Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες τύλιξαν την Αρκτική.

Λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια, οι θερμοκρασίες των τελευταίων εβδομάδων στον Αρκτικό Κύκλο έφτασαν έως και 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό, επιβραδύνοντας δραματικά το σχηματισμό θαλάσσιου πάγου.

«Αυτό που παρατηρούμε στην Αρκτική είναι πολύ ασυνήθιστο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Στέντελ του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, το οποίο συλλέγει μετρήσεις της θερμοκρασίας ανά μία ώρα.

Για αρκετές ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, η θερμοκρασία του αέρα στον Βόρειο Πόλο ήταν 0 βαθμοί Κελσίου, 20 ολόκληρους βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα μέσα Νοεμβρίου.

Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, η μέση θερμοκρασία του αέρα ήταν 9 με 12 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Οι πάγοι εξακολουθούν να λιώνουν


Αυτήν την εποχή του έτους, ο θαλάσσιος πάγος που είχε λιώσει το καλοκαίρι θα έπρεπε να επεκτείνεται κατά χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα.

«Ο πάγος όχι μόνο δεν επεκτείνεται όπως συνήθως, αλλά αντίθετα συνεχίζει να λιώνει λόγω του θερμού αέρα» είπε ο Στέντελ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, η έκταση του θαλάσσιου πάγου τον Οκτώβριο ήταν μόλις 6,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συνδυασμός παραγόντων


Σύμφωνα με την Βαλερί Μασόν Ντελμότ, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Παρίσι, ένας από τους λόγους που ανέβασαν τη θερμοκρασία ήταν οι θερμοί άνεμοι που πνέουν προς τα βόρεια από τη Δυτική Ευρώπη και τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Ένας δεύτερος παράγοντας ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο κόπασε νωρίτερα φέτος έχοντας αυξήσει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κατά μερικά δέκατα του βαθμού.

Τα φαινόμενα αυτά είναι παροδικά, μακροπρόθεσμα όμως ο κύριος παράγοντας που μειώνει την έκταση του πάγου είναι η κλιματική αλλαγή.

Η μέση θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου