Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι άνθρωποι που άλλαξαν το Internet

Άγγελος Ανδρέου

Από το:   http://www.newpost.gr/          (   εδώ ... )

Επειδή τις προηγούμενες ημέρες ασχολήθηκα, κυρίως με οικονομικά άρθρα, καιρός είναι για κάτι διαφορετικό. Ένα ενδιαφέρον πραγματικά άρθρο του newpost.gr, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.


Όταν ο μακαρίτης Steve Jobs μιλούσε για «προσωπικούς υπολογιστές», τότε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπήρξαν πολλοί που τον χλεύασαν, μιλώντας για «άχρηστες συσκευές» που δεν αφορούσαν το ευρύ κοινό. Η Apple έβαλε για πρώτη φορά τους υπολογιστές στα σπίτια των απλών ανθρώπων και από τότε το Ίντερνετ εξαπλώθηκε σαν ιός σε όλον τον πλανήτη.
Ο θαυμαστός κόσμος του Διαδικτύου λοιπόν έγινε μια πραγματικότητα που ξεπερνά σε δυνατότητες τον πραγματικό κόσμο που ζούμε, και όσο και αν κανείς δεν το παραδέχεται αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο δημοκρατίας.
σε έναν πλανήτη βλέπει τις ελευθερίες του να συρρικνώνονται κάθε ημέρα και πιο πολύ.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν γι’άυτό που σήμερα αποκαλούμε Ίντερνετ. Όμως το τι είναι ακριβώς, το πώς προσδιορίζεται ως έννοια και ύπαρξη κανείς δεν μπορεί να το αποτυπώσει με ακρίβεια. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όμως άνθρωποι που μεταβάλλουν την εικόνα του, οι οποίοι με οδηγούς το όραμα και την ευφυία τους πηγαίνουν το Ίντερνετ σε άλλα επίπεδα και σε διαφορετικούς δρόμους.
Στην αληθινή μας ζωή, χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να «χωνεψει» ο άνθρωπος ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Στο Ίντερνετ όμως αρκεί κάποιος να το σκεφτεί και να δημιουργήσει ένα σχετικό λογισμικό. Μέσα σε 24 ώρες, μπορεί αλλάξει ολόκληρη την ιστορία…
Κάπως έτσι λοιπόν, το newpost.gr αποτίει σήμερα φόρο τιμής στους ανθρώπους που με μια σκέψη τους άλλαξαν το πρόσωπο του Ίντερνετ, αλλάζοντας παράλληλα την πραγματικότητα τη δική μας.

Tim Berners – Lee (World Wide Web)
Πρόκειται για τον πατέρα του Παγκόσμιου Ιστού. Αν δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος, όλοι οι υπόλοιποι πρωτοπόροι της λίστας μπορεί σήμερα να ήταν ξυλουργοί ή δικηγόροι.
Ήταν τα Χριστούγεννα του 1990 όταν o Tim Berners Lee πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη επικοινωνία μέσω Ίντερνετ ανάμεσα στο πρωτόκολλο http με server.
Από και και πέρα, ο Παγκόσμιος Ιστός εξαπλώθηκε από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο και από την Νότια Αφρική μέχρι την Ισλανδία.

Larry Page και Sergey Brin (Google)
Οι δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stanford είχαν μια απλή, πολύ απλή ιδέα. Να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που θα έβαζε μια τάξη στο χάος του Ίντερνετ.
Φανταστείτε ότι πάτε σε μια δημόσια βιβλιοθήκη. Πώς θα ξέρατε ποιο βιβλίο είναι πού, αν δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι να στοιχειοθετήσουν και να την οργανώσουν; Ακριβώς αυτό έκαναν οι δύο φίλοι, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψαχτήρι του Ίντερνετ μέσα σε ένα γκαράζ ενός φίλου τους.
Από το 1997, τίποτα δεν είναι το ίδιο εξαιτίας αυτής της κατά τα άλλα απλής ιδέας…

Mark Zuckerberg (Facebook)
Εντάξει υπήρχαν πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν ο Zuckerberg συλλάβει την ιδέα. MySpace, hi5. Όμως κανένα δεν κατάφερε να γίνει Facebook.
Ο Zuckerberg σε ηλικία μόλις 22 ετών μετέτρεψε το Ίντερνετ σε ένα απέραντο social media, και μπορεί να τον κατηγορήσεις για πολλά, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που το Internet περιστρέφεται γύρω από ένα like…
Jimmy Wales (Wikipedia)
To 2001, το Ίντερνετ απέκτησε τη δική του εγκυκλοπαίδεια. O Jimmy Wales σκέφτηκε πως η Ιστορία γράφεται από τους ίδιους τους ανθρώπους κι έτσι έριξε στο τραπέζι την ιδέα μιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας όπου ο καθένας θα μπορούσε να δίνει ό,τι πληροφορία είχε για κάποιο ιστορικό (ή μη) γεγονός.
Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη εγκυκλοπαίδεια όπου οι ιστορικοί παραμερίζονται και οι πληροφορίες μοιράζονται ελεύθερα από όποιον ήξερε έστω και μια μικρή λεπτομέρεια για κάτι.
Αν και η διασταύρωση αυτών των πληροφοριών είναι υπό αμφισβήτιση, εν τούτοις η Wikipedia έγινε το αγαπημένο εργαλεί μαθητών, φοιτητών, καθηγητών αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Chad Harley και Steve Chen (youtube)
To 2005, οι δύο φίλοι από το San Bruno της California δημιούργησαν μια βάση όπου ο καθένας θα μπορούσε να μοιραστεί με τους υπόλοιπους χρήστες το βίντεο που του άρεσε.
Μέσα σε ένα χρόνο, το Youtube έγινε το απόλυτο εργαλείο για την προβολή ερασιτεχνικών αλλά και επαγγελματικών βίντεο, κάτι σαν τη «μέκκα» των απανταχού βίντεο maniacs.

Bram Cohen (BitTorrent)
Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για το χαμό που έχει δημιουργηθεί με το downloading ταινιών και μουσικής – και της επακόλουθης συζήτησης για το αν είναι παράνομο ή όχι.
Ο Bram Cohen είχε την ιδέα του ελεύθερου διαμοιρασμού αρχείων ανάμεσα σε χρήστες, ξεκινώντας κυρίως από… πορνογραφικό υλικό, όμως η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε παντού δημιουργώντας πονοκέφαλο σε εταιρείες παραγωγής.
Γιατί; Διότι πολύ απλά η ψυχαγωγία έγινε δωρεάν και με ένα απλό κατέβασμα από torrents έχεις στον υπολογιστή σου ολόκληρο video club!

Julian Assange (WikiLeaks)
Όταν ο ακτιβισμός συνάντησε το Ίντερνετ. Η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της δεκαετίας, ο Julian Assange δεν είναι κάποιο geek με την τεχνολογία και το Ίντερνετ.
Απλώς είναι ένας άνθρωπος που είδε σε αυτά τον τρόπο με τον οποίο ο ακτιβισμός μπορεί να ξεφύγει από τα στεγανά και να διαδοθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ΗΠΑ, βγάζοντας στη φόρα απόρρητα έγγραφα της παγκόσμιας διπλωματίας, προκαλώντας σεισμούς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Άγγελος Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου