Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ηλιοθεραπεία με... μέτρο

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ολοκληρωμένη προστασία από τον ήλιο παρέχουν  τα ενδύματα. Μπλούζες με πυκνή ύφανση και μανίκι, καπέλο με μεγάλο γείσο, καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου αλλά και μαγιό με δείκτη ηλιακής προστασίας είναι μερικές από τις προτάσεις των ειδικών για να αποφευχθούν εγκαύματα που θα χαλάσουν την καλοκαιρινή μας διάθεση.

Σύμβολο υγείας και γοητείας θεωρείται συχνά το μαυρισμένο δέρμα. Οι ειδικοί, όμως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα σημαντικά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για την υγεία.

Εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και εμφάνιση μελανωμάτων είναι μερικές από τις σοβαρότερες συνέπειες της υπερβολικής και χωρίς προστασία έκθεσης στον ήλιο.
Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι η καλύτερη ώρα για ηλιοθεραπεία είναι μετά τις 4 το απόγευμα ή αλλιώς όταν η σκιά μας είναι μεγαλύτερη από το ύψος μας. 

Ως προς τη σωστή χρήση του αντηλιακού συνιστούν να χρησιμοποιούμε ποσότητα ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και τον λαιμό και πέντε κουταλάκια του γλυκού για το σώμα.
Το αντηλιακό θα πρέπει να απλώνεται τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και νωρίτερα σε περίπτωση που έχουμε βουτήξει στη θάλασσα ή σκουπιστεί. Αλλωστε, ούτε τα αδιάβροχα αντηλιακά αντέχουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο και χωρίς να φοράμε μαγιό, ώστε να είναι προστατευμένο όλο το σώμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περιοχές όπως η μύτη, το ντεκολτέ, το κουντεπιέ και η επάνω επιφάνεια των χεριών.
Τα αντηλιακά, οι συσκευασίες των οποίων έχουν ανοιχτεί το περασμένο καλοκαίρι, δεν διατηρούν την προστατευτική τους δράση ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν. Ο δείκτης προστασίας που έχει κάθε αντηλιακό αντιστοιχεί στον χρόνο αυτοπροστασίας του δέρματος ή αλλιώς στον μέγιστο χρόνο κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο χωρίς προστασία. Αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο φωτότυπος του δέρματος, όμως συνήθως κυμαίνεται από 5 μέχρι 30 λεπτά της ώρας.
Οταν επιλέγουμε προϊόν για να προστατευτούμε από τον ήλιο θα πρέπει να το κάνουμε με βάση τον τύπο του δέρματός μας. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ο υψηλός δείκτη προστασίας - τουλάχιστον 15 για τους ενήλικες και 30 για τα παιδιά. Σημαντικό είναι το αντηλιακό που θα αγοράσουμε να παρέχει προστασία τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) όσο και από την υπεριώδη ακτινοβολία B (UVB).
Αρκετοί θεωρούν εσφαλμένα ότι η χρήση αντηλιακών εμποδίζει τον σχηματισμό βιταμίνης D στο δέρμα. Οι ειδικοί εξηγούν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η μικρή ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ούτως ή άλλως το δέρμα είναι αρκετή ώστε να παραχθούν οι απαιτούμενες ποσότητες της ευεργετικής βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ακόμη και τα άτομα που κάθονται κάτω από ομπρέλα εξακολουθούν να είναι επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα, ενώ είναι πιθανό το δέρμα μας να καεί ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης καλοκαιρινής ημέρας, αφού οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα.

Το άρθρο είναι από το: ΕΘΝΟΣ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου