Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Λεφτά χαμένα στους... παραδείσους

By Lex


Οι πλούσιοι δηλώνουν ότι θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερο. Πρώτα ήταν ο Warren Buffett, ο οποίος παραπονέθηκε ότι θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερους φόρους. Στη συνέχεια, μία ομάδα εύπορων Γάλλων προσέφερε μια «έκτακτη εισφορά».
Τελευταίος ήταν ο Hassan Heikal, ο Αιγύπτιος τραπεζίτης. Πρότασή του είναι η επιβολή έκτακτου φόρου 10% σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 10 εκατ. δολ. (όπως ο ίδιος).

Ο κ. Heikal εκτιμά ότι έτσι θα μπορούσαν να αντληθούν 5 τρισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του χρέους. Μετά χαράς. Υπάρχουν, όμως, δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, δεν ξέρουμε πόσος είναι ο παγκόσμιος πλούτος που θα μπορούσε να φορολογηθεί και, δεύτερον, δεν μπορούμε να εισπράξουμε αυτούς τους φόρους.

Ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια πόσος είναι ο παγκόσμιος πλούτος. Έρευνα της Boston Consulting Group, που κοινοποιήθηκε τον Μάιο, εκτιμούσε ότι ο παγκόσμιος πλούτος το 2010 άγγιζε τα 122 τρισ. δολ. Αντίστοιχη έρευνα της Credit Suisse, που κοινοποιήθηκε τον Οκτώβριο, υπολογίζει ότι ο καθαρός παγκόσμιος πλούτος στα μέσα του 2011 διαμορφωνόταν στα 231 τρισ. δολάρια.
Η έρευνα των Merrill Lynch - Capgemini εκτιμά ότι τα 11 εκατ. άτομα με υψηλά εισοδήματα (δηλαδή, με τοποθετήσεις υψηλότερες του 1 εκατ. δολ.) έχουν συνολική περιουσία ύψους 43 τρισ. δολ. Ορισμένοι εξ αυτών θα πρέπει ήδη να πληρώνουν φόρους. Το ερώτημα είναι εάν αυτοί οι φόροι είναι αρκετά μεγάλοι. 

Παράλληλα, η είσπραξη των φόρων είναι μεν άκαμπτη σε ορισμένα μέρη όπως η Βρετανία, αλλά όχι και τόσο σε κάποια άλλα - και όχι μόνο στις αναδυόμενες οικονομίες. Η παγκόσμια προσπάθεια για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να ξεκινήσει στοχεύοντας τις πιο ολέθριες μορφές φοροδιαφυγής. Γίνεται μία αρχή, καθώς οι φορολογικοί παράδεισοι δέχονται πιέσεις άνευ προηγουμένου. Όμως, η στυγερή φοροδιαφυγή σε χώρες όπως η Ιταλία είναι φαινόμενο που αφορά περισσότερο τη μεσαία τάξη και όχι τους πλουσίους.

Οι ιδεαλιστικές προτάσεις των υπερπλουσίων να πληρώσουν περισσότερους φόρους έχουν όντως απήχηση. Ο κ. Heikal μάλιστα ζήτησε ο έκτακτος φόρος που προτείνει να ονομαστεί φόρος της Πλατείας Ταχρίρ. Το πρόβλημα, όμως, ξεπερνά αυτήν τη μικρή ομάδα. Ο κίνδυνος είναι πως υπονομεύεται η παλαιά και πολύτιμη συμβουλή πως κάθε ένας θα πρέπει να πληρώνει το δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί από το φορολογικό βάρος. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα αντέξει και αυτό το πλήγμα.


ΠΗΓΗ: FT.com 
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου