Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η συνοπτική ιστορία του iPhone 1 δισ. συσκευές μετά

Όπως ανακοίνωσε ο Tim Cook σε μια λιτή εκδήλωση στα κεντρικά της Apple στο Cupertino, μόλις πωλήθηκε το δισεκατομμυριοστό iPhone. Κι όλα αυτά σε λιγότερο από δέκα χρόνια από την ημέρα που ο Steve Jobs παρουσίασε το smartphone που μεταφορικά και κυριολεκτικά άλλαξε τον κόσμο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Cook, νυν CEO της εταιρείας: «το iPhone είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα προϊόντα στην ιστορία. Είναι πλέον ένα απαραίτητο τμήμα της καθημερινότητάς μας. Ποτέ δεν θελήσαμε να πουλάμε τα περισσότερα, αλλά τα καλύτερα προϊόντα σε κάθε κατηγορία. Προϊόντα που κάνουν τη διαφορά.»

Τα πάντα ξεκίνησαν όταν αρκετά χρόνια πριν την πρώτη παρουσίαση, ο Jobs είχε παρατηρήσει τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν μια παλαιότερη συσκευή της εταιρείας με οθόνη αφής: το Newton MessagePad. Ανέθεσε λοιπόν στους μηχανικούς της εταιρείας την ανάπτυξη μιας ακόμη πιο χρηστικής, «ευαίσθητης» και καινοτόμου οθόνη αφής για κινητά και φορητούς υπολογιστές (όρα iPad). Ακολούθησε μια περίοδος αδιάκοπων δοκιμών, πειραματισμών και αλλαγών τόσο σε επίπεδο hardware όσο και λογισμικού. Και το αποτέλεσμα…

Το πρώτο iPhone

Το αποτέλεσμα ήταν ένα κινητό που έμοιαζε με ορισμένα παλαιότερα, αλλά λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το smartphone που παρουσίασε ο Jobs τον Ιανουάριο του 2007 και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους θεωρήθηκε τάχιστα μία από τις πιο επιδραστικές συσκευές τεχνολογίας όλων των εποχών.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρώτου iPhone (ενδεικτικά: επεξεργαστής 400MHz, 128MB μνήμης RAM, κάμερα 2 megapixel) φαντάζουν πλέον απαρχαιωμένα, αλλά τότε δημιούργησαν απαράμιλλη αίσθηση και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι πωλήσεις ρεκόρ που σημείωσε παρά την υψηλή τιμή ($599 και $499) «υποχρέωσαν» την Apple να επισπεύσει τον σχεδιασμό του διαδόχου του.

Οι διάδοχοι

Το iPhone 3G, το οποίο κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερο πάτησε στην κληρονομιά του πρώτου , αλλά έφερε τη δυνατότητα σύνδεσης σε 3G δίκτυα και μας εισήγαγε στον κόσμο του App Store, του ηλεκτρονικού καταστήματος με τις χιλιάδες εφαρμογές που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην καθιέρωση του iPhone, αλλά και του iPad μεταγενέστερα.

Τηρώντας την παράδοση που η ίδια δημιούργησε, η Apple λάνσαρε το iPhone 3GS τον Ιούνιο του 2009, βελτιώνοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του (ταχύτερο επεξεργαστή, περισσότερη μνήμη, και καλύτερη κάμερα στα 3,2 megapixel) με αποτέλεσμα να πουλήσει ένα εκατομμύριο κινητά το πρώτο τριήμερο από την κυκλοφορία του.

iPhone 4
Το λανσάρισμα του iPhone 4 έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ότι η Apple είχε έρθει για να μείνει (και) στον κλάδο της κινητής. Οι ανταγωνιστές της έβαζαν ήδη τα δυνατά τους για να υπερβούν τις καινοτομίες της Apple, αλλά η εταιρεία του Jobs βρισκόταν ένα βήμα μπροστά.

Το πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι, στο οποίο ενσωματωνόταν η κεραία προξένησε το περίφημο «antenna-gate», το οποίο η Apple αντιπαρήλθε μέσω κινήσεων μάρκετινγκ. Εξάλλου, οι βελτιώσεις σε όλα τα specs, αλλά κυρίως η Retina οθόνη με την εκθαμβωτική απεικόνιση αποτέλεσαν παράγοντες της μαζικής επιτυχίας του iPhone 4.

To 2011 η Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση του μοντέλου με τον κωδικό «S» να ακολουθεί την ονομασία. Πέρα από την αναβάθμιση των τεχνικών χαρακτηριστικών, το iPhone 4S προσέφερε την καινοτομία της ψηφιακής βοηθού Siri που μας προσέφερε μια ματιά στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον.

Τα επόμενα βήματα

Παρότι τόσο η ανακοίνωση όσο και η κυκλοφορία του iPhone 5 έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις του ήταν εξαιρετικές. Η οθόνη του επιτέλους έφτασε τις 4 ίντσες, αλλά το βάρος του μειώθηκε, ενώ πιο λεπτό ήταν και το προφίλ του. Συνακόλουθα η Apple παρουσίασε το iPhone 5S, αλλά και το πιο «οικονομικό» 5C, το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική ακόμη και από τους φανατικούς της Apple. Αμφότερα πάντως έμειναν στην αγορά μέχρι πριν λίγους μήνες.

Στην αγορά παραμένουν ακόμη τα iPhone 6 και 6 Plus, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Με τις οθόνες τους να μεγαλώνουν αισθητά («έπιασαν» τις απαγορευμένες σύμφωνα με τον μακαρίτη Jobs 5,5 ίντσες) και τα specs τους να βελτιώνονται δραματικά αποτέλεσαν το μεγάλο στοίχημα της Apple. Ένα στοίχημα που κερδήθηκε αν κρίνουμε από το νέο ρεκόρ πωλήσεων με πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων συσκευών το πρώτο τριήμερο.

Πείτε το μάρκετινγκ, πείτε το hype, ή όπως αλλιώς θέλετε αλλά τα βελτιωμένα iPhone 6S και 6S Plus, που λανσαρίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ αγγίζοντας τα 13 εκατομμύρια πωλήσεις. Ο νέος ταχύτερος επεξεργαστής, η περισσότερη μνήμη που έβαλε ποτέ η Apple στο κινητό, αλλά και η πολύ ισχυρή κάμερα αποτελούν τους πυλώνες που το προστατεύουν από τα αδιάκοπα χτυπήματα των ανταγωνιστών του, οι οποίοι παρουσιάζουν φαινομενικά καλύτερα και ουσιαστικά φθηνότερα προϊόντα. Τα fanboys της Apple όμως επιμένουν.

Τα δύο τελευταία τρίμηνα πάντως ήταν πτωτικά για τις πωλήσεις του iPhone και παρά το ρεκόρ του 1 δισ. συσκευών όλοι μοιάζουν να περιμένουν την επικείμενη παρουσίαση του iPhone 7.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ: liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου