Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Εβδομήντα κιλά ντομάτας ανά τετραγωνικό στην Ολλανδία, επτά στην Ελλάδα!

Σύγκριση της παραγωγής των δύο χωρών.
Εκτενές ρεπορτάζ για τον τρόπο παραγωγή ντομάτας στην Ελλάδα και την Ολλανδία, περιλαμβάνει το περιοδικό TIME το οποίο αναφέρεται στον απαρχαιωμένο τρόπο με τον οποίοι λειτουργούν οι Έλληνες παραγωγοί. Συγκεκριμένα, συγκρίνει την παραγωγή και την εξαγωγή ντομάτας χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) και της Ολλανδίας. Οπως επισημαίνεται, οι Ολλανδοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας θερμοκήπια, ελέγχουν ηλεκτρονικά τη θερμοκρασία, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιούν τεχνητό υπόστρωμα, αντί για χώμα, καθώς και βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εντόμων και των ζιζανίων.

Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό, οι Ολλανδοί έχουν καταφέρει να παράγουν 70 κιλά ντομάτας ανά τετραγωνικό μέτρο, την ίδια στιγμή που ένας παραγωγός από τον ευρωπαϊκό νότο παράγει στην καλύτερη περίπτωση 7 κιλά.

Για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες από κάποιους παραγωγούς να επενδύσουν σε ολλανδική τεχνολογία (γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα Wonderplant που έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη), αλλά αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί μια εξαίρεση και ότι τα τεχνολογικώς προηγμένα θερμοκήπια στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 1,6% των χρησιμοποιούμενων θερμοκηπίων.

Επίσης, τονίζεται ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή είναι 44% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το εργατικό κόστος διπλάσιο -όπως υποστηρίζεται- και ότι, ενώ η αγροτική επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την παραγωγή ντομάτας είναι 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Ολλανδίας, οι Ελληνες σχεδόν δεν εξάγουν καθόλου φρέσκες ντομάτες, παρά μόνο κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. 
  
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου