Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η αγάπη για τα ζώα «έχτισε» τη γλώσσα

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα οδήγησε στην ανθρώπινη κυριαρχία στον πλανήτη.

Ουάσινγκτον 

Κορυφαία αμερικανή ανθρωπολόγος υποστηρίζει ότι οι στενές σχέσεις που είχαν οι πρόγονοί μας με τα ζώα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γλώσσας και της γενικότερης ανθρώπινης επικοινωνίας, που οδήγησε στην κυριαρχία του είδους μας στον πλανήτη.

Όπως υποστηρίζει η δρ Πατ Σίπμαν από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η συχνή αλληλεπίδραση με τα ζώα βοήθησε τους πρώτους ανθρώπους να αναπτύξουν εκλεπτυσμένες επικοινωνιακές ικανότητες.  
Οι φίλοι μας τα ζώα
Τα ζώα, σύμφωνα με την ίδια, μας δίδαξαν ότι οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των άλλων ειδών - κάνουν και αυτοί σκέψεις και έχουν συναισθήματα και ανάγκες. Επίσης μας βοήθησαν να αναπτύξουμε τις ικανότητες της συναισθηματικής ταύτισης, της κατανόησης και του συμβιβασμού.
«Η σταδιακή εντατικοποίηση της σχέσης μας με τα ζώα αποτελεί την παλαιότερη και σταθερότερη τάση που παρατηρήθηκε κατά την ανθρώπινη εξέλιξη» αναφέρει η δρ Σίπμαν. «Τώρα όμως, που ο κόσμος μας αστικοποιείται διαρκώς έχουμε ολοένα και λιγότερη σχέση με τα ζώα. Και οι επιπτώσεις από αυτό είναι μάλλον καταστρεπτικές».
Η Σίπμαν εντόπισε τα πρώτα δείγματα της στενής σχέσης ανθρώπων-ζώων πριν από 2,5 εκ. χρόνια, την περίοδο δηλαδή όπου τα ανθρωποειδή έφτιαξαν τα πρώτα εργαλεία.
«Οι πιθηκοειδείς πρόγονοί μας δεν επέλεγαν απλά πέτρες για να φτιάξουν εργαλεία για το κυνήγι ή την καλλιέργεια» αναφέρει η ανθρωπολόγος. Αντίθετα, όπως εξηγεί, έφτιαχναν εργαλεία που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς, όπως π.χ. το κυνήγι αλλά και την επεξεργασία κουφαριών που άφηναν πίσω τους σαρκοβόρα.
Στο βιβλίο της «The Animal Connection» το οποίο κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στα αγγλικά, η αμερικανή ανθρωπολόγος τονίζει ότι το κρίσιμο σημείο ως προς τη σχέση μας με τα ζώα ξεκίνησε όταν ο άνθρωπος άρχισε να μελετά την συμπεριφορά των ζώων προκειμένου να γνωρίζει ποια από αυτά πρέπει να κυνηγά και ποια να αποφεύγει.
«Μέχρι τότε, ο άνθρωπος ήταν απλά η λεία σαρκοβόρων ειδών. Σιγά -σιγά όμως αρχίσαμε να διερευνούμε προτού βγούμε στο κυνήγι» λέει η ειδικός. «Για να επιβιώσουμε δηλαδή έπρεπε να γνωρίσουμε τη συμπεριφορά αρκετών ζώων προκειμένου να διαχωρίσουμε ποια μπορούσαμε να σκοτώσουμε για την τροφή μας και ποια οφείλαμε να αποφύγουμε» για να μη γίνουμε εμείς η τροφή.
Από την προϊστορία στη σύγχρονη κοινωνία
Η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε σταδιακά μεταξύ ανθρώπου και ζώων, εκφράζεται σήμερα με την έντονη ανάγκη μας να έχουμε κατοικίδια.
«Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος στη Γη που επενδύει σε στενές σχέσεις του με κάποιο άλλο είδος. Ωστόσο το κάνουμε και έτσι έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τόσο στενές σχέσεις με συγκεκριμένα είδη κατά την τελευταία χιλιετία. Πρόκειται για ένα μοναδικό ανθρώπινο γνώρισμα. Παίρνουμε τόσα πολλά από τα ζώα, πολύ περισσότερα από αυτά που εκτιμούμε» καταλήγει η δρ Σίπμαν.

αναδημοσίευση από:  ΤΟ ΒΗΜΑ science

2 σχόλια:

  1. Πέρα από οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα νομίζω ότι τα αποτελέσματα της σχέσης των ανθρώπων με τα ζώα είναι εμαφνή! Είναι πολύ σημαντικό από τότε που είμαστε παιδιά ακόμα να ερχόμαστε σε επαφή και να επικοινωνούμε με άλλα ζώα, τα οποία μάλιστα πολλές φορές μας επηρεάζουν θετικά με την ηρεμία τους... Επίσης είναι χρήσιμο να παρατηρούμε πως με απλά πράγματα έχουν πιάσει το νόημα της ζωής!! Το θεωρώ τραγικό να μεγαλώνει ένα παιδάκι χωρίς ένα σκυλάκι "δικό του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή