Τη γλιτώσαμε φθηνά, τουλάχιστον προς το παρόν καθώς με ομόφωνη απόφαση η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) κρίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση «credit event» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος.
Όπως αποφάνθηκε η ISDA, δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS με την εισαγωγή των CACs στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι δεν έχουμε πιστωτικό γεγονός, εκτός κι αν η συμμετοχή στο κούρεμα είναι πολύ χαμηλή. Αν δηλαδή οι πιστωτές δε μπουν στο PSI και η συμμετοχή είναι κάτω από το όριο του 75% που έχει καθοριστεί τότε ενδεχομένως να υπάρξει ενεργοποίηση των CDS.
Η μη ενεργοποίησή τους προς το παρόν ουσιαστικά βγάζει τη χώρα από τον κίνδυνο της τεχνητής χρεοκοπίας και δίνει ανάσα ώστε να προχωρήσει το PSI. Με την ανακοίνωση της απόφασης το χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες σημειώνουν μεγάλη άνοδο.
Ωστόσο, ο ISDA εκφράζει επιφυλάξεις τις οποίες και διατυπώνει αναφέροντας: Η κατάσταση στην ελληνική δημοκρατία εξελίσσεται ακόμη και οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα ή την ικανότητα άλλων συμμετεχόντων της αγοράς να υποβάλουν περαιτέρω ερωτήματα στην EMEA DC σχετικά με την ελληνική δημοκρατία ούτε αποτελεί έκφραση της άποψης του οργανισμού για το εάν ένα credit event θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, καθώς περαιτέρω στοιχεία γίνονται διαθέσιμα.
Η σημερινή απόφαση έγινε κατόπιν υποβολή δύο ερωτημάτων:
Το πρώτο αίτημα που υποβλήθηκε αφορούσε στο εάν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι πλέον subordinated (χαμηλότερης προτεραιότητας) σε σχέση με την ΕΚΤ και με συγκεκριμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες, των οποίων τα ομόλογα αποκτήθηκαν από την ελληνική δημοκρατία πριν από την εφαρμογή της νέας ελληνικής νομοθεσίας, και εάν αυτή η «υποβάθμιση» αποτελεί restructuring credit event.
Η επιτροπή της ISDA αποφάνθηκε ομοφώνως ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν ικανοποιεί κανένα από τα σκέλη του προσδιορισμού του subordination όπως έχει οριστεί από την ISDA το 2003 και επομένως δεν έχει λάβει χώρα ένα restructuring credit event.
Το δεύτερο υποβληθέν ερώτημα αφορούσε στο εάν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας και των ιδιωτών πιστών της Ελλάδας η οποία να συνιστά restructuring credit event.
Η EMEA DC αποφάνθηκε ότι δεν έχει εν γνώσει της κανένα στοιχείο για μια συμφωνία η οποία να ανταποκρίνεται σε ό,τι η ίδια προσδιορίζει ως restructuring credit event με βάση τα όσα έχει η ίδια διαθέσιμα, και για αυτό αποφάσισε ομοφώνως ότι δεν έχει συμβεί ένα τέτοιο event.
Τις (ομόφωνες) αποφάσεις της Επιτροπής έλαβαν οι Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation, PIMCO.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου