Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι μύγες ζουν σε χρόνο... Μάτριξ !!!

Πόσες φορές έχετε ξεσηκώσει τον κόσμο χτυπώντας δεξιά και αριστερά, προσπαθώντας να σκοτώσετε μια ενοχλητική μύγα με ένα περιοδικό ή μια τυλιγμένη εφημερίδα; Ή, αν είστε καλά προετοιμασμένοι για τη μάχη, με μια μυγοσκοτώστρα; 
Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να σκοτώσεις μια μύγα. Εννέα στις 10 φορές, προλαβαίνει και πετά μακριά την ώρα που την πλησιάζετε απειλητικά με το όπλο της επιλογής σας.

Οπως λένε χαριτολογώντας οι επιστήμονες, αυτό το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετώπιζαν ακόμα και οι άνθρωποι των σπηλαίων.

Μάλιστα, αν ρωτήσετε γύρω σας ποια είναι η καλύτερη τεχνική για να σκοτώσετε μύγες, οι θεωρίες μπορεί να ξεπερνούν και όλα μαζί τα είδη μύγας που πετούν στη Βρετανία, τα οποία ξεπερνούν τις 7.000.

Πρόσφατα, εκατοντάδες αναγνώστες της «Independent» έστειλαν στην εφημερίδα τις απόψεις τους για την καλύτερη μέθοδο, με αφορμή την ανακοίνωση των συμπερασμάτων νέας έρευνας, η οποία καταδεικνύει ότι οι μύγες βλέπουν τον άνθρωπο να πλησιάζει σε αργή κίνηση, για αυτό και μπορούν να γλιτώσουν το χτύπημα.

Στον εγκέφαλο των μικρών ζώων ο χρόνος φαίνεται να κινείται πιο αργά, όπως παρατήρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Animal Behaviour».

Σκεφθείτε κάτι αντίστοιχο της σκηνής με τις σφαίρες που αποφεύγει ο Νίο στο Μάτριξ γιατί μπορεί να τις δει σε αργή κίνηση.

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχονται ότι το να σκοτώσεις μια μύγα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Οι οικιακές μύγες έχουν εξελιχθεί σε μια περίοδο εκατομμυρίων ετών ώστε να διαφεύγουν από τους κυνηγούς τους», λέει ο Νάιτζελ Γουάιατ, συντηρητής δίπτερων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος έχει πρόσβαση σε 3 εκατ. δείγματα εντόμων που φυλάσσονται σε 8.000 συρτάρια του μουσείου.

Οχι μόνο μπορούν να επεξεργαστούν επτά φορές περισσότερες πληροφορίες σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι οι άνθρωποι, αλλά έχουν επίσης όραση 360 μοιρών, τριχίδια που καταλαβαίνουν οποιαδήποτε κίνηση του αέρα και αλλαγή στον χώρο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγισή τους, λέει ο Τζιμ Χάρντι, υπεύθυνος επιστήμης στη Βασιλική Εντομολογική Ενωση.

Για να μειώσετε την ταχύτητα αντίδρασης μιας μύγας η προσπάθεια πρέπει να γίνει το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες γιατί οι μύγες λατρεύουν τη ζέστη, ως γνωστόν.

Επίσης, συνεχίζουν οι ειδικοί, το καλύτερο είναι να στοχεύσετε σε ένα σημείο ακριβώς μπροστά τους και όχι πάνω τους. Και αυτό γιατί οι μύγες μπορούν να πετάξουν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το πιθανότερο είναι να πετάξουν προς τα μπρος όταν αισθανθούν τον κίνδυνο.

Και φυσικά, για να έχουν όλα αυτά τα τρικ το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να χτυπήσετε όσο πιο γρήγορα και δυνατά μπορείτε, λέει ο Γουάιατ.

Ο ίδιος βέβαια, όπως και ο Χάρντι, αποφεύγουν να τις σκοτώνουν, όπως λένε στην «Independent».

Συμβουλή
Αντί για ένα στερεό αντικείμενο, όπως είναι το περιοδικό ή η εφημερίδα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να προτιμήσετε μία μυγοσκοτώστρα, η οποία δεν έχει καθόλου τυχαία τρύπες. Οι τρύπες μειώνουν την αλλαγή στην πίεση του αέρα και είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβουν οι μύγες ότι κάτι κινείται προς το μέρος τους


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:   ΤΑ ΝΕΑ.gr

2 σχόλια: