Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πρωταπριλιάτικα αστεία: Τα "διάσημα" Best of

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές στο παρελθόν, όπου η 1η Απριλίου στάθηκε αφορμή για ψευδείς ειδήσεις και φάρσες, οι οποίες παραπλάνησαν χιλιάδες κόσμου. Συγκεντρώσαμε τις πιο «περίεργες» και επιτυχημένες.

Πρωταπριλιάτικο ψέμα, το: Το παραδοσιακό έθιμο του να λες καλοπροαίρετα ψέματα την 1η Απριλίου
.

Μην αναρωτηθείτε για το πού γεννήθηκε το έθιμο αυτό, οι απόψεις διίστανται. Σημασία έχει ότι αποτέλεσε αφορμή για να πραγματοποιηθούν μερικές από τις πιο πρωτότυπες φάρσες ποικίλου περιεχομένου που παραπλάνησαν και... ταλαιπώρησαν για αρκετό καιρό χιλιάδες κόσμου, ακόμα και ολόκληρες χώρες. Οι «δράστες» πίσω από αυτά τα αστεία δεν είναι συγκεκριμένοι.

Ο Thomas Edison, ο διάσημος ηθοποιός Orson Welles, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η εφημερίδα Guardian, ακόμα και οι New York Times, συμμετείχαν στην δημοσιοποίηση στοιχείων και γεγονότων που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα, επηρεασμένοι από την «γιορτή του ψέματος».

Οι Αρειανοί επιτίθενται!

Μπορεί να μην συνέβη Πρωταπριλιά, αλλά το αστείο που σκέφτηκε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε ο διάσημος σκηνοθέτης και ηθοποιός Orson Welles συγκαταλέγεται με χαρακτηριστική άνεση στα καλύτερα του είδους. Στις 30 Οκτωβρίου του 1938, o Welles έχοντας την ιδιότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού και εμπνευσμένος από το βιβλίο "The War of the Worlds", σκηνοθέτησε στο... στούντιο μια φανταστική εισβολή Αρειανών στο Νιου Τζέρσι. Το πρόγραμμα διακοπτόταν συχνά με δήθεν έκτακτες ειδήσεις και το αποτέλεσμα;
Χιλιάδες κόσμος στην ανατολική ακτή πανικοβλήθηκε και κατέβηκε στους δρόμους ζητώντας καταφύγιο. Αρκετοί μάλιστα έπαιρναν τηλέφωνο στην εκπομπή, μαρτυρώντας ότι βλέπουν τις αστραπές από τις μάχες με τους εξωγήινους ή ακόμα και ότι ήδη μυρίζουν τα δηλητηριώδη αέρια. Δεν είναι περίεργο γιατί μετά από αυτήν την εκπομπή οι πόρτες του Χόλυγουντ άνοιξαν διάπλατα για τον – άγνωστο τότε- Welles. Αποστολή εξετελέσθη.

Το νερό κρασί γίνεται;

Την Πρωταπριλιά του 1878, η αμερικάνικη εφημερίδα Graphic της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πανηγυρικά πως επιτέλους δημιουργήθηκε μια μηχανή που μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί με μια μόνο κίνηση. Δημιουργός αυτής; Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον, ο οποίος έναν χρόνο πριν είχε ανακαλύψει τον φωνογράφο. Η είδηση αναπαράχθηκε από έντυπα σε όλη την Αμερική και έκανε τον γύρο του κόσμου, για να διαψευσθεί επίσης πανηγυρικά από την εφημερίδα την ίδια κιόλας μέρα.

Η νέα σοδειά... μακαρονιών

Στις 1 Απριλίου του 1957, η εκπομπή του BBC News Panorama, ανακοίνωσε ότι χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα, οι Ελβετοί αγρότες του χωριού Ticino μπορούσαν πλέον να κόψουν από τα δέντρα τους... μακαρόνια σπαγγέτι. Η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε με ένα συνοδευτικό βίντεο στο οποίο οι αγρότες φαίνονται να μαζεύουν τα μακαρόνια από τα δέντρα. Η εκπομπή προκάλεσε έκπληξη και θαυμασμό σε χιλιάδες τηλεθεατές, οι οποίοι «έσπαγαν» τα τηλέφωνα του τηλεοπτικού σταθμού θέλοντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα δέντρα, καθώς και τεχνικές για το πώς θα μπορέσουν να μεγαλώσουν τα δικά τους «μακαρονόδεντρα».
Στην τελευταία ερώτηση μάλιστα, οι υπεύθυνοι του BBC απαντούσαν διπλωματικά: «Μπορείτε να βάλετε ένα ωμό μακαρόνι μέσα σε ένα τενεκεδάκι με χυμό τομάτας και να συνεχίσετε να ελπίζετε για το καλύτερο».

Το ειδυλλιακό San Serrife
Την Πρωταπριλιά του 1977, η Βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε ένα επτασέλιδο αφιέρωμα στο San Serrife, μια μικρή δημοκρατία αποτελούμενη από μερικά νησάκια του Ινδικού Ωκεανού. Μια σειρά από άρθρα περιέγραφαν αναλυτικά την γεωγραφία και την κουλτούρα του κρατιδίου, ενώ τα δύο βασικότερα νησιά του ονομάζονταν Upper Caisse και Lower Caisse. Η πρωτεύουσά του ήταν το Bodoni, και ο αρχηγός του κρατιδίου ο Στρατηγός Pica. Τα τηλέφωνα της εφημερίδας χτυπούσαν απανωτά, με χιλιάδες ενδιαφερόμενους να θέλουν να μάθουν επιπλέον πληροφορίες για τον ειδυλλιακό αυτό καλοκαιρινό προορισμό. Ελάχιστοι ήταν αυτοί οι οποίοι παρατήρησαν ότι τα πάντα γύρω από το νησί, είχαν δανειστεί τα ονόματά τους από ορολογία για... εκτυπωτές. Περισσότερες πληροφορίες για το φανταστικό νησί εδώ.

Πετάει ο… πιγκουίνος;

Πετάει, σύμφωνα με το πρωταπριλιάτικο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο όπως όλα δείχνουν έχει πάρει το… κολλάει σε τέτοιου είδους φάρσες. Στο ίδιο φαρσικό κλίμα με τα δέντρα –σπαγγέτι, το 2008, το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο προέβαλλε ένα ρεπορτάζ στο οποίο τηλεοπτικά συνεργεία που βρισκόντουσαν στην Ανταρκτική για τις ανάγκες το ντοκιμαντέρ «Miracles of Evolution», κατάφεραν να αποθανατίσουν τους πιγκουίνους Adelie σε… χαμηλές πτήσεις. Το βίντεο φυσικά ήταν άκρως πειστικό και έγινε αμέσως ένα από τα πιο δημοφιλή στο Διαδίκτυο. Μάλιστα τις μέρες που ακολούθησαν του πρωταπριλιάτικου αστείου, βγήκε και ένα δεύτερο βίντεο – make of, το οποίο εξηγούσε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα ειδικά εφέ των ιπτάμενων πιγκουίνων.

Στο τέλος ξυρίζονται με το iPod
Αρκετές φορές μια φάρσα αποδεικνύεται τόσο χρηστική, που αναρωτιέσαι: «Γιατί να μην υπάρχει όντως ένα τέτοιο προϊόν;». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η είδηση που δημοσιεύτηκε από το PodGear.net, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να κυκλοφορήσει ένα νέο iPod με λειτουργίες… ξυριστικής μηχανής για άνδρες και γυναίκες. Τα mails έπεσαν βροχή από gadget maniacs όλου του κόσμου, οι οποίοι ήθελαν να ζήσουν την εμπειρία του… χορευτικού ξυρίσματος. Αντίστοιχη φάρσα, πάντως, είχε γίνει και το 2004, με ένα iPod που δήθεν έπαιζε και video clips. Λέτε…;

Νίξον (ξανά) για Πρόεδρος

Το πρόγραμμα Talk of the Nation του δημόσιου αμερικάνικου ραδιοφώνου, ανήγγειλε την 1η Απριλίου του 1992, ότι ο Richard Nixon, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, θα έθετε ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρεία των ΗΠΑ. Μάλιστα, το σλόγκαν της νέας του προεκλογικής καμπάνιας θα ήταν «Δεν έκανα τίποτα κακό και δεν θα το ξανακάνω ξανά». Η ανακοίνωση συνοδευόταν από δήθεν ηχητικά ντοκουμέντα του Nixon, στα οποία ανήγγειλε την υποψηφιότητά του, με αποτέλεσμα η εκπομπή να γεμίσει από τηλέφωνα εξοργισμένων και σοκαρισμένων ακροατών. Στο δεύτερο μισό της εκπομπής, ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για φάρσα και ότι την φωνή του Nixon είχε μιμηθεί ο κωμικός Rich Little.

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS
Οι δέκα καλύτερες πρωταπριλιάτικες ιστοσελίδες

του Νικόλα Γεωργιακώδη 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ:  in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου