Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρά την κρίση

 Αποκλίσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής ακόμη και πάνω από 30%

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρά την οικονομική ύφεση που σαρώνει την οικονομία, ομολογεί υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι τα η κατάσταση στο επίπεδο των τιμών είναι πολύ χειρότερη απ΄ότι την περίμενε. Και τούτο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θ. Σκορδάς ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 1,27 εκατ.ευρώ στην εταιρεία Cadburry Ηellas AE, η οποία έχει απορροφηθεί από την Kraft Foods, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» την πρόπερασμένη Κυριακή, για παραβάσεις που αφορούν τις ενδο - ομιλικές συναλλαγές.
Παράλληλα ο κ. Σκορδάς απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΕΒ σχετικά με το θέμα των τιμών, σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ρίξουν τιμές, λέγοντας ότι «οι επιχειρήσεις έχουν το περιθώριο να μειώσουν τις τιμές. Γιατί τόσα χρόνια δεν επένδυαν στην καινοτομία για να μειώσουν το κόστος παραγωγής; Γιατί δεν επενδύουν στην εξωστρέφεια και να απευθυνθούν σε 1 δισ. καταναλωτές, αντί να περιορίζονται στην αγορά των 10 εκατομμυρίων καταναλωτών;».
Και πρόσθεσε ότι σ΄ότι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης στόχος του είναι να αρθούν τα διάφορα κανονιστικά εμπόδια και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποκλιμάκωση των τιμών.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη. Στα έλαια και τα λίπη βρίσκεται στην έβδομη με απόκλιση τιμών από την Ε.Ε. 15,7% και το 2010 ήταν στην τέταρτη με 18,7%.
Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην έκτη θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοχα. Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα το 2011 ήταν στην όγδοη θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την Ε.Ε. και το 2010 ήταν στην έβδομη με 17,4%. Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν στην δέκατη θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην ένατη με 11,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην έβδομη θέση με 3,1% απόκλιση και το 2010 στην πέμπτη με 6,6%. Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε την ενδέκατη θέση με 1,2% και το 2010 στην πέμπτη θέση με 6,4% σε σχέση με την Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση στους υπολογιστές με 18,7% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο και το 2010 ήταν στην τρίτη με 9,3%.
Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στις υψηλές τιμές παραγωγού και την διατροφική κρίση αλλά και στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως είναι η δυσκολία στις μεταφορές, η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία.
Ακόμη, η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη και για το λόγο αυτό σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου απαιτείται η άσκηση συγκεκριμένης πολιτικής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επαναφέρει για πολλοστή φορά το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, για το οποίοόμως δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο τους.
Και επισημαίνουν πως επί πολλά χρόνια οι πολυεθνικοί όμιλοι αξιολογούσαν την Ελλάδα ως χώρα όπου υπάρχει η δυνατότητα της υψηλής τιμολόγησης. Ωστόσο φαίνεται, προσθέτουν, ότι αυτό ακόμη δεν έχει αλλάξει. Και σχολιάζουν πως η βασική οικονομική θεωρία θέλει σε περιόδους ύφεσης να μειώνονται πρώτα τα εισοδήματα και μετά οι τιμές, σε αντίθεση με την περίοδο της ανάπτυξης οπότε πρώτα ανεβαίνουν οι τιμές και μετά οι μισθοί.

αναδημοσίευση από:  ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. πληροφορίες στη Δανία μου είπαν ότι τα σουπερ μάρκετ εκεί έχουν ίδιες τιμές με εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή