Το έγκριτο ταξιδιωτικό περιοδικό CondeNast Traveler αναρωτιέται: Ποιο είναι το ένα, το μοναδικό πιάτο που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε πριν φύγεις από την Αθήνα;
Και η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα είναι:
Μη φύγεις από την Αθήνα χωρίς να δοκιμάσεις...
Η παραδοσιακή σαλάτα με τις ντοματούλες, το αγγουράκι, τα κρεμμύδια, τις ελιές Καλαμών, τη φέτα, το λαδάκι και τη ρίγανη. Όπως λένε οι Έλληνες, όλα έχουν να κάνουν με τα καλά υλικά.Προσοχή όμως, το μόνο υλικό που απαγορεύεται να βάλεις στη χωριάτικη, είναι το μαρούλι!
Πολλά εστιατόρια στην Αθήνα περιλαμβάνουν τη χωριάτικη στο μενού τους, ωστόσο το CondeNast προτείνει στους αναγνώστες του να αγοράσουν μόνοι τους τα φρέσκα υλικά από τη Βαρβάκειο Αγορά, ώστε να περιπλανηθούν ανάμεσα στους πάγκους των οπωροκηπευτικών, των κρεοπωλών και των μπαχαρικών.
Και οι οδηγίες του CondeNast Traveler
Η χωριάτικη μπορεί να είναι πρώτο ή κυρίως πιάτο, συνοδευόμενη από ψωμί ή κριθαρένια παξιμάδια.
Αν θέλετε να φάτε σαν ντόπιοι, μοιραστείτε όλα τα πιάτα στο τραπέζι, τα οποία έρχονται με τυχαία σειρά – οπότε μην εκπλαγείτε αν το κυρίως έρθει πριν το πρώτο πιάτο!
Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό, αλλά και ένδειξη ευγένειας: αφήστε το 10% του λογαριασμού, αν η υπηρεσία είναι καλή. Πολλοί στρογγυλεύουν το λογαριασμό με το φιλοδώρημα, π.χ. αν είναι 18 ευρώ, αφήνουν 20 κτλ.
Και πιο γενικές οδηγίες
Δοκιμάστε τηγανιτές πατάτες και φάτε τες με τα χέρια. Αν ζητήσετε πιρούνι ή μαχαίρι για ένα τέτοιο φαγητό, μπορεί να γελάσουν μαζί σας.
Μην χρησιμοποιείτε μαχαίρι. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε το ψωμί για να σπρώχνετε ή να κόβετε διάφορα πράγματα στο πιάτο σας. Επίσης, βουτήξτε αυτή τη μπουκιά ψωμιού στις σάλτσες - προσοχή, αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν σε κυριλέ εστιατόρια!
Αν σας πέσει το ψωμί στο πάτωμα... μην το αγνοήσετε! Το ψωμί θεωρείται ιερό στην Ελλάδα. Αν σας πέσει στο πάτωμα, ακολουθήστε το τελετουργικό: σηκώστε το αμέσως, φυσήξτε το και μετά φιλήστε το.
Μάθετε πώς να φτιάχνετε... λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο. Είναι το τέλειο φαγητό, με απλά και ποιοτικά υλικά.
της Ρένιας Τσιτσιμπίκου
Και η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα είναι:
Μη φύγεις από την Αθήνα χωρίς να δοκιμάσεις...
Horiatiki!
Η παραδοσιακή σαλάτα με τις ντοματούλες, το αγγουράκι, τα κρεμμύδια, τις ελιές Καλαμών, τη φέτα, το λαδάκι και τη ρίγανη. Όπως λένε οι Έλληνες, όλα έχουν να κάνουν με τα καλά υλικά.Προσοχή όμως, το μόνο υλικό που απαγορεύεται να βάλεις στη χωριάτικη, είναι το μαρούλι!
Πολλά εστιατόρια στην Αθήνα περιλαμβάνουν τη χωριάτικη στο μενού τους, ωστόσο το CondeNast προτείνει στους αναγνώστες του να αγοράσουν μόνοι τους τα φρέσκα υλικά από τη Βαρβάκειο Αγορά, ώστε να περιπλανηθούν ανάμεσα στους πάγκους των οπωροκηπευτικών, των κρεοπωλών και των μπαχαρικών.
Και οι οδηγίες του CondeNast Traveler
Η χωριάτικη μπορεί να είναι πρώτο ή κυρίως πιάτο, συνοδευόμενη από ψωμί ή κριθαρένια παξιμάδια.
Αν θέλετε να φάτε σαν ντόπιοι, μοιραστείτε όλα τα πιάτα στο τραπέζι, τα οποία έρχονται με τυχαία σειρά – οπότε μην εκπλαγείτε αν το κυρίως έρθει πριν το πρώτο πιάτο!
Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό, αλλά και ένδειξη ευγένειας: αφήστε το 10% του λογαριασμού, αν η υπηρεσία είναι καλή. Πολλοί στρογγυλεύουν το λογαριασμό με το φιλοδώρημα, π.χ. αν είναι 18 ευρώ, αφήνουν 20 κτλ.
Και πιο γενικές οδηγίες
Δοκιμάστε τηγανιτές πατάτες και φάτε τες με τα χέρια. Αν ζητήσετε πιρούνι ή μαχαίρι για ένα τέτοιο φαγητό, μπορεί να γελάσουν μαζί σας.
Μην χρησιμοποιείτε μαχαίρι. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε το ψωμί για να σπρώχνετε ή να κόβετε διάφορα πράγματα στο πιάτο σας. Επίσης, βουτήξτε αυτή τη μπουκιά ψωμιού στις σάλτσες - προσοχή, αυτές οι οδηγίες δεν αφορούν σε κυριλέ εστιατόρια!
Αν σας πέσει το ψωμί στο πάτωμα... μην το αγνοήσετε! Το ψωμί θεωρείται ιερό στην Ελλάδα. Αν σας πέσει στο πάτωμα, ακολουθήστε το τελετουργικό: σηκώστε το αμέσως, φυσήξτε το και μετά φιλήστε το.
Μάθετε πώς να φτιάχνετε... λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο. Είναι το τέλειο φαγητό, με απλά και ποιοτικά υλικά.
της Ρένιας Τσιτσιμπίκου
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ: THETOC.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου