Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Πόσο ασφαλής είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του iPhone;

Η παρουσίαση του iPhone X συνεχίζει να απασχολεί τον ειδικό Τύπο αλλά και τα social media. Οι περισσότεροι στέκονται στην υψηλή τιμή του, αλλά το ζήτημα που –δικαιολογημένα– προκαλεί τις περισσότερες συζητήσεις είναι η νέα λειτουργία αναγνώρισης προσώπου.

Η απομάκρυνση του κεντρικού πλήκτρου από την πρόσοψη της συσκευής ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που η Apple αποφάσισε να μειώσει τα περιθώρια γύρω από την OLED οθόνη. Η απουσία του home button βέβαια, συνεπαγόταν ότι ο αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε διαφορετικό σημείο της συσκευής. Οι μηχανικοί της Apple αποφάσισαν να μην πειραματιστούν με την τοποθέτηση σε άλλο σημείο, κρίνοντας ενδεχομένως και από τις αμφιλεγόμενες αντίστοιχες προσπάθειες των ανταγωνιστών τους.

Έτσι, αντικατέστησαν το Touch ID με τη νέα λειτουργία Face ID, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να ξεκλειδώσει τη συσκευή, αλλά και να επιτρέψει την πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές. Τι συνεπάγεται όμως αυτή η μετάβαση για την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη;

Πιο ασφαλές από το δακτυλικό αποτύπωμα

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο νεότευκτο Steve Jobs Theater, oι ιθύνοντες της Apple προσπάθησαν να πείσουν τους παρευρισκόμενους αλλά και τα εκατομμύρια των fans που παρακολουθούσαν το stream της εκδήλωσης, για την ασφάλεια της λειτουργίας Face ID. «Η πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης με τη χρήση του αποτυπώματός και του Touch ID είναι 1:50.000, ενώ με το Face ID η αντίστοιχη πιθανότητα είναι μόλις 1:1.000.000», πληροφορηθήκαμε, αν και ως τώρα μας διαβεβαίωναν για την απόλυτη ασφάλεια του δακτυλικού αποτυπώματος.

Όταν άλλωστε είχε δημοσιοποιηθεί μια επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Michigan State αναφορικά με τη δυνατότητα να «ξεγελαστεί» ο αισθητήρας και να ξεκλειδωθεί η συσκευή με τη βοήθεια αποτυπωμάτων που έχουν αναπαραχθεί ψηφιακά, η Apple έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά την πιθανότητα. Ας το προσπεράσουμε αποδεχόμενοι τις διαβεβαιώσεις τους για την ασφάλεια του Face ID.

Διαβεβαιώσεις αν μη τι άλλο απαραίτητες, καθώς το Face ID δεν χρησιμοποιείται μόνο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, αλλά και για την ενεργοποίηση άλλων εφαρμογών όπως το Apple Pay. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοχοι των νέων iPhone θα μπορούν να πληρώνουν σε σημεία με συμβατά POS χωρίς να καταχωρούν PIN, ούτε βέβαια να επιλέγουν άλλη μέθοδο βιομετρικής αναγνώρισης.

Στο παρελθόν πάντως (το αντίπαλο στρατόπεδο του Android είχε παρουσιάσει μια αντίστοιχη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου ήδη από το 2011) είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά παραβίασης της αναγνώρισης προσώπου ακόμη και με απλές φωτογραφίες των κατόχων. Οι μηχανικοί της Apple άργησαν αλλά ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει πολύ πιο ασφαλείς αισθητήρες και λογισμικό.

Το αποτυχημένο demo και η επιτυχημένη (;) συνέχεια

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι είναι ασφαλές, δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι εύχρηστο. Αντί να πατάς απλώς με το δάχτυλο ένα πλήκτρο, πλέον καλείσαι να σηκώνεις το κινητό στο ύψος του προσώπου –ή τέλος πάντων να αποκτάς άμεση οπτική εςπαφή με την εμπρόσθια κάμερα. Η Apple ισχυρίζεται ότι πρόκειται για σαφώς πιο εύκολη και πιο φυσική κίνηση –αρκεί ένα βλέμμα στην κάμερα, χωρίς να ανησυχείτε αν τα χέρια σας είναι λερωμένα ή απασχολημένα.

Πάντως, όταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο αντιπρόεδρος της Apple Craig Federighi απέτυχε να ξεκλειδώσει το νέο iPhone με τη βοήθεια του Face ID, εμφανίστηκε η οθόνη που ζητούσε την εισαγωγή του passcode (αυτό δηλαδή που θέλει να εξαφανίσει η Apple). O Federighi σκούπισε τον ιδρώτα του (είτε γιατί αγχώθηκε, είτε γιατί πιθανότατα θεώρησε ότι ο ιδρώτας δυσκόλευε την αναγνώρισή του) και ξαναπροσπάθησε με άλλη συσκευή. Αφού τα κατάφερε και χωρίς να δείχνει ότι πτοείται, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία για την ευχρηστία και την ασφάλεια της νέας λειτουργίας.

Αργότερα πληροφορηθήκαμε από την Apple ότι για το πρόβλημα δεν ευθυνόταν το νέο iPhone, αλλά οι εργαζόμενοι της εταιρείας που πειραματίζονταν με τη συσκευή πριν την παρουσίαση με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει το πρόσωπο του αντιπροέδρου. Δήλωσαν μάλιστα ότι είναι δείγμα επιτυχούς λειτουργίας, ακθώς η συσκευή αναγνωρίζει μόνο το πρόσωπο του κατόχου της. Άλλωστε, όπως ισχυρίζονται, η λειτουργία είχε δοκιμαστεί εκατομμύρια φορές με απόλυτη επιτυχία, πριν το λανσάρισμα.

Πώς λειτουργεί

Ο αισθητήρας αναγνώρισης προσώπου ενσωματώνεται στο σύστημα της μπροστινής κάμερας (True Depth Camera System) και συνεργάζεται με μια κάμερα υπέρυθρων, έναν ειδικό προβολέα και ένα ειδικό σύστημα που επιτρέπει την αναγνώριση του κατόχου ακόμη και τη νύχτα ή ακόμη κι αν φοράει σκούφο ή έχει αφήσει μούσι! Δεν αρκείται σε μια δισδιάστατη απεικόνιση, αλλά διαβάζει μια τρισδιάστατη εικόνα για μέγιστη ασφάλεια.

Προκειμένου να ξεκλειδωθεί το κινητό, θα πρέπει να κοιτάτε απευθείας στην εμπρόσθια κάμερα. Ούτε να έχετε κλειστά μάτια, ούτε να κοιτάτε κάπου αλλού. Αν και αυτό το χαρακτηριστικό ενδέχεται να επιβραδύνει το ξεκλείδωμα και να εκνευρίσει κάποιους χρήστες, διασφαλίζει ότι το iPhone X δεν θα ξεκλειδωθεί κατά λάθος. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες συσκευές, είναι «σχεδόν αδύνατο» να ξεκλειδωθεί με τη βοήθεια φωτογραφιών ή ακόμη και 3D ομοιωμάτων που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις δοκιμές με τη βοήθεια ειδικών του Hollywood.

Η μηχανή νευρώνων (αυτό είναι το πιασάρικο όνομα που επέλεξε η Apple) που ενσωματώνεται στον νέο επεξεργαστή A11 Bionic αναλαμβάνει την επεξεργασία της εικόνας που λαμβάνει η κάμερα. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή και όχι στο cloud ή σε κάποιον server.

Οι διασκεδαστικές πτυχές του Face ID

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είδαμε και την πρωτότυπη, αν και αμφίβολης χρησιμότητας δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων emojis με το πρόσωπό του χρήστη. Τα Animoji θα είναι διαθέσιμα απευθείας μέσω της εφαρμογής Μηνύματωμ του iOS 11, ενώ θα προσφέρεται η δυνατότητα επεξεργασίας τους σε πραγματικό χρόνο.

Η λειτουργία Animoji (animated emojis) θα επιτρέπει στον χρήστη την επιλογή μεταξύ πολυάριθμων emoji. Αυτό που θα επιλέξει, θα μιμείται στο εξής τις εκφράσεις του προσώπου του, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις 50 μυών, ενώ θα χρησιμοποιεί και τη φωνή του. Κι αυτή ναι, είναι μια εικόνα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το θέμα είναι αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ: liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου