Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η συνωμοσία της … ζάχαρης!



Από όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα, η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι από τα πιο επικίνδυνα.
Στην Αμερική, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, που περιέχουν ζάχαρη, κοστίζει  έως και $55 δισ ετησίως σε οδοντιατρικούς λογαριασμούς. Έτσι, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που κερδίζει τεράστια ποσά από αυτήν την προγραμματισμένη εξάρτηση των ανθρώπων από την ζάχαρη.
Το 1915, ο μέσος Αμερικάνος κατανάλωνε 5-10 κιλά ζάχαρης τον χρόνο. Σήμερα, ο μέσος πολίτης καταναλώνει ζάχαρη ίση με το βάρος του σώματός του. Και αν αναλογιστούμε πως πολλοί δεν τρώνε γλυκά κλπ. τότε αυτό σημαίνει ότι αρκετοί είναι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη και από το βάρος τους!
Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντέξει τόση μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη προκαλεί ανήκεστες βλάβες στον οργανισμό μας.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν περιέχει ίνες, μεταλλικά στοιχεία, λίπη, ένζυμα, κλπ. Το μόνο που περιέχει είναι θερμίδες. Έτσι, όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας δανείζεται ζωτικές θρεπτικές ουσίες από τα υγιή κύτταρα για να μεταβολίσει την ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, και σε φθορά των δοντιών.
Η ζάχαρη ρουφάει βιταμίνες από αλλού, δημιουργεί οξέα, και προκαλεί γενική οργανική ανισορροπία. Οι τοξίνες που δημιουργεί κυκλοφορούν μέσω του νευρικού συστήματος, και επιταχύνουν τον κυτταρικό θάνατο. Το αίμα γεμίζει από απόβλητα, και μπορεί να οδηγηθούμε σε δηλητηρίαση. Παράλληλα, το αίμα γίνεται πιο πηχτό, εμποδίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του.
Εκτός από τις διάφορες οργανικές επιπτώσεις, η ζάχαρη έχει πλέον συνδεθεί και με διανοητικά προβλήματα. Ο εγκέφαλος μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και αντιδρά άμεσα σε χημικές αλλαγές στον οργανισμό. Η κατανάλωση ζάχαρης αφαιρεί την βιταμίνη Β από τα κύτταρα, κάτι που τα βλάπτει, ενώ μειώνει και την παραγωγή φυσικής ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερα επίπεδα γλυκόζης  στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική διαταραχή, ενώ μελέτες το έχουν συνδέσει και με αυξημένα ποσοστά νεανικής παραβατικότητας.
Πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν την λευκή ζάχαρη φάρμακο και όχι τρόφιμο. Δεν περιέχει, λένε, κανένα στοιχείο από αυτά που εμπεριέχουν τα τρόφιμα. Μάλιστα, στις ποσότητες που καταναλώνεται σήμερα, είναι ίσως και πιο επικίνδυνη από φάρμακο.
Στο βιβλίο του Everything You Always Wanted to Know About Nutrition, ο Dr. David Reuben γράφει: «… η λευκή ζάχαρη δεν είναι τρόφιμο. Είναι ένα καθαρά χημικό προϊόν, που εξάγεται από φυτά, και μάλιστα μοιάζει σε πολλά με την καθαρή κοκαΐνη. Η χημική της φόρμουλα ονομάζεται C12H22O11. Αποτελείται από 12 άτομα άνθρακα, 22 υδρογόνου, 11 οξυγόνου, και απολύτως τίποτα άλλο… Η χημική σύνθεση της κοκαΐνης είναι C17H21NO4. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο είναι η απουσία του ατόμου του νάτριου από την ζάχαρη… οι φάσεις της επεξεργασίας της ζάχαρης αφαιρούν κάθε θρεπτική ουσία, μάλιστα καταστρέφονται 64 τέτοια θρεπτικά στοιχεία… στο τέλος η ζάχαρη λευκαίνεται τεχνητά με χρήση οστών βοοειδών ή και χοίρων».
Οι παραγωγοί ζάχαρης υπερασπίζονται με σθένος το προϊόν τους, και διαθέτουν ισχυρά πολιτικά λόμπυ, κάτι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να το διακινούν ελεύθερα, ενώ στη πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί.
Η ζάχαρη είναι εθιστική, όπως και τα ναρκωτικά. Για του λόγου το αληθές, προσπαθήστε να την αποβάλετε από την καθημερινή σας διατροφή για μερικές εβδομάδες. Θα πάθετε σύνδρομο στέρησης, και στο τέλος θα αισθάνεστε διαφορετικά.


World Mysteries
Απόδοση: S.A.

4 σχόλια:

  1. Όσο ρεαλιστικό άλλο τόσο και υπερβολικό μου φάνηκε το άρθρο..
    Αν προσπαθήσω να πω τη γνώμη μου συνοπτικά: απλές αλήθειες παρουσιασμένες με υπερβολικό και συνωμοτικό τρόπο από τις οποίες εξάγονται μονομερή και τραβηγμένα λογικοφανή πάντως συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου περιέχει πολλές αλήθειες. Πιστεύω ότι είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός: "θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί"!!! Θα συμφωνήσω όμως με: "προσπαθήστε να την αποβάλετε από την καθημερινή σας διατροφή για μερικές εβδομάδες. Θα πάθετε σύνδρομο στέρησης, και στο τέλος θα αισθάνεστε διαφορετικά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι μιας και είπαμε να ασχοληθούμε με ..το συγκεκριμένο άρθρο... :)
    Θες να δοκιμάσεις να αποβάλλεις για μερικές εβδομάδες πχ...το αλάτι από τη διατροφή σου? Σύνδρομο στέρησης και βάλε!! Δεν θα μπορείς να φας φαγητό!!
    Όλα τα πράγματα χρειάζονται.. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από τη ζάχαρη. Δεν είναι ότι εθιζόμαστε και σιγά σιγά ζητάμε όλο και περισσότερο. Ναι, είναι μία από τις ουσίες που πρέπει να την παίρνει ο οργανισμός μας με μέτρο αλλά τη χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων για να κάνει τα προϊόντα της πιο δελεαστικά αλλά...δεν είναι η .."κεκαλυμμένη ηρωίνη"... μην υπερβάλλουμε και ονειρευόμαστε συνωμοσίες παντού :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόσεχε, σε παρακαλώ. Το άρθρο αναφέρεται στην "επεξεργασμένη ζάχαρη ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή