Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Χαρίζουν αλλά δεν ανταλλάσσουν αγαθά οι Έλληνες.

Η κρίση «ταρακούνησε» την ελληνική κοινωνία σε πολλά θέματα, αλλά ορισμένες συνήθειες δείχνουν να παραμένουν ακόμα ακλόνητες. Μία απ’ αυτές είναι η αποφυγή ανταλλαγής πραγμάτων ή επαναχρησιμοποίησης ή ακόμα και αγοράς μεταχειρισμένων ειδών.

Σε μια αποκαλυπτική έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF Ελλάς, καταγράφηκε πως μόλις το 12% των Ελλήνων έχει ανταλλάξει κάποιο αγαθό τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 85% δεν έχει αγοράσει καν κάποιο μεταχειρισμένο προϊόν.

Από την άλλη, υψηλό είναι το ποσοστό (69%) όσων έχουν δωρίσει ή χαρίσει αντικείμενα εντός των τελευταίων 12 μηνών. Δηλαδή, οι πολίτες έχουν σε σημαντικό βαθμό ευαισθητοποιηθεί από την κρίση και δωρίζουν ή χαρίζουν είδη (κυρίως μεταξύ συγγενών και φίλων), ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό υιοθετούν την κουλτούρα της ανταλλαγής μεταχειρισμένων αντικειμένων.

Μάλιστα και στην περίπτωση αυτή, οι ανταλλαγές γίνονται εντός του οικογενειακού ή φιλικού κύκλου σε ποσοστό 74%. Μέσω ενοριών, ιδρυμάτων και οργανισμών έχει ανταλλάξει είδη το 18% όσων το πραγματοποίησαν, ενώ μέσω μπαζάρ ή άλλων δημόσιων τρόπων το 5%.

Στο ερώτημα γιατί δεν προσχωρούν στην πρακτική της ανταλλαγής, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις είναι πως «δεν με έχει απασχολήσει ή θεωρώ πως δεν το έχω ανάγκη» (18%) και «δεν μου αρέσει, δεν είναι της φιλοσοφίας μου» (14%).

Τα αντικείμενα που δωρίζονται ή ανταλλάσσονται είναι κυρίως ρούχα, βιβλία και ηλεκτρονικά είδη, ενώ «νότα αισιοδοξίας» χαρακτηρίζει η WWF το γεγονός πως το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα μπορούσε στο μέλλον να ανταλλάξει χωρίς χρήματα κάποιο αντικείμενο. Επίσης, σημαντικό είναι πως ο ένας στους τρεις που αντάλλαξε είδη το περασμένο έτος, είναι από 18-24 ετών.

«Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τα πλεονεκτήματα που η επέκταση του χρόνου ζωής των υλικών αγαθών φέρνει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό που κάποιος θεωρεί σκουπίδι, μπορεί να είναι θησαυρός για κάποιον άλλο», σχολίασε ο Αχιλλέας Πληθάρας, από την WWF.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου