Ο ελληνικός καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα και μία καθημερινή συνήθεια που μας συντροφεύει σε διάφορες στιγμές της ημέρας, όχι μόνο λόγω του πλούσιου αρώματος και της χαρακτηριστικής γεύσης του, αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία.
Όπως αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου κα Γεωργία Καπώλη, αυτή η διάκριση οφείλεται στην περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη) σε αναλογία (90-110mg/φλιτζανάκι). Επιπλέον, ο ελληνικός καφέ έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg).
Ειδικότερα, η συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά, δρα ευεργετικά στην πρόληψη και στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων σοβαρών ασθενειών, όπως:
Πάρκινσον: Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη στο Research Institute Health Centre (RI MUHC) του Πανεπιστημίου του McGill University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των κινήσεων των ανθρώπων με Πάρκινσον. Συγκεκριμένα στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο για 6 εβδομάδες, ενώ στους υπόλοιπους αρχικά χορηγήθηκαν 100mg καφεΐνης, 2 φορές καθημερινά (αντιστοιχία σε 2 φλιτζάνια) για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια διπλασιάστηκε η δόση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε καφεΐνη εμφάνισε κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου και 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας συγκριτικά με εκείνους της ομάδας ελέγχου1. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία «βάζει για ύπνο» το σώμα και επιβραδύνει τις κινήσεις του.
Αλτσχάιμερ: η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer, ακόμη και σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια μορφή ήπια άνοια. Η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και ειδικότερα τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία εξασθενεί τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Νευρολόγο Chuanhai Cao, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, όταν κατανάλωναν καθημερινά μέτρια ποσότητα καφέ (3 φλιτζάνια) καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο καφές αναστέλλει τη λειτουργία της υπεύθυνης πρωτεΐνης (tau) για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μιας και η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της , με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται τα κύτταρα του εγκεφάλου που θα οδηγούσαν σε γνωστική εξασθένηση.
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ: ο ελληνικός καφές περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες χλωρογενικό οξύ, η οποία αποτελεί μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία του καφέ και μπορεί να καθυστερήσει την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και την απόκριση της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει το αίσθημα πείνας και κορεσμού και κατά συνέπεια περιορίζει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
«Πιείτε λοιπόν ελληνικό καφέ καθημερινά στην υγειά σας», μας προτρέπει η κα Καπώλη, μιας και κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.
Όπως αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου κα Γεωργία Καπώλη, αυτή η διάκριση οφείλεται στην περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη θεοβρωμίνη) σε αναλογία (90-110mg/φλιτζανάκι). Επιπλέον, ο ελληνικός καφέ έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα καφεΐνης (40mg/φλιτζανάκι) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης), με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg).
Ειδικότερα, η συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά, δρα ευεργετικά στην πρόληψη και στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων σοβαρών ασθενειών, όπως:
Πάρκινσον: Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη στο Research Institute Health Centre (RI MUHC) του Πανεπιστημίου του McGill University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, βρέθηκε ότι ο καφές μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των κινήσεων των ανθρώπων με Πάρκινσον. Συγκεκριμένα στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο για 6 εβδομάδες, ενώ στους υπόλοιπους αρχικά χορηγήθηκαν 100mg καφεΐνης, 2 φορές καθημερινά (αντιστοιχία σε 2 φλιτζάνια) για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια διπλασιάστηκε η δόση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε καφεΐνη εμφάνισε κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου και 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας συγκριτικά με εκείνους της ομάδας ελέγχου1. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία «βάζει για ύπνο» το σώμα και επιβραδύνει τις κινήσεις του.
Αλτσχάιμερ: η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Alzheimer, ακόμη και σε ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κάποια μορφή ήπια άνοια. Η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και ειδικότερα τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία εξασθενεί τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Νευρολόγο Chuanhai Cao, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, όταν κατανάλωναν καθημερινά μέτρια ποσότητα καφέ (3 φλιτζάνια) καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο καφές αναστέλλει τη λειτουργία της υπεύθυνης πρωτεΐνης (tau) για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μιας και η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της , με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται τα κύτταρα του εγκεφάλου που θα οδηγούσαν σε γνωστική εξασθένηση.
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ: ο ελληνικός καφές περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες χλωρογενικό οξύ, η οποία αποτελεί μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία του καφέ και μπορεί να καθυστερήσει την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και την απόκριση της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει το αίσθημα πείνας και κορεσμού και κατά συνέπεια περιορίζει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.
«Πιείτε λοιπόν ελληνικό καφέ καθημερινά στην υγειά σας», μας προτρέπει η κα Καπώλη, μιας και κάθε γουλιά ελληνικού καφέ προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου