Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

H θερμότερη άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ «είναι ανησυχητική»

Η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2016 είναι «ανησυχητική», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η φετινή άνοιξη είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το ασυνήθιστο γίνεται πλέον το συνηθισμένο» σχολίασε ο Ντέιβιντ Κάρσλον, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής έρευνας στον οργανισμό.

«Η μέχρι στιγμής κατάσταση του κλίματος για φέτος αποτελεί πηγή ανησυχίας» δήλωσε.«Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Τήξη των πάγων της Αρκτικής τον Μάρτιο και τον Μάιο σε ρυθμούς που κανονικά δεν βλέπουμε μέχρι τον Ιούλιο. Βροχές που συμβαίνουν μια φορά ανά γενιά» εξήγησε.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έκανε την αρχή...

Εν μέρει υπεύθυνο για την πρωτοφανή ζέστη ήταν το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο άρχισε να εκδηλώνεται το 2015 στον Ειρηνικό και βαίνει πλέον προς τη λήξη του. Ωστόσο η βασικότερη αιτία της παρατηρούμενης τάσης είναι τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες, τονίζει ο WMO σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Κάρλσον επισήμανε ότι η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλή ή υψηλότερη από το κανονικό για 370 συνεχόμενους μήνες.

Ο οργανισμός επικαλείται μετρήσεις της NASA που δείχνουν ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μήνες του 2016 έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας.

Ο φετινός Μάιος ήταν σε παγκόσμιο επίπεδo 0,95 βαθμούς Κελσίου θερμότερος απο το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, και σύμφωνα με τη NASA το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος ήταν η θερμότερη άνοιξη που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα πάντως με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο φετινός Μάιος ήταν με μικρή διαφορά ο δεύτερος πιο ζεστός μετά τον Μάιο του 2015. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δεν έχει ακόμα παρουσιάσει μετρήσεις για τον φετινό Μάιο.

Η θέρμανση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Αρκτική, όπου το ετήσιο λιώσιμο των πάγων ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο και έριξε την παγοκάλυψη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

«Οι ραγδαίες μεταβολές στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο» επισήμανε ο Κάρλσον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ:  ΤΟ ΒΗΜΑ.gr/science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου