Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε στη γάτα σας:

Ήρθε η στιγμή να υιοθετήσετε μια γατούλα. Τη φέρνετε λοιπόν στο σπίτι και ξεκινάει η νέα σας ζωή μαζί της. Ένα από πρώτα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να την πάτε σε κτηνίατρο για τα εμβόλια της. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη πολλών ασθενειών που ενδέχεται να εμφανιστούν στις γάτες.

Τα εμβόλια βοηθούν την προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου για την καταπολέμηση της εισβολής των παθογόνων οργανισμών. Όταν το εμβόλιο εισάγεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται ήπια. Εάν μια γάτα εκτεθεί στην πραγματική ασθένεια, το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι τώρα έτοιμο να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να αφήνουμε την γατούλα μας ανεμβολίαστη θεωρώντας πως δεν κινδυνεύει επειδή ζει μέσα στο σπίτι, κάτι που δεν ισχύει διότι εμείς μεταφέρουμε μικρόβια και ιούς καθημερινά με τα ρούχα και τα παπούτσια μας στο σπίτι εκθέτοντάς τη στους ξένους μικροοργανισμούς.

Ποια είναι τα βασικά εμβόλια;

-Το τριπλό εμβόλιο: Περιλαμβάνει εμβόλια για τη ρινοτραχείτιδα, τον καλυκοϊό και την πανλευκοπενία, είναι απαραίτητο και οι εμβολιασμοί στα γατάκια πρέπει να ξεκινάνε στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και να επαναλαμβάνονται κάθε 4 εβδομάδες έως την ηλικία των 14 εβδομάδων.

-Το εμβόλιο για τη λύσσα:
Είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και υποχρεωτικό. Η χώρα μας (παρόλο που δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας εδώ και δεκαετίες) δεν θεωρείται απαλλαγμένη από τη νόσο. Γίνεται ένας εμβολιασμός στην ηλικία των 12-14 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

-Τα εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της ιογενούς λευχαιμίας:
Είναι προαιρετικά σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, σε μικρούς πληθυσμούς (1-5 γάτες). Γίνονται αρχικά δύο εμβολιασμοί, μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες και επαναληπτικές δόσεις κάθε χρόνο.

-Καλό είναι να γίνονται και τα εμβόλια για τη χλαμυδίωση και την Bordrtella bronciseptica (ένα μικρόβιο που προκαλεί, αλλά και επιπλέκει τη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού). Ο εμβολιασμός γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το τριπλό εμβόλιο.

-Το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο: Γίνεται κάθε 3 ή 6 μήνες, κυρίως σε γάτες που ζουν έξω από το σπίτι.
Πολλά εμβόλια θέλουν επανάληψη και καλό είναι να τηρούνται τα χρονικά διαστήματα για το λόγο ότι το γατί μένει ακάλυπτο για τον έξτρα χρόνο. Αν αργήσει να γίνει το επαναληπτικό, η προστασία από τη στιγμή που θα γίνει και μετά είναι ακριβώς η ίδια με το αν τηρηθούν τα χρονικά διαστήματα. Τέλος το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο καλό είναι να γίνεται εναλλάξ (μια φορά το χάπι, την επόμενη το εμβόλιο κτλ.) για να μην το συνηθίσει ο οργανισμός του ζώου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:  petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου