Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μουντιάλ 2014 - Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γερμανία - Νίκησε 1-0 την Αργεντινή.

Έτσι ήταν γραφτό να γίνει! 
Η Γερμανία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για 4η φορά στην Ιστορία της (1954, 1974, 1990 οι τρεις προηγούμενες) κερδίζοντας την Αργεντινή μέσα στο λατινοαμερικάνικο έδαφος της Βραζιλίας, αφού με γκολ του Γκέτσε στο 113’ της παράτασης, ανάγκασε ολόκληρο το Μαρακανά να υποκλιθεί.

Οι δύο ομάδες είχαν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες τους στο ξεκίνημα του αγώνα, ενώ η κορυφαία στιγμή ανήκε στα πάντσερ με το δοκάρι στο 45'. Από το 50'-60' και έπειτα, κυριάρχησε η κούραση και η… ατολμία των μεγάλων σταρ, όπως ο Μέσι που ήταν σκιά του εαυτού του.

Ο αγώνας...

Οι Γερμανοί έβγαλαν μεγαλύτερο πάθος και πείσμα στην παράταση και δίκαια πέτυχαν το γκολ που τους χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο υπό το βλέμμα του αγάλματος του Ιησού στο Ρίο ντε Ζανέιρο.
Όπως και πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, έτσι κι απόψε στη Βραζιλία, ο καταληκτικός αγώνας του τουρνουά κρίθηκε στο τέλος της παράτασης. Το 2010 ο Ινιέστα είχε βρει το δρόμο προς τα δίχτυα στο 116΄, αυτή την φορά ήταν ο Γκέτσε, στο 113΄ που σημάδεψε σωστά και νίκησε το Ρομέρο για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι λίγο πολύ έχουμε δει ή ακούσει: Στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί. Με το ίδιο σκορ (1-0) είχε τελειώσει και η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων στην Ιταλία, το 1990, όταν η τότε Δυτική Γερμανία με το γκολ-πέναλτι του Μπρέμε στο 85ο λεπτό, είχε σηκώσει το τρόπαιο απέναντι στην Αργεντινή.

Η τακτική του Αλεχάντρο Σαμπέγια να δώσει χώρο στους Γερμανούς και να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση μπορεί να μην είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα για την «αλμπισελέστε», ωστόσο, με αυτό τον τρόπο η Αργεντινή ήταν η ομάδα που απείλησε περισσότερες φορές και που προβλημάτισε την αμυντική γραμμή των «πάντσερ».

Οι δύο φιναλίστ είχαν από μία τεράστια ευκαιρία ο καθένας στο πρώτο μέρος. Η Αργεντινή με το τετ-α-τετ του Ιγκουαΐν (21`) και η Γερμανία με το δοκάρι του Χέβεντες στην εκπνοή, ωστόσο, οι Λατινοαμερικάνοι επισκέφθηκαν με μεγαλύτερες αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή, έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τον Εζέκιελ Λαβέτσι, ενώ αντίθετα ο Λιονέλ Μέσι φάνηκε σε δύο φάσεις, που προσπέρασε τον Χούμελς και μπήκε απειλητικά στα καρέ του Νόιερ. Ο σταρ της Αργεντινής, όμως, όπως και στον ημιτελικό δεν έκανε τη διαφορά...

Το 0-0 στο ημίχρονο μάλλον ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα, βάσει των ευκαιριών που χάθηκαν και της εικόνας των ομάδων στο...χαλί του «Μαρακανά». Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής για το συγκρότημα του Γιόακιμ Λεβ, με τον Κράμερ αντί του Κεντίρα, δεν επηρέασε τη Γερμανία στην οργάνωση του παιχνιδιού, αν και οι παίκτες της προσπάθησαν να απειλήσουν περισσότερο από τα άκρα και όχι από τον άξονα. Ο νεαρός μέσος της Γκλάντμπαχ, στο ντεμπούτο του με την φανέλα της εθνικής σε παιχνίδι παγκοσμίου κυπέλλου και δη τελικού, στάθηκε άτυχος, όμως, καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο 32΄ παραχώρησε την θέση του στο Σούρλε. Η Γερμανία έγινε πιο γρήγορη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, με τον Οζίλ να επιστρέφει στη μεσαία γραμμή και τον επιθετικό της Τσέλσι να πηγαίνει στο αριστερό άκρο.

Η Γερμανία είχε την κατοχή μπάλας κι έψαχνε τον τρόπο να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα της Αργεντινής, ενώ η ομάδα του Σαμπέγια αναζητούσε μία...καλή αντεπίθεση για να σκοράρει. Η ευκαιρία που της δόθηκε στο 21΄ μπορεί να μην προήλθε από οργανωμένη προσπάθεια, αλλά για την κλάση του Γκονσάλο Ιγκουαΐν τέτοια γκολ, σε παιχνίδι τέτοιου επιπέδου, δεν χάνονται. Ο στράικερ της Νάπολι δέχτηκε τη μπάλα από το λάθος γύρισμα του Κρόος με το κεφάλι κι απέναντι από το Νόιερ χωρίς να πιέζεται από κανέναν αστόχησε απελπιστικά!

Στο 30΄ από την ασίστ του Ζαμπαλέτα από δεξιά, ο Ιγκουαΐν τελείωσε αυτή την φορά την φάση στέλντοντας τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ δε μέτρησε, καθώς ο σέντερ φορ της Αργεντινής υποδείχθηκε (ορθώς) σε θέση οφσάιντ. Πέντε λεπτά μετά από νέα γρήγορη αντεπίθεση της «αλμπισελέστε» με πρωταγωνιστή το Λαβέτσι, ο Σβαϊνστάιγκερ έκοψε την τελευταία στιγμή την πάσα του Μέσι προς τον Ιγκουαΐν, ενώ στο 40΄ ο άσος της Μπαρτσελόνα πέρασε ξανά τον Χούμελς κι ενώ η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα, ο Μπόατενγκ την απομάκρυνε την τελευταία στιγμή.

Η πρώτη απειλή των «πάντσερ» προς την εστία του Ρομέρο ήρθε στο 43΄ με το σουτ του Σούρλε έξω από την περιοχή, που μπλόκαρε άνετα ο γκολκίπερ της Μονακό. Κορυφαία φάση για το συγκρότημα του Λεβ στο διάστημα αυτό ήταν η κεφαλιά του Χέβεντες στο δοκάρι, ακριβώς στο 45΄, μετά το κόρνερ του Κρόος.

Αιφνιδίασε τους πάντες ο Σαμπέγια στο δεύτερο ημίχρονο και προς γενική έκπληξη απέσυρε τον κορυφαίο της ομάδας του στο πρώτο μέρος, Λαβέτσι, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Αγουέρο. Ο Μέσι, που στο μεγαλύτερο μέρος του β΄ 45λεπτου έπαιξε με πρόβλημα τραυματισμού, πήγε πίσω από τους δύο επιθετικούς (Αγουέρο-Ιγκουαΐν) και στο 47΄ βρέθηκε απέναντι από το Νόιερ, αλλά το πλασέ που επιχείρησε πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Η ροή του τελικού συνέχισε όπως ακριβώς έπρεπε να ήταν. Μια πραγματική μάχη ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες και όχι επίδειξη από πλευράς των παικτών, με τη μπάλα πάνω κάτω, δυνατά μαρκαρίσματα, ενίοτε πέραν των αθλητικών ορίων. Φάσεις πολλές δεν υπήρχαν, αλλά το...θερμόμετρο ήταν μονίμως στο...κόκκινο.

Στο 82΄ ο Κρόος από το ύψος της μεγάλης περιοχής αστόχησε, στην καλύτερη ευκαιρία των Γερμανών στο β΄ μέρος και τελευταία της κανονικής διάρκειας του τελικού, μιας και το σφύριγμα του Ριτσόλι έστειλε τις ομάδες στην παράταση, για 6η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το έξτρα ημίωρο ξεκίνησε με...άγριες διαθέσεις από την πλευρά της Γερμανίας, που στο 91΄ «άγγιξε» το γκολ με το σουτ του Σούρλε από το ύψος της μικρής περιοχής που βρήκε σε ετοιμότητα το Ρομέρο. Η απάντηση της Αργεντινής ήρθε στο 97΄ με τον Παλάσιο να μιμείται τον Ιγκουαΐν στο πρώτο μέρος κι απέναντι από το Νόιερ να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα κρινόταν στα πέναλτι, η συνεργασία των δύο αλλαγών του Λεβ, Σούρλε και Γκέτσε, έφερε τον επιθετικό της Μπάγερν μέσα στην περιοχή και με αριστερό πλασέ έκανε το 1-0 στο 113΄.

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)

Κίτρινες: Σβαϊνστάιγκερ, Χέβεντες - Μασεράνο, Αγουέρο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): 1. Μάνουελ Νόιερ, 16. Φίλιπ Λαμ, 20. Τζερόμ Μπόατενγκ, 5. Ματς Χούμελς, 4. Μπένεντικτ Χέβεντες, 7. Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, 23. Κριστόφ Κράμερ (32΄ 9. Αντρέ Σούρλε) , 18. Τόνι Κρόος, 8. Μεσούτ Οζίλ (120΄ 17. Περ Μερτεζάκερ), 13. Τόμας Μίλερ, 11. Μίροσλαβ Κλόζε (88΄ 19. Μάριο Γκέτσε).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια): 1. Σέρχιο Ρομέρο, 4. Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 15. Μάρτιν Ντεμικέλις, 2. Εζέκιελ Γκαράι, 16. Μάρκος Ρόχο, 14. Χαβιέρ Μασεράνο, 6. Λούκας Μπίλια, 8. Έντσο Πέρες (86΄ 5. Φερνάντο Γκάγκο), 10. Λιονέλ Μέσι, 22. Εζέκιελ Λαβέτσι (46΄ 20. Κουν Αγουέρο), 9. Γκονσάλο Ιγκουαΐν (78΄ 18. Ροντρίγκο Παλάσιο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου