«Ηθική παρακμή» χαρακτηρίζει την θεραπεία της Ε.Ε. για την Ελλάδα, ο ιδρυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της Ηigh Frequency Economics , κ. Carl Weinberg.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν «ηθική παρακμή» στην καθυστέρηση της συμφωνίας ανταλλαγής των ομολόγων της Ελλάδας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις τράπεζες της περιοχής, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
Σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Weinberg επισημαίνει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν καθυστερήσει εσκεμμένα την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, εις βάρος της οικονομίας της, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες χρόνο να προετοιμαστούν για το χτύπημα στις θέσεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Γιατί δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της πριν από δύο χρόνια, προτού η οικονομία της συρρικνωθεί κατά 15%, και πριν γίνει αναγκαίο να επιβληθεί ένα βαρύ κούρεμα στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, πριν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της οικονομίας, την παράνομη εφαρμογή αναδρομικών ρητρών συλλογικής δράσης και την πυροδότηση των credit default swaps, αναρωτιέται ο οικονομολόγος στην έκθεσή του. «Ήταν βολικό για τις τράπεζες. Για αυτό.», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Weinberg προσθέτει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ανάγκασαν την Ελλάδα να μπει στην διαδικασία αυστηρών μέτρων λιτότητας, προκειμένου να δώσει στις τράπεζες χρόνο να αντιμετωπίσουν το χρέος της χώρας.
Οι πολιτικοί προτίμησαν να βάλουν μερικά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες σε μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, από το να ζητήσουν από τις τράπεζες να «καταπιούν» απώλειες από τα κρατικά ομόλογα, πριν προλάβουν να «προετοιμαστούν»...
Οι πολιτικοί προτίμησαν να βάλουν μερικά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες σε μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, από το να ζητήσουν από τις τράπεζες να «καταπιούν» απώλειες από τα κρατικά ομόλογα, πριν προλάβουν να «προετοιμαστούν»...
Από ότι φαίνεται, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, δεν είναι μόνο οι τραπεζίτες οι οποίες έχουν εισέλθει σε μια εποχή «ηθικής παρακμής», αλλά και οι κυβερνήσεις που θέλουν να τις ρυθμίσουν, επίσης..
Ως εκπρόσωπος των πιστωτών στο κύμα των αναδιαρθρώσεων χρέους της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1980, ο κ. Weinberg δήλωσε ότι αυτά τα deals του παρελθόντος έδειξαν ότι αν διεξάγονταν σωστά, η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, ούτε θα είχε οδηγήσει στην ενεργοποίηση των πληρωμών των CDS, ούτε στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας και την κυβέρνησής της.
Ειδικότερα, ο κ. Weinberg χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους του Μεξικού το 1982 και την αναδιάρθρωση του χρέους της Βραζιλίας το 1983, ως «σαφέστατες ιστορίες επιτυχίας» που πραγματοποιήθηκαν σωστά και γρήγορα, χωρίς να σκλαβωθούν οι πολίτες, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ούτε το χρέος της Βραζιλίας, ούτε και του Μεξικού, χρειάστηκαν επακόλουθη αναδιάρθρωση, αν και οι δύο χώρες έλαβαν σημαντικά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη δεκαετία του 1990.
Το Μεξικό και η Βραζιλία ανέλαβαν τις μεταρρυθμίσεις με δική τους πρωτοβουλία, και αποτελούν τώρα «μοντέλο οικονομίας», δήλωσε ο κ. Weinberg, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είχε περισσότερη ανάγκη από επενδύσεις για την καταπολέμηση των οικονομικών δεινών της, από μία «έξυπνη» αναδιάρθρωση.
Από: http://www.kerdos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου