Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Φτωχοί δεν είμαστε, φτωχοί θα γίνουμε αν τους αφήσουμε


Του Γιώργου Καισάριου    (  http://www.capital.gr/   )

Η ακύρωση του ελληνικού χρέους σαν μια λύση για να τερματιστεί η κρίση του κρατικού χρέους στις διεθνείς αγορές θα ήταν "ανεύθυνη" δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Francois Fillon.

Αυτό βασικά σημαίνει ότι οι Γερμανοί και λοιποί Ευρωπαίοι εταίροι σκέφτονται σοβαρά να μας χαρίσουν 200 δισ. και οι Γάλλοι έχουν αρχίσει και ιδρώνουν. Οι εκτιμήσεις αναλυτών, ότι θα έπρεπε να γίνει διαγραφή χρεών στην Ελλάδα από την αρχή, πληθαίνουν. Διότι μεταξύ άλλων, όσο διαρκεί αυτή η κρίση στην Ευρώπη, τόσο οι προσδοκίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος πληθαίνουν. Αν όμως είχε γίνει backstop με μια γενναιόδωρη διαγραφή από πέρσι, το πιο πιθανό είναι σήμερα να μην είχαμε αυτή την κρίση, ή τέλος πάντων, να ήταν διαφορετικής απόχρωσης και σίγουρο όχι αυτό που περνάει η Ευρώπη σήμερα.

Ο κάλος κύριος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χτες είπε:


“Η κρίση δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000: Η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε, γιατί το θαύμα που θα σώσει τη χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά”.

Αυτά τα λόγια νομίζω ότι επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Πάντα νόμιζα ότι το έλεγαν για τα μάτια της Ευρώπης. Υπέθεσα (λάθος εκ του αποτελέσματος) ότι θα ζοριστούμε λίγο καιρό για να γίνουν ορισμένες αλλαγές και στη συνέχεια θα γίνει ένα κούρεμα με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα πράγματα θα έφτιαχναν.


Τελικά τίποτα δεν έγινε και καμία σοβαρή αλλαγή δεν έκαναν οι πολιτικοί αυτής της χώρας, διότι μάλλον είχαν πάρει στα σοβαρά τις γνωματεύσεις του ΔΝΤ και της Ευρώπης περί της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, αν εφαρμόζαμε το υποτιθέμενο σχέδιο σωτηρίας που, υποτίθεται θα έπρεπε να μας είχε σώσει μέχρι τώρα.

Τα μέτρα τα οποία θέλει να πάρει αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα αναζωπυρώσουν την οικονομία, όχι μόνο θα μας οδηγήσουν στην πτώχευση, όχι μόνο δεν θα κάνουν το χρέος βιώσιμο, αλλά θα διαλύσουν τη χώρα και την οικονομία και θα την κάνουν σμπαράλια.

Είμαστε ήδη 3 χρόνια σε αυτή την ύφεση. Ο πρώτος και δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχαν διάρκεια περίπου 4 χρόνια. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο μέσος πολίτης αντέξει ψυχολογικά αυτή την πίεση για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν θα αντέξει ταμειακά.


Αν η Ευρώπη επιμείνει να θέλει να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το
Ponzi scheme> που έχουν φτιάξει, τότε όχι τέσσερα χρόνια δεν φτάνουν, αλλά όπως σας έχω πει, ούτε τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα ξεμπερδέψουμε από αυτή την ιστορία.

Στο μόνο που είμαι σύμφωνος με την κυβέρνηση είναι στο θέμα των συντάξεων. Και για να πω την αλήθεια, το νυστέρι δεν προχώρησε αρκετά. Αλλά όσους και να απολύσουν από το δημόσιο και όσους φόρους και να επιβάλουν (ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα τους εισπράξουν), το χρέος αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όσα λεφτά και να μαζέψουν, η οικονομία αυτή θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, ακόμα και αν μείνει σταθερό το ονομαστικό μας χρέος (πράγμα απίθανο με τα σημερινά δεδομένα). Το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μεγαλώνει.


Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο παρελθόν. Ίσως αν είχαμε μειώσει το κράτος πριν μια δεκαετία, ίσως αν είχε αλλάξει ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών του 1920 πριν 15 χρόνια και ίσως αν είχαμε ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά δεν είναι.


Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να μπορεί η κυβέρνηση να βασίζεται σε αυτό το σχέδιο και να περιμένει πότε θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία και πότε θα έρθει στα συγκαλά της η Ευρώπη για να βγούμε από το ταμειακό αδιέξοδο. Πρέπει να κάνουμε κάτι σήμερα μόνοι μας, αγνοώντας τις απειλές της Ευρώπης. (Διαβάστε:
Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο).

Η πολιτική ηγεσία έχει τρομάξει τον κόσμο με το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Στο όνομα όμως του να έχουν και αύριο τις καρέκλες τους, στο όνομα του να διαιωνιστεί η πολιτική τους παράταξη και στο όνομα της κομματικής τους πελατείας, είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα προκείμενου να πληρωθούν οι του δημοσίου για άλλη μια μέρα.


Ας γίνει στάση πληρωμών και ας μην πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για 2-3 μήνες. Τι θα γίνει δηλαδή; Ή μήπως οι περισσότεροι δεν έχουν αποταμιεύσεις για να το αντέξουν; Ορισμένοι δεν έχουν, το ομολογώ και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά αν δεν γίνει μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη με σκοπό να γίνει αυτό το κούρεμα, δεν θα πάρουμε ποτέ ανάσα.


Ξεχάστε όλα αυτά που σας λένε ότι δεν θα έχουμε βενζίνη και φάρμακα. Αυτά είναι αστειότητες. Αυτά τα λένε αυτοί που, είτε δεν καταλαβαίνουν πως δουλεύει η οικονομία ή τα λένε για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για να συνεχιστεί το πολιτικό ευτράπελο.


Βραχυπρόθεσμες λύσεις υπάρχουν πολλές ενόψει μιας στάσης πληρωμών, είτε μας την επιβάλουν από έξω (με το να μην μας δώσουν κάποια δόση) ή να την επιβάλουμε εμείς.


Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως  όσο και να δουλέψουμε, όσο και να παράγουμε και όσες αποταμιεύσεις και να θυσιάσουμε στο βομώ της εξυπηρέτησης του χρέους, δεν θα φτάσουν.


Όχι ότι δεν πρέπει να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές και ακόμα και απολύσεις αν χρειαστεί -είμαι μεταξύ αυτών πού φωνάζουν για αλλαγές τώρα και πολλά χρόνια, αλλά και να γίνουν όσα νομίζουν ότι πρέπει να γίνουν, ταμειακά βιώσιμοι δεν θα γίνουμε!


Είναι απίστευτο, αλλά πρώτη φορά στη ζωή μου βρέθηκα να συμφωνώ με την κ. Παπαρήγα!!! Και για όσους νομίζουν ότι πρέπει να εξεταστώ από γιατρό, σας βεβαιώ ότι έκανα δεκάδες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί δεν μου βρήκαν τίποτα! Θα πάω Δευτέρα πάλι για εξέταση.

Το άρθρο από:  εδώ ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου