Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Atari, η NeXT, η Apple και ο μισθός του 1 δολαρίου!

Νίκος Βεντουράκης 

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από:    http://www.protothema.gr/

Η καριέρα του Steve Jobs
 
Ο Jobs γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, και υιοθετήθηκε από τους Paul και Clara Jobs. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Cupertino της Καλιφόρνια, ενώ από νωρίς παρακολουθούσε διαλέξεις της Hewlett-Packard στο Palo Alto της ίδιας πολιτείας. Στην ίδια εταιρία έμελλε ο Jobs να αρχίσει να δουλεύει τα καλοκαίρια, παρέα με τον Steve Wozniak. Μετά τις σπουδές του στο Reed College του Πόρτλαντ, ο Jobs επέστρεψε στην Καλιφόρνια το 1974, και παράλληλα με τις συναντήσεις με τον Wozniak στο Homebrew Computer Club, ανέλαβε και ως τεχνικός στην γνωστή εταιρία παιχνιδιών Atari.

O Jobs, μετά από τον «πειραματισμό» με το LSD στην Ινδία και τον προσηλυτισμό του στη θρησκεία του Βουδισμού, επέστρεψε στην Atari.

Το 1976, οι Jobs, Wozniak και Wayne με τη βοήθεια του A.C. Markkula Jr. πρώην στελέχους της Intel, ίδρυσαν την Apple. O Jobs, μάλιστα, κατάφερε και προσέλκυσε τον Mike Scott από τη National Semiconductor, αλλά και τον John Sculely, της Pepsi Cola.

Έτσι, λοιπόν, η ιστορία οδήγησε την Apple στην παρουσίαση του Macintosh, του πρώτου μικρού και πετυχημένου υπολογιστή με graphical user interface (GUI).

Παράλληλα, ο Jobs επίσης ίδρυσε άλλη μία εταιρία υπολογιστών, τη NeXT Computer. Όπως και το μοντέλο Apple Lisa, ο σταθμός του NeXT ήταν αρκετά προηγμένο τεχνολογικά.

Δυστυχώς, όμως, το κόστος παραγωγής του ήταν απαγορευτικά μεγάλο. Ο Steve είχε «μανία» με τη διαχρηστικότητα των NeXT υπολογιστών, ένα πρόβλημα το οποίο συναντούσαν συχνά-πυκνά οι υπόλοιποι προσωπικοί υπολογιστές.

Οι χρήστες των NeXT ήταν συνήθως επιστήμονες ή ακαδημαϊκοί, αφού τα συστήματα χρησιμοποιούσαν πολλές επαναστατικές τεχνολογίες για την εποχή (Mach kernel, Ethernet κλπ). Μάλιστα, ο NeXT Computer ήταν και η πρώτη συσκευή η οποία έγινε διακομιστής για τον World Wide Web, από τον εφευρέτη του, Tim Berners-Lee στο ίδρυμα CERN!

To 1986 o Jobs αγόρασε την εταιρία The Graphics Group, η οποία μετονομάστηκε αργότερα στην πασίγνωστη Pixar, από τη Lucasfilm, στη τιμή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία αρχικά επρόκειτο να δημιουργεί hardware για developers γραφικών, αλλά μετά την αποτυχία του Pixar Image Computer και τη συνεργασία με τη Disney, η Pixar έφτιαξε το γνωστό Τοy Story. Με την τρομερή επιτυχία που γνώρισε η ταινία, η εταιρία έγινε παγκοσμίως γνωστή και παραμένει η επιτομή των animated ταινιών μέχρι και σήμερα.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, η Apple ανέφερε πως θα αγόραζε τη NeXT για 429 εκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας τον Jobs και πάλι στο προσκήνιο της εταιρίας την οποία είχε ιδρύσει, και από το κεφάλι της οποίας τον είχε «απολύσει» ο Sculley.  O Jobs, λοιπόν έγινε ο de facto CEO της Apple τον Ιούλιο του ΄96. Για τα επόμενα χρόνια ο Steve Jobs επικεντρώθηκε στην βελτίωση της παραγωγικότητας της εταιρίας, ενώ μάλιστα δε δίστασε να «κόψει» και αρκετά projects όπως τα Newton, Cyberdog και OpenDoc. Το 2000, στο Macworld Expo ανακοίνωσε πως γίνεται και μόνιμος CEO της εταιρίας. Μάλιστα το πρόγραμμά του, NeXTSTEP, από την προηγούμενη εταιρία του, έγινε το γνωστό Mac OS X. Λίγο-πολύ, τα πράγματα πήραν την τροπή που γνωρίζουμε και σήμερα, με την Apple να κάνει τη δυναμική επιστροφή, και να βρίσκεται στο προσκήνιο της τεχνολογίας, με τα iTunes, iPhone, iPod, iPad και όλα τα υπόλοιπα “i”.

O Jobs μέχρι πρώτιστα, έπαιρνε μισθό μόνο 1 δολαρίο το χρόνο από την Apple. Παρόλα αυτά, κατέχει 5.426 εκατομμύρια μετοχές Apple και 138 εκατομμύρια μετοχές Disney που έλαβε ως αντάλλαγμα της εξαγοράς της Pixar.

Η ιστορία «τελειώνει» με την παραίτηση του μεγάλου αυτού άνδρα της Apple και γενικότερα της τελευταίας τριακονταετίας, από τη θέση του ως CEO. Ο Jobs, βέβαια, θα παραμείνει στην εταιρία ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Άξιο λόγου είναι η εκτίμηση της αξίας του Steve με… 5.1 δισ. δολάρια το 2009.

Το άρθρο βρίσκεται:   εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου