Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση έξι κεντρικών τραπεζών – μήνυμα στον γαλλογερμανικό άξονα


Παρέμβαση μείζονος σημασίας κεντρικών τραπεζών από όλο τον κόσμο βρίσκεται εν εξελίξει με σκοπό να αυξήσουν την ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην κίνηση συμμετέχουν η αμερικανική FED, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας.
Στόχος της παρέμβασης με την οποία στέλνεται σαφές μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες και ιδιαιτέρως στον γαλλογερμανικό άξονα είναι η βελτίωση της ρευστότητας στις αγορές. Με την συντονισμένη παρέμβαση, θα είναι φθηνότερο για τις τράπεζες να αγοράσουν δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που οι ρυθμιστές ελπίζουν ότι θα μεταφραστεί σε διευκόλυνση του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην ευρωζώνη, που μαστίζεται από την κρίση χρεών.
Η συντονισμένη κίνηση των έξι κεντρικών τραπεζών σώζει τις αγορές διαμορφώνει έναν ισχυρότατο πόλος διεθνών παικτών, που παρεμβαίνουν ελλείψει άλλων ουσιαστικών ενεργειών από πλευράς Γερμανίας, Βρυξελλών.
Πρόκειται για προσπάθεια «ποσοτικής χαλάρωσης» του συστήματος που αποσκοπεί στο να κερδηθεί χρόνος για τα χρηματιστήρια και τις αγορές συναλλάγματος, την στιγμή που δεν σημειώνεται ούτε ένα βήμα προόδου στα ουσιώδη ζητήματα, που αφορούν στα προβλήματα της ευρωζώνης,
Είναι προφανές πως όσο οι ευρωπαίοι δεν καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητα στην ευρωζώνη, θα πρέπει να διαμορφωθεί, έμμεσα έστω, περιφερειακά, ανάλογο πλαίσιο ευρύτερης κυκλοφορίας περισσότερου χρήματος.

Βάσει της νέας συμφωνίας, τρεις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Fed, θα μειώσουν το κόστος των υφιστάμενων δολαριακών swap lines κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ώστε το επιτόκιο να είναι ίσο με το US dollar Overnight Index Swap συν 50 μονάδες βάσης.  Η νέα τιμολόγηση θα εφαρμοστεί από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011 και οι διακανονισμοί swap παίρνουν παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου του 2013.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν προσωρινές διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων εάν χρειαστεί.
Η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η SNB θα διατηρήσουν τα προγράμματα τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν για την ώρα μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στις αγορές βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, ωστόσο εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν η Fed έχει πει πως διαθέτει εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας και θα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει εάν κριθεί απαραίτητο.
Σε μια παράλληλη κίνηση, η Κίνα  ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μειώσει τους συντελεστές δεσμευμένων αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών, για πρώτη φορά από το 2008, σε μια κίνηση που επίσης έχει στόχο την διευκόλυνση της ρευστότητας στην αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία.

Πρόκειται για αποφασιστικές κινήσεις που έχουν στόχο την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές πιστώσεων. Το  ευρώ αναρριχήθηκε πάνω από το 1,34 δολ. μετά την ανακοίνωση, έναντι 1,329 δολ. πριν, ενώ τα χρηματιστήρια αντιδρούν με εκτίναξη μετά την ανακοίνωση.
Κατά τους αναλυτές, είναι «εξαιρετική είδηση για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες… Δεν είναι σοφό να εναντιώνεσαι στην Fed, ούτε στις διεθνείς κεντρικές τράπεζες… Τα ανοδικά περιθώρια είναι τώρα περισσότερα από τα πτωτικά,» σχολίασε ο κ. Wayne Kaufman, της John Thomas Financial στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Mohamed El-Erian ανώτατο στέλεχος της Pimco, σημειώνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν «επίδεσμο ρευστότητας» που είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει η γέφυρα για μια πιο αποτελεσματική και ολιστική αντίδραση από μέρους των ρυθμιστικών αρχών.»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του κ. Michael Cloherty της RBC  ότι είναι πλέον φθηνότερο για τις ξένες τράπεζες να δανείζονται δολάρια από τις κεντρικές τους τράπεζες απ’όσο για μια αμερικανική τράπεζα να δανειστεί από την Federal Reserve: “Το κόστος δανεισμού στις currency swap lines μειώθηκε από το OIS+100 μ.β. στο OIS+50 μ.β. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ έχει μειώσει την πρόσθετη προμήθεια (excess margin) που χρεώνει για αυτές τις συναλλαγές από το 20% στο 12%, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα μειωθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης». Ως εκ τούτου, ο αναλυτής θεωρεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Fed θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το προεξοφλητικό της επιτόκιο (discount window), ώστε να ισορροπήσει η κατάσταση.

Πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεπερνούσε τις 6.000 μονάδες με άνοδο 4,5% αν και σημείο αναστροφής θεωρείται η ανοδική διάσπαση των 6.200 μονάδων.
Κατά 3,6% υψηλότερα ο CAC 40 που πλησιάζει την κρίσιμη αντίσταση των 3.200 μονάδων.
Άνω του 1,34$ το ευρώ, με θεαματική άνοδο από τα επίπεδα του 1,329 δολαρίου στα οποία διαπραγματευόταν πριν την ανακοίνωση.
Ανάλογο κλίμα και στο ΧΑ, όπου ο FTSE 20 ενισχύεται κατά 2,74% στις 266 μονάδες με σημείο αναφοράς την ενδεχόμενη υπέρβαση των 270 – 280 μονάδων.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 2,09% στα 1,95 ευρώ, ενώ νωρίτερα κινήθηκε έως τα 1,98 ευρώ. Για τη μετοχή της Εθνικής, απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης θεωρείται η επαναπροσέγγιση των 2,20 – 2,30 ευρώ.
Αντιθέτως, οι μετοχές κυρίως των Alpha, Eurobank και Κύπρου, ελέω MSCI, συνεχίζουν πτωτικά.
Υπεραποδίδουν οι μετοχές των MIG (+18,2%), Βιοχάλκο (+11,9%), Τιτάνα (+10%), Τράπεζας Πειραιώς (+8%), ενώ ισχυρά κέρδη εμφανίζει η Coca Cola.

Πηγή:www.capital.gr, www.euro2day.gr/

ΑΠΟ:  http://www.antinews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου