Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μπρόκολο στον ατμό για περισσότερα οφέλη.

Το βράσιμο και το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφουν τις ευεργετικές ιδιότητες του σταυρανθούς λαχανικού

Το μπρόκολο αποτελεί ένα λαχανικό-«φάρμακο», όπως έχουν δείξει διαφορετικά ερευνητικά στοιχεία, καθώς διαθέτει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Νέα αμερικανική μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι ο τρόπος μαγειρέματος του πράσινου σταυρανθούς λαχανικού ενδεχομένως να αφαιρεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το πιάτο μας.

Οπως αποκάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο, όταν βράζουμε το μπρόκολο ή το μαγειρεύουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, ουσιαστικά «αφαιρούμε» από αυτό όλες τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Η ιδανική μέθοδος προετοιμασίας του είναι, τόνισαν, το μαγείρεμά του στον ατμό για μόλις 3-4 λεπτά.

Το μπρόκολο αποτελεί πλούσια πηγή σουλφοραφάνης, μιας ουσίας που έχει φανεί ότι προσφέρει αντικαρκινική προστασία. Η σουφλοραφάνη σχηματίζεται με τη βοήθεια του ενζύμου μυροσινάση, γεγονός που σημαίνει ότι αν αυτό καταστραφεί η ουσία-«προστάτης» δεν μπορεί να σχηματιστεί.

Αντικαρκινικός «θησαυρός» στο πιάτο μας
Οπως φάνηκε σε πειράματα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, ακόμη και ένα λεπτό βράσιμο ή μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων ήταν αρκετό για την καταστροφή της μυροσινάσης. Αντίθετα, το μαγείρεμα του πράσινου λαχανικού στον ατμό για χρόνο που δεν ξεπερνούσε τα πέντε λεπτά φάνηκε να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τη διατήρηση του ενζύμου.

«Ως τώρα η επεξεργασία των τροφίμων είχε να κάνει περισσότερο με τη βελτίωση της γεύσης, της εικόνας και της ασφάλειάς τους από μικροβιολογικής απόψεως» αναφέρει η ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Τζέφερι από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι που έλαβε μέρος στη μελέτη. «Τώρα ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στη διατήρηση των αντικαρκινικών ουσιών, που μέσω της διατροφής φθάνουν στον οργανισμό μας προσφέροντας πολύτιμη προστασία κατά της νόσου» προσθέτει η ίδια.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ακόμη και αν το μπρόκολο ήταν βρασμένο ή μαγειρεμένο στον φούρνο μικροκυμάτων και συνδυαζόταν με άλλες τροφές ή ωμά λαχανικά που επίσης περιέχουν μυροσινάση μπορούσε να παραγάγει σουλφοραφάνη.

«Η μουστάρδα, τα ραπανάκια, η ρόκα, το ουασάμπι και άλλα ωμά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, όπως π.χ. το λάχανο, περιέχουν μυροσινάση και όπως έχουμε δει συμβάλλουν στον σχηματισμό σουλφοραφάνης» υπογραμμίζει η δρ Τζέφερι.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες οι οποίες υποδεικνύουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την αντικαρκινική τους δράση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15 Νοεμβρίου 2013

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από: ΤΟ ΒΗΜΑ / science


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου