Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί και πότε γαβγίζει ο σκύλος. Μπορούμε να το περιορίσουμε;

Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα με τη στιγμή που γαβγίζουν.

Οι σκύλοι μπορούν και αλλάζουν τον ήχο του γαβγίσματος για να "μιλήσουν" μεταξύ τους. Κάθε γάβγισμα μπορεί να έχει διαφορετική χρονική διάρκεια, ένταση και τονισμό, ακόμα και όταν στα δικά μας αυτιά ακούγετε το ίδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Brian Hare και Vanessa Woods σε πείραμα που διεξήχθη ηχογραφήθηκε γάβγισμα σκύλου που ήταν μόνος, χωρίς παρουσία άλλου σκύλου και ανθρώπου τριγύρω και ενός σκύλου που γάβγιζε σε κάποιον άγνωστο περαστικό. Οι ήχοι αυτοί παίχτηκαν σε άλλους σκύλους. Το γάβγισμα του σκύλου που ήταν μόνος δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην συμπεριφορά τους. Ο ήχος όμως του γαβγίσματος προς τον άγνωστο περαστικό, έκανε τους σκύλους να σηκωθούν και να κοιτάξουν διερευνητικά. Έγιναν και άλλα παρόμοια πειράματα που αποδεικνύουν πως οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τα μηνύματα του γαβγίσματος.

Οι σκύλοι γαβγίζουν συνήθως:
  1. Όταν ένας άλλος σκύλος ή άνθρωπος "καταπατά" την περιοχή τους. Όσο πλησιάζει ο εισβολέας τόσο πιο δυνατό γίνεται το γάβγισμα.
  2. Όταν ένας ήχος τους τραβήξει την προσοχή.
  3. Οι σκύλοι μπορούν να γαβγίζουν και από χαρά προς άλλα ζώα και τον άνθρωπο. Αυτό το γάβγισμα συνήθως συνοδεύεται από κούνημα της ουράς.
  4. Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και τους αρέσει η συντροφιά. Όταν μένουν μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στο σπίτι ή την αυλή, γαβγίζουν γιατί δεν είναι χαρούμενα. Εκφράζουν δυσαρέσκεια.
  5. Οι σκύλοι μπορεί να γαβγίσουν για να σας τραβήξουν την προσοχή ή όταν θέλουν κάτι από εσάς.
  6. Οι σκύλοι γαβγίζουν όταν πάσχουν από "άγχος αποχωρισμού".
  7. Οι σκύλοι γαβγίζουν όταν είναι στρεσαρισμένοι ή βαριούνται.
Το συνεχόμενο και ανεξέλεγκτο γάβγισμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ένας επαγγελματίας ειδικός συμπεριφοράς μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει. Υπάρχουν στην αγορά πολλά "αξεσουάρ" που υπόσχονται να σταματήσουν το γάβγισμα. Το πιο πιθανό είναι όχι μόνο να μη διορθώσουν το πρόβλημα αλλά να προσθέσουν και επιπλέον άσχημες συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα.
  • Μην χρησιμοποιείς κολάρα που προκαλούν σοκ στο σκύλο σου.
  • Μην βάζεις φίμωτρο στο σκύλο σου για να τον κρατήσεις σιωπηλό.

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες περιορίζουν την ένταση του γαβγίσματος με ειδική εγχείρηση. Αυτή η μέθοδος παρουσιάζει πολλές επιπλοκές και πρέπει να αποφεύγεται!

Υπάρχουν κάποιες φυλές σκύλων που γαβγίζουν λίγο παραπάνω όπως τα Chihuahua, Yorkshire Terrier, German Shepherd, Miniature Schnauzer, Scottish Terrier, Beagle, West Highland κ.α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:   petsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου