Το πιο καίριο ερώτημα για την Ευρώπη δεν είναι πλέον εάν κάποιες από τις 17 χώρες της ευρωζώνης χρεοκοπήσουν, αλλά εάν η ίδια η ευρωζώνη θα καταφέρει να επιζήσει στην παρούσα της μορφή. Αυτό έγραφε μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Στίβεν Φίντλερ αποτυπώνοντας τον φόβο για έναν ανεξέλεγκτο «ευρω-αρμαγεδδώνα» που είναι προ των πυλών στην Ευρώπη.
Κι όμως... Ενα ακόμη ερώτημα ζητά απάντηση: Τι ακριβώς επιδιώκει η Γερμανία της Μέρκελ; Με δεδομένο ότι δεν είναι προς το συμφέρον της η διάσπαση της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πολύ πιθανό να ροκανίζει τον χρόνο της ευρω-επιβίωσης οδηγώντας την ευρωζώνη σε ένα άνευ προηγουμένου «αιματοκύλισμα».Με τη Γαλλία να κινδυνεύει πλέον να χάσει το ΑΑΑ της οικονομίας, την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν πέσει στα νύχια των αγορών, η Γερμανία αναδεικνύεται στην υπερδύναμη της Ευρώπης που μπορεί να επιβάλει τους όρους της αναθεωρημένης Συνθήκης της Λισαβόνας το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012, περίοδο κατά την οποία η Ιταλία αναμένεται να βγει στις αγορές για να εξασφαλίσει το ποσό των 80 δισ. ευρώ από δημοπρασίες κρατικών ομολόγων.
Με αποδυναμωμένες τότε και κυρίως οικονομικά εξαντλημένες τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης το Βερολίνο μπορεί ευκολότερα να αποσπάσει το «ναι» και να επισπεύσει χρονοβόρες, υπό άλλες συνθήκες, διαδικασίες για την επικύρωση της αναθεωρημένης Συνθήκης, που θα προβλέπει την εποπτεία και κυρίως την παραχώρηση της εθνικής τους κυριαρχίας.
Ακόμη και Γερμανοί αναλυτές παρακολουθούν με έκπληξη την εμμονή του Βερολίνου να συνεχίσει μια πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή, και την αδυναμία της ηγεσίας του Παρισιού να απαγκιστρωθεί από το γερμανικό άρμα. Φωνές όπως του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας, που εκφράζει την οργή του για την ανικανότητα των πολιτικών, ειδικότερα της Μέρκελ, οι οποίοι επιχειρούν να ρίξουν την Ευρώπη στον σκουπιδοτενεκέ, κάνει πρώτο θέμα το περιοδικό «Der Spiegel». Την ίδια ώρα το εξώφυλλο του περιοδικού «The Economist» με το ευρώ να πέφτει ως φλεγόμενος μετεωρίτης προκαλεί αίσθηση διεθνώς, αποτυπώνοντας όμως το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Με το ευρώ να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του έναντι του δολαρίου υποχωρώντας χθες σε χαμηλό επτά εβδομάδων και τους επενδυτές να εγκαταλείπουν την ευρωζώνη αναζητώντας ασφαλή καταφύγια, η εμπιστοσύνη στο ευρώ φαίνεται ότι χάνεται οριστικά. Μόνο τον Νοέμβριο εξανεμίστηκαν από τις διεθνείς αγορές πάνω από 4 τρισ. δολάρια, ενώ η Ιταλία δανείστηκε χθες με το υψηλότερο επιτόκιο από τον Αύγουστο του 1997!
Στο κυρίως άρθρο του ο «Economist» επισημαίνει ότι το ευρώ οδηγείται ταχύτατα προς κατάρρευση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να πάρουν αμέσως τολμηρές αποφάσεις· προειδοποιεί μάλιστα την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ότι θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Για το έγκριτο οικονομικό περιοδικό η λύση βρίσκεται στην αποφασιστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο ευρωομόλογο, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια, για τις οποίες «ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις». Το περιοδικό προβλέπει ότι η κατάρρευση του ευρώ θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη από αυτήν που προκάλεσε η Lehman το 2008, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, ενώ θα απειληθεί και η επιβίωση της Ε.Ε.
«Η Ευρώπη διασώζει και διασώζει και διασώζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έως σήμερα δεν είναι πλέον επαρκή... Η κρίση έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης» αναγνωρίζει η «Suddeutsche Zeitung», ενώ η «Handelsblatt» στην ανάλυσή της τονίζει ότι «οι επενδυτές φοβούνται μια δίνη που θα παρασύρει τους πάντες». Πάντως η oικονομική «Les Echos» γράφει ότι «η Γερμανία κρατά στα χέρια της τη λύση, καθώς εξακολουθεί να καθορίζει και τον τρόπο και τον χρόνο για την έξοδο από την κρίση». Μάλλον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Αναδημοσιεύεται από: http://www.dimokratianews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου