Τη χρονοβόρα διαδικασία αγοράς παραβόλων από τις εφορίες ή τα χαράτσια αγοράς παραβόλων από ιδιώτες μπορούν να αποφύγουν όσοι αξιοποιήσουν τα ηλεκτρονικά παράβολα. Πλέον, για αρκετούς φορείς του δημοσίου βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την προμήθεια παραβόλων από τους πολίτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πλέον στην εφαρμογή «e-Παράβολο» εντάσσονται οι εξής φορείς:
1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
2. Υπουργείο Τουρισμού
3. Υπουργείο Εξωτερικών
4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
5. Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Ε.Ο.Τ.
6. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού - Α.Σ.Ε.Π.
7. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας
8. Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης
Πολύ σύντομα αναμένεται να ενταχθούν στην εφαρμογή και άλλοι φορείς του Δημοσίου, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία (π.χ. για έκδοση διαβατηρίου, αστυνομικής ταυτότητας) και το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2013 είχε ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία της υπηρεσίας στο Υπουργείο Μεταφορών.
Πλήθος άλλες υπηρεσίες προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά
Η ηλεκτρονική εφαρμογή e-Παράβολο είναι μία μόνο από τις πάρα πολλές νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ενδεικτικά μόνο, αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ΦΑΠ, μισθωτήρια συμβόλαια, αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, τροποποιήσεις στο E9 και πολλά άλλα. Στην ίδια λογική, οι τράπεζες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πλήθος νέων πληρωμών που θα γίνονται μέσω των καταστημάτων τους, ρίχνοντας στη την αγορά νέες υπηρεσίες μέσω ATM, e-banking και πιστωτικών, αλλά και τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές.
Πως ακριβώς μπορεί κανείς να πληρώσει ηλεκτρονικά ένα παράβολο
Η διαδικασία είναι απλή και μπορούν να την αξιοποιήσουν ακόμα και όσοι δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο taxisnet. Για να προχωρήσει κανείς στην αγορά ηλεκτρονικού παραβόλου, η διαδικασία έχει ως εξής:
1. Κάποιος επιλέγει αν είναι πιστοποιημένος χρήστης ή όχι, προκειμένου να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα. Οι μη πιστοποιημένοι απλώς θα πρέπει να συμπληρώσουν περισσότερα στοιχεία, εδώ.
2. Στη συνέχεια, προχωρεί στη δημιουργία παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στον φορέα.
3. Επόμενο βήμα είναι η πληρωμή παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του e-Παραβόλου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα - ΑΤΜ, Web banking και phone banking). Στις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι εφικτή και η πληρωμή της αξίας του παραβόλου με πιστωτική κάρτα μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
4. Στο τέλος, ο κάθε ενδιαφερόμενος προχωρεί στην κατάθεση παραβόλου στον φορέα: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει-χρησιμοποιήσει το e-Παράβολο στον φορέα για τον οποίο το έχει εκδώσει. Στην συνέχεια, ο υπάλληλος του φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-Παραβόλου μέσω της εφαρμογής.
Newsroom ΔΟΛ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου