Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εργαλεία για ανώνυμο «σερφάρισμα» αξιοποιεί το 28% των χρηστών παγκοσμίως.

Ολοένα μεγαλύτερη ανασφάλεια για το ιδιωτικό τους απόρρητο αισθάνονται οι χρήστες του ίντερνετ, καθώς στη συλλογή δεδομένων από κάθε λογής online υπηρεσίες ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις μαζικές ιντερνετικές παρακολουθήσεις από την NSA και άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη της εταιρείας ερευνών GlobalWebIndex, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 110.000 ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η χρήση του ίντερνετ υπονομεύει την ιδιωτικότητά τους. Έτσι, πρέπει να θεωρείται μάλλον φυσική εξέλιξη το γεγονός ότι το 28% δήλωσε πως χρησιμοποιεί κάποια τεχνική που «καμουφλάρει» την ταυτότητά του στο διαδίκτυο.

Με βάση αυτό το ποσοστό, η GlobalWebIndex εκτιμά πως 415 εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύουν εργαλεία που επιτρέπουν το ανώνυμο «σερφάρισμα». Από αυτά τα εργαλεία, πρώτο στην προτίμηση των χρηστών είναι το λογισμικό Tor, με 11%, το οποίο βασίζεται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, για να αποκρύψει την ip του μηχανήματος.

Ανάλογο σκοπό εξυπηρετούν και τα «εικονικά ιδιωτικά δίκτυα» (Virtual Private Network, VPN), τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης σε χώρες όπου είναι μπλοκαρισμένη η πρόσβαση σε δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το YouTube ή το Facebook και το Twitter. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, η GlobalWebIndex υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο το 34% των χρηστών αποκτούν πρόσβαση σε σάιτ που έχουν απαγορευθεί, καταφέρνοντας να παρακάμψουν τα ιντερνετικά «φίλτρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου