Το περιοδικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο δημοσιογράφος Σβεν Μπελ, «η εμπιστοσύνη των αγορών στις χώρες της Ευρωζώνης εξαφανίζεται, ακόμη και οι οικονομικά ικανές χώρες δεν μπορούν να δανειστούν. Εάν συνεχιστεί η καθοδική προρεία, τότε η νομισματική ένωση θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση αρνείται όλες τις λύσεις και έτσι γίνεται η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ.
Τα πεπραγμένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνουν, ότι μπορούμε να αμφιβάλλουμε, εάν οι Άγκελα Μέρκελ και οι συνάδελφοί της γνωρίζουν ακριβώς πότε θα φτάσουμε το ‘σημείο χωρίς’ επιστροφή, πότε δήλαδή δεν μπορεί το ευρώ πλέον να σωθεί»
Τονίζει μάλιστα, ο δημοσιογράφος πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πάνω στην οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες όλων, δεν ανταποκρίνεται επάξια της δραματικής κατάστασης. Κάνει αυτό, που κάνει πάντα από το ξέσπασμα της κρίσης: να λέει ήσυχα και ωραία, ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να σώσει το ευρώ. Αυτή η δήλωση οδηγεί στο παράλογο, καθώς αποκλείονται όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά την κατάσταση. Μεγαλύτερο πεδίο δράσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα; Θεέ μου. Κοινά ευρωομόλογα; Για τ’ όνομα του Θεού.
Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους η Γερμανία υποχρεώνει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προχωρούν σε μεγάλες αναπροσαρμογές. Πρέπει να κάνουν οικονομία και δραστικές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον τώρα με τις αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες. Αλλά πλέον δεν αρκούν η πειθαρχία και ο έλεγχος. Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να νοικοκυρέψουν την οικονομία τους». Τέλος, ο δημοσιογράφος τονίζει: «Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την έκδοση ευρωομολόγων, τότε ρισκάρει την καταστροφή της Ευρωζώνης. Ήταν σωστό στην αρχή να πιέσει τις άλλες χώρες να τακτοποιήσουν την οικονομία τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όμως, όποιος υπερβάλλει και προκαλεί – προφανώς, γιατί υποτιμά την επικινδυνότητα της κατάστασης – τότε ρισκάρει την πτώση και το χάος. Αντί λοιπόν η Γερμανία θα αρνείται κάθε λύση, θα έπρεπε να διοχευτεύσει την ενέργειά της για μία δυναμική και καθοριστική λύση. Και θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα 16 κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης, να βρει έναν τρόπο στην επόμενη κιόλας σύνοδο, ώστε τα ευρωομόλογα μαζί με τον έλεγχο της οικονομίας να έχουν σύντομα ένα θετικό αποτέλεσμα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου