Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης την Τρίτη - Χωρίς πανσέληνο ο Φεβρουάριος

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου το φεγγάρι θα κάνει κάτι ασυνήθιστο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.

Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της φετινής Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Παρεμπιπτόντως, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους και ακλουθεί ένας «κολοβός» μήνας με 28 μέρες, ο φετινός Φεβρουάριος δεν θα έχει καθόλου πανσέληνο και αυτό έχει να συμβεί από το 1999. Η επόμενη πανσέληνος θα είναι την 1η Μαρτίου.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης είχε συμβεί το Σεπτέμβριο του 2015. Η προηγούμενη όμως φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο κατά τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866, δηλαδή πριν σχεδόν 152 χρόνια, αλλά τότε το φεγγάρι βρισκόταν στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τη Γη.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, με αποτέλεσμα η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης να αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία, που θα έχουν βράδυ στη διάρκεια της έκλειψης.

Όμως στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Ευτυχώς θα υπάρχει φέτος μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού, που θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπερ-Σελήνη.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι Τρεις Ιεράρχες και η παιδεία

Τον ενδέκατο αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού, καθιερώθηκε ο κοινός εορτασμός τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, και του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας, για να τιμηθεί η υπέρτατη προσφορά τους στην παιδεία, η ακλόνητη και θερμουργός πίστη πρός τον Θεό και η απαράμιλλη ποιμαντορική και φιλανθρωπική τους δράση.

Από τότε επικράτησε εθιμοτυπικά η εορτή των Τριών Ιεραρχών να σχετίζεται με την παιδεία και τα ελληνικά γράμματα, έθος που συνεχίστηκε και κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και πήρε εθνικό χαρακτήρα. Στους Τούρκους εμφανιζόταν ως θρησκευτική εορτή και ημέρα εξέτασης της προόδου των μαθητών, αλλά ουσιαστικά οι παπάδες-δάσκαλοι καλλιεργούσαν στα Ελληνόπουλα τον πόθο για ελευθερία.

Μετά την απελευθέρωση αναγνωρίστηκε επίσημα ως η πιό λαμπρή εορτή των ελληνικών σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα, πρώτα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με απόφαση της Συγκλήτου το σχολικό έτος 1843-44, και αργότερα πια νομοθετικά από την ελληνική πολιτεία.

Στα στενά όρια ενός άρθρου δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουμε με πληρότητα το πολυσχιδές έργο καί την τεράστια προσφορά των Τριών Ιεραρχών, γι’ αυτό και θα παρουσιάσουμε μόνο μερικά και κυρίως πρακτικά σημεία από τη σχέση τους με την παιδεία και την παιδαγωγία των νέων.

Και οι τρείς μεγάλοι Πατέρες από την παιδική τους ηλικία αγάπησαν ολόψυχα την παιδεία, αναζήτησαν τη γνώση και αφιερώθηκαν με ζήλο στην επιστήμη.

Ο Μέγας Βασίλειος μετά τα εγκύκλια μαθήματα που έλαβε από τον πατέρα του, σπούδασε στις περίφημες σχολές της Καισάρειας και αργότερα έκανε ανώτερες σπουδές στην Κωνσταντινούπολη. Το 351 μ.Χ. μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, διαλεκτική, αστρονομία, γεωμετρία και ιατρική.

Στα έργα του αργότερα και κυρίως στην Εξαήμερό του, φανερώνει την αριστοτεχνική χρήση του ελληνικού λόγου και την εκπληκτική γνώση των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και των επιστημονικών δεδομένων της εποχής του.

Ο Άγιος Γρηγόριος διδάχθηκε τα εγκύκλια γράμματα μάλλον στη Ναζιανζό και συνέχισε τις σπουδές του στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. Στην Αθήνα υπήρξε συμφοιτητής με τον Μέγα Βασίλειο και σπούδασε με ξεχωριστό ζήλο φιλοσοφία, ρητορική, μουσική, αστρονομία και γεωμετρία. Εντυπωσίασε τόσο πολύ τους καθηγητές του, ώστε, μετά το πέρας των σπουδών του, τον εξανάγκασαν να παραμείνει στην Αθήνα και να διδάξει φιλοσοφία και ρητορική. Αναδείχθηκε απαράμιλλος χειριστής της αττικής διαλέκτου, μεγάλος ποιητής και συγγραφέας και σαγηνευτικός ομιλητής.

Ο Άγιος Ιωάννης σπούδασε στην Αντιόχεια κοντά στους φημισμένους φιλοσόφους Ανδραγάθιο και Λιβάνιο. Αμέσως μετά τις σπουδές του άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα και αναδείχθηκε «δεινός εις το λέγειν και πείθειν». Θεωρείται ο μεγαλύτερος ρήτορας όλων των εποχών. Έλαβε το προσωνύμιο «Χρυσόστομος» για την ευγλωττία του και την καλλιέπεια των λόγων του. 
Και οι τρεις, παρ’ ότι αφιέρωσαν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους στην διακονία του Ευαγγελίου του Χριστού, δεν απαξίωσαν την κοσμική σοφία. Συνιστούσαν τη σοβαρή σπουδή των επιστημών και μάλιστα τόνιζαν την αξία της ελληνικής σοφίας. Όχι μόνο δεν αντιτάχθηκαν στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, αλλά, όπως άλλωστε και όλοι οι εκκλησιαστικοί Πατέρες, προσέλαβαν όλα τα θετικά στοιχεία του Ελληνισμού. Αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο πολλές απόψεις και θεωρίες της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, χωρίς βέβαια να αλλοιώσουν την ορθόδοξη χριστιανική αποκαλυπτική αλήθεια. Οι Πατέρες έγραφαν και εδίδασκαν κατά της ειδωλολατρικής πλάνης κι όχι εναντίον της ελληνικής παιδείας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος εξαίρει την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας, συμβουλεύοντας τους νέους της εποχής του να διαβάζουν τα πάντα, αλλά να απορρίπτουν όλα τα της ειδωλολατρίας και μάλιστα ορίζει και τον τρόπο αγωγής, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο ο χριστιανός θα έχει την αρχαία γραμματεία ως διδάσκαλο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον αδελφό του Μεγάλου Βασιλείου, τον Καισάριο. Ο Καισάριος επεζήτησε κάθε αρετή και μάθηση και σπούδασε ρητορική, ιατρική, γεωμετρία και αστρονομία, χωρίς όμως να αφήσει τον εαυτό του να επηρεαστεί από την επικίνδυνη πλάνη της αστρολογίας, που οδηγεί στην ειδωλολατρία.

Ο Μέγας Βασίλειος στο περίφημο σύγγραμά του, Προς τους νέους, για την επωφελή μελέτη των ελληνικών κειμένων, συνιστά τη με διάκριση χρήση της ελληνικής φιλοσοφίας, την οποία ονομάζει και «προθάλαμο της χριστιανικής αγωγής», και θεωρεί απαίδευτους όσους δεν έχουν σπουδάσει την κληρονομιά της ελληνικής σκέψης και διανόησης. Στα έργα του μεγάλου Πατρός παρελαύνουν όλοι οι μεγάλοι στοχαστές της αρχαιότητος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, οι Στωικοί, ο Πλούταρχος, ο Πλωτίνος κ.ά.

Οι τρεις Ιεράρχες αναδείχθηκαν και απαράμιλλοι παιδαγωγοί. Οι συμβουλές και οι παραινέσεις τους προς τους γονείς, τους νέους και τους δασκάλους παραμένουν επίκαιρες μέχρι και σήμερα.

Ο ιερός Χρυσόστομος τόνιζε ότι η παιδαγωγική είναι ανώτερη από κάθε άλλη τέχνη, γιατί διαπλάθει ψυχές. Παρότρυνε τους παιδαγωγούς παράλληλα με τη μετάδοση των γνώσεων να δείχνουν αγάπη στους μαθητές τους και να σέβονται και να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Επιμένει στον χαρακτήρα του δασκάλου και συνιστά σε όποιον θέλει να αναλάβει έργο παιδαγωγού να έχει φιλοστοργία, αυταπάρνηση και διάθεση θυσίας και να είναι απαλλαγμένος από την υπερηφάνεια και την αλαζονεία. Και πάντοτε να επιβεβαιώνει όσα διδάσκει με το προσωπικό του παράδειγμα.

Ο Μέγας Βασίλειος γίνεται ακόμα πιό πρακτικός στις παιδαγωγικές του παραινέσεις. Συνιστά τα σχολεία να κατασκευάζονται σε μέρη ήσυχα και οι δάσκαλοι να προσπαθούν να ελκύσουν την εμπιστοσύνη των μαθητών τους. Κατά την ώρα της διδασκαλίας ο παιδαγωγός πρέπει να είναι σαφής και σύντομος, όχι όμως τόσο ώστε να μην προλάβουν να συγκρατήσουν οι μαθητές αυτά που λέγει. Υποδεικνύει στους παιδαγωγούς να μην ομιλούν συγχρόνως για πολλά θέματα, να επαναλαμβάνουν αυτά που λέγουν, να μην προσπαθούν να αποδείξουν τα απλά και αυταπόδεικτα, να χρησιμοποιούν πολλά παραδείγματα και γενικώς να διδάσκουν με τρόπο εποπτικό.

Ο ιερός Πατήρ είναι και πρόδρομος του επαγγελματικού προσανατολισμού. Παρακινεί τους γονείς και παιδαγωγούς στη μόρφωση των παιδιών να λαμβάνουν υπόψη τους την κλίση που έχουν στις διάφορες τέχνες. Με σοβαρότητα να δοκιμάζουν τις ικανότητες των παιδιών και ύστερα να επιλέγουν τον κατάλληλο διδάσκαλο ή τεχνίτη για να μαθητεύσουν. 
Ο Μέγας Βασίλειος, παρ’ ότι καταδικάζει την υπέρμετρη και φιλάρεσκη απασχόληση με το σώμα, δεν απαγορεύει τη σωματική άσκηση. Μάλιστα στην 74η Επιστολή του εκφράζει την έντονη λύπη του, διότι στην πατρίδα του έκλεισαν τα γυμναστήρια και οι νέοι προτιμούν τη μαλθακή ζωή και τις απολαύσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Βασίλειος μεταξύ των μαθημάτων που συνιστά να διδάσκονται οπωσδήποτε οι νέοι συμπεριλαμβάνει την ιστορία, τη φυσική, τη γεωμετρία, την αριθμητική και την αστρονομία, την οποία διαχωρίζει από την αστρολογία. Μάλιστα στην 135η Επιστολή του, προς τον πρεσβύτερο Διόδωρο, τονίζει ότι το διδακτικό βιβλίο πρέπει να είναι ευχάριστο και συγχρόνως «απλούν και ακατάσκευον… έχον την δύναμιν εν τοις πράγμασι».

Ο ιερός Βασίλειος, όπως και οι άλλοι δύο Ιεράρχες, τονίζει προς τους γονείς την υποχρέωση που έχουν για την ορθή ανατροφή των παιδιών τους. Καλεί τους γονείς να εκτρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τα όσα λέγει ο Απόστολος Παύλος «μετά πραότητος και μακροθυμίας, μηδεμίαν πρόφασιν το όσον επ’ αυτοίς διδόναι οργής και λύπης». Και βέβαια να διδάσκουν κι αυτοί με το παράδειγμά τους και να μην ξεχνούν πως αυτοί είναι και οι πρώτοι που θα πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους θρησκευτική αγωγή και να εμφυτεύσουν στις εύπλαστες παιδικές ψυχές την ευσέβεια και την αγάπη προς τον Θεό.

Τέλος, και οι τρείς μεγάλοι Ιεράρχες, αν συνοψίσουμε τις παραινέσεις τους σε λίγες φράσεις, συμβουλεύουν τους νέους όλων των εποχών: «Προχωρείτε, παιδιά, προχωρείτε πάντοτε μπροστά και όλο ψηλά. Ποθήστε τη μόρφωση. Δοθείτε με επιμονή και πνεύμα μαθητείας στις σπουδές σας. Λαχταράτε να κάνετε κάτι μεγάλο και ηρωικό; Μάθετε να παραμερίζετε τον εαυτό σας και να τον θέτετε στην υπηρεσία των άλλων. Οραματίζεσθε μια κοινωνία πιό καλή; Δουλέψτε. Οπλισθείτε με δραστηριότητα κι επιμονή και ζήστε την αγάπη του Χριστού δυνατά, φλογερά, μέχρι τέλους».

ΑΠΟ: pemptousia.gr

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ο Ολυμπιακός κόλλησε στο «Χ», ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην κορυφή. Νίκες για ΠΑΣ, Ατρόμητο και Ξάνθη

Ο Ολυμπιακός άφησε δύο βαθμούς στην Τρίπολη αφού αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Αστέρα (Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-1) στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και έπεσε από την κορυφή της βαθμολογίας.

Εκεί ανέβηκε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε με... φωνές από το Αγρίνιο επικρατώντας του Παναιτωλικού με πέναλτι (Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 0-1) και προσωρινά ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πάγωσε τη Νέα Σμύρνη στις καθυστερήσεις (Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1), η Ξάνθη πήρε με ανατροπή το τρίποντο (Ξάνθη - Λεβαδειακός 2-1), ενώ ο Ατρόμητος νίκησε δύσκολα τη Λάρισα (Ατρόμητος - Λάρισα 1-0).

Οι σκόρερ της 19ης αγωνιστικής:

Κέρκυρα-Πλατανιάς 2-0
(45`+3, 75` Τουράμ)

Απόλλων Σμύρνης-Παναθηναϊκός 0-0


ΑΕΚ-Λαμία 2-0
(40΄ Χριστοδουλόπουλος, 63΄ Λιβάγια)

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-1

(87΄ πέν. Πρίγιοβιτς)

Ξάνθη-Λεβαδειακός 2-1
(57΄ Ντε Λούκας, 63΄ Φασίδης / 30΄ Γιουσούφ)

Ατρόμητος-ΑΕΛ 1-0

(Ντάουντα 61΄)

Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1
(90΄+1 Τζημόπουλος)

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 1-1
(21' Ιγκλέσιας - 39' πέν. Ανσαριφάρντ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 19 αγ.)

1. ΠΑΟΚ 43
2. Ολυμπιακός 42
3. ΑΕΚ 41
4. Ατρόμητος 37
5. Πανιώνιος 27
. Ξάνθη 27
. Αστέρας Τρίπολης 27
8. Παναθηναϊκός 23
9. ΑΕΛ 21
. Λεβαδειακός 21
11. Παναιτωλικός 19
. Λαμία 19
13. ΠΑΣ Γιάννινα 22
14. Απόλλων Σμύρνης 14
. Κέρκυρα 14
16. Πλατανιάς 9

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

ΑΠΟ:  in.gr

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Έτοιμο το νέο «έξυπνο» ηχείο HomePod της Apple

Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της και αφού έχασε την εορταστική καταναλωτική περίοδο, η Apple παρουσίασε το πολυαναμενόμενο «έξυπνο» ηχείο της HomePod, το οποίο θα ανταγωνισθεί τα άλλα ομιλούντα "smart speakers", όπως τα Google Home και Amazon Echo.

Η νέα συσκευή με ύψος 17,8 εκατοστά, που χρησιμοποιεί τη φωνή της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Siri, είναι διαθέσιμη για προ-παραγγελίες από την Παρασκευή και θα αρχίσει να πωλείται στα καταστήματα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία από τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, ενώ θα κυκλοφορήσει σε Γαλλία και Γερμανία την άνοιξη.

Το ηχείο, που ακούει και μιλάει, θα έχει αρχική τιμή 349 δολάρια, που είναι υψηλότερη από τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Μεταξύ άλλων, μπορεί να δώσει συμβουλές για το τι μουσική να ακούσει ο χρήστης, να ενημερώσει για τον καιρό, να στείλει μηνύματα, να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του χώρου (εφόσον το σπίτι ή το γραφείο είναι «έξυπνο» και μπορεί να «καταλάβει» την εντολή του ηχείου) και ασφαλώς να χρησιμοποιηθεί σαν συμβατικό ηχείο για το iPhone (αλλά μόνο για συσκευές με iOS 11.2.5 ή νεότερο λειτουργικό, δηλαδή όχι με iPhone 5 ή παλαιότερα μοντέλα).

Η αγορά «έξυπνων» ηχείων γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστική και ήδη οι Amazon και Google, που προηγήθηκαν στην «κούρσα» (το Echo βγήκε πριν περίπου τρία χρόνια, ενώ το Google Home πριν 14 μήνες) μείωσαν τις τιμές στα δικά τους προϊόντα, για να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή της Apple. Η Amazon χρησιμοποιεί τη φωνή της ψηφιακής βοηθού Alexa και η Google της Google Assistant.

Μεταξύ άλλων, η Apple ελπίζει ότι με τη βοήθεια του HomePod θα αυξήσει τις συνδρομές στην υπηρεσία μουσικής Apple Music και θα ανακόψει την επέλαση του Spotify σε αυτό το πεδίο. Τα smart speakers των Amazon και Google δίνουν φωνητικές εντολές για να παίξουν μουσική από το Spotify, αλλά όχι από το Apple Music.

Προς το παρόν οι Amazon και Google δεν έχουν δώσει στοιχεία για τις έως τώρα πωλήσεις «έξυπνων» ηχείων, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το μερίδιο του λέοντος στην αγορά κατέχει το Amazon Echo και ακολουθεί από απόσταση στη δεύτερη θέση το Google Home. Νέοι «παίκτες» στην αγορά είναι ένα ηχείο από τη Microsoft με τη φωνή της Cortana και ένα που ετοιμάζει η Samsung με τη φωνή της Bixby.

ΑΠΟ:  ΤΑ ΝΕΑ.gr



Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Απόδραση από το Αλκατράζ: Επέζησαν τελικά οι τρεις διαβόητοι δραπέτες;

Έχουν περάσει 56 χρόνια από την ημέρα που τρεις βαρυποινίτες, ληστές τραπεζών απέδρασαν από τις φυλακές του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο.

Το μυστήριο αν σώθηκαν παραμένει άλυτο, αλλά μια απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση.


Το FBI ανοίγει εκ νέου την υπόθεση ερευνώντας την απόδραση των τριών κρατουμένων το 1962, αφότου έλαβε μία επιστολή από έναν άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ένας εξ αυτών και είναι περίπου 83 ετών.
Οι αδελφοί Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν και ο Φρανκ Μόρις έσκαψαν τούνελ μέσω του οποίου απέδρασαν από τη φυλακή στις 11 Ιουνίου του 1962 και εξαφανίστηκαν στα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους και θεωρήθηκε ότι πνίγηκαν.

Η χειρόγραφη επιστολή που εστάλη στις αρχές το 2013, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους δραπέτες, ο Τζον Άνγκλιν, μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός.

«Το όνομά μου είναι Τζον Άνγκλιν. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδελφό μου, Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, τα καταφέραμε εκείνη τη νύχτα, αλλά με τα χίλια ζόρια», αναφέρει η επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου KPIX 5.

Ο συγγραφέας της επιστολής υποστηρίζει ότι μετά την απόδρασή του έζησε για πολλά χρόνια στο Σιάτλ. Παράλληλα, επισήμανε ότι έζησε για οκτώ χρόνια στη Βόρεια Ντακότα και πως σήμερα ζει στη Νότια Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Φρανκ πέθανε το 2008, ενώ ο αδελφός του, Κλάρενς, τρία χρόνια αργότερα.

Ο συγγραφέας της επιστολής μάλιστα κάνει και μία συμφωνία: «Εάν το ανακοινώσετε αυτό στην τηλεόραση σας υπόσχομαι ότι θα πάω στη φυλακή όχι μόνο για ένα χρόνο και να λάβω ιατρική περίθαλψη, αλλά θα σας γράψω ξανά για να σας πω πού ακριβώς είμαι. Δεν είναι αστείο...»

Το FBI υποστηρίζει ότι είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη που οδήγησε την Υπηρεσία να ανοίξει ξανά τον φάκελο της «παγωμένης» αυτής υπόθεσης. Το γράμμα εστάλη στο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, το 2013.

Η απόδραση που έγινε ταινία

Στις 11 Ιουνίου 1962 ο Μόρις και οι αδελφοί Άνγκλιν πραγματοποίησαν την επική απόδρασή τους από τον «Καταραμένο Βράχο» του Αλκατράζ.

Επί μήνες οι τρεις βαρυποινίτες λάξευαν το κατεστραμμένο σκυρόδεμα γύρω από έναν αεραγωγό, που τον συνέδεε με τα κελιά τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία, όπως ένα μεταλλικό κουτάλι κι ένα μαχαίρι για το βούτυρο προκειμένου να βγουν σ’ έναν αφύλακτο διάδρομο 90 εκατοστών.

Ανέβηκαν στη στέγη της πτέρυγας των κελιών τους κι έστησαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο, ενώ τη σχεδία τους την έφτιαξαν χρησιμοποιώντας πάνω από 50 κλεμμένα αδιάβροχα και τα κουπιά από κομμάτια παλιών ξύλων.

Η απόδραση έγινε ταινία το 1979 με τίτλο «Απόδραση από το Αλκατράζ» με πρωταγωνιστές τον Κλιντ Ίστγουντ στο ρόλο του Φρανκ, τον Τζακ Θιμπό στον ρόλο του Κλάρενς Άνγκλιν και τον Φρεντ Γουόρντ στο ρόλο του Τζον.

ΑΠΟ ΤΟ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr


Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Να γιατί τα σκυλιά υπακούν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες!

Όταν ο σκύλος σου γαβγίζει συνήθως ξέρεις τι θέλει... Ή τουλάχιστον θα έπρεπε. Αν όχι, μάλλον είσαι άνδρας. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society of Open Science, σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλάβουν τι θέλει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 18 γαβγίσματα σκύλων σε διαφορετικές περιπτώσεις, όταν ζητούσαν φαγητό, παιχνίδι, βόλτα κ.α. και στη συνέχεια ζήτησαν από 40 συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που εξέφραζαν τα γαβγίσματα (φόβος, επιθετικότητα, χαρά, απόγνωση κ.α.).

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν στο 63% ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες τα κατάφεραν καλύτερα από τους άνδρες.

«Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι χρησιμοποιούν παρόμοιες διαδικασίες και περιοχές του εγκεφάλου για να επεξεργαστούν και να αξιολογήσουν τους ήχους και να εξάγουν συμπεράσματα για τα συναισθήματα» σχολιάζει στην ιστοσελίδα Broadly, ο Ταμάς Φαραγκό, που ηγείται της έρευνας προσθέτοντας ότι «οι γυναίκες πιθανότατα δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση και ευαισθησία στα συναισθήματα των άλλων κι αυτό τις βοηθάει να συσχετίσουν καλύτερα τα γαβγίσματα με το συναισθηματικό τους περιεχόμενο».

ΑΠΟ ΤΟ: newmoney.gr

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι γάτες είναι «δεξιόχειρες» και οι γάτοι «αριστερόχειρες»!

Ακόμη και οι γάτες είναι χωρισμένες στις «φυλές» των δεξιόχειρων και των αριστερόχειρων. Μόνο που στην περίπτωσή τους, αντίθετα με τους ανθρώπους, ο διαχωρισμός έχει να κάνει με το φύλο: Οι γάτες είναι κυρίως δεξιόχειρες (ή μάλλον δεξιόποδες), ενώ οι γάτοι αριστερόχειρες (αριστερόποδοι). 

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μικρής επιστημονικής μελέτης, η οποία βρήκε ότι οι γάτες τείνουν να εκφράζουν διαφορετική προτίμηση στη χρήση των μπροστινών ποδιών τους, ανάλογα με το αν είναι αρσενικές ή θηλυκές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Ντέμπορα Ουέλς του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα συμπεριφοράς των ζώων «Animal Behaviour» μελέτησαν επί ένα τρίμηνο 24 αρσενικές και 20 θηλυκές γάτες.

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι γάτες έχουν ένα προτιμώμενο πόδι, όταν πιάνουν το φαγητό τους, όταν αρχίζουν να κατεβαίνουν σκάλες, να σκαρφαλώνουν κ.α. Οι αρσενικές συνήθως -αλλά όχι πάντα- το κάνουν με το αριστερό πόδι, ενώ οι θηλυκές με το δεξί. Η αιτία που συμβαίνει αυτό, είναι ασαφής, αλλά ίσως έχει ορμονική βάση. Στους ανθρώπους περίπου το 90% είναι δεξιόχειρες και το 10% αριστερόχειρες.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Η Ελλάδα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το 2017

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το 2017. Είχε αύξηση πωλήσεων 11,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,4%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Λιθουανία με 27,3%, ενώ ακολούθησαν η Ουγγαρία με 20,4%, η Βουλγαρία με 18,5%, η Κροατία με 17,2% και η Πολωνία με 16,9%.


Οι χώρες που παραδοσιακά θεωρούνται ισχυρές στον χώρο του αυτοκινήτου παρουσίασαν πολλές διακυμάνσεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, είχε αύξηση 2,7%, όπως και η Γαλλία (4,6%), ενώ η Βρετανία είχε μείωση 5,7%. Άνοδο στις πωλήσεις είχε η Ιταλία (7,9%) και η Ισπανία (7,7%). Αντίθετα μεγάλη μείωση είχε η Ιρλανδία με 10,4%, ενώ αρνητικό πρόσημο είχε και η Δανία (0,4%).

Σε όλη την Ευρώπη πουλήθηκαν συνολικά 15.137.732 αυτοκίνητα το 2017, όταν στην αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά είχαν πουληθεί 14.641.515 οχήματα. Τον μεγαλύτερο όγκο αυτοκινήτων τη χρονιά που μας πέρασε, έκανε η Γερμανία με 3.441.262 οχήματα και ακολούθησαν η Γαλλία με 2.110.748, η Μεγ. Βρετανία με 2.540.617 η Ιταλία με 1.970.497 και η Ισπανία με 1.234.931 οχήματα.

Από το σύνολο των πωλήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο όμιλος VW πέτυχε τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς πούλησε 3.580.655 οχήματα (αύξηση 2,3%). Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η αύξηση του ομίλου PSA (28,2%) με 1.852.019 πωλήσεις, το γκρουπ Renault με 1.600.893 πωλήσεις (+6,7%), ο όμιλος FCA με 1.025.575 πωλήσεις (+4,9%) και η Ford με 1.011.722 πωλήσεις (-0,2%). Το γκρουπ της Toyota το 2017 πούλησε συνολικά 684.186 οχήματα σημειώνοντας αύξηση 13%.

Από τα premium μοντέλα, η BMW πούλησε στην EE το 2017 συνολικά 788.800 αυτοκίνητα, η Mercedes 857.131 οχήματα, η Volvo 283.715 οχήματα και η Jaguar 67.986 οχήματα.

Από το :  huffingtonpost.gr

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Υιοθετήθηκε ο νέος σκύλος - ρομπότ Άιμπο

«Ο σκύλος που είχαμε πέθανε, έτσι αγοράσαμε αυτό το ρομπότ»: ο Ναοχίρο Σουγκιμότο, ένα 7χρονο αγοράκι, έγινε σήμερα στο Τόκιο ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες ενός Άιμπο, που παρουσιάσθηκε επισήμως από τη Sony.

Στη διάρκεια μιας πολύ σοβαρής «τελετής γενεθλίων», στελέχη της γιγάντιας ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών αποκάλυψαν αυτό το πλάσμα χρώματος ιβουάρ που βρισκόταν μέσα σε μια θήκη από την οποία βγήκε κουνώντας το κεφάλι και την ουρά, πριν τεντωθεί σαν να ξυπνά από σιέστα.
Με τα αξιολάτρευτα στρογγυλά μάτια του, ο σκύλος ρομπότ, ύψους 30 εκατοστών, κατέκτησε γρήγορα τα αφεντικά του, όπως τον μικρό Ναοχίρο που είπε ότι είναι «βαρύς, αλλά χαριτωμένος».

Ο Άιμπο, ικανός να αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα και να εκφράζει συναισθήματα, είναι εφοδιασμένος με μια συστοιχία αισθητήρων, καμερών και μικροφώνων και η σύνδεσή του με το Ίντερνετ επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να αλληλεπιδρά μαζί του από απόσταση, μέσω ενός smartphone. Πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια: πρέπει κανείς να πληρώσει περισσότερα από 2.100 ευρώ (288.000 γεν) --για ένα τριετές πακέτο-- για να αποκτήσει τη συντροφιά του.

Η Sony, που προβλέπει να τον διαθέσει και στο εξωτερικό, δεν έδωσε λεπτομέρειες ούτε αριθμητικούς στόχους, όμως ελπίζει ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με τον πρώτο της Άιμπο, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 1999: οι 3.000 πρώτες μονάδες είχαν εξαντληθεί μέσα σε μόλις 20 λεπτά, παρά την εξίσου υψηλή τιμή του (250.000 γεν).

Συνολικά ο όμιλος είχε πουλήσει περισσότερους από 150.000 στον κόσμο μέχρι το 2006, όταν οικονομικές δυσκολίες τον είχαν υποχρεώσει να σταματήσει την παραγωγή.

Ο Γιασουγιούκι Νακαμούρα, 46 ετών, ένας άλλος ευτυχής ιδιοκτήτης Άιμπο (είναι ο τρίτος σκύλος ρομπότ του) περίμενε με ανυπομονησία την κυκλοφορία από τη Sony μιας νέας έκδοσης. Ανάμεσα στους αγοραστές, ένα ζευγάρι έλεγε πως αποφάσισε να κάνει αυτή τη μικρή τρέλα για την 25η επέτειο του γάμου του.

Ωστόσο δεν πρέπει να περιμένετε ότι ο Άιμπο θα πιάσει μαζί σας κουβεντούλα ή θα σας βοήθήσει στις δουλειές του σπιτιού, δεν είναι αυτός ο σκοπός του, επιμένει ο Ιζούμι Καουανίσι, υπεύθυνος για το πρόγραμμα. «Όταν αγοράζετε έναν σκύλο, δεν αναρωτιέστε τι είναι ικανός να κάνει, έτσι δεν είναι; Το σημαντικό είναι ότι αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή στους ανθρώπους», εκτιμά.

Η Sony, η οποία ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης υπό την ηγεσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Καζούο Χιράι, επιστρέφει έτσι στη ρομποτική, την οποία είχε φανεί να εγκαταλείπει όταν διέκοψε την ανάπτυξη του Άιμπο πριν από δέκα χρόνια. Για τον σκοπό αυτό επένδυσε το 2016 σε μια αμερικανική επιχείρηση, την Cogital, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη.


ΑΠΟ ΤΟ:  cnn.gr

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ο Ολυμπιακός έμεινε πρώτος, νίκες για ΠΑΟΚ και Λαμία

Ο Ολυμπιακός παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας, επικρατώντας άνετα της Ξάνθης στο «Γ.Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός - Ξάνθη 3-0) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής.

Στη 2η θέση ο ΠΑΟΚ που νίκησε εύκολα τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης 3-0).

Ισόπαλο έληξε το ματς στους Ζωσιμάδες (ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 2-2) με το φινάλε να «σπάει» καρδιές, ενώ ο Πανιώνιος απέδρασε από το Αγρίνιο με ισοπαλία έχοντας μόλις μια τελική (Παναιτωλικός - Πανιώνιος 1-1).

Νίκη-χρυσάφι για τη Λαμία που επικράτησε του Αστέρα (Λαμία - Αστέρας Τρίπολης 1-0).
Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Σάββατο 20 Ιανουαρίου

Πλατανιάς-Λεβαδειακός 1-0
(80' Φαβάρο)

Παναθηναϊκός-Κέρκυρα 4-0
(16΄ Δώνης, 33΄ Γιόχανσον, 70΄ Λουντ, 90΄ Αλτμαν)

Λάρισα-ΑΕΚ 0-0

Κυριακή 21 Ιανουαρίου

ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης 3-0
(27' Μακ, 54' αυτ. Κονέ, 92' Πρίγιοβιτς)

Λαμία-Αστέρας Τρίπολης 1-0
(72΄ Καραγιάννης)

Παναιτωλικός-Πανιώνιος 1-1
(25΄ Μοράρ - 81΄ Λάμπρου)


ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος 2-2
(87΄ Κόντε, 89΄ Μπετρά - 71΄ Ντάουντα, 90΄+1 Καρασαλίδης)

Ολυμπιακός-Ξάνθη 3-0
(28΄ πεν., 57΄ Ανσαριφάρντ, 69΄ Φορτούνης)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 18 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 41
2. ΠΑΟΚ 40
3. ΑΕΚ 38
4. Ατρόμητος 34
5. Πανιώνιος 27
6. Αστέρας Τρίπολης 26
7. Ξάνθη 24
8. Παναθηναϊκός 22
9. Λεβαδειακός 21
. ΑΕΛ 21
11. ΠΑΣ Γιάννινα 19
. Παναιτωλικός 19
. Λαμία 19
14. Απόλλων Σμύρνης 13
15. Κέρκυρα 11
16. Πλατανιάς 9

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

Από το :  in.gr

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Αστρονομικό ποσό σε Κίντμαν & Γουίδερσπουν για το Big Little Lies 2

Η Ριζ Γουίδερσπουν και η Νικόλ Κίντμαν ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιοί του Χόλιγουντ (η Γουίδερσπουν το 2009, η Κίντμαν το 2006).

Τώρα, χάρη στις συμφωνίες που έκλεισαν για τους ρόλους τους στη τηλεοπτική σειρά Big Little Lies 2, θα είναι επίσης μεταξύ των πιο υψηλά αμειβόμενων ηθοποιών στην ιστορία της τηλεόρασης. Σύμφωνα με το «The Hollywood Reporter», οι συμπρωταγωνίστριες στη σειρά θα αμείβονται με ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε επεισόδιο του sequel.

Η αύξηση είναι εντυπωσιακά υψηλή καθώς για τον πρώτο κύκλο της σειράς Big Little Lies κέρδιζαν 250.000 έως 350.000 δολάρια ανά επεισόδιο.

Το ποσό αυτό ήταν η αμοιβή τους για τους ρόλους και δεν περιελάμβανε τις απολαβές που είχαν ως παραγωγοί.

Οι άλλες κεντρικές ηθοποιοί της σειράς θα δουν επίσης σημαντικές αμοιβές, αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Ειδικότερα, η Ζόι Κράβιτζ φέρεται να έχει συμφωνήσει για τρία εκατομμύρια δολάρια για ολόκληρη τη σεζόν, διασφαλίζοντας αύξηση αμοιβής περίπου 800% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Οι ειδήσεις για τις νέες συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων έρχονται εν μέσω συζητήσεων για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Χόλιγουντ, θέμα που συχνά επισημαίνεται από γυναίκες στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών.

Γνωστό έγινε επίσης ότι η Έλεν Πομπέο υπέγραψε διετή επέκταση του συμβολαίου της για το Grey's Anatomy με αμοιβή 575.000 δολάρια ανά επεισόδιο, την υψηλότερη από κάθε άλλο ηθοποιό σε δραματική σειρά τηλεοπτικού δικτύου.

Η σειρά Big Little Lies ήταν τεράστια επιτυχία για το HBO τόσο από άποψη τηλεθέασης όσο και βραβείων και ίσως είναι το πιο πολυσυζητημένο σίριαλ του δικτύου με γυναίκες πρωταγωνίστριες, από τότε που ολοκληρώθηκε το Sex and the City. Αρχικά σχεδιάστηκε μόνο ως σειρά περιορισμένου αριθμού επεισοδίων, οπότε η συνέχιση άφησε πολλά περιθώρια τόσο στην Κίντμαν όσο και στην Γουίδερσπουν να διαπραγματευτούν σε μια περίοδο που είδαν ξαφνικά την καριέρα τους στα ύψη, από τότε που κατέκτησαν την πρωτοκαθεδρία ως υψηλότερα αμειβόμενες ηθοποιοί του Χόλιγουντ.

ΑΠΟ ΤΟ:  thetoc.gr

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

OHE: Θερμότερα όλων των εποχών τα τρία τελευταία χρόνια

Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί στα χρονικά και ο ρυθμός με τον οποίο υπερθερμάνθηκε ο πλανήτης σε αυτήν τη χρονική περίοδο ήταν «ασυνήθιστος», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Επιβεβαιώθηκε πλέον ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 είναι τα τρία θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), μια ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Επηρεαζόμενο από το πανίσχυρο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το 2016 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καθώς η μέση θερμοκρασία του ήταν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από εκείνη της προβιομηχανικής εποχής. Το 2017 έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ χωρίς να ευθύνεται για αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

«Τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος υπερθερμαίνεται γρήγορα», τόνισε ο Ντέιβιντ Ρέι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζοντας την έκθεση του WMO.

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, ο WMO παρατήρησε ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη το 2017 και το 2015 ξεπερνούσε κατά 1,1 βαθμό εκείνην της προβιομηχανικής εποχής. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να κρίνουν ποια από αυτές τις δύο χρονιές ήταν θερμότερη αφού η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ τους ήταν μικρότερη από το ένα εκατοστό του βαθμού, δηλαδή μικρότερη και από το περιθώριο λάθους. «Είναι σημαντικότερο να εξετάσουμε την εξέλιξη της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα, που υποδηλώνει ανοδικές τάσεις, παρά να κατατάξουμε τις διάφορες χρονιές» από τη θερμότερη στην ψυχρότερη, είπε ο γενικός γραμματέας του WMO, ο Φινλανδός Πέτερι Τάαλας.

«Οι 17 από τις 18 θερμότερες χρονιές ανήκουν στον 21ο αιώνα και ο ρυθμός υπερθέρμανσης που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια είναι ασυνήθιστος. Αυτό παρατηρείται κυρίως στην Αρκτική, κάτω που θα έχει ευρύτερες και μεγάλης διάρκειας συνέπειες για το επίπεδο της θάλασσας και τις καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές του πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί στοιχεία που συγκεντρώνει κυρίως από την αμερικανική υπηρεσία ωκεανών και ατμόσφαιρας (NOAA), από τη NASA, από το Κέντρο Χάντλεϊ της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, από το Ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προγνώσεων (CEPMMT) και από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του 2017 συνοδεύτηκαν από ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες σχεδόν παντού στον κόσμο. «Ήταν η πιο ακριβή χρονιά για τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το κόστος των καταστροφών ενώ σε άλλες χώρες οι τροπικοί κυκλώνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες πυροδότησαν μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της οικονομίας», εξήγησε ο Τάαλας.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Τα πέντε επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας:

Δεν είναι λίγοι οι μελλοντολόγοι - ένας εξ αυτών είναι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, εφευρέτης και επιχειρηματίας Ελον Μασκ - που υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταστρέψουν τον κόσμο της εργασίας. Οτι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο. Οτι δηλαδή ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον. Μόνο που οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

Έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της γιγαντιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 (διότι σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται...) δεν υπάρχουν σήμερα! Άλλη δε έρευνα του διάσημου αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ!
Κάποια από αυτά έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών. Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

1. Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων... ισχυρών (και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας εξ αυτών), η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη. Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας. Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

2. Εκπαιδευτής ρομπότ

Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης. Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκοται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία - έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro». «Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

3. Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης

Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος. Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης - και αυτοί κάτι θα ξέρουν... Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ. Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές! Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

4. Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών

Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι. Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

5. Νοσηλευτής

Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα - πλην όμως και ευυπόληπτα - και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα. Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει από 426.000 έως 754.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Θέσεις που ασφαλώς είναι αδύνατον να καλυφθούν αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία ο Τραμπ ή τέλος πάντων δεν αλλάξει μεταναστευτική πολιτική ο ξενοφοβικός αμερικανός πρόεδρος...

ΑΠΟ : ΤΟ ΒΗΜΑ.gr

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Μέγας Αθανάσιος: αγωνιστής της ορθής πίστης

Στις κρίσιμες στιγμές του 4ου μ. Χ. αιώνα, όταν κλυδωνιζόταν η Εκκλησία από την αίρεση του Αρείου, την οποία γνωρίσαμε στην προηγούμενη διδακτική ενότητα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου παρουσιάστηκε μια σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα: ο Mέγας Αθανάσιος.

α. Ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για την αλήθεια και την πίστη

Ο Μ. Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 295 μ.Χ. Από νεαρή ηλικία τον απασχολούσαν τα συγκλονιστικά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη, γι' αυτό και σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία.

Στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια, το 325 μ.Χ., λόγω της ευρείας θεολογικής του παιδείας ο Μ. Αθανάσιος συνόδευσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο με την ιδιότητα του γραμματέα. Συμμετείχε στις θεολογικές συζητήσεις και αντιμετώπισε τον Άρειο, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Χριστός είναι κτίσμα του Θεού και αρνιόταν ότι είναι Yιός του Θεού και, επομένως, αληθινός Θεός. Ο Μ. Αθανάσιος τόνισε ότι ο Χριστός είναι Yιός του Θεού, «ομοούσιος» με τον Πατέρα Του, δηλαδή «Θεός αληθινός», και ιδιαίτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Η θεολογία του Μ. Αθανασίου αποτέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση των επτά πρώτων άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως από την Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Μ. Αθανάσιος το 328 μ. Χ. εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας, με τη συμμετοχή και του λαού στην εκλογή του. Παρέμεινε πιστός στις αποφάσεις της Α' Οικουμενικής Συνόδου μέχρι το τέλος της ζωής του. Λίγα χρόνια μετά την εκλογή του, ο αυτοκράτορας Μ. Κωνσταντίνος υποχώρησε στις πιέσεις των επισκόπων-οπαδών του Αρείου και ο Άρειος επέστρεψε από την εξορία στην Αλεξάνδρεια. Τότε, ο Μ. Αθανάσιος αρνήθηκε να υποταχθεί στις αυτοκρατορικές πιέσεις και να ακυρώσει τις αποφάσεις της Α' Οικουμενικής Συνόδου που καταδίκαζαν τον Άρειο, γι' αυτό και εξορίστηκε στα Τρέβιρα της Γαλλίας, απ' όπου επέστρεψε το 337 μ.Χ. Οι διάδοχοι του Μ. Κωνσταντίνου, είτε επειδή υποστήριζαν τον Αρειανισμό είτε την εθνική λατρεία (Ιουλιανός), εξόρισαν άλλες τέσσερις φορές τον απείθαρχο στη θρησκευτική τους πολιτική Μ. Αθανάσιο. Συμπαραστάτης του Μ. Αθανασίου στάθηκε πάντα ο λαός της Αλεξάνδρειας και οι μοναχοί της ερήμου, τους οποίους συχνά επισκεπτόταν για παρηγοριά και στήριξη.

Ο Μ. Αθανάσιος υπήρξε και πολυγραφότατος συγγραφέας. Τα έργα του είναι: δογματικά, απολογητικά, ερμηνευτικά και ασκητικά. Ο Μ. Αθανάσιος απεβίωσε στις 2 Μαΐου του 373 μ.Χ. Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.

β. Η αγωνία και ο αγώνας του Μ. Αθανασίου για την αλήθεια


Ο Μ. Αθανάσιος έζησε σε μια εποχή, κατά την οποία η Εκκλησία κινδύνευε να χάσει την ταυτότητά της από την αίρεση του Αρείου. Ο Μ. Αθανάσιος αντέδρασε στην αίρεση αυτή χάρη στη φώτιση του Αγίου Πνεύματος και με εφόδια τη γνώση της Αγίας Γραφής και της Παράδοσης της Εκκλησίας. Τόνιζε ότι ο Yιός του Θεού προσέλαβε τη φθαρτή ανθρώπινη φύση και έγινε άνθρωπος, για να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, η οποία προήλθε από την πτώση των πρωτοπλάστων. Ο Χριστός, επομένως, είναι Αυτός που διασφαλίζει τη σωτηρία των ανθρώπων, αφού είναι και άνθρωπος -εκπρόσωπος του ανθρώπινου γένους- και Θεός -Yιός του Θεού και Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

Επιπλέον, ο Μ. Αθανάσιος στο θεολογικό του έργο καθορίζει και τις προΰποθέσεις για να συγκληθεί μια Οικουμενική Σύνοδος. Όταν εμφανίζεται μια νέα αίρεση, η Εκκλησία κατά τον Μ. Αθανάσιο, πρέπει πρώτα να καταφύγει στην Αγία Γραφή και στην Παράδοσή της. Κατόπιν, αν οι χριστιανοί δεν μπορούν να διακρίνουν την αλήθεια, η σύγκληση της Οικουμενικής Συνόδου καθίσταται αναγκαία και επείγουσα, εφόσον η αίρεση ταράζει και διαιρεί την Εκκλησία. Έργο της Οικουμενικής Συνόδου είναι η φανέρωση της αλήθειας της πίστης με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος και η καταδίκη της αίρεσης με βάση την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας.

γ. Ο Μ. Αθανάσιος στην αθανασία...

Ο Μ. Αθανάσιος υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία της αρχαίας Εκκλησίας. Ανέλαβε την ευθύνη και το βάρος της κρίσης που ξέσπασε εξαιτίας της αίρεσης του Αρείου. Υπέστη πολλές διώξεις και έγινε το σύμβολο και ο ηγέτης των ορθόδοξων στην εποχή του. Με το συγγραφικό του έργο αναδείχτηκε δυναμικός αγωνιστής της ορθόδοξης πίστης και μαχητής στο χώρο του πνεύματος. Είχε το χάρισμα να διακρίνει τις συνέπειες των αιρετικών απόψεων για τον άνθρωπο και τη σωτηρία του και τις αντιμετωπίζει δυναμικά. Η στάση του κληροδότησε στην Εκκλησία ένα υπόδειγμα αγωνιστή ιεράρχη και αταλάντευτου σε θέματα πίστης θεολόγου.

ΑΠΟ ΤΟ:  ebooks.edu.gr

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Συνεχίζεται ο κατήφορος του ΠΑΟ, κορυφή για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ!!!

Συνεχίζεται ο κατήφορος του Παναθηναϊκού. Οι Πράσινοι ηττήθηκαν στη Λιβαδειά (Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός 3-2) στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και δείχνουν ανήμποροι να ανατρέψουν την κατάσταση.

Ο ΠΑΟΚ δεν συνάντησε καμία αντίσταση στην Κέρκυρα και έφυγε με το διπλό (Κέρκυρα - ΠΑΟΚ 0-3) που τον φέρνει στην κορυφή της βαθμολογίας, μαζί με την ΑΕΚ που νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα (ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 3-1), με τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται τη Δευτέρα με τη Λαμία στο Φάληρο.

Ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε εύκολα την ΑΕΛ (Αστέρας Τρίπολης - Λάρισα 3-1), ενώ ο Παναιτωλικός έκανε την έκπληξη στο Περιστέρι (Ατρόμητος - Παναιτωλικός 0-1).

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, υποδέχεται την Λαμία και αναμένεται εύκολα να πάρει τους τρεις βαθμούς,

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Σάββατο 13 Ιανουαρίου

Ξάνθη-Πλατανιάς 3-2

(5' πεν., 78' Γέντρισεκ, 27' Μπαξεβανίδης - 80' Ενσικουλού, 88' Πετρόπουλος )

Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος 1-1

(38' Μπαρτολίνι - 78' αυτ. Τσόβιτς)

Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός διεκόπη (14/1 19:30)

Κυριακή 14 Ιανουαρίου

Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-3

(23' Μάτος, 57' Κάμπος, 78' Πέλκας)

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ 3-1

(11', 71' Μανιας, 84' Κυριακόπουλος - 53' πεν. Ναζλίδης)

Ατρόμητος-Παναιτωλικός 0-1

(49' Ρόσα)

ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

(12' Λιβάγια, 53', 88' Αραούχο - 47' Γαρουφαλιάς)

Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός 3-2

(21' Φαβάρο, 36' Γιουσούφ, 50' Μητρόπουλος - 76' Λουντ, 94' Βιγιαφάνιες)

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

19:30 Ολυμπιακός-Λαμία


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 17 αγώνες)

1. ΠΑΟΚ 37

. ΑΕΚ 37

3. Ολυμπιακός 35 -16αγ.

4. Ατρόμητος 33

5. Πανιώνιος 26

. Αστέρας Τρίπολης 26

7. Ξάνθη 24

8. Λεβαδειακός 21

9. ΑΕΛ 20

10. Παναθηναϊκός 19

. ΠΑΣ Γιάννινα 18

. Παναιτωλικός 18

13. Λαμία 16 -16αγ.

14. Απόλλων Σμύρνης 13

15. Κέρκυρα 11

16. Πλατανιάς 6

* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

ΑΠΟ ΤΟ: in.gr

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Η Apple κέρδισε την εορταστική αγορά των smartphones και tablets

Η εταιρεία Flurry Analytics κατέγραψε και ανέλυσε τις ενεργοποιήσεις νέων smartphone και tablet που έγιναν παγκοσμίως την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (19 έως 25 Δεκεμβρίου) και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, η Apple ήταν η ξεκάθαρη νικήτρια, ακολουθούμενη στη 2η θέση από τη Samsung.

Τα iPhone and iPad κατέγραψαν ποσοστό 44% στο σύνολο των ενεργοποιήσεων mobile συσκευών, ενώ το ποσοστό της Samsung ήταν "μόλις" στο 26%, αρκετά μακρυά πάντως από αυτό της Apple.

Όπως μάλλον αναμενόταν, οι συσκευές με μέγεθος οθόνης 5 ιντσών και πάνω ήταν οι δημοφιλέστερες, αφού καταγράφηκαν σε ποσοστό 53% του συνόλου, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στο 37% και το 2015 στο 27%.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο πρώτες εταιρείες κατάφεραν να κατακτήσουν μαζί ποσοστό 70% και πίσω τους οι υπόλοιποι κατασκευαστές βρίσκονται πολύ μακρυά.

ΑΠΟ ΤΟ: capital.gr/technology

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ:



Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε,
η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις,
τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι,
αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα,
καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς,
εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός,
καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.


Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε και επίσημα τον Όσκαρ Γκαρθία

Ο 44χρονος τεχνικός διαδέχεται στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» τον Τάκη Λεμονή.

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είναι και επίσημα ο Όσκαρ Γκαρθία, ο οποίος ανακοινώθηκε και επισήμως πριν από λίγο από τη διοίκηση των «ερυθρόλευκων».

Η επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας των «ερυθρόλευκων» με τον Τάκη Λεμονή.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης:


Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον 44χρονο προπονητή, κ. Όσκαρ Γκαρθία.

Ο Όσκαρ Γκαρθία γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1973 στη Σαμπαντέλ της Βαρκελώνης.

Άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ακαδημία της Barcelona και μετά από δύο χρόνια ανέβηκε στην πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα», όπου και αγωνίστηκε για έξι χρόνια με μεγάλη επιτυχία! Επίσης, στην πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίστηκε στις Valencia, Espanyol Albacete και Lleida.

Ως προπονητής έχει κατακτήσει δύο νταμπλ Αυστρίας με την Red Bull Salzburg (2015/2016, 2016/2017) και ένα πρωτάθλημα Ισραήλ με την Maccabi Tel Aviv (2012/2013). Επίσης, διετέλεσε με επιτυχία τεχνικός της Brighton και της Watford στην Αγγλία και της Saint-Étienne στη Γαλλία αλλά και της ομάδας Νέων της Barcelona.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Οδηγίες-«SOS»: Πώς να προστατευθείτε από τα κενά ασφαλείας στις συσκευές της Apple

Κρατάτε τις συσκευές σας «ενημερωμένες» με όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις ασφαλείας και προσέχετε πού «σερφάρετε» και τι «κατεβάζετε» - Πότε θα αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Η παραδοχή της Apple ότι κάθε συσκευή iPhone, iPad και Mac, αλλά και η Apple TV, είναι ευάλωτες και μπορούν να «χακαριστούν», εξαιτίας δύο σοβαρών κενών ασφαλείας στους επεξεργαστές Intel, είναι το πρώτο βήμα, προκειμένου οι χρήστες των εν λόγω συσκευών να λάβουν τα μέτρα τους.


Το δεύτερο, είναι να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να καταστήσουν τις συσκευές τους όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και «απόρθητες».

Δύο είναι, λοιπόν, οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τον «Independent»:

- Το πρώτο, και σημαντικότερο, είναι να διατηρείτε πάντοτε τη συσκευή σας ενημερωμένη, κάνοντας τις απαραίτητες αναβαθμίσεις λογισμικού. Μέσα στις επόμενες ημέρες και καθώς οι τεχνικοί της Apple εργάζονται πυρετωδώς για τη λύση του προβλήματος, θα υπάρξουν όλο και περισσότερες νέες εκδόσεις στο λογισμικό της, iOS, οι οποίες θα παρέχουν όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια από τους «ιούς». Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε κάνει «update» σε κάθε συσκευή iPhone, Mac, Apple TV, iPad που μπορεί να διαθέτετε.

- Το δεύτερο, συμπληρωματικό βήμα για να «θωρακίσετε» τη συσκευή σας από τα κενά ασφαλείας, είναι να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα προγράμματα που «τρέχετε» ή που «κατεβάζετε» στα κινητά σας τηλέφωνα και τους υπολογιστές σας. Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μην «κατεβάζετε» τίποτα, που δεν προέρχεται από το επίσημο App Store, στο οποίο υπάρχει πλήθος εφαρμογών.

Επειδή όμως το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και αυτό ίσως δεν αρκεί, καλό θα ήταν να προσέχετε και σε ποιες ιστοσελίδες «σερφάρετε» στο Διαδίκτυο μέσα από το Safari.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε, δεν θα επηρεάσει την ταχύτητα του επεξεργαστή της συσκευής σας και ότι κάθε νέο «update» από την Apple θα παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια από το προηγούμενο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ουδείς μέχρι τώρα έχει «χακάρει» το τηλέφωνο και τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, καθώς το πρόβλημα ασφαλείας ήταν γνωστό μόνο σε ελάχιστους και δεν είχε «βγει» προς τα έξω.

Τώρα όμως που αποκαλύφθηκε, είναι βέβαιο ότι κάποιοι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν. Συνεπώς, οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να ακολουθείτε τις παραπάνω βασικές οδηγίες, προκειμένου να κρατήσετε το κινητό σας προστατευμένο...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  protothema.gr

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ: ΤΑ ΣΥΧΑΡΙΚΙΑ ( ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΕΙΑΤΙΚΟΝ ΔΙΗΓΗΜΑ )

Τρεῖς χαρὲς εἶχε τὴν ἡμέραν ἐκείνην ἡ κυρα-Γαλάτσαινα τοῦ Κασσανδριανοῦ, χήρα τοῦ μακαρίτου ὁμωνύμου πλοιάρχου, ἀποθανόντος πρό τινων ἐτῶν πτωχοῦ μετὰ πολλὰς ἐπιχειρήσεις. Ἡ πρώτη ἦτο ὅτι εἶχε ἀρραβωνίσει πρὸ ὀλίγων ἡμερῶν τὴν κόρην της, τὴν Μυρσούδα, μὲ καλὸν γαμβρόν, τὸν Βασίλην τὸν Μπόνον. Ἡ δευτέρα ἦτο ὅτι, σήμερον πρωτοχρονιάν, ἑώρταζε τὴν ἑορτὴν τοῦ ὀνόματός του ὁ ἴδιος ὁ γαμβρός της. Ἡ τρίτη ἦτο ὅτι ἔμελλον νὰ τελεσθῶσι τὴν ἑσπέραν τῆς αὐτῆς ἡμέρας τὰ «ἐμβατίκια»* τοῦ γαμβροῦ εἰς τὴν οἰκίαν της.

Ἡ ἰδέα τῆς κυρα-Γαλάτσαινας ἦτον νὰ εἶχον τελεσθῆ τὰ «μβατίκια» ἀφ᾽ ἑσπέρας, τὴν νύκτα τοῦ παλαιοῦ χρόνου πρὸς τὴν ἀνατολὴν τοῦ νέου, ὅπως θὰ ἦτο πρέπον. Ἀλλὰ τὰ συμπεθερικὰ ἐπέμειναν ν᾽ ἀναβληθῶσι τὰ μβατίκια διὰ τὴν νύκτα τῆς ἑορτῆς πρὸς τὴν 2 Ἰανουαρίου. Οἱ λογαριασμοί, βλέπετε, τῶν συγγενῶν τοῦ γαμβροῦ δὲν συμφωνοῦν καθ᾽ ὅλα τὰ μέρη πάντοτε μὲ τοὺς λογαριασμοὺς τῆς μητρὸς τῆς νύμφης. Ὁ λογαριασμὸς τῆς κυρα-Γαλάτσαινας ἔλεγεν ὅτι, ἂν ἐτελοῦντο τὰ μβατίκια ἀφ᾽ ἑσπέρας τῆς παραμονῆς, μεθ᾽ ὃ ὁ γαμβρὸς θὰ ἦτο, κατὰ τὸ ἔθος, ἐλεύθερος νὰ ἐπισκέπτηται δὶς καὶ τρὶς τῆς ἡμέρας τὴν ἀρραβωνιστικήν του εἰς τὴν οἰκίαν της (ἠμποροῦσε, μάλιστα, ἂν ἦτον ἀδιάκριτος, καὶ νὰ τὸ στρώσῃ «κόττα πίττα» εἰς τὸ σπίτι τῆς νύμφης), ἡ μήτηρ τῆς νύμφης θὰ ἐγλύτωνεν ἀπὸ κάμποσα γλυκύσματα καὶ δῶρα, τὰ ὁποῖα ἦτον ὑπόχρεως νὰ κουβαλήσῃ εἰς τὰς οἰκίας τῶν συμπεθερικῶν. Ἐν πρώτοις, αὐτὴ ἡ ἑορτὴ τοῦ ὀνόματος τοῦ γαμβροῦ θὰ ἤγετο εἰς τὴν οἰκίαν τῆς νύμφης. Δὲν θὰ ἦτο τότε ἡ κυρα-Γαλάτσαινα ὑποχρεωμένη νὰ κουβαλήσῃ ὁλόκληρον μέγα σινίον μπακλαβᾶ εἰς τὴν οἰκίαν τῆς συμπεθέρας της, ἄλλα μεγάλα ταψία ἀπὸ ζαχαροχαμαλιὰ* καὶ ἄλλα τραγήματα εἰς τὰς οἰκίας τῶν ἀδελφῶν καὶ τῶν θείων τοῦ γαμβροῦ, καὶ συγχρόνως νὰ κερνᾷ αὐτὴ ὅλην τὴν ἡμέραν εἰς τὴν οἰκίαν της, διὰ τὴν ἑορτὴν τοῦ ὀνόματος, καὶ πάλιν τὴν ἑσπέραν νὰ ἔχῃ ἄλλα μεγάλα βάσανα, δοκιμαστήρια καὶ ἀκροσφαλῆ, εἰς τὴν οἰκίαν της, ὅπου θὰ ἐτελοῦντο τὰ μβατίκια.

Ἀλλ᾽ ὁ λογαριασμὸς τῶν συμπεθερικῶν ἔλεγεν ὅτι δὲν ἦτον πρέπον νὰ φύγῃ ἀπὸ τὴν μητέρα του ὁ γαμβρός, νὰ ἑορτάσῃ τὴν ἡμέραν τῆς ἑορτῆς του, πρὶν στεφανωθῇ ἀκόμη, εἰς τὴν οἰκίαν τῆς νύμφης. Τοῦ χρόνου, ὅτε θὰ ἐστεφανώνετο, ἂς ἑορτάσῃ εἰς τὴν οἰκίαν τῆς νύμφης, τὴν ὁποίαν θὰ ἔπαιρνεν αὕτη προῖκα, μὲ γειά της καὶ μὲ χαρά της. Ἀλλ᾽ ἐφέτος διὰ τελευταίαν φοράν, ἂς μείνῃ ἀκόμη πλησίον τῆς μητρός του. Θὰ ἦτο σκάνδαλον νὰ ἔφευγε.

Τὰ χαμαλιὰ* «τὰ κρυφὰ» τὰ εἶχαν φάγει ἤδη οἱ συμπέθεροι ὅλοι ― ὅσον τοὺς ἐπέτρεψε νὰ φάγουν ὁ ἴδιος ὁ γαμβρός. Διότι αὐτὸς ὁ γαμβρός, ὁ Βασίλης ὁ Μπόνος, ἅμα εἶδε τὸ ὡραῖον γανωμένον καὶ στίλβον σινίον γεμᾶτον ἀπὸ εὐώδη καὶ προκλητικά, λευκὰ καὶ ροδοκοκκινισμένα χαμαλιά, ἔβγαλεν ἀπὸ τὴν ζώνην τὸν λάζον του, μακρὰν μάχαιραν τὴν ὁποίαν ἔφερε πάντοτε εἰς τὴν μέσην, καὶ καρφώσας διὰ μιᾶς τέσσαρα ἢ πέντε χαμαλιά, ἤρχισε νὰ τὰ καταβροχθίζῃ, κόπτων αὐτὰ μὲ τοὺς προσθίους ὀδόντας, ἁλωνίζων μὲ τὴν γλῶσσαν, καὶ παραπέμπων ἀμέσως εἰς τὸν οὐρανίσκον, χωρὶς νὰ τὰ μασᾷ μὲ τοὺς τραπεζίτας του.

Αἱ ἀδελφαί του καὶ οἱ γαμβροί του τὸν ἐπέπληξαν δι᾽ αὐτό, ἀλλ᾽ αὐτὸς δὲν ἐνόει τὰς παρατηρήσεις των. Αὐτὸς δὲν ἦτο ὁ γαμβρός; Δική του δὲν ἦτον ἡ νύμφη; Δικά του καὶ τὰ προικιά. Δικά του καὶ τὰ χαμαλιά, καὶ ὅλοι οἱ μπακλαβάδες καὶ ὅλα. Τὰ χαμαλιὰ μάλιστα τοιαύτην εἶχον συμβολικὴν ἔννοιαν. Διατί τὰ ἔλεγαν χαμαλιά; Ἐσήμαιναν τὰ ἄλλα χαϊμαλιά, τὰ περίαπτα. Ἦσαν φυλαχτικά, τὰ ὁποῖα τοῦ ἔστελνεν ἡ πενθερά του, διὰ νὰ μὴν τὸν ἰδῇ κακὸ μάτι, μὴν τύχῃ καὶ τὸν ἀβασκάνῃ κανείς.

Ἀλλὰ τὰ κρυφὰ χαμαλιὰ δὲν θὰ ἤρκουν, καὶ ἂν ἐπέτρεπεν ὁ γαμβρὸς νὰ τὰ φάγωσιν ὅλα οἱ συγγενεῖς. Τώρα, μὲ τὰ μβατίκια, ἦτον καιρὸς διὰ τὰ ἄλλα δῶρα τὰ ἐπίσημα. Καὶ τὰ συμπεθερικὰ δὲν θὰ ἐταιριάζοντο ποτέ, ἐὰν ἡ συμπεθέρα ἤθελε νὰ τοὺς τὸ «πάῃ καπότο»*, οἰκονομοῦσα μὲ τρόπον νὰ ἐγίνοντο τὰ μβατίκια ἀφ᾽ ἑσπέρας, διὰ νὰ δικαιολογηθῇ ὅτι δὲν θὰ ἐκουβαλοῦσε νέα πράγματα εἰς τὰς πέντε ἢ ἓξ οἰκίας τῶν στενωτέρων συγγενῶν τοῦ γαμβροῦ της, τοῦ Βασίλη.

Ἄλλως, τὰ φανερά, τὰ ἐπίσημα, ἐπήγαιναν μαζὶ μὲ τὰ μβατίκια, τὰ ὁποῖα ἦσαν, αὐτὸ τοῦτο, φανέρωσις καὶ ἐπισημοποίησις τοῦ ἀρραβῶνος, καὶ τὰ κρυφὰ οὐδὲν ἄλλο ἦσαν, εἰμὴ ἀναγκαῖον ἐφόδιον καὶ συμπλήρωμα τῆς τελετῆς τοῦ ἀρραβῶνος, τῆς νυκτὸς ἐκείνης, καθ᾽ ἣν εἶχε κατορθωθῆ τέλος, μετὰ πολλὰ βάσανα, «νὰ δέσουν πανδρειές»*.

Ὤ! αὐτὲς οἱ πανδρειές! Πόσα φαρμάκια τὴν εἶχαν ποτίσει τὴν κυρα-Γαλάτσαινα, καὶ πῶς τῆς εἶχαν «ψήσει τὸ ψάρι στὰ χείλη». Κατόπιν ἀπὸ τὴν πρώτην προξενιάν, μετὰ πολλὰ λόγια καὶ «μαναφούκια»* καὶ σκάνδαλα, ὕστερον ἀπὸ πολλὰ ψὶ-ψὶ καὶ πολλὲς ἀβανιὲς καὶ κατηγορίες, ἀφοῦ ραδιοῦργα γύναια ἔβαζαν στὰ λόγια τὸν γαμβρὸν καὶ τὲς συμπεθέρες καὶ ἔψαλλαν πολλὰ ἀνάποδα ἐγκώμια ἐναντίον τῆς πενθερᾶς καὶ τῆς νύμφης, κατωρθώθη τέλος νὰ ὁρισθῇ ἡ ἑσπέρα τοῦ Σαββάτου, τῆς δευτέρας ἡμέρας τῶν Χριστουγέννων, διὰ νὰ «δέσουν πανδρειές». Ἡ κυρα-Γαλάτσαινα ἐφύλαττεν ἄκραν μυστικότητα, ἀλλ᾽ ὅλη ἡ γειτονιὰ τὸ ἤξευρε, σχεδὸν σίγουρα. Εἰς τοὺς μαχαλάδες, καταλάβατε, εἰς τοὺς μικροὺς τόπους, ἡ μία γειτόνισσα εἶναι κατάσκοπος τῆς ἄλλης γειτόνισσας. Οἱ τοῖχοι ἀκροῶνται, τὰ παράθυρα βλέπουν, αἱ θύραι μυρίζονται, οἱ «πετεινοὶ» τῶν καπνοδόχων σείουν τὰς λοφιὰς μὲ τοιοῦτον τρόπον ὡς νὰ κατανεύουν τάχα ὅτι ἐνόησαν.

Τὴν ἑσπέραν τοῦ Σαββάτου, ἤναψεν ἡ κυρα-Γαλάτσαινα τὸ μέγα ὀκτάγωνον φανάρι, φανάρι καραβίσιο, τὸ ὁποῖον εὑρίσκετο ἀπὸ τὸν καιρὸν ποὺ εἶχε καράβι ὁ μακαρίτης ὁ ἄνδρας της. Εἶχον συνέλθει εἰς τὴν οἰκίαν της ὁ ἀδελφός της ὁ γερο-Λάζος, καὶ ἡ κυρα-Λάζαινα ἡ νύμφη της, καὶ ἡ Μπόζαινα ἡ ἀδελφή της, καὶ ὁ Μπόζας ὁ γαμβρός της. Οἱ τέσσαρες, καὶ αὐτή, ὅλοι πέντε, ἔκαμαν τρεῖς σταυρούς, κ᾽ ἐξεκίνησαν εἰς τὸ σκότος τῆς νυκτός.

Ἐὰν δὲν ἦσαν πέντε θὰ ἦσαν τρεῖς ἢ ἑπτὰ ἢ ἐννέα. Μονὸς ἀριθμὸς πρέπει νὰ εἶναι οἱ συγγενεῖς τῆς νύμφης, ὅσοι θὰ ὑπάγουν ν᾽ ἀνταλλάξουν ἀρραβῶνα εἰς τὴν οἰκίαν τοῦ γαμβροῦ, ὄχι ποτὲ ζυγὸς ἀριθμός. Ἀγνοῶ τὸν λόγον, καὶ πολλοὶ τὸν ἀγνοοῦσι, κατὰ τὸν στίχον τοῦ ἀειμνήστου Παπαρρηγοπούλου.

Ἔκαμνε ψῦχος καὶ ἦτο ἐλαφρὰ χιονιά. Ἐπροπορεύετο ὁ Μπόζας κρατῶν τὸ φανάρι, δευτέρα ἤρχετο ἡ κυρα-Γαλάτσαινα φέρουσα τὸν δίσκον μὲ τὰ γλυκά, πέντε κοῦπες τὸ ὅλον, ἀπὸ κυδώνιον καὶ μύγδαλον καὶ μαστίχαν. Τρίτος ἤρχετο ὁ γερο-Λάζος, κατόπιν ἡ Λαζίτσα ἡ σύζυγός του, καὶ τελευταία ἡ Μπόζαινα.

Ἦτο δεκάτη ὥρα, καὶ ἦτο ἐλπὶς ὅτι εἶχον ἀποκοιμηθῆ ὅλοι οἱ γείτονες. Ἀλλὰ μόλις κατέβησαν εἰς τὸ σοκάκι, καὶ πάραυτα ἠκούσθη ἐλαφρὸς τριγμὸς παραθύρου ὑπανοιγομένου. Ἡ γειτόνισσα ἡ Μαριὼ ἡ Μπαλωματοὺ ὑπώπτευε δι᾽ ὅλης τῆς ἡμέρας ὅτι ἔμελλε τὴν ἑσπέραν ἐκείνην νὰ γίνῃ ὁ ἀρραβὼν τῆς Μυρσούδας τῆς κυρα-Γαλάτσαινας. Αἱ ὑποψίαι της ἐκρατύνθησαν πολὺ ὅταν, ἀφοῦ ἐνύκτωσεν, ἤκουσε καὶ ᾐσθάνθη τὸν γερο-Λάζον μὲ τὴν συμβίαν του, καὶ τὸν Μπόζαν μὲ τὴν φαμίλιαν* του, ἀνερχομένους εἰς τὴν οἰκίαν τῆς χήρας τοῦ Κασσανδριανοῦ. Ἐπιθυμοῦσα νὰ βεβαιωθῇ, δὲν ἐπλάγιασε, μόνον ἔμεινεν ἕως τὰς δέκα παραμονεύουσα, ἑωσοῦ εἶδε τὰ πέντε ἄτομα μὲ τὸ φανάρι ἐξερχόμενα εἰς νυκτερινὴν ἐκδρομήν. Τότε δὲν τῆς ἔμεινε πλέον ἀμφιβολία, καὶ τὴν ἐπιοῦσαν, ἐνῷ ὁ γαμβρὸς θὰ ἐτραγάνιζε, καρφώνων μὲ τὴν μακρὰν μάχαιράν του, τὰ κρυφὰ τὰ χαμαλιά, αὐτὴ θὰ διηγεῖτο τὸ πρᾶγμα εἰς ὅλην τὴν γειτονιάν.

Τὸ σπίτι τῆς Μπόναινας ἦτο ἀρκετὰ μακρὰν κατὰ τὰς διαστάσεις τοῦ χωρίου καὶ κατὰ τὸ μέτρον μὲ τὸ ὁποῖον ἐμετροῦσαν τὰς ἀποστάσεις οἱ νησιῶται, ἀπεῖχε δηλαδὴ περὶ τὰ διακόσια βήματα. Ἀφοῦ παρῆλθον πολλὰς οἰκίας σκοτεινὰς καὶ ἡσύχους, κατὰ τὸ φαινόμενον, ἀλλὰ τῶν ὁποίων τὰ παράθυρα ἔτριξαν ἅμα τῇ προσεγγίσει των, καθὼς εἶχε τρίξει καὶ τὸ παράθυρον τῆς Μαριῶς τῆς Μπαλωματοῦς, οἱ πέντε ἀντιπρόσωποι τῆς μνηστῆς ἔφθασαν εἰς ἓν στενὸν καὶ δυσῶδες σοκάκι, καὶ ἅμα εἰσῆλθον ἐκεῖ, εἶδον μέγαν λύχνον νὰ φέγγῃ ἀπὸ μέσα, ἀπὸ τὸ γυαλὶ ἑνὸς παραθύρου ἔχοντος ἀνοικτὰ τὰ παραθυρόφυλλα. Ἐκεῖ ἦτο τὸ σπίτι τοῦ γαμβροῦ καὶ τοὺς ἐπερίμεναν.

Ἀνέβησαν εἰς τὴν οἰκίαν τῆς Μπόναινας, ὅπου εὐθὺς ἤνοιξεν ἡ θύρα, καὶ εἰσῆλθον, πρῶτος ὁ Μπόζας, κρατῶν τὸ φανάριον, διὰ νὰ εἶναι καλορρίζικον τὸ ἀνδρόγυνον, νὰ κάμνῃ ὅλο γυιούς, δευτέρα ἡ Λαζίτσα, ἡ νύμφη τῆς Γαλάτσαινας, ἥτις εἶχε λάβει τὰ γλυκὰ εἰς τὰς χεῖράς της τώρα, διὰ νὰ ἔχῃ ὅλο γλύκες καὶ χαρὲς τὸ ἀνδρόγυνον. Αὕτη, ἡ Λαζίτσα, πολὺ νεωτέρα τοῦ ἀνδρός της, συνέβαινε νὰ ἔχῃ ἀμφοτέρους τοὺς γονεῖς της ζῶντας, καὶ δι᾽ αὐτὸ ἐπροτιμήθη νὰ κρατήσῃ τὰ γλυκά, διὰ νὰ ἔχῃ πολλὴν ζωὴν τὸ ἀνδρόγυνον. Τρίτος εἰσῆλθεν ὁ γερο-Λάζος, διὰ νὰ γεράσῃ τὸ ἀνδρόγυνον. Τετάρτη εἰσῆλθεν ἡ Μπόζαινα «ἀνδρογυνάρικα»* διὰ νὰ δείξῃ τὴν ἁρμονίαν τῶν δύο φύλων. Πέμπτη καὶ τελευταία εἰσῆλθεν ἡ πενθερά, διὰ νὰ δείξῃ τὴν ὑπακοὴν καὶ τὴν ὑποταγὴν τῆς νύμφης εἰς τὸν γαμβρόν.

Ἡ κυρα-Μπόναινα δὲν εἶχε παραλείψει νὰ βάλῃ «ἕνα τσεκούρι ἀνάποδα», ἀλλ᾽ εἰς μέρος κρυφόν, ὅπου νὰ μὴ φαίνεται, ὑποκάτω εἰς τὸν καναπέν. Τοῦτο ἐσήμαινεν ὅτι, ἂν ὑπῆρχε καὶ καμμία βασκανία, δὲν ἔπρεπε νὰ τολμήσῃ νὰ βγῇ εἰς τὸ φανερὸν καὶ νὰ ἐνεργήσῃ. Μετὰ τὸ «καλῶς ἤρθατε» καὶ τὸ «καλῶς σᾶς ηὕραμε», ἡ κυρα-Λάζαινα ἀπέθεσε τὸν δίσκον μὲ τὰ γλυκὰ ἐπὶ τῆς ἑτοίμης τραπέζης, καὶ ὅλοι ἐκάθισαν μὲ τὸ «καλῶς ἀνταμωθήκαμε». Μετ᾽ ὀλίγα λεπτὰ τῆς ὥρας ὅλοι ἐσηκώθησαν ὄρθιοι, καὶ ὁ γαμβρός, ὑψηλὸς ξανθὸς νέος, φορῶν τὰ κυριακάτικα, ἀφοῦ ἔκαμε τρεῖς σταυροὺς ἐνώπιον τοῦ εἰκονοστασίου τῆς οἰκίας, προσελθὼν εἰς τὴν κυρα-Γαλάτσαιναν, ἔβαλε μετάνοιαν καὶ τῆς ἠσπάσθη τὴν χεῖρα, ἐγχειρίζων ἅμα αὐτῇ μέγα μεταξωτὸν μανδήλιον χρωματιστόν, εἰς μίαν γωνίαν τοῦ ὁποίου ἦσαν κομποδεμένα γυναικεῖον δακτυλίδιον καὶ ἕνδεκα χρυσᾶ φλωρία. Συγχρόνως ἡ Γαλάτσαινα τὸν ἠσπάσθη εἰς τὴν παρειάν, καὶ τοῦ ἐφόρεσεν εἰς τὸν δάκτυλον τῆς ἀριστερᾶς δακτυλίδιον, τὸ ὁποῖον εἶχε φέρει μαζί της.

Ἀκολούθως, ὁ Βασίλης ὁ Μπόνος ἐπλησίασεν ἕνα ἕκαστον τῶν ἄλλων τεσσάρων συγγενῶν τῆς μνηστῆς, καὶ ἀσπαζόμενος τὴν δεξιάν των, τοὺς ἐφίλευσεν ἀνὰ ἓν φλωρίον τρύπιον, μὲ κόκκινην ταινίαν δεμένον, ἢ ἀνὰ μίαν λίραν γαλλικὴν ἢ τουρκικήν. Τὸν καιρὸν ἐκεῖνον ὑπῆρχον ἀκόμη εἰς χεῖρας τοῦ πτωχοῦ λαοῦ φλωρία καὶ λίραι.

Ἔλαβον ὅλοι γλυκὸν καὶ ἔπιον μαστίχαν ἢ ροσόλιον, εὐχηθέντες τὰ «καλορρίζικα» καὶ τὰ «τίμια στέφανα». Εἶτα ἐστρώθησαν εἰς τὸ δεῖπνο, καὶ οἱ ἄνδρες ἔφαγαν καλά, αἱ δὲ γυναῖκες ἐγεύθησαν μὲ ἄκρα χείλη. Καὶ εἶτα ἐτέθησαν εἰς ἐνέργειαν δύο μεγάλαι φιάλαι οἴνου. Καὶ ὁ μπαρμπα-Λάζος καὶ ὁ Μπόζας ἔπιναν γερά, κ᾽ ἐπλήθυναν τὰς εὐχὰς καὶ τὰ συγχαρητήρια, κ᾽ ἐτραγουδοῦσαν:

Σ᾽ αὐτὸ τὸ σπίτι πού ᾽ρθαμε πέτρα νὰ μὴ ραΐσῃ
κι ὁ νοικοκύρης τοῦ σπιτιοῦ χίλια χρόνια νὰ ζήσῃ.

Εἰς τοῦτο ἐκ μέρους τοῦ γαμβροῦ ἀπήντησαν διὰ τοῦ ἄλλου:

Χίλια καλῶς ὡρίσατε, φίλοι μ᾽ ἀγαπημένοι,
κι ἀπὸ καιροῦ χαρούμενοι καὶ καλοκαρδισμένοι.

Ἀκμαία ἦτο ἡ εὐθυμία, καὶ ὑπῆρχεν ἑκατέρωθεν καλὴ διάθεσις, μόνον ἓν κακὸν σημεῖον ἐφάνη, τὸ ὁποῖον ἔκαμεν ὅλους νὰ μελαγχολήσουν. Ὁ γερο-Λάζος, ὅταν ἔπινε, συνήθιζε νὰ ὁμιλῇ μὲ πολλὰς χειρονομίας. Ἕνεκα τοῦ ἐλαττώματος τούτου ἀνέτρεψεν ἀπροσέκτως τὸν μέγαν λύχνον, ἐπὶ τῆς τραπέζης τοῦ δείπνου. Ὁ λύχνος ἔσβησεν, ἡ δὲ συντροφία θὰ ἔμενεν εἰς τὰ σκοτεινά, ἂν δὲν ὑπῆρχε τὸ κανδήλιον τὸ καῖον ἐνώπιον τῶν ἁγίων εἰκόνων, ὡς καὶ δύο κηρία ἀναμμένα ἐπὶ τῆς ἑστίας.

Διὰ νὰ μετριάσῃ τὴν κακὴν ἐντύπωσιν, ὁ γερο-Λάζος ὑπεσχέθη νὰ βαπτίσῃ αὐτὸς τὸ πρῶτον παιδίον, τὸ ὁποῖον θὰ ἐγεννᾶτο ἐκ τοῦ συνοικεσίου, καὶ νὰ εἶναι καὶ γυιός. Ἀφοῦ εἶχε χύσει τὸ λάδι, εἶπεν, αὐτὸς τὸ ἔβλεπε καλὸν σημεῖον, διότι λάδι θὰ ἔχυνε καὶ εἰς τὴν βάπτισιν τοῦ παιδίου.

Τὴν ἰδίαν στιγμὴν ἐκρούσθη ἡ θύρα τῆς οἰκίας.

Ὁ μικρὸς υἱὸς τῆς Γαλάτσαινας, παιδίον ἐννέα ἐτῶν, ὁ Χρῆστος, εἶχε γελασθῆ μὲ χίλια ψεύματα τὴν ἑσπέραν ὑπὸ τῆς μητρός του, ὅτι ὁ ἀρραβὼν θ᾽ ἀνεβάλλετο διὰ τὸ ἄλλο Σάββατον. Εἶχεν ἀποκοιμηθῆ, ἀφοῦ ἔφαγε πολλὰ γλυκὰ καὶ ἔλαβεν ὑπόσχεσιν ὅτι θὰ φάγῃ περισσότερα τὴν ἐπαύριον. Εἶχε τὴν ἀπαίτησιν νὰ εἶναι καὶ αὐτὸς εἷς ἐκ τῶν ἀνδρῶν, ὅσοι θὰ ἐπήγαιναν νὰ «δέσουν τὶς πανδρειὲς» εἰς τοῦ γαμβροῦ τὸ σπίτι. Ἡ μήτηρ του, τοῦ τὸ ὑπεσχέθη κατ᾽ ἀρχάς, ἐλπίζουσα ὅτι θὰ ἦσαν ἑπτὰ τοὐλάχιστον οἱ συγγενεῖς, ὅσοι θὰ πήγαιναν διὰ τὴν ὑπόθεσιν. Ἀλλ᾽ ἀφοῦ οἱ συγγενεῖς τοῦ γαμβροῦ, οἵτινες ἐκανόνιζον τὰ τοιαῦτα, παρήγγειλαν ὅτι ὁ ἀριθμὸς ὡρίσθη εἰς πέντε, ἡ Γαλάτσαινα, μὴ δυναμένη ν᾽ ἀφήσῃ ἀπ᾽ ἔξω ἄλλους ἡλικιωμένους συγγενεῖς, εὑρέθη εἰς τὴν ἀνάγκην ν᾽ ἀποκλείσῃ τὸν ἀνήλικον υἱόν της.

Ὁ μικρὸς ἀπεκοιμήθῃ, ἀναμασῶν τὰ τόσα γλυκὰ καὶ τὰς ὑποσχέσεις, ἐνωρίς, πρὶν ἔλθωσιν ἀκόμη εἰς τὴν οἰκίαν τὰ δύο συγγενικὰ ἀνδρόγυνα. Ἀλλὰ περὶ τὸ μεσονύκτιον, ἀφοῦ ἐχόρτασε τὸν ὕπνον, ἐξύπνησε καὶ βλέπει τὴν ἀδελφήν του, ἡμιπλαγιασμένην παρὰ τὴν ἑστίαν, βλέπουσαν ρεμβωδῶς τὸ φθίνον πῦρ καὶ μελετῶσαν τὴν ἰδέαν τοῦ γάμου. Ἡ Μυρσούδα δὲν εἶχεν ὕπνον, καὶ οἱ λογισμοί της καὶ τὰ ξυπνητὰ ὄνειρά της, τὰ ὁποῖα ἐπλησίαζαν νὰ γίνουν πράγματα, ἐπετοῦσαν πρὸς τὴν οἰκίαν ἐκείνην τοῦ ἀρραβωνιαστικοῦ της, ὅπου εὑρίσκοντο τώρα ἡ μήτηρ της καὶ οἱ θεῖοι καὶ αἱ θεῖαί της. Διότι εἶναι κάτι τι παράξενον, βλέπεις, νὰ πανδρευθῇ ἄνθρωπος. Πρέπει νὰ καμαρώνῃς* καὶ νὰ δαγκώνῃς τὰ χείλη σου, νὰ μὴ γελᾷς. Ἀπὸ τὸ σπίτι ἔξω δὲν βγαίνεις, ἀλλὰ μόλις θὰ προβάλῃς εἰς τὸ παράθυρον διὰ νὰ ποτίσῃς τὴν γάστραν μὲ τὰ λουλούδια, μόλις θὰ φανῇς εἰς τὸν ἐξώστην διὰ νὰ γεμίσῃς τὸ κανάτι νερὸ ἀπὸ τὴν στάμνα, εὐθὺς ὁ κόσμος, δηλαδὴ οἱ γειτόνισσες, σοῦ φωνάζουν: «Μὲ τς γειές, Μυρσούδα!» Τότε τί νὰ πῇς; Νὰ κάμῃς τὸν κωφόν; Θὰ σοῦ τὸ φωνάξουν δυνατώτερα. Νὰ εἰπῇς «φχαριστῶ»; Θ᾽ ἀνοίξῃς τὸ στόμα σου, καὶ σὰν τὸ ἀνοίξῃς θὰ γελάσῃς χωρὶς νὰ θέλῃς. Ὅσο καὶ νὰ καμαρώνῃς, θὰ χαμογελάσῃς, δὲν μπορεῖς. Εἶναι κάτι τι παράξενον, βλέπεις, νὰ πανδρευθῇ ἄνθρωπος.

Εἶδε λοιπὸν ὁ μικρὸς τὴν Μυρσούδαν νὰ ρεμβάζῃ, καὶ τὴν θέσιν τῆς μητρός του τὴν βλέπει κενήν. Τινάζει τότε τὸ πάπλωμα, πετιέται ἀπάνω, καὶ βάζει τὲς φωνές. Ποῦ εἶναι ἡ μάννα; Ἐπῆγαν νὰ δέσουν τὶς πανδρειές, κι αὐτὸν τὸν ἐγέλασαν μὲς στὰ μάτια. Ἡ ἀδελφή του δὲν ἠξεύρει πῶς νὰ εἰπῇ ψεύματα μὲ πιθανότητα. «Γουρούνα, βρωμούσα!» Τὴν πιάνει ἀπὸ τὰ μαλλιά. Τῆς τὰ τραβᾷ δυνατά. Τὴν θανατώνει ἀπὸ τὸν πόνον. Κλαίει ἐκείνη καὶ δοκιμάζει νὰ κρατήσῃ τὰ χέρια του. Ἐπὶ τέλους ἐπικαλεῖται ἓν ψεῦμα εἰς βοήθειάν της.

Ἡ μητέρα ἐπῆγε στην ἐκκλησία. Θὰ γίνῃ πάλιν σήμερα, τὴν Κυριακήν, νύκτα βαθιὰ ἡ λειτουργία, καθὼς προχθὲς τὰ Χριστούγεννα.

Εἶναι τώρα τρεῖς ἀπ᾽ τὰ μεσάνυκτα. Δὲν τὸν ἐξύπνησε διὰ νὰ μὴ τὸν κρυώσῃ. Ἀλλὰ τώρα-τώρα θὰ φέξῃ, καὶ θὰ πάγῃ κι αὐτὸς στὴν ἐκκλησία.

Ὁ μικρὸς ἐκόντευσε νὰ πιστεύσῃ. Ἀλλά, κατὰ συγκυρίαν, βλέπει ἐκεῖ, ὑποκάτω ἀπ᾽ τὰ εἰκονίσματα ἐπὶ μικροῦ τραπεζίου, τὴν προσφοράν, ποὺ εἶχεν ἡ μητέρα του ἀπὸ προχθὲς φυλαγμένην, διὰ νὰ τὴν προσφέρῃ σήμερον εἰς τὴν ἐκκλησίαν. Ἡ προσφορὰ ἦτο ἐκεῖ τυλιγμένη εἰς λευκὸν προσόψιον. Ἂν ἡ μητέρα ἐπήγαινε στὴν ἐκκλησία, θὰ ἔπαιρνε τὴν προσφορὰν μαζί της.

― Τὴν ἐξέχασ᾽ ἡ μητέρα τὴν προσφορά, ἐδοκίμασε νὰ ἰσχυρισθῇ ἡ Μυρσούδα.

― Ψέματα λές. Γουρούνα, γουρούνα!

Κ᾽ ἔκαμε πάλι νὰ τὴν ἁρπάξῃ ἀπὸ τὰ μαλλιά.

Ἡ Μυρσούδα ἔδεσε σφιγκτὰ τὸ λευκὸν τουλουπάνι της, καὶ τὸ κατεβίβασεν ἕως τὰ ὀφρύδια, διὰ νὰ προφυλάξῃ τὰ ὡραῖα καστανὰ μαλλιά της.

―Ἡ προσφορά, ἐπανέλαβεν ἡ Μυρσούδα, συγκεντροῦσα ὅλην τὴν γυναικείαν λογικὴν εἰς τὸν νοῦν της, ἡ προσφορὰ ἔγινε γιὰ τὴν ἡμέραν ποὺ θὰ δέσουν τὶς πανδρειές. Ἀφοῦ ἀπομείναμε αὐτὸ τὸ Σάββατο, τώρα τὴν προσφορὰ θὰ τὴν φᾶμε μεῖς, κ᾽ ἡ μητέρα θὰ ζυμώσῃ ἄλλη τὸ ἄλλο Σάββατο, γιὰ νὰ τὴν πάῃ στὴν ἐκκλησία, γιὰ τὴν ἡμέρα ποὺ θὰ δέσουν τὶς πανδρειές.

― Ψέματα, δὲ μὲ γελᾷς! γουρούνα!

Εἶχεν ἐξασθενήσει πολύ, καὶ ἴσως θὰ ἐπείθετο. Ἀλλὰ τότε ἐνθυμήθη ὅτι ἀφ᾽ ἑσπέρας ὑπῆρχεν ἐπάνω εἰς τὸ ἴδιον τραπέζι μέγας δίσκος, καὶ ὁ δίσκος αὐτὸς ἔλειπε τώρα ἀπ᾽ ἐκεῖ. Ἐκ τούτου ὁδηγούμενος, ἐκοίταξεν ἐπάνω εἰς τὸ ράφι, καὶ εἶδεν ὅτι ἔλειπαν ἀπ᾽ ἐκεῖ αἱ πέντε ἢ ἓξ κοῦπες τοῦ γλυκοῦ, ὁποὺ ὑπῆρχαν τὸ βράδυ.

Τότε ὁ μικρὸς ἔβαλεν ἀγρίαν κραυγήν, καὶ ἥρπασε τὰ δύο κλώνια ἢ τὰ ἄκρα τοῦ κεφαλοδέσμου τῆς ἀδελφῆς του, προσπαθῶν νὰ τὴν ξεμανδηλώσῃ.

― Ψεύτρα! γουρούνα! πῆγαν νὰ δέσουν τὶς πανδρειές.

Ὁ μικρὸς ἐφόρεσε τὸ ἔνδυμά του, κ᾽ ἐζήτησε νὰ φύγῃ. Ἤθελε νὰ ὑπάγῃ καὶ αὐτὸς εἰς τὴν οἰκίαν τοῦ γαμβροῦ. Ἐν τῇ παραφορᾷ του δὲν ἐφοβεῖτο πλέον οὔτε τοὺς σκαλικαντζάρους, οὔτε τὰ φαντάσματα.

Ἡ ἀδελφή του κλαίει, φοβεῖται νὰ μείνῃ μοναχή της. Ὁ μικρὸς δὲν τὴν ἀκούει, ἀνοίγει τὴν θύραν, ἐξέρχεται. Ἐκείνη τρέχει κατόπιν του. Ἐκεῖνος γυρίζει.

― Ἄναψέ μου τὸ φανάρι, τώρα εὐθύς, γιατὶ…

Καὶ τὴν ἐφοβέριζε μὲ τὸν γρόνθον.

― Τὸ φανάρι τὸ ἐπῆρε ἡ μητέρα. Κάτσε, παιδάκι μ᾽, ποῦ θὰ πᾷς; Τώρα, ὅπου εἶναι θὰ ᾽ρθοῦνε πίσω.

Τοῦ ἔλεγε πολλά, ἀλλ᾽ ἐκεῖνος ἐπέμενεν. Ἴσως ἐπὶ τέλους ὁ φόβος τῶν σκαλικαντζάρων, θὰ τὸν ἔκαμνε νὰ γυρίσῃ πίσω, ἀφοῦ ἔκαμνεν ὀλίγα βήματα εἰς τὸν δρόμον, ἀλλὰ τὴν στιγμὴν ἐκείνην ἠκούσθη φωνή, κάτω ἀπὸ τὸν ἐξώστην.

― Τί ἔχετε, θὰ πῶ*; ἔλεγεν ἡ φωνή.

― Θεια-Χρυσῆ, δὲν ἀκοῦς; εἶπεν ἡ Μυρσούδα. Θέλει νὰ πάῃ στὶς πανδρειές.

Ἡ θεια-Χρυσῆ ἦτο πτωχὴ καὶ ἔρημη χήρα, κατοικοῦσα εἰς μικρὸν θάλαμον, εἰς τὸ ἰσόγειον τῆς οἰκίας. Ἤξευρε τὰ περὶ τοῦ ἀρραβῶνος, καὶ ἠγάπα τὴν κόρην καὶ τὴν μητέρα της. Ἦτο δὲ μακρινὴ συγγενὴς τοῦ γαμβροῦ.

― Γιά νὰ σοῦ πῶ, παιδί μου Μυρσούδα, εἶπεν· ἦρθε κανένας ἀπ᾽ τὸ σπίτι τοῦ γαμβροῦ νὰ σοῦ πάρῃ τὰ σ᾽χαρίκια;

―Ὄχι.

― Πῶς ξέχασαν οἱ μουρλοί! Γιά νὰ σοῦ πῶ, ἔχω ἐγὼ ἕνα μικρὸ φαναράκι, τώρα τὸ ἀνάφτω, καὶ νὰ πᾶμε μαζὶ μὲ τὸ Χρῆστο, καὶ νὰ ᾽ρθῶ πίσω νὰ σ᾽ πάρω τὰ σ᾽χαρίκια. Κλειδώσου μὲς στὸ σπίτι καὶ μὴ φοβᾶσαι.

Ἔκρουσαν τὴν θύραν τῆς οἰκίας τῆς Μπόναινας. Ὁ Χρῆστος ἔγινε δεκτός, διότι ἀφοῦ ἐδέθησαν πλέον οἱ ἀρραβῶνες, ἦτο πλέον ἀδιάφορον ἂν ἤρχοντο καὶ ἄλλοι, περιττοὶ ἢ ἄρτιοι.

Ἐφίλησαν τὴν θεια-Χρυσῆ, ἥτις τοὺς συνεχάρη πρώτη, καὶ ἐπανελθοῦσα μόνη μετ᾽ ὀλίγα λεπτά, ἐπῆρε τὰ συχαρίκια τῆς Μυρσούδας, ἥτις τὴν «ἀσήμωσεν», ἤτοι τῆς ἔδωκεν ἀργυροῦν νόμισμα.

Ἡ ἡμέρα τοῦ Ἁγίου Βασιλείου ἑωρτάσθη καλῶς εἰς τὰς οἰκίας τῆς μιᾶς καὶ τῆς ἄλλης συμπεθέρας. Ἡ Μυρσούδα δὲν ἐπρόφθανε νὰ φτιάνῃ φουσκάκια (ἢ λοκμάδες) ἀπὸ πρωίας μέχρι μεσημβρίας. Ἡ κυρα-Γαλάτσαινα δὲν ἐπρόφθανε νὰ φιλεύῃ ὅλον τὸν κόσμον φουσκάκια, χαμαλιά, στραγάλια, γλυκὸ καὶ μεγάλες σταφίδες ἀπὸ ραζακὶ σταφύλι. Μερικοὶ ἀπὸ τοὺς ἐπισκέπτας ἤρχοντο δὶς καὶ τρίς, λέγοντες ὅτι ἡ πρώτη φορὰ ἦτο διὰ τὸν ἀρραβῶνα, ἡ δευτέρα διὰ τὴν ἑορτὴν τοῦ γαμβροῦ καὶ ἡ τρίτη διὰ τὰ «μβατίκια». Τὰ «μβατίκια» διεξήχθησαν λαμπρῶς. Ἔρραναν τὸν γαμβρὸν μὲ κοφέτα καὶ μὲ ὀρύζιον, μέγα συμπόσιον παρετέθη, καὶ ὁ γερο-Λάζος, ὅστις ἐπρόσεχε πλέον εἰς τὰς χειρονομίας του, ἔκαμε τόσον κέφι, ὥστε μεταξὺ δύο τραγουδιῶν ἑκάστοτε δὲν ἔπαυε νὰ φωνάζῃ:

― Ἂς φέξῃ!

(1894)

ΑΠΟ ΤΟ: papadiamantis.net