Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Συνταγές: Τα οκτώ καλύτερα πιάτα της ισπανικής κουζίνας !!!

Gazpacho Andaluz (Γκασπάτσο)  Να τη φας και να ναι κρύα… 
Ταυτότητα : Σούπα      Προέλευση: Ανδαλουσία     Κωδ. Όνομα : Ντοματόσουπα   Αυτό που κάνει τη διαφορά: Η πολύωρη παραμονή της στο ψυγείο
Η παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας, λειτουργεί ως αντίδοτο για τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σερβίρεται συχνά ως πρώτο πιάτο. Ελαφρύ κι απολαυστικό γεύμα, με πηχτή υφή και βασικό συστατικό τη ντομάτα - που συνηθίζεται να απαντάται σε πλήθος εδεσμάτων στη καυτή Ανδαλουσία - από όπου και κατάγεται. Αναμείξτε τα συστατικά στο μπλέντερ κι αν δεν την πιείτε, λουστείτε!
Συστατικά : Ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι από λικέρ, αλάτι, πιπέρι ή ταμπάσκο και (προαιρετικά) τριμμένο ψωμί. 

Paella (Παέγια)   Para ti y para ella(Για  σένα και για κείνη)   
Ταυτότητα : Θαλασσινό    Προέλευση: Μαυριτανία – Βαλένθια  Κωδ. Όνομα : Ρύζι με θαλασσινά / λαχανικά/ κρεατικά
Αυτό που κάνει τη διαφορά: Μαγείρεμα στην «παεγιέρα» (ισπανικό γουόκ) 


Το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας, οφείλει την ύπαρξή του στους Μαυριτανούς, που σύστησαν το ρύζι στην Ιβηρική χερσόνησο. Η αυθεντική συνταγή της παέγιας παραμένει ένα μυστήριο, ωστόσο η πιο γνωστή είναι η «παέγια θαλασσινών»: ρύζι με σαφράν, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλο, χοιρινό κρέας και κουνέλι (ανάμικτη παέγια), ενώ οι Βαλενθιάνοι sherlock holmes της γεύσης, προσθέτουν στη βάση κοτόπουλο και σαλιγκάρια. Μήπως τελικά να γράψω στη ταυτότητα «τουρλού με ίχνος ρυζιού»;
Συστατικά : Ρύζι με σαφράν, λαχανικά, θαλασσινά, χοιρινό, κουνέλι, σαλιγκάρια κι ό,τι άλλο έχετε. Προληπτικά ρίξτε στο μείγμα κι ένα Simeco κι αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. 


Tortilla de patatas (Τορτίγια)   Πι Πι Πύραυλος!   

Ταυτότητα : Ομελέτα  Προέλευση: Ισπανία  Κωδ. Όνομα : Ενισχυμένη ομελέτα 
Αυτό που κάνει τη διαφορά: Μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά

Μόλις τρία συστατικά αρκούν για να συνθέσουν, ίσως, το πιο χορταστικό ισπανικό πιάτο. Αυγά, πατάτες και κρεμμύδια – κομμένα σε ροδέλες- επιβάλλεται να αργοτηγανιστούν σε ελαιόλαδο, ώσπου να ρουφήξουν όλο το λάδι. Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και από τις δύο πλευρές, θα συνιστούν μια διώροφη φλάτ απόλαυση, που χρησιμεύει ως μπαλαντέρ, σε κάθε γεύμα.
Συστατικά : Προσθέστε στη βάση πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και κάθε είδους καρυκεύματα. Απαραίτητο συνοδευτικό: σόδες!

Churros (Τσούρος) Κέρατο βερνικωμένο   
Ταυτότητα: Γλυκό  Προέλευση: Ισπανία  Κωδ. Όνομα: Λουκουμάδες
Αυτό που κάνει τη διαφορά: Βούτηγμα σε λιωμένη σοκολάτα 


Ο τύπος που ξεστόμισε την έκφραση «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται», υποθέτω πως ήταν τουρίστας στην Ισπανία και μόλις είχε δοκιμάσει το παραδοσιακό πρωινό τους γεύμα, αποτελούμενο από καφέ και τσούρος, δηλ. μακρόστενους λουκουμάδες, βουτηγμένους σε καυτή, παχύρευστη σοκολάτα. Η ομοιότητα τους με τα κέρατα των κριαριών, που εκτρέφονταν στα λιβάδια της Καστίλης, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του ονόματος τους. Έχουν ραβδωτή επιφάνεια, τηγανίζονται, ώσπου να γίνουν τραγανιστά και καταναλώνονται σε αμέτρητες ποσότητες.
Συστατικά : Αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι, αυγό, νερό. Παρασκευάζονται όπως οι λουκουμάδες. 



Sangria (Σανγκρία)   Το αιματηρό κρασί
Ταυτότητα: Ποτό  Προέλευση: Ισπανία  Κωδ. Όνομα: Κρασί με φρούτα  Αυτό που κάνει τη διαφορά: Κανέλα 


Όπως διατείνονται οι Ισπανοί, ένα μπουκάλι ξηρό κρασί Sangre del Torro (Αίμα του ταύρου), λίγο Jerez (brandy cherry ισπανικής καταγωγής), μήλα και πορτοκάλια, κομμένα σε κύβους και τέλος ξυλάκια κανέλας, είναι αρκετά για να μας δώσουν την περίφημη σανκρία. Σερβίρεται παγωμένη, σε γυάλινη κανάτα και μία ξύλινη κουτάλα ετοιμοπόλεμη να ανακατέψει όλα τα συστατικά, πριν καταλήξουν στο ποτήρι σας. Το βαθυκόκκινο χρώμα και η ευωδιαστή μυρωδιά των φρούτων, σας προκαλούν να την «ακούσετε». Όλες οι αισθήσεις σε εγρήγορση!
Συστατικά : Εναλλακτικά βότκα (αντί μπράντι). Φρούτα: μάνγκο, σταφύλι, πεπόνι, αχλάδι, λεμόνι. Γκαζόζα.

Migas con jamón y uva (Μίγκας με jamón και σταφύλια)  Το πιάτο των «παλαιών χριστιανών»
Ταυτότητα: Ορεκτικό  Προέλευση: Αραγονία  Κωδ. Όνομα: Ψίχα ψωμιού  Αυτό που κάνει τη διαφορά: Το λίπος αρνιού

Ποτέ άλλοτε η έκφραση «έμειναν κάτι ψίχουλα», δεν είχε τόσο θετική χροιά, όσο έχει για τους Ίβηρες. Κι αυτό γιατί τα απομεινάρια ψωμιού, είναι η αφορμή για την προετοιμασία ενός ιδιαίτερου πιάτου, ιστορικά συγγενούς με το αφρικανικό κους κους. Η τυπική συνταγή στην Αραγονία περιλαμβάνει τηγάνισμα λουκάνικου, μπέικον και ξερού ψωμιού (μουσκεμένου προηγουμένως σε νερό ή γάλα) σε λίπος αρνιού και χοιρινού. Η χρήση του τελευταίου – απαγορευμένη για Άραβες και Μουσουλμάνους - έδωσε στο πιάτο την ονομασία φαγητό των «παλαιών χριστιανών». Συνοδεύεται ακόμα με: σταφύλια, μανιτάρια, καρπούζι, λευκό τυρί ή o,τι άλλο ταιριάζει στον ουρανίσκο σας.
Συστατικά: Ξερό ψωμί, φρέσκο βούτυρο, λίπος αρνιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, Jamon, σταφύλια. 


Patatas bravas (Πατάτας μπράβας)  Τσίλι(κος) Μεζές 
Ταυτότητα: Ορεκτικό  Προέλευση: Μαδρίτη   Κωδ. Όνομα: Πατάτες  Αυτό που κάνει τη διαφορά: Η καυτερή σάλτσα

Το πιο διάσημο ορεκτικό της Ισπανίας (tapas) είναι απλό στο μαγείρεμα και θεϊκό στη γεύση! Η μαδριλένικη συνταγή θέλει τις πατάτες μπράβας κομμένες σε ακαθόριστα σχήματα 2 κυβ. εκατ., να βράζουν αρχικά με τη φλούδα. Έπειτα αλλάζουν «μεταφορικό μέσο», τηγανίζονται και περιμένουν καρτερικά, την καυτή κοκκινομάλλα συνοδό τους (σάλτσα),για να εμφανιστούν στο πιάτο σας. Κλασσικός μεζές, σερβίρεται με κρασί, μπίρα ή ένα σφηνάκι orujo, σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, με πλήθος παραλλαγών στη συνοδεία: ξανθιά, μελαχρινή, καυτή και μη.
Συστατικά: πατάτες, ελαιόλαδο, ντομάτα, ταμπάσκο, ξύδι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, ψωμί (για να φύγει το κάψιμο).

Crema Catalana (Κρέμα Καταλάνα)  Μία ίσον καμία… 
Ταυτότητα: Γλυκό  Προέλευση: Καταλονία  Κωδ. Όνομα: Κρέμα του Saint Joseph  Αυτό που κάνει τη διαφορά: Η βελούδινη υφή της 

Η καταλανική έκδοση της γαλλικής κρεμ μπριλέ, της οποίας διατείνεται ότι είναι πρόγονος, έχει τραγανιστή και ελαφρά γεύση. Ανοιξιάτικο επιδόρπιο, ιδανικό έπειτα από ένα βαρύ γεύμα παέγιας, παρασκευάζεται συνήθως στη γιορτή του Saint Joseph (γιορτή του πατέρα). Το αφράτο μίγμα της παρασκευάζεται από γάλα, ζάχαρη κι αυγά, αναμεμειγμένα με λεμόνι ή πορτοκάλι και κανέλα. Τα κύρια συστατικά της αποτελούν τη βάση για την παρασκευή του καταλανικού μαντολάτου (torro).
Συστατικά: Γάλα, αυγά, ζάχαρη. Παραλλαγές: ροδόνερο, σοκολάτα, φρούτα. 


Από:    http://www.oneman.gr/





4 σχόλια:

  1. Eκτός από τις πατάτες τα άλλα τα φτιάξαμε!! Σας προκαλώ να μας φτιάξετε τα ...γλυκά!!
    Η κρέμα είναι κόλαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Crema Catalana
    Από το Στέλιο Παρλιάρο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

    1 λίτρο γάλα
    2 ξυλάκια κανέλας
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι, κατά προτίμηση ακέρωτο και βιολογικό
    6 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
    50 γρ. κορν φλάουρ
    200 γρ. ζάχαρη+επιπλέον για την επιφάνεια

    Διαδικασία:

    Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 900 ml από το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τα ξυλάκια κανέλας. Μόλις αρχίσει το γάλα να βράζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.

    Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε ξανά και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.

    Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου η κρέμα δέσει.

    Γεμίζουμε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη.

    Βάζουμε τα μπολ σε πολύ δυνατό γκριλ (ή, αν έχουμε, χρησιμοποιούμε φλόγιστρο), ώστε να «καεί» η ζάχαρη και να κάνει κρούστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. CHURROS ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
    (http://katerinascookinglab.wordpress.com/)

    ΥΛΙΚΑ:
    250 γρ. νερό, 15 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 175 γρ. αλεύρι, 1 αβγό, λάδι για τηγάνισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το αλεύρι καθώς ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Πρέπει να ανακατεύουμε δυνατά για να μη δημιουργηθούν γρομπαλάκια. Αφού σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη, και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το αβγό και ανακατεύουμε δυνατά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πολύ καλά το μείγμα και να αποκτήσουμε μια ζύμη ούτε πολύ ζουμερή ούτε πολύ σφιχτή. Την τοποθετούμε σε ένα κορνέ με κατσαρή άκρη.

    Ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να φτάσει στους 190 C, κόβουμε churros στα 7 εκ. μάκρος και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

    Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε είτε με παχύρευστη ζεστή σοκολάτα είτε, πιο απλά, βουτηγμενα σε μείγμα κανελας και ζάχαρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να τα φτιάξετε είπαμε.. όχι να μου βάλετε τις συνταγές !!!! :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή