Σε άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο ρεπόρτερ Fareed Zacharia, αποδίδει το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης στη γενικότερη έλλειψη ανάπτυξης. | |
«Ήμουν στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα», γράφει ο Zacharia, «και η ατμόσφαιρα εκεί ήταν αρκετά μουδιασμένη: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή της πρόκληση από το 1945. Αν η ελληνική κρίση «μεταλλαχθεί» σε ιταλική- η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να «διασωθεί»- το όλο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να εκτροχιασθεί». Όπως σημειώνεται στο άρθρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιτέλους φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι η στρατηγική τους δεν λειτουργεί και κατευθύνονται, όχι σε μία δραστική λύση, αλλά σε μία σειρά βημάτων που συνολικά θα είναι πιο σωστά απ’ ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. «Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι κινήσεις δε στοχεύουν στο βασικό πρόβλημα της Ευρώπης: Την έλλειψη ανάπτυξης», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Οι Ευρωπαίοι- δηλαδή οι Γερμανοί- προσπαθούν να βρουν μία λύση για την έξοδο από την κρίση που δεν αφήνουν μετέωρες την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι Γερμανοί θεωρούν πως αυτές οι χώρες πρέπει να αισθανθούν την πίεση, καθώς μόνο τότε θα αλλάξουν τους προϋπολογισμούς και τις συνήθειές τους. Έτσι η λύση θα είναι περίπλοκη- να προσπαθείς δηλαδή να σταματήσεις μία κρίση, ενώ δεν «διασώζεις» εξ’ ολοκλήρου τις χρεωμένες χώρες», υποστηρίζει ο Zacharia και συνεχίζει: «Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι Έλληνες είναι απρόθυμοι να κάνουν θυσίες. Έχουν κάνει πολλές. Αλλά οι προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού δείχνουν «θαμπές» γιατί η προοπτική ανάπτυξης είναι αδύναμη. Η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Τι μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία για να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις; Και σε τι βαθμό; Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι χώρες της ευρωζώνης για επιλύσουν εντελώς τα προβλήματά τους» καταλήγει ο Farreed Zacharia ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: http://www.epikaira.gr/ ( ΕΔΩ ... ) Σχόλιο: Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται γιατί συμφωνεί με το χθεσινό δικό μου σχολιο στα γραφόμενα της Angelinas. Διευκρινίζω. Το διάβασα αφού έγραψα το σχόλιο. Κι αυτό γιατί θέλω να δείξω ότι δεν είμαι ο μοναδικός που κάνει αυτές τις σκέψεις. Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι: Τι μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία για να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις; Η βοήθεια, που της προσφέρεται είναι προς αυτήν την κατεύθυνση ή απλά προετοιμάζεται η υποδούλωση; Φυσικά πρέπει να γίνουν επενδύσεις, όχι όμως όπως ίσως τις φαντάζεται η κ. Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ, όπως δείχουν τα πράγματα, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για να ηγηθεί της Ευρώπης σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις. Ίσως γιατί μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του τείχους του Βερολίνου! Αν στο βάθος του μυαλού της υπάρχει το σχέδιο να μετατρέψει τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου σε Ανατολική Γερμανία, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα! |
Αναδημοσιεύονται ενδιαφέροντα άρθρα που διάβασα στο διαδίκτυο.Τώρα τελευταία ακούμε και μουσική, κυρίως από τα 60's & 70's.
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
CNN: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Επειδή όπως προανέφερα, άλλο "πολιτικό" σχόλιο δεν θα κάνω, κοινωνικά, πώς φαντάζεται ο συντάκτης του μπλογκ την καθημερινότητά του (τους παράγοντες που την επηράζουν) σε μία "εξυγειανμένη" αλλά όχι "υποδουλωμένη" Ελλάδα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα υπάρχει ένα α ξ ι ο π ρ ε π έ ς Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι κατ’ ανάγκη εντελώς δωρεάν για όλους, ακόμη και για αυτούς που έχουν συνεισφέρει ε λ ά χ ι σ τ α ή καθόλου, να υπάρχει α σ φ ά λ ε ι α, δηλαδή να μην προσεύχεσαι για να επιβιώσεις στο Πεδίο Άρεως, αν βρεθείς εκεί κάποιο βράδυ, να υπάρχει δ η μ ό σ ι α π α ι δ ε ί α, χωρίς αυτό να σημαίνει «καίω ή σκίζω τα βιβλία, εγώ δεν τα ΄χω πληρώσει», να υπάρχει δ ο υ λ ε ι ά για όσους πραγματικά έχουν όρεξη να δουλέψουν κι όχι «καρέκλα στο δημόσιο». Αυτό σημαίνει α ν ά π τ υ ξ η, κατά τη γνώμη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως εγώ καταλαβαίνω τη λέξη δουλειά;
Να δοθούν κίνητρα για σωστές επενδύσεις στη χώρα.
Κάποτε είχαμε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Σήμερα; Να κατανοήσουν όλοι, ότι αυτός που έχει δεκάδες στρέμματα στο «χωριό», δεν μπορεί να λέγεται άνεργος επειδή τέλειωσε Λύκειο! Ας τα αξιοποιήσει! Με κίνητρα, όμως!
Κάποτε υπήρχε στοιχειώδης βιομηχανική παραγωγή. Σήμερα; « Εισαγωγές»! Σίγουρο κέρδος χωρίς εργαζόμενους που απεργούν! Επομένως απαιτείται στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής, να παράγουμε αρχικά, τουλάχιστον αυτά, που καταναλώνουμε, «έχει ο Θεός» για εξαγωγές!
Υ π ο δ ο ύ λ ω σ η εννοώ αυτό που γίνεται σήμερα. Μείωση μισθών & συντάξεων σε επίπεδα Βουλγαρίας, με κόστος ζωής Ελβετίας και παροχές από την πολιτεία σε επίπεδα Αφρικανικής Χώρας. Ο στόχος; Να εξασφαλιστούν τουλάχιστον σε είδος ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο – αν υπάρχουν -, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, … ) αυτά, που μας δάνεισαν για να αγοράζουμε ΒΜW & Mercedes, δηλαδή για να στηρίζουμε τη βιομηχανία τους, άθελά μας, ίσως! Άρεσε και σε εμάς βέβαια. Η BMW είναι σίγουρα πολύ καλό αυτοκίνητο, αλλά ο σοφός λαός λέει: "Καλά είναι τα φαρδομάνικα μα είν΄ για δεσποτάδες..." !
«Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι Έλληνες είναι απρόθυμοι να κάνουν θυσίες. Έχουν κάνει πολλές. Αλλά οι προβλέψεις του ελληνικού προϋπολογισμού δείχνουν «θαμπές» γιατί η προοπτική ανάπτυξης είναι αδύναμη.
Η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Τι μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία για να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις; Και σε τι βαθμό; Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι χώρες της ευρωζώνης για επιλύσουν εντελώς τα προβλήματά τους»
γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανός δημοσιογράφος και με βρίσκει σύμφωνο.
"Υ π ο δ ο ύ λ ω σ η εννοώ αυτό που γίνεται σήμερα. Μείωση μισθών & συντάξεων σε επίπεδα Βουλγαρίας, με κόστος ζωής Ελβετίας και παροχές από την πολιτεία σε επίπεδα Αφρικανικής Χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σταθώ λοιπόν εδώ για αρχή.... (τονίζω το ότι "στεκομαι" κοινωνικά, πλέον ό,τι εμπεριέχει πολιτική απλά θα το προσπερνώ)
Ποιός στο επιβάλλει αυτό? Η κυρία Μέρκελ και η Ευρώπη??
Ας πάρουμε για παράδειγμα το σύστημα υγείας που είπες πρώτο πρώτο..
Δεν έχεις καλό σύστημα υγείας και ο κύριος λόγος είναι ότι οι γιατροί που είναι στις θέσεις των νοσοκομείων ΔΕΝ κάνουνε καλά τη δουλειά τους... είτε γιατί είναι άχρηστοι είτε γιατί είναι αδιάφοροι...
Εσύ ως κράτος πού φταις? Στο ότι δεν τιμωρείς παραδειγματικά κάποιους ώστε οι υπόλοιποι να συνετιστούν και να αρχίσουν να είναι υπεύθυνοι..
Άνθρωποι χάνονται διαρκώς όχι γιατί δεν επαρκούν τα μέσα στα νοσοκομεία.. (ναι, κακό είναι κι αυτό αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό!!).. αλλά επειδή γίνεται λάθος διάγνωση...
Και ο λόγος που αναγκάζεσαι να πας σε ιδιωτικό για να κάνεις και αν κάνεις τη δουλειά σου? Επειδή στο δημόσιο νοσοκομείο δεν έχουνε το φιλότιμο να πάρουν τη δουλειά σου στα σοβαρά...
Προφανώς να σημειώσω ότι δεν γενικεύω τα πράγματα και υπάρχουν αξιόλογοι και σοβαροί γιατροί.. απλά το θέμα της απάντησης είναι για το πρόβλημα και όχι για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους..
Πρέπει λοιπόν, πολιτικός να στο λύσει αυτό? Πρέπει να ρθει μπαμπούλας να ελέγχει τα πράγματα? Αφού καταντήσαμε έτσι να βαριέται ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, ας έρθει μπαμπούλας..
Και το ερώτημά μου...
Αφού θέλουμε αξιοπρεπή δωρεάν υγεία, γιατί δεν διαδηλώνουμε για την αξιολόγισή της? Γιατί πάντα οι διαδηλωτές να μασάνε την ίδια καραμέλα για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία? Οι ελλείψεις μας φταίνε?
Ποιός είναι αυτός που σε κάνει Βουλγαρία κι όχι Ελβετία? Ο "κακός" εαυτός σου για αρχή... και μετά ας κριτικάρουμε τα μέτρα...
Αντίστοιχα και για την παιδεία είναι τα πράγματα, και για την αγροτική παραγωγή και δυστυχώς σε όλους τους τομείς..
Εννοείται ότι διαφωνώ ριζικά μ’ όλα αυτά που γράφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς μεταφέρεις αλλού την κουβέντα!
Όχι πως δεν συμβαίνουν όλα αυτά. Συμβαίνουν και φυσικά είναι πρόβλημα, χωρίς να ευθύνεται η κυρία Μέρκελ, που δε λύθηκε μέχρι σήμερα. Φυσικά η κυρία Μέρκελ δεν ασχολείται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κι ούτε ζητά βελτίωση αυτών. Λιγότερες δαπάνες ζητά για να μαζέψει το χρήμα! Αν μου έστελνε «μπαμπούλα» για να ελέγξει τη δουλειά μου, θα ήμουν μαζί της, άρα μαζί σου! Ο μισθός μου δεν μειώνεται συνεχώς γιατί δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Ούτε αν κάνει ο καθένας μας καλύτερα τη δουλειά του θα μειωθεί το «έλλειμμα» που είναι το ζητούμενο!
Το άρθρο αναδημοσιεύεται, το ξαναλέω, γιατί ασχολείται κάποιος επιτέλους, με το λανθασμένο τρόπο επίλυσης του προβλήματος!!! Η χώρα χρειάζεται
α ν ά π τ υ ξ η !!!
Πως αλλιώς θα δημιουργηθεί πλούτος, για να εισπράξουν τα «δανεικά»; Αυτό είναι το «πρώτο». Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, «το επόμενο», ασφαλώς πρέπει να είμαστε σωστοί στη δουλειά μας. Επί πλέον κάνοντας καλά τη δουλειά μας, εκτός από ανταγωνιστικοί, βελτιώνουμε την καθημερινότητά μας, την ποιότητα ζωής μας και πολλά άλλα. Εσύ εδώ εστιάζεις! Όμως εγώ επιμένω σε κάτι άλλο που λέγεται «παραγωγή». Όχι υπηρεσιών, μόνο, αλλά και προϊόντων. Να δημιουργηθούν πρώτα νέες θέσεις εργασίας και κατόπιν θα απαιτήσουμε, σωστή εργασία.
Όσο για το Βουλγαρία εννοώ το επίπεδο μισθών, που το κράτος επιβάλει για να μειώσει το κόστος, κάτι που δεν πετυχαίνει. Παρακάτω εξηγώ την υποδούλωση που προσπαθούν να πετύχουν εξαγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία της χώρας, όχι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά να εισπράξουν ότι μπορέσουν, έχοντας το μονοπώλιο. Αν είναι για βελτίωση των υπηρεσιών το συζητάμε. Έλα που δεν είναι!
Επειδή φαίνεται ότι δεν κατάλαβες αυτό που εγώ προσπαθώ να αναδείξω, να στο ξαναπώ: Μας επιβάλουν λάθος τρόπο για να μειώσουμε το έλλειμμα!!!
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, λέει και ο Βρετανός.