη πεντάδα. Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι πολύ καλά οργανωμένο, τα πάντα είναι ξεκάθαρα κι εύκολα για τον οδηγό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».

40 SMAILOV Arman - RUSOV Andrey SUBARU Impreza WRX STI
«Συμμετέχω για πρώτη φορά στο Ράλλυ Ακρόπολις και είναι η πρώτη μου χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Μέσα στο αυτοκίνητο έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η διαδρομή χαρακτηρίζεται από τις αλλεπάλληλες. Ψάχνουμε να βρούμε το σωστό στήσιμο για το Subaru. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε στον αγώνα».

41 FUCHS Nicolas - MUSSANO Fernando MITSUBISHI Lancer EVO X
«Έχουμε το προβάδισμα στην κατηγορία Production του WRC 2. Κερδίσαμε σε Μεξικό, Πορτογαλία και Αργεντινή και θέλουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο στο θεσμό. Πέρυσι, βρισκόμασταν διαρκώς στην 1η θέση στην κατηγορία μας κατά τη διάρκεια του Ακρόπολις, αλλά στην τελευταία ε.δ. εγκαταλείψαμε από σπασμένη ανάρτηση. Αυτή τη χρονιά θα πάρουμε εκδίκηση! Το αυτοκίνητο είναι δυνατό, ο κινητήρας ισχυρός και περιστοιχιζόμαστε από μία σπουδαία ομάδα».

48 AL-KUWARI Abdulaziz - DUFFY Killian FORD Fiesta RRC
«Το Ράλλυ Ακρόπολις φημίζεται για τις σκληρές ειδικές διαδρομές του, γι' αυτό και δεν εξεπλάγην από αυτά που είδαμε σήμερα. Στόχος μας είναι πρώτα απ' όλα να τερματίσουμε και δεύτερον να καταφέρουμε να τερματίσουμε στην πρώτη τριάδα, ώστε να διατηρήσουμε το προβάδισμα στην κατηγορία WRC-2».

49 KIKIRESHKO Oleksii - LARENS Sergei MINI John Cooper Works
«Έχουμε όμορφες αναμνήσεις από το Ράλλυ Ακρόπολις. Θέλουμε να οδηγήσουμε γρήγορα με στόχο να τερματίσουμε στο βάθρο. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το αυτοκίνητο είναι εντάξει για τον αγώνα, ο οποίος είναι αρκετά σκληρός, αλλά όχι υπερβολικά. Αγαπάμε το Ράλλυ Ακρόπολις, είναι πολύ ωραίο, έχει πολύ καλές ειδικές διαδρομές και φυσικά αγαπάμε τον κόσμο στην Ελλάδα».

50 GORBAN Valeriy - KORSIA Volodymyr MINI John Cooper Works
«Είναι ο δεύτερος αγώνας μας στο WRC. Δοκιμάζουμε το αυτοκίνητο, μελετάμε πώς δουλεύει. Θέλουμε να τερματίσουμε στον αγώνα. Μόνο αυτό».

71 RASHEED Ala'A - MATAR Joseph FORD Fiesta RRC
«Ουσιαστικά είναι ο δεύτερος αγώνας μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και προσπαθούμε να μάθουμε το αυτοκίνητο. Ελπίζουμε να τερματίσουμε και να το απολαύσουμε. Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι πολύ σκληρό και αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιου είδους επιφάνειες, αλλά μας αρέσει».

72 ALONSO Juan Carlos - MONASTEROLO Juan Pablo MITSUBISHI Lancer EVO X
«Συμμετέχουμε για πρώτη φορά στο Ράλλυ Ακρόπολις και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το αυτοκίνητο είναι καλό και σήμερα στο τεστ δοκιμάσαμε την ανάρτηση και τα ελαστικά. Θα θέλαμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε».

74 KUBICA Robert - BARAN Maciek CITROEN DS3 RRC
«Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας. Βρισκόμαστε εδώ για πρώτη φορά, είναι δύσκολα, αλλά γνώριζα από πριν τι να περιμένω. Η διαδρομή είναι σκληρή με μεγάλες πέτρες, κάτι που δυσκολεύει το αυτοκίνητο. Κάναμε μερικά περάσματα, απλώς για να δούμε εάν το αυτοκίνητο είναι όπως πρέπει για τον αγώνα. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε εμπειρία. Θα οδηγήσουμε ήρεμα, προσπαθώντας να αποφεύγουμε τα προβλήματα».

82 PROTASOV Yurii - SIKK Kuldar FORD Fiesta RRC
«Ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2010 για το Ράλλυ ΕΛΠΑ. Αυτό είναι το δεύτερο Ράλλυ Ακρόπολις στο οποίο συμμετέχω. Πέρυσι, συμμετείχα με διαφορετικό αυτοκίνητο, ένα Subaru Impreza. Μου αρέσει η Ελλάδα, είναι ένα πολύ ωραίο μέρος κι επίσης μου αρέσουν οι ε.δ. του αγώνα. Αυτή τη χρονιά βρίσκομαι στο τιμόνι ενός Ford Fiesta. Είναι πολύ σημαντικό να τερματίσω και να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία. Το Fiesta δε θα έχει πρόβλημα στο Ακρόπολις».

Στον αγώνα όμως θα συμμετέχουν και 30 Έλληνες. Αναμφίβολα η πιο φιλόδοξη συμμετοχή είναι εκείνη του Λάμπρου Αθανάσουλα, ο οποίος είχε προχθές την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με το Mitsubishi Lancer EVO X με το οποίο θα συμμετάσχει στο Ράλλυ Ακρόπολις 2013. Χρησιμοποιώντας ένα τμήμα της ειδικής διαδρομής Αθίκια, ο Έλληνας οδηγός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και να ρυθμίσει το αυτοκίνητο που προετοιμάζει η Ralliart Italy σε μια διαδρομή αρκετά αντιπροσωπευτική αυτών του αγώνα.

Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος! Το αυτοκίνητο είναι πολύ καλό, πρέπει μόνο να συνηθίσω το βάρος του, ειδικά στα κατηφορικά κομμάτια. Είναι πολύ καλό το ότι η πρώτη μέρα του αγώνα διεξάγεται σε γνωστές για εμάς ειδικές διαδρομές. Έτσι, θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο αυτοκίνητο και όχι τόσο στον δρόμο». Αναφορικά με τους στόχους του, ο νικητής της κατηγορίας Παραγωγής το 2009 είπε: «Θέλουμε την… άτυπη νίκη στην κατηγορία WRC-2. Μπορεί να μην προσμετρούμε επίσημα, αλλά κακά τα ψέματα, θα κοιτάμε τους χρόνους των υπολοίπων και θα συγκρινόμαστε μαζί τους».

Σημειώνεται ότι οι Αθανασούλας - Ζακχαίος επέλεξαν να μη βαθμολογηθούν στην κατηγορία WRC-2.


Ωραία ευκαιρία να δείτε τα αγαπημένα σας πληρώματα είναι η κατατακτήρια διαδρομή την Παρασκευή το πρωί στις 10:33 στο Λουτράκι αλλά και οι δυο βραδινές ειδικές διαδρομές της Παρασκευής Κινέτα-Πίσια και Κινέτα που εκκινούν αντίστοιχα στις 18:28 και 21:26.


Το άρθρο είναι από το:   Capital.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Άλωση της Πόλης.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Μαΐου, ήταν καθαρό και λαμπερό. Καθώς ο ήλιος άρχισε να δύει προς το δυτικό ορίζοντα, έλαμπε κατ’ ευθείαν επάνω στα πρόσωπα των υπερασπιστών στα τείχη, σχεδόν τυφλώνοντάς τους. 
Αυτή ήταν η ώρα που ξεκίνησε η δραστηριότητα στο τουρκικό στρατόπεδο. Άνδρες παρουσιάστηκαν κατά χιλιάδες για να ολοκληρώσουν το παραγέμισμα της τάφρου, ενώ άλλοι έφερναν κανόνια και πολεμικές μηχανές. Λίγο μετά τη δύση ο ουρανός συννέφιασε και έπεσε μια ραγδαία βροχή. Αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή, και οι Χριστιανοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε για να τις σταματήσουν. Περίπου στις μιάμιση το πρωί ο σουλτάνος έκρινε ότι όλα ήταν έτοιμα και έδωσε τη διαταγή για την επίθεση.
Ο ξαφνικός θόρυβος ήταν τρομακτικός. Σε όλη την έκταση της γραμμής των τειχών οι Τούρκοι όρμησαν στην επίθεση, βγάζοντας τις πολεμικές κραυγές τους, ενώ τους παρότρυναν τύμπανα, σάλπιγγες και φλογέρες. Τα χριστιανικά στρατεύματα περίμεναν σιωπηλά, όταν όμως οι φρουροί στους πύργους έδωσαν το σύνθημα του συναγερμού, οι εκκλησίες κοντά στα τείχη άρχισαν να κτυπούν τις καμπάνες τους, και η μία εκκλησία μετά την άλλη στην πόλη μετέδιδε τον ήχο του συναγερμού, μέχρις ότου σήμαινε κάθε καμπαναριό. Τρία μίλια πιο μακριά, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, οι πιστοί ήξεραν ότι η μάχη είχε αρχίσει. Κάθε άνδρας σε μάχιμη ηλικία επέστρεψε στη θέση του, και οι γυναίκες, μεταξύ τους και μοναχές, έσπευσαν στα τείχη για να βοηθήσουν στη μεταφορά λίθων και δοκαριών για την ενίσχυση των αμυντικών έργων, καθώς και κουβάδων με νερό για να φρεσκαριστούν οι υπερασπιστές. Οι γέροι και τα παιδιά βγήκαν από τα σπίτια τους και συνωστίστηκαν μέσα στις εκκλησίες, πιστεύοντας ότι οι άγιοι και οι άγγελοι θα τους προστάτευαν. Μερικοί πήγαν στις ενοριακές τους εκκλησίες, άλλοι στην ψηλή εκκλησία της Αγίας Θεοδοσίας, κοντά στον Κεράτιο. Την Τρίτη ήταν η γιορτή της, και το κτίριο ήταν διακοσμημένο με τριαντάφυλλα που είχαν περισυλλεγεί από τους κήπους και τους φράχτες. Σίγουρα εκείνη δεν θα εγκατέλειπε τους πιστούς της. Άλλοι επέστρεψαν στη μεγάλη μητρόπολη, ενθυμούμενοι μια παλιά προφητεία που έλεγε ότι, μολονότι οι άπιστοι μπορεί να έμπαιναν μέσα στην πόλη μέχρι το ιερό κτίριο, εκεί θα εμφανιζόταν ένας Άγγελος Κυρίου και θα τους απωθούσε με την αστραφτερή ρομφαία του μέχρι τον όλεθρό τους. Σε όλη τη διάρκεια των σκοτεινών ωρών πριν από την αυγή τα εκκλησιάσματα περίμεναν και προσεύχονταν.
Στα τείχη δεν υπήρχε χρόνος για προσευχές. Ο σουλτάνος είχε προετοιμάσει τα σχέδιά του με προσοχή. Παρά τα αλαζονικά λόγια του προς το στρατό του, η εμπειρία του τού είχε δείξει να σέβεται τον εχθρό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα τους καταπονούσε προτού διακινδυνεύσει τα καλύτερα στρατεύματά του στη μάχη. Πρώτους έστειλε στη μάχη τους άτακτούς του, τους βαζιβουζούκους. Υπήρχαν πολλές χιλιάδες από αυτούς, τυχοδιώκτες από κάθε χώρα και φυλή, πολλοί Τούρκοι, αλλά πολύ περισσότεροι από χριστιανικές χώρες, Σλάβοι, Ούγγροι, Γερμανοί, Ιταλοί, ακόμη και Έλληνες, όλοι τους έτοιμοι να πολεμήσουν εναντίον των ομοθρήσκων τους Χριστιανών έναντι της αμοιβής που τους έδινε ο σουλτάνος και των λαφύρων που τους υποσχόταν. Οι περισσότεροι από αυτούς έφερναν τα δικά τους όπλα, που ήταν ένα περίεργο μίγμα από γιαταγάνια και σφεντόνες, τόξα και μερικά 97 αρκεβούζια. Σ’ αυτούς είχε διανεμηθεί και ένας μεγάλος αριθμός από σκάλες. Ήταν αναξιόπιστα στρατεύματα, εξαιρετικά κατά την πρώτη τους έφοδο, αλλά τα οποία αποθαρρύνονταν εύκολα εάν δεν πετύχαιναν αμέσως. Γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία ο Μωάμεθ τοποθέτησε πίσω τους μια γραμμή από άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, οπλισμένους με μαστίγια και ρόπαλα, που είχαν διαταγές να τους παρακινούν και να κτυπούν και να δέρνουν οποιονδήποτε έδειχνε σημάδια ταλάντευσης. Πίσω από τη στρατονομία ήταν οι γενίτσαροι του σουλτάνου. Εάν κανείς φοβισμένος άτακτος άνοιγε δρόμο μέσα από την αστυνομία, έπρεπε να τον πετσοκόψουν με τα γιαταγάνια τους.
Η επίθεση των βαζιβουζούκων εκτοξεύθηκε σε όλο το μήκος της γραμμής, αλλά άσκησε έντονη πίεση μόνο στην κοιλάδα του Λύκου. Σε άλλα σημεία τα τείχη εξακολουθούσαν να είναι πολύ γερά, και οι επιθέσεις εναντίον τους απέβλεπαν κυρίως να απασχολήσουν τους αμυνόμενους από το να ενισχύσουν τους συντρόφους τους στο ζωτικό τομέα. Εκεί ο αγώνας ήταν σκληρός. Οι βαζιβουζούκοι αντιμετώπιζαν στρατιώτες πολύ καλύτερα εξοπλισμένους και πολύ καλύτερα εκπαιδευμένους από τους ίδιους, ενώ επιπλέον μειονεκτούσαν και λόγω των αριθμών τους. Ήταν συνεχώς ο ένας μέσα στα πόδια του άλλου. Οι πέτρες που εκτοξεύονταν εναντίον τους μπορούσαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν πολλούς ταυτόχρονα. Αν και μερικοί δοκίμασαν να υποχωρήσουν, οι περισσότεροι συνέχιζαν, ακουμπώντας τις σκάλες τους στα τείχη και στο φράχτη και σκαρφαλώνοντας, για να σφαγιαστούν προτού φθάσουν στην κορυφή. Ο Τζουστινιάνι και όλοι οι Έλληνες και οι Ιταλοί του ήταν εξοπλισμένοι με όλα τα μουσκέτα και τις βομβάρδες που μπορούσαν να βρεθούν στην πόλη. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας έσπευσε να τους ενθαρρύνει. Μετά από περίπου δύο ώρες αγώνα ο Μωάμεθ διέταξε τους βαζιβουζούκους να αποσυρθούν. Είχαν συγκρατηθεί και αποκρουστεί, αλλά είχαν εκπληρώσει το σκοπό τους να καταπονήσουν τον εχθρό.
Μερικοί Χριστιανοί ήλπισαν ότι αυτή ενδεχομένως ήταν μια μεμονωμένη νυκτερινή επίθεση, με σκοπό να δοκιμάσει τη δύναμή τους, και όλοι τους ήλπιζαν για μια στιγμή ανάπαυσης. Δεν τους δόθηκε. Μόλις είχαν προλάβει να ανασυγκροτήσουν τις γραμμές τους και να αντικαταστήσουν τα δοκάρια και τα βαρέλια με χώμα στο φράχτη, όταν εκτοξεύθηκε μια δεύτερη επίθεση. Συντάγματα από Τούρκους της Ανατολίας από το στρατό του Ισάκ, που αναγνωρίζονταν εύκολα από ιδιαίτερες στολές και τους θώρακές τους, εξόρμησαν κατηφορίζοντας από το λόφο έξω από την πύλη του Αγίου Ρωμανού για το κοινό, προς την κοιλάδα, και στράφηκαν ώστε να βρεθούν αντιμέτωποι με το φράχτη. Για άλλη μια φορά οι καμπάνες των εκκλησιών κοντά στα τείχη κτύπησαν για να δώσουν το σημείο του συναγερμού. Αλλά ο ήχος πνίγηκε από το βρόντο του μεγάλου κανονιού του Ουρβανού και των ομοίων του, καθώς ξανάρχισαν να σφυροκοπούν τα τείχη. Μέσα σε λίγα λεπτά οι Ανατολίτες είχαν ριχτεί στην επίθεση. Αντίθετα με τους ατάκτους ήταν καλά εξοπλισμένοι και πειθαρχημένοι, όλοι τους ευσεβείς Μωαμεθανοί, διψασμένοι για τη δόξα να είναι οι πρώτοι που θα έμπαιναν στη χριστιανική πόλη. Με την άγρια μουσική των σαλπιγκτών και των φλαουτιστών να τους ενθαρρύνει, ρίχτηκαν στο φράχτη, σκαρφαλώνοντας ο ένας επάνω στους ώμους του άλλου στις προσπάθειές τους να ακουμπήσουν τις σκάλες τους επάνω στο φράχτη και να ανοίξουν το δρόμο τους προς την κορυφή. Στο αμυδρό φως των πυρσών, με τα σύννεφα να σκεπάζουν συνεχώς το φεγγάρι, ήταν δύσκολο να δει κανείς τι συνέβαινε. Οι Ανατολίτες, όπως και οι άτακτοι πριν από αυτούς, μειονεκτούσαν σε εκείνο 98 το στενό μέτωπο λόγω των αριθμών τους. Η πειθαρχία και η επιμονή τους απλά έκανε τις απώλειές τους βαρύτερες, καθώς οι αμυνόμενοι τους πετούσαν πέτρες και απωθούσαν τις σκάλες τους, ή πολεμούσαν εναντίον τους σώμα με σώμα. Περίπου μία ώρα πριν από την αυγή, όταν αυτή η δεύτερη επίθεση άρχιζε να παραπαίει, ένα βλήμα από το κανόνι του Ουρβανού προσγειώθηκε εντελώς επάνω στο φράχτη, γκρεμίζοντάς τον σε έκταση αρκετών μέτρων. Σηκώθηκε ένα σύννεφο σκόνης καθώς τα μπάζα και το χώμα τινάχθηκαν στον αέρα, και ο μαύρος καπνός της πυρίτιδας τύφλωσε τους αμυνόμενους. Μια ομάδα από τριακόσιους Ανατολίτες όρμησε προς το άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί, κραυγάζοντας ότι η πόλη ήταν δική τους. Αλλά, με τον αυτοκράτορα επικεφαλής τους, οι Χριστιανοί τους περικύκλωσαν, σφαγιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος και απωθώντας τους υπόλοιπους πίσω στην τάφρο. Η ανάσχεση προκάλεσε σύγχυση στους Ανατολίτες. Η επίθεση ανακλήθηκε, και αποσύρθηκαν στις γραμμές τους. Με θριαμβευτικές κραυγές οι αμυνόμενοι καταπιάστηκαν και πάλι με την επισκευή του φράχτη.
Οι Τούρκοι δεν είχαν μεγαλύτερη επιτυχία σε άλλους τομείς. Κατά μήκος του νοτίου τμήματος των χερσαίων τειχών ο Ισάκ κατόρθωσε να ασκήσει επαρκή πίεση ώστε να αποτρέψει τους υπερασπιστές να μετακινήσουν άνδρες στην κοιλάδα του Λύκου, αλλά, με τα καλύτερα στρατεύματά του να έχουν μετακινηθεί για να πολεμήσουν εκεί, δεν μπορούσε να κάνει σοβαρή επίθεση. Κατά μήκος της Προποντίδας ο Χαμζά μπέης δυσκολευόταν να φέρει τα πλοία του κοντά στην ακτή. Τα λίγα αποβατικά αγήματα που κατόρθωσε να στείλει αποκρούστηκαν εύκολα από τους μοναχούς στους οποίους είχαν αναθέσει την άμυνα, ή από τον πρίγκιπα Ορχάν και τους οπαδούς του. Σε όλο το μήκος του Κερατίου έγιναν προσποιήσεις, αλλά καμία πραγματική απόπειρα επίθεσης. Γύρω από τη συνοικία των Βλαχερνών ο αγώνας ήταν πιο σκληρός. Στο χαμηλότερο σημείο, κοντά στο λιμάνι, τα στρατεύματα που είχε μεταφέρει ο Ζαγανός επάνω από τη γέφυρα έκαναν συνεχείς επιθέσεις, όπως και οι άνδρες του Καρατζά πασά, ψηλότερα στην πλαγιά. Αλλά ο Μινόττο και οι Βενετοί του μπόρεσαν να κρατήσουν τον τομέα τους στα τείχη απέναντι στο Ζαγανός, και οι αδελφοί Μποκκιάρντι απέναντι στον Καρατζά.
Ο σουλτάνος λέγεται ότι αγανάκτησε για την αποτυχία των Ανατολιτών. Είναι όμως πιθανό ότι πρόθεσή του και με αυτούς, όπως και με τους ατάκτους πριν από εκείνους, ήταν να καταπονήσει τον εχθρό παρά να μπουν οι ίδιοι στην πόλη. Είχε υποσχεθεί ένα μεγάλο βραβείο για τον πρώτο στρατιώτη που θα περνούσε το φράχτη με επιτυχία, και επιθυμούσε αυτό το προνόμιο να καταλήξει σε κάποιο μέλος του δικού του ευνοούμενου συντάγματος, των γενιτσάρων του. Τώρα είχε έλθει η ώρα να μπουν και εκείνοι στη μάχη. Ήταν ανήσυχος, γιατί εάν αποτύγχαναν κι αυτοί θα ήταν δύσκολο να συνεχίσει την πολιορκία. Έδωσε τις διαταγές γρήγορα. Προτού οι Χριστιανοί βρουν χρόνο να φρεσκαριστούν και να κάνουν μερικές χονδρικές επισκευές στο φράχτη, έπεσε επάνω τους μια βροχή από βλήματα, βέλη, ακόντια, πέτρες και σφαίρες, ενώ πίσω από τη βροχή οι γενίτσαροι προέλαυναν βιαστικά, χωρίς να ορμούν παράτολμα, όπως είχαν κάνει οι βαζιβουζούκοι και οι Ανατολίτες, αλλά διατηρώντας τις γραμμές τους σε απόλυτη τάξη, αδιάσπαστες από τα βλήματα του εχθρού. Η πολεμική μουσική που τους παρότρυνε ήταν τόσο δυνατή ώστε ο ήχος μπορούσε να ακούγεται μέσα από τις βροντές των κανονιών από την άλλη πλευρά του Βοσπόρου. Τους οδήγησε ο ίδιος ο Μωάμεθ μέχρι 99 την τάφρο και στάθηκε εκεί φωνάζοντας ενθαρρυντικά καθώς τον προσπερνούσαν. Το ένα κύμα μετά το άλλο από αυτούς τους φρέσκους, υπέροχους και ισχυρά εξοπλισμένους άνδρες ορμούσε στο φράχτη, για να ξηλώσει τα βαρέλια με το χώμα που στέκονταν επάνω του, για να κόψει τα δοκάρια που τον στήριζαν και για να ακουμπήσει τις σκάλες του επάνω του στα σημεία όπου δεν ήταν δυνατό να γκρεμιστεί, κάθε κύμα παραμερίζοντας χωρίς πανικό για το επόμενο. Οι Χριστιανοί ήταν εξουθενωμένοι. Είχαν πολεμήσει για περισσότερες από τέσσερις ώρες με μόνο μερικές στιγμές ανάπαυσης, αλλά πολεμούσαν με απελπισία, γνωρίζοντας ότι εάν έκαναν πίσω, αυτό θα ήταν το τέλος. Πίσω τους στην πόλη οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαιναν και πάλι, και στον ουρανό υψώθηκε ένα μεγάλο μουρμούρισμα προσευχών.
Τώρα ο αγώνας στο φράχτη γινόταν σώμα με σώμα. Επί περίπου μία ώρα οι γενίτσαροι δεν μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο. Οι Χριστιανοί άρχισαν να πιστεύουν ότι η επίθεση εξασθενούσε κάπως. Αλλά η μοίρα ήταν εναντίον τους. Στη γωνία του τείχους των Βλαχερνών, ακριβώς προτού ενωθεί με το διπλό Θεοδοσιανό τείχος, υπήρχε, μισοκρυμμένη σε έναν πύργο, μια μικρή πύλη εξόδου γνωστή ως Κερκόπορτα. Είχε κλειστεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά οι γέροι τη θυμούνταν. Ακριβώς πριν από την έναρξη της πολιορκίας την είχαν ξανανοίξει, για να διευκολύνει τις εξόδους στα πλευρά του εχθρού. Στη διάρκεια του αγώνα οι Μποκκιάρντι και οι άνδρες τους την είχαν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά εναντίον των στρατευμάτων του Καρατζά πασά. Αλλά τώρα κάποιος, κατά την επιστροφή του από μια έξοδο, ξέχασε να αμπαρώσει τη μικρή πύλη πίσω του. Μερικοί Τούρκοι παρατήρησαν το άνοιγμα, όρμησαν μέσα από αυτό στην αυλή πίσω του και άρχισαν να ανεβαίνουν μια σκάλα που οδηγούσε στο ανώτερο σημείο του τείχους. Οι Χριστιανοί που βρίσκονταν ακριβώς έξω από την πύλη είδαν τι συνέβαινε και μαζεύτηκαν πίσω για να ξαναπάρουν τον έλεγχό της και να εμποδίσουν άλλους Τούρκους να τους ακολουθήσουν. Μέσα στη σύγχυση περίπου πενήντα Τούρκοι παρέμειναν μέσα από το τείχος, όπου θα μπορούσαν να είχαν περικυκλωθεί και εξοντωθεί, εάν εκείνη τη στιγμή δεν είχε συμβεί μια χειρότερη καταστροφή.
Ήταν ακριβώς πριν από την ανατολή όταν μια βολή βομβάρδας χτύπησε από μικρή απόσταση τον Τζουστινιάνι και διαπέρασε το θώρακά του. Εκείνος, αιμορραγώντας ασταμάτητα και προφανώς πονώντας πολύ, παρακάλεσε τους άνδρες του να τον απομακρύνουν από το πεδίο της μάχης. Ένας από αυτούς πήγε στον αυτοκράτορα που πολεμούσε εκεί κοντά για να ζητήσει το κλειδί μιας μικρής πύλης που οδηγούσε μέσα από το εσωτερικό τείχος. Ο Κωνσταντίνος έσπευσε στο πλευρό του για να τον παρακαλέσει να μην εγκαταλείψει τη θέση του. Αλλά το κουράγιο του Τζουστινιάνι τον είχε εγκαταλείψει, και επέμενε να φύγει. Η πύλη άνοιξε και ο σωματοφύλακάς του τον μετέφερε στην πόλη, μέσα από τους δρόμους, κάτω στο λιμάνι. Τα στρατεύματά του παρατήρησαν την αναχώρησή του. Μερικοί ίσως πίστεψαν ότι είχε υποχωρήσει προκειμένου να υπερασπιστεί το εσωτερικό τείχος, αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάχη είχε χαθεί. Κάποιος φώναξε με τρόμο ότι οι Τούρκοι είχαν διαβεί το τείχος. Προτού προλάβουν να ξανακλείσουν τη μικρή πύλη οι Γενοβέζοι πέρασαν σύσσωμοι από αυτήν. Ο αυτοκράτορας και οι Έλληνες παρέμειναν μόνοι στο πεδίο της μάχης.
Από το άλλο σημείο της τάφρου ο σουλτάνος αντιλήφθηκε τον πανικό. Φωνάζοντας: ≪η πόλη είναι δική μας≫, διέταξε τους γενιτσάρους να ξαναεπιτεθούν και έκανε σινιάλο σε ένα λόχο με 100 επικεφαλής ένα γίγαντα που τον έλεγαν Χασάν. Ο Χασάν άνοιξε δρόμο με το σπαθί του επάνω από το ψηλότερο σημείο του σπασμένου φράχτη και θεωρήθηκε ότι είχε κερδίσει το βραβείο. Τον ακολούθησαν περίπου τριάντα γενίτσαροι. Οι Έλληνες αντεπιτέθηκαν. Ο ίδιος ο Χασάν έπεσε στα γόνατα από ένα χτύπημα από πέτρα και σφαγιάστηκε, ενώ δεκαεπτά σύντροφοί του χάθηκαν μαζί του. Αλλά οι υπόλοιποι κράτησαν τις θέσεις τους επάνω στο φράχτη. Οι Έλληνες αντιστέκονταν πεισματικά, αλλά το βάρος των αριθμών τους έσπρωξε πίσω προς το εσωτερικό τείχος. Μπροστά από αυτό βρισκόταν ένα άλλο χαντάκι που είχε εκβαθυνθεί σε ορισμένα σημεία για να πάρουν χώμα προκειμένου να ενισχύσουν το φράχτη. Πολλοί Έλληνες σπρώχτηκαν πίσω, μέσα σε αυτές τις τρύπες και δεν μπορούσαν να βγουν εύκολα έξω, με το μεγάλο εσωτερικό τείχος να υψώνεται πίσω τους. Οι Τούρκοι, που τώρα ήταν στην κορυφή του φράχτη, τους πυροβολούσαν από ψηλά και τους έσφαξαν. Σύντομα πολλοί γενίτσαροι έφθασαν στο εσωτερικό τείχος και σκαρφάλωσαν χωρίς αντίσταση. Ξαφνικά κάποιος κοίταξε ψηλά και είδε τουρκικές σημαίες να κυματίζουν στον πύργο επάνω από την Κερκόπορτα. Ακούστηκε η κραυγή: «η πόλις εάλω».
Ενόσω παρακαλούσε τον Τζουστινιάνι, ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την είσοδο των Τούρκων μέσα από την Κερκόπορτα. Έσπευσε αμέσως εκεί, αλλά έφθασε πολύ αργά. Μερικοί από τους Γενοβέζους εκεί είχαν καταληφθεί από πανικό. Μέσα στη σύγχυση ήταν αδύνατο να κλείσουν την πόρτα. Οι Τούρκοι ξεχύθηκαν μέσα από αυτήν, και τώρα οι άνδρες των Μποκκιάρντι ήταν πολύ λίγοι για να τους απωθήσουν. Ο Κωνσταντίνος έστρεψε το άλογό του και κάλπασε πίσω στην κοιλάδα του Λύκου και στα ανοίγματα στο φράχτη. Μαζί του βρισκόταν ο γενναίος Ισπανός που ισχυριζόταν ότι ήταν εξάδελφός του, ο δον Φρανσίσκο από το Τολέδο, ο πραγματικός του εξάδελφος, Θεόφιλος Παλαιολόγος, και ένας πιστός συμπολεμιστής, ο Ιωάννης Δαλμάτης. Μαζί προσπάθησαν, αλλά μάταια, να συσπειρώσουν τους Έλληνες. Η σφαγή ήταν πολύ μεγάλη. Κατέβηκαν από τα άλογά τους και για μερικά λεπτά οι τέσσερις τους κράτησαν την πρόσβαση προς την πύλη από την οποία είχε μεταφερθεί ο Τζουστινιάνι. Η πύλη είχε φρακάρει από χριστιανούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν, καθώς έπεφταν επάνω τους όλο και περισσότεροι γενίτσαροι. Ο Θεόφιλος φώναξε ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζει και εξαφανίστηκε μέσα στις ορδές που κατέφθαναν. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος γνώριζε τώρα ότι η αυτοκρατορία ήταν χαμένη, και δεν επιθυμούσε να ζήσει περισσότερο από αυτήν. Πέταξε από πάνω του τα αυτοκρατορικά του εμβλήματα και με το δον Φρανσίσκο και τον Ιωάννη Δαλμάτη στο πλευρό του ακολούθησε το Θεόφιλο. Δεν τον ξαναείδαν πια…

Steven Runciman, Η Άλωση της Πόλης -1453, εκδόσεις Παπαδήμα, 2005

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: Antinews.gr

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Την Παρασκευή ξεκινά το Φεστιβάλ Τζαζ της «Τεχνόπολις»

Αθήνα:
Την Παρασκευή 31 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του το ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων. 
Πλέον το Φεστιβάλ μετονομάζεται σε Athens Technopolis Jazz Festival και λαμβάνει διεθνές χαρακτήρα, φιλοξενώντας τζαζ τάσεις από όλο τον πλανήτη.
Από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου μουσικά σχήματα από εννέα χώρες (Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Αργεντινή, Ισραήλ, Αυστρία, Ολλανδία – κατά σειρά εμφάνισης -) δίνουν το παρών στην Τεχνόπολη.

Το Athens Technopolis Jazz Festival διοργανώνεται για 13η χρονιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα
Παρασκευή 31 Μαΐου

  • 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων
Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει η BigBand του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της BigBand φιλολογίας, επίσης από έργα της σύγχρονης - ποιοτικής τζαζ και συχνά, από συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών.
  • 22.00 Laurent Filipe "Ar Trio" (Πορτογαλία)
Το Ar Trio γεννήθηκε όταν ο τρομπετίστας Λοράντ Φιλίπε συνάντησε τον πιανίστα Χοάο Πάουλο στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στη δεκαετία του ’80 και ενώ ζούσε στο Παρίσι, ο Φιλίπε γνώρισε τον μπασίστα Κάρλος Μπαρέτο. Το τρίο εμπνέεται από μια ισχυρή ποιητική και αφηγηματική λάμψη που είναι εμφανής και πάντα παρούσα στη μουσική τους προσέγγιση τόσο σαν άτομα όσο και σαν ομάδα.
  • 23.00 Phronesis (Δανία)
Με όνομα που προέρχεται από την ελληνική λέξη «Φρόνησις» το ευρωπαϊκό αυτό τρίο έχει ήδη πάρει αρκετά βραβεία και το τρίτο του άλμπουμ, με τίτλο Alive, ήταν δίσκος της χρονιάς (2010) τόσο για το Mojo όσο και για το JazzwiseΜε ιδιαίτερα grooves από το μπάσαο, λυρικές μελωδίες και δραματικές ερμηνείες.
Σάββατο 1 Ιουνίου
  • 21.00 Serrano & Lechner (Ισπανία)
Το ντουέτο του Αντόνιο Σεράνο (φυσαρμόνικα) και του Φεντερίκο Λέχνερ (πιάνο), ξεκίνησε το 2003 με πολύ προσωπικού ύφους διασκευές κινηματογραφικών μουσικών θεμάτων και λίγο αργότερα ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο Sesión Continua. Στο ρεπερτόριό τους συμπεριέλαβαν και θέματα που προέρχονται από άλλα μουσικά είδη, όπως το τάνγκο και η κόπλα.
  • 22.00 Contemporary Noise Sextet, (Πολωνία)
Παρά τον «θόρυβο» που εμπεριέχει το όνομα του γκρουπ, πρόκειται για ένα μουσικό συγκρότημα που μπορεί να παίζει τζαζ χωρίς να είναι τζαζ
  • 23.00 Γιώργος Κρομμύδας (Yorgos Krommydas Modern Jazz Quintet), (Ελλάδα)
Ο κιθαρίστας Γιώργος Κρομμύδας παρουσιάζει την δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του με τίτλο Aggressive Thoughts. Με το νέο του σχήμα, το Modern Jazz Quintet, και έχοντας πίσω του ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιρροών, αλλά με σεβασμό στην παράδοση και τον ήχο κλασικών τζαζ κιθαριστών (Γουές Μοντγκόμερι, Τζο Πας, Γκραντ Γκριν), αναμειγνύει ηχοχρώματα και μουσικές ιδέες που φλερτάρουν με τη σύγχρονη τζαζ (Τζόναθαν Κράισμπεργκ, Κερτ Ρόζενβινκελ, Τίγκραν Χαμασιγιάν), το ροκ, το alternative και το heavy metal δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό τζαζ ύφος.
Κυριακή 2 Ιουνίου
  • 20.00 Roman Gomez Trio (Αργεντινή)
Το συγκρότημα Roman Gomez Trio δημιουργήθηκε από τα δυο αδέρφια που κατάγονται από την Αργεντινή, τον Ρόμαν και τον Ντέμιαν Γκόμεθ. Στο συγκρότημα αυτό προστέθηκε άλλο ένα μέλος, ο Δημήτρης Τσεκούρας με το κοντραμπάσο του. Το Τρίο αυτό δημιουργεί και παρουσιάζει καινούριους εναλλακτικούς τρόπους παιξίματος της Αργεντίνικης μουσικής όπως του τάνγκο, παραδοσιακά κ.α. με επιρροές από την τζαζ.
  • 21.00 Shai Maestro feat. Petros Klampanis (Ισραήλ)
Ο πιανίστας Σάι Μαέστρο γεννήθηκε το 1987. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη όπου έχει την ευχέρεια να παίζει με τους καλύτερους τζάζμεν. Το τρίο του Σάι Μαέστρο συμπληρώνουν ο ισραηλινός ντράμερ Ζιβ Ραβίτς και ο περουβιανός μπασίστας Χόρχε Ρέντερ.
  • 22.00 Michaela Rabitsch & Robert Pawlik, (Αυστρία)
Η Μικαέλα Ράμπιτς είναι τραγουδίστρια, συνθέτρια, καθώς και η μοναδική και κορυφαία τρομπετίστα της τζαζ στην Αυστρία. Το ρεπερτόριο της ίδιας και του συνθέτη Ρόμπερτ Πόλικ περιλαμβάνει τζαζ, ποπ και λάτιν μελωδίες.
  • 23.00 Ramon Valle Trio (Ολλανδία)
Ο κουβανός πιανίστας Ραμόν Βάλε είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης τζαζ. Ψάχνει και βρίσκει δικούς του δρόμους προσέγγισης στην κουβανέζικη μουσική, δεν έχει περιορισμούς και κινείται με την ίδια άνεση στην όπερα ή στη σύγχρονη τζαζ. Έτσι, καλλιεργώντας έναν προσωπικό μουσικό δρόμο, μπορεί να φέρει όση Κούβα και όση Ολλανδία θέλει στους ήχους του – πράγμα που γίνεται εμφανές σε κάθε νέα του παρουσία.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 20:00.

Newsroom ΔΟΛ

Το άρθρο είναι από το:   in.gr

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το βινύλιο ζει και βασιλεύει!

Αντιστέκεται με επιτυχία στην επέλαση του ψηφιακού ήχου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
 
Ο δίσκος βινυλίου εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επέλαση του CD. 
Η γερμανική εταιρία Pallas, με σήμα την θεά Αθηνά, κατασκευάζει βινύλια από το 1960 στο Ντίπχολτς της Κάτω Σαξονίας. Και, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, αντιστέκεται με επιτυχία στην επέλαση του ψηφιακού ήχου.   

Το εργοστάσιο κατασκευής δίσκων Pallas (εκ του Παλλάς Αθηνά) που δημιουργήθηκε το 1949 έφτιαχνε στην αρχή δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών και από το 1960 βινύλια. Ο Χόλγκερ Νόιμαν, εγγονός του ιδρυτή, δεν γνωρίζει πια για ποιόν λόγο ο παππούς του επέλεξε την θεά Αθηνά ως σήμα του εργοστασίου. Γνωρίζει όμως  για ποιό λόγο ο χώρος παραγωγής των δίσκων μοιάζει με μουσείο: «Όταν καθιερώθηκε το CD στις αρχές του ΄80 αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα μηχανήματα παραγωγής δίσκων και αρχίσαμε να φτιάχνουμε, όπως όλοι οι άλλοι, CD και DVD. Όταν όμως μετά την πρώτη Love Parade στο Βερολίνο το 1989 ( φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που έληξε κατά τραγικό τρόπο με τον θάνατο 21 ατόμων το 2010 λόγω ασφυκτικού συνωστισμού ) άρχισαν να έρχονται οι πρώτες παραγγελίες για βινύλια ξαναρχίσαμε σιγά σιγά την παραγωγή που είχε σταματήσει. Και επειδή εκείνη την εποχή κανείς δεν κατασκεύαζε πλέον δίσκους βινυλίου στη Γερμανία ρώτησαν εμάς. Από τότε η ζήτηση για δίσκους δεν έχει σταματήσει, το αντίθετο μάλιστα».

Αύξηση των πωλήσεων βινυλίου κατά σχεδόν 40%

Στην γερμανική αγορά μουσικής το ποσοστό του δίσκου βινυλίου έχει φθάσει το 1,4%, ποσοστό που δείχνει, και είναι, μικρό. Ομως αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της αγοράς, θα συνειδητοποιήσει ότι κάθε χρόνο πωλούνται στη Γερμανία εκατομμύρια δίσκοι. Και η τάση είναι ανοδική φθάνοντας σχεδόν το 40% το 2012. Ο Χόλγκερ Νόιμαν λέει στην DW ότι όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούν πλέον δίσκους σε διάφορα χρώματα και δεν περιορίζονται πια στο μαύρο: «Παλιότερα στη δεκαετία του ΄70 η παραγωγή ήταν η διπλάσια από ότι σήμερα και οι δίσκοι ήταν ως επί το πλείστον μαύροι. Σήμερα όμως οι πελάτες μας ζητούν κάτι ιδιαίτερο. Γι αυτό και έχουμε πολλές παραγγελίες για ειδικές εκδόσεις σε διάφορα χρώματα».

Για τον επικεφαλής του εργοστασίου ο καλύτερος ήχος ήταν ο αναλογικός: «Παρά την ηχητική ποιότητα και τον πιο ζεστό ήχο του βινυλίου κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η επιστροφή στο βινύλιο. Η συνολική παραγωγή περιορίζεται σήμερα σε πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη και νομίζω εννέα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Χόλγκερ Νόιμαν πιστεύει ότι οι δουλειές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Στην ιστοσελίδα του εργοστασίου Pallas και το κλιμακοστάσιο των γραφείων κυριαρχεί μία φράση με μεγάλα γράμματα: «Η γη είναι επίπεδη και στρογγυλή» - σαν τους δίσκους των 78, των 33 και των 45 στροφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα Γερμανίας. ( !!! )


Ακρίβεια με αρνητικό τιμάριθμο !
Αθήνα
Το ίδιο περίπου ακριβό με χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστρία, είναι στην Ελλάδα το βασικό καλάθι προϊόντων, παρά τις τεσράστιες διαφορές των εισοδημάτων, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν το παράδοξο φαινόμενο να υποχωρεί ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να παραμένουν στο... ύψος τους.
Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός «βούλιαξε» στο -0,6%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1968.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις μεγάλες μειώσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι τιμές των τροφίμων δεν ακολουθούν τη γενική πτωτική τάση ή στην καλύτερη περίπτωση η μείωση είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζεται ελάχιστα φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ υψηλότερο.

Το βασικό «καλάθι» αγαθών στην Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ, στη Γερμανία, όπου το μέσο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο, το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 110 ευρώ, στη Βρετανία 111 ευρώ, στην Αυστρία 114 και στο Λουξεμβούργο 132 ευρώ.

Το ίδιο «καλάθι» προϊόντων κοστίζει 76 ευρώ στην Τουρκία, 92 ευρώ στην Σλοβενία και 93 στην Πορτογαλία.

Η «επιμονή» των τιμών σε υψηλά επίπεδα αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και γενικότερα στα προβλήματα που παρατηρούνται στον ανταγωνισμό.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: in.gr

Στη «Ζωή της Αντέλ» ο φετινός Χρυσός Φοίνικας.

Αυλαία στις Κάννες

Κάννες:
Στην ταινία La vie d' Adele του γάλλου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς απονεμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ο Χρυσός Φοίνικας του 66ου Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία του Κεσίς, με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος, είχε ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας του επίσημου τμήματος του φεστιβάλ, το οποίο απονέμει η κριτική επιτροπή της Διεθνούς ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI).

 

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:  in.gr

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ράλλυ Ακρόπολις 2013: Εθνική υπόθεση!


Με 33 ελληνικές συμμετοχές (7 περισσότερες από αυτές του 2012), το Ράλλυ Ακρόπολις 2013 θα αποτελέσει τον 1ο και 2ο γύρο του εθνικού Πρωταθλήματος, αλλά και την ουσιαστική έναρξη των ελληνικών αγώνων ράλλυ για τη φετινή χρονιά. 

Είναι η η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Ράλλυ Ακρόπολις προσμετρά στο ημερολόγιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, στοιχείο που δείχνει ότι ο ελληνικός γύρος του WRC βρίσκει και πάλι τη θέση του στον ελληνικό θεσμό.

Αν και φέτος δε θα δούμε κάποιον Έλληνα οδηγό με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, το παρών θα δώσουν οι νικητές της κατηγορίας PWRC το 2009, Λάμπρος Αθανασούλας - Νίκος Ζακχαίος με ένα Mitsubishi Lancer Evo X, όπως και ο περυσινός Έλληνας νικητής, Γιάννης Ζούνης, αλλά και ο Χάρης Καλτσούνης, που με αυτήν, αισίως φτάνει τις 40 συμμετοχές, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που μέχρι πρότινος κατείχε αποκλειστικά ο «Λεωνίδας», κατά κόσμον Αλέξανδρος Μανιατόπουλος.
Τον αγώνα στο σύνολό του θα ακολουθήσουν επτά ελληνικά πληρώματα, εντούτοις, απέναντί τους - από το Σάββατο- θα βρουν ακόμα είκοσι έξι συμμετέχοντες που θα αγωνιστούν μόνο για το ελληνικό Πρωτάθλημα.
Ανάμεσά τους, μερικοί από τους κορυφαίους συνδυασμούς των ελληνικών αγώνων, όπως οι περυσινοί Πρωταθλητές Ελλάδας Γρηγόρης Νιώρας-Κωνσταντίνος Κακαλής, οι Πρωταθλητές 2011, Λάμπρος Κύρκος-Γιώργος Πολυζώης, οι πάντα θεαματικοί Δημήτρης Ψύλλος-Κώστας Κόντος και πολλοί ακόμα.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ θα αγωνιστούν στις τέσσερις πρώτες ειδικές διαδρομές του Σαββάτου 1 Ιουνίου (Κλένια-Μυκήνες 1, Γυμνό 1, Κεφαλάρι 1 και Ζήρια 1) και στις τέσσερις ε.δ. της Κυριακής 2 Ιουνίου (Πίσσια 1-2, Λουτράκι 1-2) στις οποίες θα εκκινούν αμέσως μετά τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Ράλλυ Ακρόπολις για το WRC. Οι επτά Έλληνες αγωνιζόμενοι που συμμετέχουν στον αγώνα του WRC, θα βαθμολογηθούν και για το ελληνικό Πρωτάθλημα, για τις κοινές ειδικές διαδρομές.
Ο διήμερος αγώνας θα έχει έναν νικητή, αλλά η βαθμολογία για το Πρωτάθλημα θα είναι ξεχωριστή για κάθε ημέρα. Έτσι, τα πληρώματα που θα εγκαταλείψουν το Σάββατο, θα έχουν τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν την Κυριακή.
Αν και ο... καθαρά ελληνικός αγώνας ξεκινάει το Σάββατο, όλοι οι Έλληνες συμμετέχοντες θα ανέβουν στη ράμπα της Τελετής Εκκίνησης στο Ζάππειο Μέγαρο, την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 17:00.

ΧΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ:


 



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: http://www.acropolisrally.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι 6 βασικές αρχές της εκπαίδευσης.

Τα σκυλιά δεν είναι εύκολα ζώα. Κι αυτό διότι μας μπερδεύουν με τα συναισθήματά τους που είναι σαν ανθρώπινα και ακόμη πιο έντονα. Αρκεί και μόνο μία ματιά για να μας κάνει να ανοίξουμε το ντουλάπι και να πάρει με μανία από το χέρι μας ακόμη ένα μπισκότο. Γι’ αυτό και η εκπαίδευσή του είναι περίπλοκη. Εχει όμως κι αυτή κάποιες βασικές αρχές…
 
Ακούστε το σκύλο σας
Το πρώτο που θα πρέπει να μάθετε τον… εαυτό σας, είναι να ακούει και να καταλαβαίνει τον σκύλο. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεται άβολα να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους, μην τον πιέσετε. Θέλει να σάς πει ότι για κάποιο δικό του λόγο δεν αισθάνεται άνετα.

 
Δείξτε του με υπερβολή ότι είστε στοργικός
Αρκετοί άνθρωποι δεν εκδηλώσουν τη χαρά τους στον σκύλο τους, ούτε τον επιβραβεύουν όταν κάνει κάτι που του έχουν πει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Όταν ο σκύλος κάνει κάτι καλό (δηλαδή ό,τι του έχουμε πει), θα πρέπει πάντα να τον επιβραβεύουμε, για να γνωρίζει πότε είναι «καλό παιδί». Και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που το βιώνουμε έντονα εμείς, καθώς και το σκυλί με αυτή τη γλώσσα εκδηλώνει τη χαρά του: με την έντονη κίνηση του σώματός του. Οσο πιο έντονη είμαστε στην επιβράβευση, τόσο πιο εύκολα θα μάθει κάτι, διότι τελικά του αρέσει να γίνεται αποδεκτός από το αφεντικό του.

 
Συνεννοηθείτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
Ασχέτως αν ο σκύλος έχει μόνο ένα αφεντικό, σε κάποιες φάσεις της εκπαίδευσης θα πρέπει να βρίσκονται επί τόπου και άλλα μέλη της οικογένειας. Όταν για παράδειγμα τον εκπαιδεύετε να κατέβει κάτω από τον καναπέ με την εντολή «κάτω» και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας του λέει «φύγε από εδώ» και κάποιο άλλο «όχι εδώ, στη θέση σου», το σκυλί μπερδεύεται. Αποτέλεσμα είναι να μην μαθαίνει ποτέ αυτήν την εντολή. Δώστε του ακόμη και με μία λέξη την εντολή που πρέπει να ακολουθήσει και συμφωνήστε ότι θα λέτε το ίδιο όλοι όσοι ζείτε στο ίδιο σπίτι.

 
Δουλέψτε με πραγματικές προσδοκίες
Η αλλαγή συμπεριφοράς χρειάζεται χρόνο. Και αλλαγή δεν είναι μόνο για τα μεγάλα σκυλιά, αλλά και για τα κουτάβια, καθώς θα πρέπει να καταπιέσουν τα ζωώδη ένστικτά τους και να προσαρμοστούν στη συγκατοίκηση και τις συνήθειες του ανθρώπου. Η εκπαίδευση του κουταβιού (από το να συγκρατεί τα ούρα του, μέχρι το να μην τρώει τους τοίχους διότι του έχεις κόψει το γάλα και αναζητά ασβέστιο) είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Μπορεί να κρατήσει και περισσότερο από ένα χρόνο.

 
Δωροδοκία ή ανταμοιβή
Η ιδέα να χρησιμοποιούμε λιχουδιές για να τον ανταμείψουμε όταν κάνει αυτό που του έχουμε ζητήσει, πολλές φορές λειτουργεί γι’ αυτό σαν δωροδοκία. Δεν μας ενδιαφέρει όμως εμάς, διότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα: μαθαίνει. Εάν όμως του δίνετε λιχουδιές κάθε φορά που ζητάει, τότε δεν θα είναι εύκολη η εκπαίδευση με αυτόν τον τρόπο και θα πρέπει να δοθούν άλλα κίνητρα, εφόσον έχει μάθει σε αυτά.

 

Ελευθερία με το… κουταλάκι
Όπως αναφέρουν αμερικανοί εκπαιδευτές, ο σκύλος που μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα σπίτι, δεν θα πρέπει να το θεωρεί όλο δικό του μέρος. Στην αρχή κάποιες πόρτες θα πρέπει να είναι κλειστές και να ανοίγουν μόνο αφότου εκπαιδευτεί. Τι μπορεί να κάνει; Να μασήσει πόρτες, καναπέδες, τοίχους, παπούτσια και ότι άλλο βρει μπροστά του. Και όλα αυτά ως αντίδραση. Το πιο σωστό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να βρίσκεται περιορισμένο σε ένα δωμάτιο (όχι αποκλεισμένος σε μπαλκόνι) και όταν δείξει σωστή συμπεριφορά να ανοίγει γι’ αυτόν ολόκληρο το σπίτι. 


Γιάννης Δεβετζόγλου 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  ΤΑ ΝΕΑ.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τι θέλουν οι Βρετανοί από την Ευρώπη;

Όταν πρόκειται για το θέμα του εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να μείνει στην ΕΕ υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα. Είναι η παραμονή η καλύτερη λύση από οικονομική άποψη (εμπόριο, κανονισμοί κλπ) κι επίσης, είναι δημοκρατικά βιώσιμη (Άλλοι θα προσέθεταν επίσης, «επιρροή» και γεωπολιτική επιρροή);
Αφήνοντας κατά μέρος το πρώτο σκέλος για τώρα, το δεύτερο έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό μια έντονη συζήτηση, μεταξύ άλλων στο τμήμα σχολίων του ιστολογίου μας, με κάποιους τακτικούς αναγνώστες μας να μας επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί ν’ αποχωρήσει από την ΕΕ. End of story. 
Στην ομιλία του για την Ευρώπη, ο David Cameron προειδοποίησε ότι η υποστήριξη προς την ΕΕ ήταν «λεπτή», που όπως τονίσαμε εκείνη την περίοδο ήταν μια μακροπρόθεσμη τάση (αν και επιδεινώθηκε από την κρίση).
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της εξόδου, με μια δημοσκόπηση του ComRes που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στην οποία αναφέρονται πολλοί να δείχνει ότι το 46% θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου, το 24% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής και το 30% είναι αναποφάσιστο. 
Ωστόσο, φυσικά, εδώ υπάρχει μια σημαντική ιστορία. Ενώ αυτή και παρόμοιες δημοσκοπήσεις έχουν ερμηνευθεί από ορισμένους ως μια εντολή αποχώρησης από την ΕΕ, όταν τίθεται μια συμπληρωματική ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση «ορισμένων εξουσιών της ΕΕ» στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναλογίες αλλάζουν δραματικά με το 43% (συμπεριλαμβανομένου του 48% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών και του 20% των ψηφοφόρων του UKIP) να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής, το 24% να ψηφίζει υπέρ της εξόδου έτσι κι αλλιώς και το 34% να είναι αναποφάσιστο. Τα στοιχεία αυτά είναι συνεπή με τα αποτελέσματα παρόμοιων ερωτήσεων που είχαν τεθεί σε σειρά δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια. 
Στην πραγματικότητα, ο περιορισμός των επιλογών στο ζήτημα της ΕΕ μόνο στα Εντός/Εκτός είναι ολίγον τί παράξενο. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και σε άλλους τομείς της δημόσιας πολιτικής; Θα ήταν μια επιλογή ανάμεσα σε ένα 100%, που καλύπτει τα πάντα, κράτος πρόνοιας, ή καθόλου κράτος πρόνοιας, για παράδειγμα, μια δίκαιη επιλογή που θα τεθεί στο βρετανικό κοινό; Απίθανο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θέλει κάτι ανάμεσα στα δύο. 
Το ότι βλέπουμε συνεχώς μια μεγάλη εξέλιξη στη γνώμη από το «Εκτός», σύμφωνα με ένα ξεκάθαρο σενάριο Εντός/Εκτός, στο «Εντός» με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων δείχνει πως μια από τις σαφέστερες τάσεις στην κοινή γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το κοινό του θέλει να δει νέους όρους για την παραμονή στην ΕΕ πρώτα και μόνο εάν αυτό αποτύχει, επιθυμεί την αποχώρηση. 
Ως εκ τούτου, για εκείνους που επικαλούνται το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας ως πρωταρχικό τους κίνητρο, ενώ σίγουρα έχουν ένα δίκιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δώσουν τουλάχιστον μια ευκαιρία στην στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης του Cameron που ακολουθείται από δημοψήφισμα. 
Το δημοκρατικό ερώτημα, επίσης, αναφέρεται συχνά από όσους απαιτούν την άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας στην Ομιλία της Βασίλισσας την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, θαμμένο στα δεδομένα των δημοσκοπήσεων ήταν ένα ενδιαφέρον εύρημα που θα έπρεπε να παρέχει τροφή για τη σκέψη, το 20% των ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένου του 52% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών) δήλωσαν ότι είχαν μεγαλύτερη συμπάθεια προς τον David Cameron ενώ το 18% πήρε το μέρος των βουλευτών του παρασκηνίου. Εν τω μεταξύ, το 48% δήλωσαν ότι δε τρέφουν μεγαλύτερη συμπάθεια για ουδεμία εκ των δύο πλευρών. 
Αν υπήρχε συντριπτική υποστήριξη προς την άμεση έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντίθεση με την σημαντική μείωση των εξουσιών της ΕΕ στη Βρετανία, θα είχε υποψιαστεί κάποιος ότι θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη στήριξη για τους λίγους Συντηρητικούς βουλευτές που πιέζουν για ένα πρόωρο νομοσχέδιο δημοψηφίσματος. Δεν μπορεί να πει κανείς πως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα εμπιστοσύνης όταν πρόκειται για την Ευρώπη και ότι κάποιοι απλοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν είχαν δίκιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά απλώς ότι το κοινό και πάλι, είναι βασικά αρκετά ικανοποιημένο με τη βασική ιδέα της διαπραγμάτευσης νέων όρων για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου που ακολουθείται από μια δημόσια ψηφοφορία. 
Την ίδια στιγμή όμως, οι πολιτικοί και αξιωματούχοι που νομίζουν ότι μπορούν να θολώσουν αυτή τη διαδικασία ή να χρονοτριβούν σχετικά με στην ενασχόληση με τη συμμετοχή της ΕΕ σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής του έθνους, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Η επιθυμία των ψηφοφόρων για την παραμονή τους στην ΕΕ στηρίζεται σαφώς στη διεξαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Πέθανε ο Ζορζ Μουστακί.

Ο «Μέτοικος» και η «Μεσόγειος» ξεσηκώνουν ακόμα στο άκουσμά τους.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο τραγουδιστής και συνθέτης Ζορζ Μουστακί, ο οποίος κατάφερε να διαμορφώσει και να επηρεάσει μουσικά μια ολόκληρη γενιά . Όπως αναφέρει η «Nouvel Observateur» ο Μουστακί άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Ο Μουστακί που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν άντεξε άλλο και σύμφωνα με πηγές από το συγγενικό του περιβάλλον, η καρδιά του τον πρόδωσε.  

Το 2011, o Μουστακί  είχε κάνει γνωστό πως έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και πως η "μη αναστρέψιμη" ασθένειά του τον καθιστούσε "οριστικά ανίκανο να τραγουδά".
 

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς ο Μουστακί δεν είχε απαρνηθεί ποτέ τις ελληνικές του ρίζες  αν και δεν έμαθε να μιλά ελληνικά «Έχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια και έτσι έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι ελληνικό έφεραν και έσπειραν οι Πτολεμαίοι στη γενέτειρά μου. Είμαι Έλληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα» είχε δηλώσει σε συνέντευξη.
 

Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί. Οι μελωδίες του είναι απλές και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό.

Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιαφ (μεταξύ άλλων το περίφημο: Μιλόρντ - Milord), η Δαλιδά (όπως τη μεγάλη επιτυχία: Τζίτζι λ’ αμορόζο - Gigi l'amoroso), η Μπαρμπαρά (Barbara), η Μπριζίτ Φοντέν (Brigitte Fontaine), ο Χέρμπερτ Παγκανί (Herbert Pagani), η Φρανς Γκαλ (France Gall) και η Σίντι Ντανιέλ (Cindy Daniel).

Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη. Έτσι ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα και το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζιδάκη, μεταξύ άλλων την "Πορνογραφία".  

Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του:
«Ο Μέτοικος», το οποίο τραγούδησε το 1971 ο Γιώργος Νταλάρας και η «Μεσόγειος», που ερμήνευσε το 1973 η Βίκυ Μοσχολιού.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

81 υπηρεσίες με ένα «κλικ».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ «ΕΡΜΗΣ»

Από τον υπολογιστή του σπιτιού τους θα έχουν τη δυνατότητα όσοι πολίτες επιθυμούν να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους με τη δημόσια διοίκηση, που αφορούν καταρχήν την έκδοση 81 πιστοποιητικών και εγγράφων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης.  

Οι νέες υπηρεσίες, όπου η συναλλαγή του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση μπορεί πλέον να διεκπεραιώνεται μέχρι τέλους ηλεκτρονικά, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να επισκεφθεί αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλει αίτηση είτε για να παραλάβει έγγραφο, θα πραγματοποιούνται μέσω της εθνικής διαδικτυακής πύλης «ΕΡΜΗΣ» (www.ermis.gov.gr).

Οι πολίτες που επιθυμούν να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με το Δημόσιο θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα ΚΕΠ όπου με την επίδειξη της ταυτότητάς τους θα μπορούν να παραλάβουν κωδικούς που θα πιστοποιούν τα στοιχεία τους στη διαδυκτιακή πύλη «Ερμής».
Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία φορά και μόνο για κάθε πολίτη. Στη συνέχεια να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιοδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του, ενώ θα παραλαμβάνει τα έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ηλεκτρονική θυρίδα που θα δημιουργηθεί στον ιστότοπο του ΕΡΜΗ.
Κατόπιν θα μπορεί να αξιοποιεί τα έγγραφα που παραλαμβάνει από τις υπηρεσίες αποστέλλοντάς τα με ηλεκτρονικό τρόπο στους φορείς του Δημοσίου χωρίς να χρειαστεί η παρουσία τους στα γραφεία καθώς αποτελούν επίσημα ηλεκτρονικά έγγραφα του Δημοσίου.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός πολίτη που θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και του ζητείται από την προκήρυξη να καταθέσει πιστοποιητικό σπουδών από ΙΕΚ θα πρέπει αρχικά να παραλάβει κωδικούς από το κοντινότερο ΚΕΠ και κατόπιν από τον υπολογιστή του σπιτιού του να καταθέσει ηλεκτρονικά την αίτηση για να παραλάβει τη βεβαίωση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Κατόπιν μπορεί να αποστείλει ηλεκτρονικά τα έγγραφο στο ΑΣΕΠ καθώς θεωρείται επίσημο κρατικό έγγραφο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ρίχνει το βάρος της και στην άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών καθώς στο παρελθόν, όποτε επιδιώχθηκε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών από το κράτος, υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποσοτολή των εγγράφων λόγω των κενών που υπήρχαν στο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Βολουδάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες στις υπηρεσίες προκειμένου να ορίσουν υπεύθυνους υπαλλήλους για την ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το κράτος. Παράλληλα θα λειτουργήσει ειδικός χώρος στον ιστότοπο του ΕΡΜΗ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποστέλλουν τα παράπονα ή τις παρατηρήσεις τους για τυχόν δυσλειτουργίες του συστήματος στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Το νέο σύστημα Ποια πιστοποιητικά και βεβαιώσεις καλύπτονται
Ο αριθμός των διαδικτυακά διαθέσιμων πιστοποιημένων διαδικασιών των ΚΕΠ θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ το περιβάλλον της διαδικτυακής πύλης θα αναβαθμίζεται τεχνικά ώστε να γίνει περισσότερο φιλικό προς του πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τις πρώτες 81 υπηρεσίες που θα είναι προσβάσιμες στο Διαδίκτυο για τους πολίτες, οι σημαντικότερες θα σχετίζονται με την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν: χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ - προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας, χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης και πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας), βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς, βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς καθώς και υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές, χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας και βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ).
Παράλληλα θα εκδίδονται βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρισμένων στο Μητρώο Α.Ε., βεβαιώσεις αναπηρίας ακόμα και προϋπηρεσίας αστυνομικών καθώς και πιστοποιητικά για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πολιτών (επίδομα καυσίμων, τυφλότητας κ.τ.λ).

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ AΠΟ:  ΕΘΝΟΣ.gr

 

 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μάικ Μπλούμπεργκ: «Οι μέτριοι μαθητές καλύτερα να μαθαίνουν τέχνη» !!!

Θα έχουν καλό εισόδημα χωρίς να επιβαρυνθούν από φοιτητικά δάνεια, συμπληρώνει !

Οι μαθητές που έχουν μάλλον μέτριες επιδόσεις στο σχολείο θα ήταν καλύτερα να γίνουν υδραυλικοί και να αφήσουν το κολέγιο, πρότεινε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Όπως εξήγησε στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του, αυτό θα ήταν καλύτερο για όσους έχουν μέτριες επιδόσεις.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χάσουν το χρόνο τους, θα έχουν εξαρχής ένα καλό εισόδημα και δεν θα μπλέξουν με πανάκριβα δίδακτρα ή φοιτητικά δάνεια, τα οποία εξάλλου θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ξεπληρώσουν.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα, όπως είπε, είναι η δουλειά τους δεν επηρεάζεται από το outsourcing ή από τους υπολογιστές.

Επικαλέστηκε δε και έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι υδραυλικοί ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με καλύτερους μισθούς και λιγότερο χρέος από τους αποφοίτους πανεπιστημίων. 

Η New York Daily News παραθέτει από την πλευρά της τις απόψεις ειδικού στη χρηματοδότηση των σπουδών που δικαιώνει εν μέρει τον Μπλούμπεργκ.

Όπως λέει δεν χρειάζεται ο καθένας να πάει σε καλό πανεπιστήμιο για να βρει καλή δουλειά, αλλά από την άλλη, οι σπουδές ακόμα και σε ένα μεσαίο ίδρυμα μπορούν μακροπρόθεσμα να βελτιώσουν τις οικονομικές προοπτικές ενός ατόμου.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:   ΤΟ ΒΗΜΑ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Να γίνουν τα παιδιά μας αγρότες» λένε 7 στους 10 Έλληνες γονείς.

Οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται έτοιμοι να τα ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στο χωριό για να... πιάσουν την τσάπα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research. 

Βάσει της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου, σε δείγμα 1417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι, αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, θα τα ενθάρρυναν (29,4%) ή «μάλλον θα τα ενθάρρυναν» (40,5%). Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους δέκα (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για την οικονομία και την απασχόληση. Παράλληλα, το 80,6% θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος «έχει μέλλον», όπως επισήμανε η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, επικεφαλής του ka-business.gr, παρουσιάζοντας την έρευνα σε συνέντευξη Τύπου.
 

Αρνητική εικόνα για τους αγρότες
Ωστόσο, αν και το επάγγελμα του αγρότη φαντάζει πλέον δελεαστικό για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, η άποψη που κυριαρχεί για τους Ελληνες αγρότες φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα θετική, βάσει πάντα της έρευνας. Απαντώντας στο ερώτημα «Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στους Ελληνες αγρότες», σχεδόν επτά στους δέκα επισήμαναν ότι οι αγρότες έχουν «καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης» (70,7%) ή ότι «τα περιμένουν όλα από το κράτος» (68,6%). Παράλληλα, το 74,4% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι οι αγρότες δεν σέβονται το περιβάλλον.
Στο ερώτημα «σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία» (μέχρι τρεις απαντήσεις), το 76,9% «έδειξε» τον αγροτικό τομέα, το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό- πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα ενόψει του 4ου Συνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει την Πέμπτη το ka-business.gr, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

“Προοπτική ή ευκαιρία” η επιστροφή στο χωριό λέει το 62,5%
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν εξειδικεύονται στους αγρότες (7% του δείγματος). Το 37,4% των αγροτών χαρακτηρίζει ως «προοπτική» την επιστροφή στο χωριό και την αγροτική ενασχόληση και το 25,1% τη θεωρεί ευκαιρία. Το 28,9%, όμως, τη βλέπει ως ανάγκη. “Πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;” Η πλειοψηφία των ίδιων των αγροτών απάντησε σε αυτό το ερώτημα ως εξής: το 44,7% «πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα» και το 32,9% «καλύτερα από άλλους κλάδους». Ποσοστό 8,6% δήλωσε πως δεν δικαιώθηκε, που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ το 13,8% περιορίστηκε να απαντήσει ότι «έχει χάσει χρήματα».

Μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη
Παρά τα προβλήματα, όμως, το 55,3% των αγροτών του δείγματος, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη. Τα σημαντικότερα προβλήματα τω αγροτών είναι σήμερα (με βάση το σύνολο των ερωτηθέντων) τα εξής (πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (72,5%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (54%), αδυναμία επιλογής της κατάλληλης καλλιέργειας (52,3%) και ασταθές οικονομικό περιβάλλον (39,5%).

Μεγάλα περιθώρια για αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υπενθύμισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,2%, σε σχέση με το 2012, αλλά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια.
Πρόσθεσε ότι η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να αναδειχθεί με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες, καθώς -όπως είπε- δεν είναι δυνατόν να διαφημίζουμε την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και στη συνέχεια αυτό να πωλείται ως ...ιταλικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

H όμορφη Ελλάδα -Πέντε χωριά στολίδια για τη χώρα μας.



Αναζητούμε συνήθως τις ομορφιές σε τοπία έξω από τη χώρα μας και αγνοούμε πόσο όμορφη είναι η ενδοχώρα και ορισμένα από τα νησιά μας. Στα ελκυστικότερα μέρη της Ελλάδας συγκαταλέγονται πέντε χωριά, πραγματικά στολίδια.

Ζαγοροχώρια, Νομός Ιωαννίνων
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει.
Χωριά με ζωή ή με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος.
Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.
Στα Ζαγοροχωρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιαχνόντουσαν και φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια. Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγορι, είναι χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί με το διάταγμα Ζαγορίου.


Μονεμβασιά, Νομός Λακωνίας
Στην Μονεμβασιά συνυπάρχουν: η μοναδική γεωμορφία του βράχου μαζί με τα ανθρώπινα τεχνικά οχυρωματικά έργα. Έτσι, σαν πλωτό φρούριο, βρέθηκε στην ρότα του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης.
Τα ονόματα της πολλά σαν τους αφέντες της, Μονεμβάσια, Μονεμβασία, Μαλβάζια, Μαλβαζούϊ, Μονεμβασσιά, Μονεμβάσσια, Μικρό Γιβραλτάρ αλλά και Βράχος. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Άκρα Μίνωα» όπως περιγράφει στα Λακωνικά ο Παυσανίας και ήταν ενωμένη σε μεγάλο μήκος με την ξηρά. Βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Επίδαυρο Λιμηράς, χαλάσματα της οποίας σώζονται ως σήμερα.
Περιτριγυρισμένη από ορμητήρια πειρατών και κουρσάρων η Μονεμβασιά δεν θα επιβίωνε χωρίς τον βράχο. Σήμερα στον βράχο συνυπάρχουν δύο κόσμοι.

Μακρινίτσα Πηλίου
Σε υψόμετρο 600 μέτρων απλώνεται η φημισμένη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι ή "αετοφωλιά" του Πηλίου. Υπήρξε μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο ήδη από τον 17ο αιώνα κατά τον οποίο λειτουργούσαν πολλά σχολεία μέχρι και παρθεναγωγείο. Το χωριό είναι γεμάτο παραδοσιακά καλντερίμια που ενώνουν μεταξύ άλλων την πάνω και την κάτω συνοικία που έχουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά έως και 500 μέτρα! Εξαιτίας της μεγάλης κλήσης θα δείτε κτήρια με πρόσοψη τριών ορόφων αλλά μόνο με έναν όροφο στο πίσω μέρος.
Διάσπαρτες στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μονές όπως τη Μητρόπολη, το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων, το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου κλπ. Στο κέντρο του χωριού απλώνεται η κεντρική πλατεία με τα πλατάνια και το καθαρό νερό της σκαλιστής κρηνης.

Χώρα Φολεγάνδρου, Φολέγανδρος Κυκλάδες
Κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφες πλατείες και πολλές πολλές εκκλησίες. Αυτή είναι η Χώρα της Φολεγάνδρου, χτισμένη σ΄ένα βράχο 210 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ίσως, ένας από τους καλύτερους εξώστες στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Σ΄αυτή τη Χώρα των Κυκλάδων, το μεσαιωνικό και το κυκλαδίτικο στοιχείο εναρμονίζονται τέλεια σε μια διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα. Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι το Κάστρο, που δεν είναι το γνωστό φρούριο του Μεσαίωνα αλλά ένας αμυντικός σχηματισμός σπιτιών. Στη Φολέγανδρο, η τουριστική ανάπτυξη έγινε με σεβασμό στην παράδοση και η Χώρα της θεωρείται από τις πιο καλοδιατηρημένες των Κυκλάδων.

Λαγκάδια, Νομός Αρκαδίας
Τα Λαγκάδια είναι χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά, σε υψόμετρο από 850 μ. έως 1.050 μ. Γιαυτόν το λόγο αποκαλείται και "κρεμαστό χωριό". Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 350 κάτοικοι και η συνολική απόσταση από την Αθήνα 214 χλμ.
Τα Λαγκάδια ήταν η πατρίδα πολλών μαστόρων της πέτρας, περιζήτητων κτιστάδων στο Μωριά, οι οποίοι προίκισαν και το ίδιο το χωριό αλλά και πολλές άλλες περιοχές με πέτρινα κομψοτεχνήματα (τριώροφα αρχοντικά, σχολεία, εκκλησίες, καμπαναριά, βρύσες, γεφύρια κλπ.). Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Από τα Λαγκάδια καταγόταν και η οικογένεια των Δεληγιανναίων, που έδωσε στην Ελλάδα δύο πρωθυπουργούς: ο ένας ήταν ο Νικόλαος Δεληγιάννης και ο άλλος ο Θεόδωρος Δεληγιάννης, που χρημάτισε 5 φορές πρωθυπουργός στα τέλη του 19ου αι., στη συνέχεια κατέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό για να ανταπεξέλθει στη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα λόγω μειωμένων φόρων και αδιάκριτων διορισμών στο δημόσιο, ώσπου τελικά δολοφονήθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  iefimerida.gr